Skocz do zawartości
arek71

Podłączenie SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam plyte AORUS b450 pro.

Plyta ma kilka slotow SATA i teraz pytanie, czy jest znaczenie do ktorego podpinam kabel ktory lacze z dystkiem systemowym? Jest tak, ze jeden jest np. szybszy, a drugi wolniejszy? Bo sa w roznych miejscach. 

Tak samo, z zasilacza tez wychodza kable  SATA i przykladowo z jednego rozwija sie kilka, czy ma znaczenie, ktory podlacze do systemowego dysku? Jest cos takiego jak priorytet szybszego dzialania? Bo wydaje mi sie, ze skoro z glownego wychodzi drugi to ten drugi juz ma mniejszy priorytet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. Moze mieć to znaczenie (ale nie w sensie mniejszej prędkości), jeśli masz już dysk M.2. Chodzi o to, ze wówczas jedno/dwa ze złącz jest dezaktywowane. W manualu masz tabelke, która to

objaśnia.

W innym wypadku nie ma to znaczenia (prędkość będzie taka sama na wszystkich złączach)*. Przyjęło się jednak wpinać dysk systemowy do SATA1. Nie dlatego,  ze pozostałe są

wolniejsze. Nie wiem czemu.  Wszystkie złącza na tej płycie mają taką samą szybkość. To też jest napisane w instrukcji.

2. Chyba nie,ale nie jestem pewien.

* Mowa o czasach teraźniejszych. Kiedyś można chyba było spotkać płyty ze złączami SATA3 i SATA2. Te drugie były wolniejsze.

Edytowane przez Flik
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej płycie nie ma to żadnego znaczenia bo szybkości są te same a wszystko inne masz wyżej opisane :] 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja, strona 18: https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b450-aorus-pro-wifi_1002_e_190528.pdf

W zależności od tego, do którego slotu M.2 włożysz dyski to niektóre porty SATA zostaną automatycznie wyłączone. Miej to na uwadze podpinając dysk SATA teraz bo w przyszłości może się okazać, że po dokupieniu dysku na M.2 ten co masz obecnie zamontowany "zniknie" i się będziesz zastanawiać dlaczego.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Send1N napisał:

Przy tej płycie nie ma to żadnego znaczenia bo szybkości są te same ...:] 

W sumie to SATA na wszystkich płytach mają te same prędkości-6Gb/s.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istniały płyty z różnymi kolorami portów i np 2 były szybsze od pozostałych np białe sata 3 a reszta 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi