Skocz do zawartości
dzik133

Zestaw do grania w 4k (opinie/uwagi)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Na wstępie dodam że PC potrzebny nie tylko do grania (przyda mi się również zawodowo) natomiast nie chodzi tutaj o streamowanie czy AI. W efekcie RTX-y nie są koniecznością.

Zatem, co sądzicie o tym zestawie? Jakieś uwagi?

• Płyta Główna       MAG B760 TOMAHAWK WIFI
  • Procesor              Intel i5-12400 (zintegrowana karta ma sens jeśli warto się wstrzymać z zakupem GPU. PC przydał by mi się już teraz a GPU już niekoniecznie)
  • Pamięć RAM       Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM lub Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver
  • Dysk SSD             Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
  • Zasilacz               MSI MPG A850G PCIE5
  • Chłodzenie          ENDORFY Fera 5 120mm
  • Obudowa             NZXT H7 Flow White lub Fractal Design North Chalk White 
  • GPU:                     celuję w 7900xt "nireferent" jeśli ceny spadną poniżej 4000zł. Jeśli nie spadną to 6950xt w cenie 3000zł już można dostać topowe wersje. Brałem pod uwagę 7900xt referent (za 3600zł) ale podobno głośna jest ta karta więc sobie odpuściłem. Myślałem również o 4070ti ale ze względu na 12GB vram  chyba wszyscy odradzają to GPU do 4k. W każdym razie 4080/4090 nie rozważam w ogóle ze względu na ceny. Zaznaczam również że mi wystarcza stabilne 4k@60fps. RT traktuję jako dodatek o niskim priorytecie.

Nie wiem tylko czy warto dopłacać (w sumienie niewiele) do DDR5. Obecnie założyłem że tak.

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za niewiele więcej masz Ryzen 5 7600 - procesor sporo wydajniejszy i na podstawce ktora będzie jeszcze parę lat wspierana.

Do tego jakaś płyta B650 / B650E. Reszta może być jak wyżej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy do 4k faktycznie warto? Wiesz, generalnie to startowałem z DDR4 więc już "niewiele więcej" dołożyłem do DDR5. Wejście w AM5 by oznaczało kolejne "niewiele więcej" :) Dodatkowo, ja zmian raczej przez te właśnie kilka lat robił nie będę. Jeśli już to mocniejszy proc przy zmianie na mocniejsze GPU . To mogę osiągnąć wrzucając coś z intela 13 generacji (np. 13600k jeśli ta pyta da radę z odblokowanym mnożnikiem cpu ogarnąć). Reszta zakładam byłaby bez zmian. W efekcie kilka lat powinien taki zestaw wytrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod 13600K trzeba płytki Z690/Z790 żeby nie odcinać sobie możliwości undervoltingu CPU - na fabrycznych ustawieniach mogą być możliwe problemy z temperaturami.

Zresztą trochę bez sensu myśleć o 13600K gdy Ryzen 5 7600 kosztuje 1000 zł i na podobną wydajność.

Do 4K to by wystarczył ci Ryzen 5 5600 i RAM DDR4 po prawdzie, ale jak miałbym brać to co podałeś wyżej to zdecydowanie wolałbym wziąć 7600 i AM5 z opcją na rozbudowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

kumam, natomiast te możliwości rozwoju AM5 z mojego punktu widzenia to raczej tylko zmiana CPU (który nie ma aż takiego znaczenia w 4k). W efekcie prędzej wrócę do zestawu z DDR4 niż wybrał AM5. Czy w takim razie masz może jakąś propozycję płyty głównej pod ddr4 i i5-12400 (jednak bym pozostał przy intelu)? 

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak jak potrzebujesz iGPU to i tak i5 12400 tylko wchodzi w grę.

Gigabyte B760 Gaming X będzie ok, można też taniej wersję mATX dorwać.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez jaj Ryzen 7600 nie ma w grach wydajnosci 13600k tylko trochu nizsza niz 12600k.

Nie róbmy mitu 7600/7600x i porównujmy procesory Intela z tym samym ramem czyli szybkim DDR5.

Wystarczy zobaczyc na testy na pure czy techpowerup. 

Zobaczcie sobie tez na testy 13500 ile daje szybkie DDR5 w grach. Nie patrzcie na stare testy na DDR4 czy juz totalnej padlinie DDR5 4800.

DDR5 6000 kosztuje ponizej 600zl.

Mozesz jeszcze rozwazyc 13500 jak patrzysz na 13600k.

Mozesz wziasc tez 12400 i Arocka B760M raptide z DDR5 ktora umozliwa podkrecanie przez blck.

Inna sprawa to podstawka i mozliwosc wymiana procesora w przyszlosci bo tutaj AM5 wygrywa jak w koncu ogarna biosy i napiecia przy EXPO ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, grayman_1 napisał:

No bez jaj Ryzen 7600 nie ma w grach wydajnosci 13600k tylko trochu nizsza niz 12600k.

Wszystko zależy od konkretnej gry, ale uśredniając wydajność jest bardzo podobna:

https://www.techspot.com/review/2567-ryzen-7600x-vs-core-i5-13600k-gaming/

Oba proce testowane przy szybkim DDR5.

Bardziej przekonuje mnie test gdzie przemielono całą mase gier, a nie kilka tytułów na krzyż jak na PurePC. 

Na pewno Ryzen nie ma wydajności niższej niż 12600K, no bez jaj :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, grayman_1 napisał:

Mozesz jeszcze rozwazyc 13500 jak patrzysz na 13600k.

O 13600k myślałem bardziej jako upgrade w przyszłości (i to raczej tej dalszej) oraz jeśli w ogóle będzie to potrzebne.

6 godzin temu, grayman_1 napisał:

Mozesz wziasc tez 12400 i Arocka B760M raptide z DDR5 ktora umozliwa podkrecanie przez blck.

Raczej "wystartuję" właśnie z 12400 + iGPU (ponieważ nie mogę jeszcze ostatecznie zdecydować które GPU kupić a PC mi się już teraz przyda do innych celów).

Co do "Arocka B760M raptide" to  nic o tej płycie nie czytałem/nie słyszałem. Masz może jakieś zdanie o tej płycie? Szkoda że rozmiar "M" i nie ma WiFi. Czy faktycznie obecnie podkręcanie 12400 będzie miało sens? Może w ostateczności bym sięgał po rozwiązania typu "podkręcanie" ale rodzi się pytanie czy warto?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikro ATX czy ATX nie ma znaczenia. Sam z siebie rozmiar nic nie zmienia bo i tak wiekszosc ludzi poza karta graficzna juz nic nie zamoontuje. 20 lat temu by jeszcze byla tam dzwiekowka czy dekoder MPEG2 a teraz po co to komu .....Potrzeba Wifi ? Jest miejsca na karte M2 .Na allegro pelno pasujacych z chipsetem od Intela. Antenki i kabelki kosztuja grosze.

Miejsce na maskownicy jest.

Tak naprawde wiekszosc plyt glownych mogla byc juz byc uATX i nikt by nie narzekal ....

Czy podkrecanie ma sens ? Sam zadecyduj .

Nie mam plyty . Sam sie zastanawiam czy nie kupic. Ale z tego co patrze w necie ludzie potwierdzają ze jest podkrecanie serii 12xxx przez blck.

Ale tylko seria 12xxx !!!!!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, grayman_1 napisał:

Masz świeży test w nowych grach na dwóch platformach z DDR5. W średniej wydajności te dwa cepy idą łeb w łeb

19 godzin temu, dzik133 napisał:
  • Płyta Główna       MAG B760 TOMAHAWK WIFI
  • Procesor              Intel i5-12400 (zintegrowana karta ma sens jeśli warto się wstrzymać z zakupem GPU. PC przydał by mi się już teraz a GPU już niekoniecznie)
  • Pamięć RAM       Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM lub Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver

Według mnie straszny pomysł kiedy przy bardzo małej dopłacie masz Ryzena 5 7600 na AM5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, grayman_1 napisał:

Mikro ATX czy ATX nie ma znaczenia. Sam z siebie rozmiar nic nie zmienia bo i tak wiekszosc ludzi poza karta graficzna juz nic nie zamoontuje. 20 lat temu by jeszcze byla tam dzwiekowka czy dekoder MPEG2 a teraz po co to komu .....

Wiadomo, rozmiar funkcjonalnie nic nie wnosi. Może w takim razie do takiej płyty mniejsza obudowa również by się nadawała (pod kątem poprawnego airflow)? Jeśli tak to macie może jakąś alternatywę?

14 godzin temu, grayman_1 napisał:

Nie mam plyty . Sam sie zastanawiam czy nie kupic. Ale z tego co patrze w necie ludzie potwierdzają ze jest podkrecanie serii 12xxx przez blck.

Ale tylko seria 12xxx !!!!!.

okej, widać że da się ładnie podnieść wydajność procesora. W efekcie to potencjalnie by rozwiązało kwestię przyszłego upgrade CPU. Bo zamiast wymiany mógłbym zrobić oc. Warte uwagi moim zdaniem. Pojawiają się jeszcze głosy ws AM5 które również warto rozważyć.

6 godzin temu, Caps napisał:

Według mnie straszny pomysł kiedy przy bardzo małej dopłacie masz Ryzena 5 7600 na AM5

oki, rozumiem - czy mógłbyś zaproponować jakąś płytę bym mógł oszacować wielkość dopłaty?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

okej, czyli zobaczmy:

• Ryzen 5 7600 + ASRock B650E PG Riptide WiFi AM5 4DDR5 = 1000zł + 1050zł = 2050zł ze sklepu KRSystem. W innych jest drożej o 300zł, czyli ~2350zł Ciekawe skąd taka różnica, czy sklep KRSystem jest legitny?
  • (wariant 1) i5-12400f + Arocka B760M raptide DDR5 = 693zł + 625zł = 1318zł
  • (wariant 2) i5-12400f + MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR5 = 693zł + 750zł = 1443zł

Dopłata żeby mieć AM5:

• (wariant 1) 732zł, czyli 55%
  • (wariant 2) 607zł, czyli 42%

Chyba nie do końca wychodzi to "bardzo mała dopłata". Dodatkowo przy AM5 nie mam możliwości skorzystania z iGPU (ale wtedy różnica w cenie mniejsza).

I teraz kluczowe pytanie, czy do 4k@60fps warto dopłacać 42% - 55% więcej pln-ów? Już chyba tą różnicę lepiej przeznaczyć na GPU albo po prostu obniżyć koszt całego zestawu?

Edytowane przez dzik133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.06.2023 o 13:33, dzik133 napisał:

Dodatkowo przy AM5 nie mam możliwości skorzystania z iGPU (ale wtedy różnica w cenie mniejsza).

A od kiedy to?

Już chyba tą różnicę lepiej przeznaczyć na GPU

Ta kwota nie zrobi Ci róznicy na wydajności GPU

po prostu obniżyć koszt całego zestawu?

ASRock B650E PG Riptide WiFi AM5 4DDR5 = 1000zł + 1050zł = 2050zł

Płytkę możesz dać nawet za 800 zł więc razem masz 1800 zł. 500 zł dopłaty do Ryśka nawet pod 4K moim zdaniem ma sens. Po prostu nie chciałbym siedzieć w nowym zestawie na CPU poprzedniej generacji 6/12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Caps napisał:

Dodatkowo przy AM5 nie mam możliwości skorzystania z iGPU (ale wtedy różnica w cenie mniejsza).

A od kiedy to?

A widzisz, nie wiedziałem nawet. Zatem intel nie ma tutaj przewagi.

Już chyba tą różnicę lepiej przeznaczyć na GPU

Ta kwota nie zrobi Ci róznicy na wydajności GPU

To zależy z jaka kartą ostatecznie "wyląduje". Łatwiej podjąć decyzję o zakupie 7900xt lub 4070ti mając te 700zł dodatkowego budżetu (może właśnie do jakiejś lepszej wersji itp.) 

A AM5 w ogóle jakąś realną różnicę w wydajności vs intel + DDR5?

Płytkę możesz dać nawet za 800 zł więc razem masz 1800 zł. 500 zł dopłaty do Ryśka nawet pod 4K moim zdaniem ma sens.

Wiesz, budżetowo to i pod i5-12400 się znajdzie żeby taniej było.

Po prostu nie chciałbym siedzieć w nowym zestawie na CPU poprzedniej generacji 6/12

Dla mnie to kompletnie nie ma znaczenia w sumie. Zakładam że i tak przez najbliższy okres złożę zestaw i zapomnę. "Obudzę się" za te kilka lat (nie wiem dokładnie ile) i wtedy będę kombinował z GPU (jeśli w ogóle). Mocniejsze cpu da się włożyć z obecnej generacji. Natomiast rozumiem że AM5 to bardziej przyszłościowe rozwiazanie ale czy to jest realna przewaga to nie wiem.

Podsumowując, jest kilka opcji i teraz za bardzo nie ma co już dywagować. Dzięki wielkie za pomoc. Natomiast chętnie usłyszałbym co realnie w wydajności daje wejście w AM5 vs intel + DDR5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, dzik133 napisał:

A AM5 w ogóle jakąś realną różnicę w wydajności vs intel + DDR5?

W 4K nie - to bez różnicy. W momencie w którym GPU nie będzie ograniczać wydajności CPU - tam pokażą się dopiero różnice wydajności pomiędzy procesorami. W 4K bardzo o to trudno nawet z RTX 4090. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli generalnie do 4k (budżetowo) średnie/wysokie wystarczy R5600 + karta >12gb vram?

Edytowane przez Tiger159

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, Ryzen 5 5600 + jak najmocniejsze GPU będzie ok.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi