W tamtych latach miałem 8800gts 320, potem się wkurzyłem i kupiłem hd4850 (to była świetna karta), potem taka większa karta to był hd5870 (to był kocur, mega skok wydajności). No i tak przesiedziałem na niej do czasów gtx1060, następnie RX470 8GB i to był mój ostatni Radeon. Potem wpadały tylko NV ale patrząc na to co się dzieje to nie wykluczam, że kiedyś znów zagości Radeon.
Fakt jest też taki że mam klienta na aktualna płyte główna i procesor więc dołożył bym gdzieś z 2300zl i mam nową platformę.
Wiem że trzeba wymienić płytę główną, ram i procesor.
Zawsze kupowałem Intela i jakby wszystko było z nim ok to dalej bym bez wielkich przemyśleń kupił Intela ale martwi fakt że coś skopali plus wysokie temperatury.
Powiedzcie mi jeszcze jakbym kupił płytę na am5 to ile jeszcze generacji procesorów można będzie na nią zamontować w przyszłości?
Od biedy lepiej iść w 7500f, w końcu i tak wystarczy do 60fps, a mocniejszy za jakiś czas
Rzeczywiście można po prostu nie wymieniać platformy, ponieważ ta i7 z mocnymi pamięciami i tak pewnie osiąga 60fps...
Z drugiej strony to ostatni moment na sprzedaż tego w sensownej cenie. Jeśli AMD rzeczywiście wypuści 5500x3d to po spadku cen, zabije on wszystkie starsze platformy opłacalnością. Już teraz chińczycy sprzedawali 5700x3d za ~650 zł.
No nie słabo, też chcesz wiedzieć ile w takich cs2, f24 itp wyciągniesz fps.
Nie masz płaskiego wykresu tylko ewidentnie różne CPU "nowe" uzyskują znacząco różne wyniki fps;
https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_9_9900x_test_recenzja_opinia-34480.html#12
Jakbyś miał płaskie wyniki to wtedy się nie nadaje do testów.