Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Propozycje:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-apple-macbook-pro-16-mnw93ze-m2pro-12x-16gb-1tssd-int-19x-16-sp-grey

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-lenovo-legion-pro-7-16irx8-16-ips-240hz-i9-13900hx-32gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx4070-windows-11-home

Głównie grafika wektorowa, praca z fotografią i filmy 4k. (3d blender to tylko dodatek, nie konieczny na chwilę obecną)
Oprogramowanie Adobe Ps, Pr, Ae, Il.

Założyłem tutaj temat, ponieważ jeszcze waham się nad wyborem pomiędzy laptop - pc.
Jeśli również ktoś w tym dziale, może doradzić stację i monitor to poproszę: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS ROG Strix G18 i9-13980HX/32GB/1TB/Win11 RTX4070 240Hz 13049 złotych

MBP wygląda dobrze, ale musisz być pewien, że na pewno wystarczy do twoich zastosowań. 

Ten Asus do duże, ciężkie bydle z bardzo dobrym systemem chłodzenia i świetnym ekranem. Szkoda, że GPU ma tylko 8GB Vram. Warto dołożyć jeszcze jedną kostkę Ram. Powinna się zmieścić w budżecie. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Stefan999 napisał:

ASUS ROG Strix G18 i9-13980HX/32GB/1TB/Win11 RTX4070 240Hz 13049 złotych

MBP wygląda dobrze, ale musisz być pewien, że na pewno wystarczy do twoich zastosowań. 

Ten Asus do duże, ciężkie bydle z bardzo dobrym systemem chłodzenia i świetnym ekranem. Szkoda, że GPU ma tylko 8GB Vram. Warto dołożyć jeszcze jedną kostkę Ram. Powinna się zmieścić w budżecie. 

Dużym atutem tutaj jest dla mnie większy ekran. 
Rozumiem, że z tych trzech propozycji (w tym Twoja) do mojej pracy będzie najlepsza. 
Czy różnice między tymi modelami Mac, Lenovo, Asus są znaczące? 

Zawsze pracowałem na stacji, jeśli laptop ma taki osprzęt to podłączony do monitora zewnętrznego 4k będzie pracował na rozdzielczości Ultra HD lub 4K Ultra HD – rozdzielczość 3840 × 2160 pikseli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba laptopy na Windowsie będą mieć podobną wydajność, ze wskazaniem na Asusa. W dodatku ASUS ma wolny slot na ram, więc możesz dołożyć 32 GB kostkę. Ma też lepszy system chłodzenia. To w zasadzie DTR. MBP będzie szybszy w niektórych zastosowaniach. W niektórych będzie wolniejszy. Jeśli możesz, spróbuj poużywać sprzętu z M1/M2. Możliwe, że koniec końców MBP będzie lepszym rozwiązaniem. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mpb 16" z m1pro. Od momentu kupna nie włączyłem PS/LR na i9 9900K@5.1Ghz+32GB+NVME itd ani razu. Nie ma sensu. Nie używam jednak IL/AE. 
Japco na pewno wymusza inne podejście do sprzętu i wciąga w swój ekosystem. Przy takim budżecie chyba musisz być pewien, że chcesz japcoka, nim kupisz japcoka. Różnica w pracy na japcu z apple silicon vs nowoczesne, silne laptopy pc jest więcej, niż "znacząca".

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Stefan999 napisał:

Oba laptopy na Windowsie będą mieć podobną wydajność, ze wskazaniem na Asusa. W dodatku ASUS ma wolny slot na ram, więc możesz dołożyć 32 GB kostkę. Ma też lepszy system chłodzenia. To w zasadzie DTR. MBP będzie szybszy w niektórych zastosowaniach. W niektórych będzie wolniejszy. Jeśli możesz, spróbuj poużywać sprzętu z M1/M2. Możliwe, że koniec końców MBP będzie lepszym rozwiązaniem. 

Ktoś napisał że m1 za 5k szybciej mu zapisuje edycje filmów niż patrząc na podzespoły blaszak za 15k. 
Nie znam się na tym, ale to chyba nie możliwe?
Zdaje sobie sprawę natomiast, że Mac'i są stworzone do projektowania grafiki filmów. 

Problem dla mnie w MAC są dwa, jestem nauczony bo bocznej klawiatury numerycznej którą często wykorzystuje. 
Od 15 lat pracuje na windowsie i nie wiem jak długo trwałaby ta przesiadka, czy w ogóle warto.

1 godzinę temu, jagular napisał:

Mam mpb 16" z m1pro. Od momentu kupna nie włączyłem PS/LR na i9 9900K@5.1Ghz+32GB+NVME itd ani razu. Nie ma sensu. Nie używam jednak IL/AE. 
Japco na pewno wymusza inne podejście do sprzętu i wciąga w swój ekosystem. Przy takim budżecie chyba musisz być pewien, że chcesz japcoka, nim kupisz japcoka. Różnica w pracy na japcu z apple silicon vs nowoczesne, silne laptopy pc jest więcej, niż "znacząca".

Dlaczego nie ma sensu?
Rozumiem, że warto lepiej uderzyć w mocny laptop czy skrzynie na Windowsie niż jabłko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeśli pozostaniesz przy win to albo RTX 4080 albo poczekaj na 4070ti. Sam 4070 w laptopach to porażka, o wiele wiecej wyciągniesz z czymś z 3070ti lub 3080 w tej chwili. 4070 daje przewagę tylko w grach w dlss3 i to skromna. 

Edytowane przez pieczyk111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 3.06.2023 o 22:08, KrzychuX1 napisał:

Dlaczego nie ma sensu?
Rozumiem, że warto lepiej uderzyć w mocny laptop czy skrzynie na Windowsie niż jabłko?

Bo mój pc ze wspomnianymi wyżej parametrami jest wolniejszy i mniej żwawy od makówki.
To, w co lepiej uderzyć, jest zależne od tego, co potrzebujesz i czego oczekujesz. Nie ma jednoznacznej oceny.

PS. Acha. Będziesz zalany na tym forum propozycjami od reflinkowców, których jedyną misją jest sprzedanie ci linka do oferty, z której będą mieli prowizję. Prawdopodobieństwo, że ci użytkownicy mają pojęcie o zastosowaniach specjalistycznych, jest po prostu niskie.

Edytowane przez jagular

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://allegro.pl/oferta/dell-precision-7670-i9-12950hx-32gb-fhd-a3000-3yr-13780448776

rozważ coś z tej rodziny, zastępuje stacjonarkę, materiały 4K nie wymagają robienia proxy, wszystko chodzi w czasie rzeczywistym

rozbudowa do 128 gb ram, ewentualnie 3 dyski nvme, praca w konfiguracji 4 monitorowej z 3 monitorami zew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MBP ma nie nejlepsze pokrycie palety Adobe RGB (poniżej 90%):

https://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Pro-16-2023-Review-M2-Max-challenges-GeForce-RTX-3080-Ti.694175.0.html

Liquid Retina XDR to ekran zaprojektowany do obróbki video, natomiast do grafiki lepiej sprawdzi się ekran OLED, który potrafi mieć 95-97% pokrycia palety Adobe. Ekran OLED w moim Vivobooku Pro 16X ma 96% pokrycia palety Adobe RGB, a po odpowiedniej kalibracji jestem w stanie osiągnąć średnią deltę E poniżej 0,25 oraz maksymalną ok. 0,9-0,95. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi