Skocz do zawartości
marec.film@gmail.com

5 letni Dell Inspiron morduje moje dyski...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kilka miesięcy wstecz miałem problem z dyskiem SSD Samsung, który był w laptopie od nowości, 256GB. Otóż pojawiały się błędy, często skanowałem z konsoli poleceniem chkdsk 😄 /r

Niestety przy uruchamianiu nagle często pozostawał na kręcącym się kółku Windows. HDTach wykrywał błędy i czerwone pola. Zakupiłem więc nowy dysk GOODRAM 512GB. 

Działało dobrze kilka miesięcy do tej pory, nagle komputer pewnie się zresetował bo nie widziałem tego momentu, i znowu kręcił kółkiem. W ogóle nie byłem w stanie uruchomić Windows 10 z pendriva, komp nie reagował, jedyne co mogłem zrobić to wymontować dysk, podłączyć do PC i skanować z tego poziomu, ponaprawiał co miał ponaprawiać, wsadziłem go do laptopa działało 3 dni, i znowu to samo niekończące się kręcić kółko Windows i lipa. Czy ten laptop, kontroler niszczy dyski czy coś? Jak skanuje ten nowy dysk w HDTach to często bywa, że się włącza i wyłącza i przerywa skanowanie, błędami sypie kilka czerwonych pól.

Laptop ma ok 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu miałeś pecha i drugi dysk też pada, nie spotkałem się z czyms takim aby laptop uszkadzał sam z siebie sprawne dyski, jak podłączysz ten dysk goodrama pod inny np stacjonarny pc to też takie błędy pokazuje w hdtune?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Send1N napisał:

Może po prostu miałeś pecha i drugi dysk też pada, nie spotkałem się z czyms takim aby laptop uszkadzał sam z siebie sprawne dyski, jak podłączysz ten dysk goodrama pod inny np stacjonarny pc to też takie błędy pokazuje w hdtune?

Kurczak no właśnie, chyba to wina błędów po stronie kieszeni USB, bo tam najpierw podpinałem dysk, teraz wpiąłem pod PC bezpośrednio na sata i już poprawnie działa, co dalej jest zagadką dlaczego w laptopie wszystko się sypie?

Dlaczego w pewnym momencie nastepuje reset i ładowanie windows w nieskonczonosc, jeszcze przelece ram mem testem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kieszeń usb próbowałeś na gen2 i gen3 i jest to samo? bo na starych dyskach hdtune czasem pluje błędami jak podepnę adapter pod 3.0  a w porcie 2.0 jest ok:E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Send1N napisał:

A kieszeń usb próbowałeś na gen2 i gen3 i jest to samo? bo na starych dyskach hdtune czasem pluje błędami jak podepnę adapter pod 3.0  a w porcie 2.0 jest ok:E 

Nie próbowałem bo wpiąłem już w sata, dysk wydaje się dobry. Więc będę jeszcze katował mem testem...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyj TM5 albo jakiś hci memtest pod windowsem bo chyba nie masz zamiaru robic tego tym z pod dosa który znajdzie jeden błąd po całej nocy pracy :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi