Skocz do zawartości
misieq

Przyszłościowa obudowa pod AIO bez wodotrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam nowej obudowy do zestawu z sygnaturki. Obecnie wszystko to siedzi w obudowie SPC Gladius M35, którą przez ilość siateczek i to słabej jakości ciężko utrzymać w czystości, na dodatek ciężko w niej będzie zmieścić AIO które też planuję zakupić (najpewniej Arcitc Liquid Freezer II).

Niestety z tego co widzę panuje wszechobecna moda na ledy i mocno fikuśne obudowy praktycznie z samą siatką które nie do końca mi się podobają, znalazłem tak naprawdę jeden model który mi się podoba czyli be quiet silent base 601, ale panuje wszechobecna opinia że to piekarnik dlatego zacząłem się wahać. Fajny jest jeszcze be quiet! Silent Base 802 i ma USBC ale jest trochę za duża. Po przejrzeniu całęgo xkoma stwierdzam że to chyba jedyne obudowy które jakkolwiek mi się podobają.

Ciekaw jestem co na to lab, zakładam że nie tylko ja stanąłem przed takim problemem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal Design North: https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-north-fd-c-nor1c-01-12444715/

Phanteks Enthoo Pro (taki klasyczek, ale mi się średnio podoba): https://www.morele.net/obudowa-phanteks-enthoo-pro-tempered-glass-czarny-ph-es614ptg-bk-1773835/

Generalnie obadaj obudowy od Phanteksa i Fractala, bo to pierwsze co mi przychodzi do głowy po przeczytaniu "klasyk", "bez wodotrysków".

Pomijam tutaj fakt, że nie podałeś budżetu, wielkości AiO jakie chciałbyś wrzucić do budy i czy na top/front, a sam wygląd to kwestia gustu.

Do 400 zł fajną opcją jest Irid 505F, też bez wodotrysków jak sam to ująłeś. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za zaainteresowanie. Specjalnie nie podałem budżetu bo szczerze powiem że od tej strony do zakupu nie podchodzę. Obie propozycje od ciebie są w rozsądnej cenie.

AIO im większe tym lepsze, minimuym to 280.

Ten fractal co podałeś jest piękny ale nie ma filtrów przeciwkurzowych w ogóle. Phanteksa widziałem ale aż tak w klasykę nie chcę iść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałem Phanteks ale jednak nie.

Przeglądając dalej mam jeden konkretny nowy typ - https://www.x-kom.pl/p/560878-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500dx-black.html - jednak te be quiety mi leżą i tutaj nawet LED fajnie wygląda. Dzięki za zwrócenie uwagi na Lian Li obadam bo mają ciekawe obudowy z oknem z przodu :)

Zastanawia mnie tylko czy da radę zmieścić moją kartę obecną i dać na przód ALF II 360. On ma grubą chłodnice mocno i razem z wentylatorami zajmuje 63 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten be quiet tego nie pomieści. Lian Li Lancool III spokojnie to ogarnie.

Edytowane przez ditmd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, misieq napisał:

Przejrzałem Phanteks ale jednak nie.

Przeglądając dalej mam jeden konkretny nowy typ - https://www.x-kom.pl/p/560878-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500dx-black.html - jednak te be quiety mi leżą i tutaj nawet LED fajnie wygląda. Dzięki za zwrócenie uwagi na Lian Li obadam bo mają ciekawe obudowy z oknem z przodu :)

Zastanawia mnie tylko czy da radę zmieścić moją kartę obecną i dać na przód ALF II 360. On ma grubą chłodnice mocno i razem z wentylatorami zajmuje 63 mm

Nie wejdzie jak dla mnie, nie ma opcji. Ale sama buda super wybór, nie brałem pod uwagę ze względu na podświetlenie, ale jak Ci się podoba to śmiało bierz.

@edit możesz wrzucić jakąś 240 na top poprostu, do tego procesora wystarczy.

Edytowane przez frosti-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak chyba się skończy ze wezmę 240 na TOP

Ogladalem recenzje Pure Base 500 dx od blacka i on coś tam gadał ze w tej obudowie może być problem z gruba chłodnica i wysokim RAM. Tylko nie do końca czaje jak może być z tym problem jak chłodnice są w standardzie ATX a RAM jak z czymś koliduje to raczej z dużym coolerem powietrznym? 🧐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, ditmd napisał:

Ten be quiet tego nie pomieści.

... z be quiet modele 500 są najmniejsze. Jednak jeszcze są 800 (802) choćby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

... z be quiet modele 500 są najmniejsze. Jednak jeszcze są 800 (802) choćby.

Tak, ale 802 to gigant.
500 dx już bym łyknął bo jest naprawdę ładna ale kurde teraz mam problemy z AIO i RAMem bo na 90% z moim nie uda się włożyć ALF II 240.

Nie chciałbym ale chyba mnie czeka wymiana na Corsair LPX żeby to pogodzić :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuje ten sam zestaw, tj 500DX i albo ALF II 240 na górę, albo 280 na przód i wtedy dwa wiatraki na górę. 

Ta pierwsza opcja z tego co widziałem zadziała, natomiast wygląda dość średnio 

https://pcpartpicker.com/b/LG6RsY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Igła napisał:

Planuje ten sam zestaw, tj 500DX i albo ALF II 240 na górę, albo 280 na przód i wtedy dwa wiatraki na górę. 

Ta pierwsza opcja z tego co widziałem zadziała, natomiast wygląda dość średnio 

https://pcpartpicker.com/b/LG6RsY

Dobrze widze ze ktoś tam ma całkiem wysoko RAM i w ogóle to nie koliduje ?

tez myślałem czy jednak nie wrzucić większej chłodnicy na przód ale to już potencjalnie duże ograniczenie dla zmiany karty graficznej. A 280 już na górę nie przelozysz w tej budzie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi się udało znaleźć to kolidowałoby dopiero z pamięciami wyższymi niż 38mm. Chociaż na tym zdjęciu faktycznie wygląda jakby był jeszcze lekki zapas do pamięci. 

Ostatnio ALF II 280 RGB było dostępne za 370 zł, gdybym wtedy klikną to nie zastanawiałbym się teraz co tam zamontować 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reddicie widziałem fotki gdzie ktoś dał pamięć taka jak ja mam czyli Ok 51 mm. 
ja jeszcze przemysle dark base 700 ale ten 500dx mnie trochę kupił designem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DB700 bym odpuścił: ani szczególnie wentylowana, ani wyciszająca (okno), więc do niczego. Też troszkę już archaiczna mechanicznie, co szczególnie boli przy cenie z poziomu, który uzasadnia się tym właśnie. Jak pośpiechu nie ma i tak bequiety podchodzą Ci estetyką, to możesz poczekać na nowości od nich. Zaraz wyląduje flagowiec, a na jesień szykują Shadow Base 800, która dosłownie wygląda na po prostu większą, bardziej pojemną 500DX. Jednak już po filmikach typu poniżej widać, że same skrzynki nie będą niczym specjalnym, do tego z powalonymi cenami względem reprezentowanej wartości, więc nie polecam, a raczej informuję - może wygląd przeważy Ci względy praktyczne. Bo podchodząc praktycznie, już dziś rozjeżdżają je i w sumie cokolwiek na rynku wzorowe Fractale Define 7 i Meshify 2, które masz do tego w pierdyliardzie wersji i rozmiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Igła

wpadla dzisiaj promka na 500 dx na proline. Za 429 wziąłem razem z navisem f240. Nie będę wciskał tam ALFa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde

Kupiłem 500dx. Fajna obudowa chociaz nie jest przyjazna w składaniu kompa. Natomiast to co dopiero teraz do mnie dotarło to to, że ma ona wentylatory 3 pinowe a nie 4 :/

Specjalnie dokupiłem kontroler PWM do nich i nie moge nimi sterować. Jest jakiś sposób żeby je wysterować na stałe na jakieś 30% czy tylko zmiana wentyli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, misieq napisał:

Specjalnie dokupiłem kontroler PWM do nich i nie moge nimi sterować. Jest jakiś sposób żeby je wysterować na stałe na jakieś 30% czy tylko zmiana wentyli ?

Przecież takie rzeczy można zrealizować z poziomu UEFI. Zarówno na wentylatorach PWM jak ni niePWM. Tylko niePWM mają węższy zakres, więc nie wiem czy na 30% ruszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłączyłem je do Gelid Amber5 i nawet w trybie DC niezależnie od krzywej mają te same obroty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi