Skocz do zawartości
Faxy

Ryzen 5 7600X - temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnij power limit, ściągnij limit temperatury, przetestuj stabilność. Temperatury przy CO na -35 mogą dobijać w CB23 do 90-01° ale w graniu będzie niżej, a wynik powinien wzrosnąć. W CB23 boost powinien dobijać do 5,45gh a w grach do 5,65gh. Może trafił Ci się golden sampel i będzie stabilnie. Dodatkowo wynik możesz podnieść podkręceniem pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kellhus77 napisał:

Ściągnij power limit, ściągnij limit temperatury, przetestuj stabilność.

Przy takich ustawieniach jak Ci pracuje ten CPU podczas grania w Prime95 przy wybraniu trybu SmallFFT? 🙈

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL

Jak dobrze pamiętam to napięcie max. 1,34v boost max do 5,45gh, temp. max. 92-93°, ale przy testach wrzucam chłodzenie CPU na max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kellhus77 biorąc pod uwagę, że AMD szczególnie nie lubią tego testu, to nieźle.

ps. zwróciłeś uwagę ile Wat jest generowane na CPU?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL

Na pobór samego procka nie patrzyłem i nie wiem czy mam jakieś skriny żeby to sprawdzić. Cała platforma coś koło 200Wat brała. Jedno co zauważyłem robiąc PBO i testując to im niżej zejdzie się z napięciem tym lepsze są wyniki procesora. U mnie mam -30 i niżej nie sprawdzałem stabilności.  Raz jedynie na -35 sprawdzałem GPU w 3dmark time spy. Wynik można znaleźć w necie ale z tego co kojarzę to wynik CPU miałem najwyższy, coś ponad 11000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2023 o 11:07, Kyle_PL napisał:

Przypomniał mi się film, znanego Youtubera, co testował przez X lat kilka CPU, w trybie "katowania" i okazało się, że procesor nie pada tak, że pewnego dnia jest "off". Tylko pracuje on coraz wolniej. Podobno wynika to z większej ilości błędów wewn. procesora, które do pewnego poziomu koryguje, ale działa wolniej, bo powtarza jakieś operacje. Także procesory im działają, ale pytanie o ile wolniej.

Miałem swego czasu styczność z i7 8700k który właśnie przez lata się degradował przez wysokie temperatury...najpierw sam zbijał zegary, później trzeba było już ręcznie ustawiać na sztywno coraz to niższe* (schodzenie po 100MHz co 2-3 miesiące...UV już nic nie pomagał, zmiana chłodzenia też), aż w końcu właściciel stwierdził że kupuje nowy sprzęt...ciekaw jestem do jaki zegarów byśmy zeszli gdyby się na to nie zdecydował :E  Już nie pamiętam na ile zeszliśmy, ale było to już niewiele powyżej 3.0GHz.

* - bez ustawienia czegoś na sztywno wywalał bsody podczas startu systemu.

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także dopiero złożyłem PC i mam tak niecałe 80 w teście Cinebench R23 Multi Core (4.88GHz max). W obudowie absolutnie żadnego dodatkowego wentylatora w czasie grania 70-80. Chłodzenie to Shadow Rock 2  z 1 wentylatorem. Pasta to olej kuchenny. Jeszcze nie bawiłem się w UV. Problem wasz jest taki że zamiast kupić prawdziwe chłodzenie kupujecie zabawki a procka smarujecie cementem. Masło byłoby lepsze

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2023 o 00:25, BobekiRyjek napisał:

Ja także dopiero złożyłem PC i mam tak niecałe 80 w teście Cinebench R23 Multi Core (4.88GHz max). W obudowie absolutnie żadnego dodatkowego wentylatora w czasie grania 70-80. Chłodzenie to Shadow Rock 2  z 1 wentylatorem. Pasta to olej kuchenny. Jeszcze nie bawiłem się w UV. Problem wasz jest taki że zamiast kupić prawdziwe chłodzenie kupujecie zabawki a procka smarujecie cementem. Masło byłoby lepsze

Navis argb 360. procek bez uv i innych badziewi temperatury w worzone 2 nawet 80 88 stopni tego procka nawet azot nie schlodzi wiec po co piszesz takie bzdury? Gruba blacha czapki i tak bedzie

Edytowane przez jarekqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, jarekqqq napisał:

Navis argb 360. procek bez uv i innych badziewi temperatury w worzone 2 nawet 80 stopni tego procka nawet azot nie schlodzi wiec po co piszesz takie bzdury? Gruba blacha czapki i tak bedzie

A jakie masz temperatury cpu w spoczynku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2023 o 19:54, 5hogun napisał:

bez azotu :)

HjuF8GV.jpg

Świetny wynik. Też do takiego dąże. Na jakich ustawieniach i jakim chłodzeniu udało Ci się go osiągnąć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"-45" i to jest stabilne wszędzie czy tylko w cinebenchu?, bo zabawa z pbo często kończyła się restartem pc w idle czy w grach jak testy przechodziły z racji overboosta przykładowo. Ile możesz dać najwięcej skoro dałes -45? myślałem że przy ryzenach na am5 -40 to max :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cinebencha mogłem zapętlić na -50.  Ale to -45 na niczym się nie wysypało wiec jadę na tym od kwietnia do dziś. Już dobrze nie pamiętam ale nawet -30 czy -35 styka żeby trzymał maks. zegar i się nie grzał nawet pomimo przeciętnego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.11.2023 o 14:28, 5hogun napisał:

Dark Rock 4. Boost  +200 MHz i CO -45 na procku.

Jaki masz ustawiony limit PPT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze pamiętam to tak jak 7600X dla 105W TDP

PPT 142

TDC 110

EDC 170

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, 5hogun napisał:

Jeśli dobrze pamiętam to tak jak 7600X dla 105W TDP

PPT 142

TDC 110

EDC 170

Dziękuję. Teraz rozumiem skąd ten boost do 5350 Mhz w Cinebenchu. Mój na CO -45 robi maksymalnie 5200 Mhz ale z PPT na 88 W :) Czyli musiałbym dźwigać ale widzę, że nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi