Skocz do zawartości
konarek92

Wybór telefonu - Galaxy A23 lub coś tańszego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję pomocy z wyborem telefonu.

Mam możliwość wzięcia A23 - ale jakoś nie widzę zbyt wielu opinii w internecie, tylko jakieś komentarze, że coś z nim może być nie tak... Ale z kolei w jakichś recenzjach, albo innych komentarzach wydaje się, że fajny telefon... I powiem szczerze, że pewnie ten A23 byłby najprostszą opcją :) No, ale jeśli są z nim jakieś problemy to może lepiej nie ryzykować...?

Natomiast jeśli miałby to być inny telefon - to pewnie czegoś tańszego bym szukała, bardziej w okolicach 700-800 zł...

Czego potrzebuję? Żeby działał płynnie, nie zacinał się i żeby nie miał czegoś, co mnie bardzo denerwuje w moim obecnym telefonie (Huawei P Smart 2019) - jak przełączę z aplikacji do innej to tamta pierwsza za chwilę się wyłącza. I kiedy chcę do niej wrócić - ładuje się od nowa... A niestety często potrzebuję przeskakiwać między aplikacjami i jest to mega denerwujące (domyślam sie, że to kwestie oszczędzania baterii, ale nie znalazłam sposobu, żeby to wyłączyć...). Fajnie by było, gdyby robił przyzwoite zdjęcia (choć jakimś maniakiem fotograficznym nie jestem). Z gier raczej nie korzystam, jeśli już to sporadycznie i z niezbyt wymagających, muzyki też za wiele nie słucham, więc nie są to priorytety...

Raczej to w miarę sprawne działanie przede wszystkim, bo tutaj potrafię korzystać z kilku aplikacji na raz, przełączać się między nimi, etc.

Będę wdzięczna za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki efekt to raczej wynik małej pamięci, system od razy aplikację wyrzucał z pamięci. Jeśli zależy Tobie na płynnym działaniu wielu aplikacji to trzeba zainwestować w minimum 8GD a najlepiej 12GB ale to niestety kosztuje. Podobnie płynność telefonu kosztuje. Ja bym bardziej celował z budżetem 1.500zł.

Konkretnego modelu nie podam, może inni to zrobią ale nie spodziewaj się po 800zł cudów wydajności... tanio to już było i teraz trzeba budżet podnieść niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jest tak jak piszesz... ale działo się tak od samego początku, nawet przy uruchomionych tylko 2 aplikacjach... jak się przełączałam z jednej do drugiej to ta pierwsza dość szybko się zamykała całkowicie... Wydawało mi się, że gdzieś czytałam, że to właśnie kwestia oszczędności baterii ,ale równie możliwe, że sobie to wymyśliłam :D

no, niestety budżetu zwiększyć do 1,5 tysiąca nie dam rady, myślę że totallnie max to 1000... A najlepiej, gdyby w okolicach tych 800 udało się zmieścić...

No, albo ten Galaxy A23 - o ile on jest wart uwagi (on też ma tylko 4GB RAMu... ale mój obecny ma 3, a poza tym może Samsung lepszy niż Huawei?)

A takie telefony jak Infinix Note 12? Albo Motorola Moto G23? Bo tak na szybko sobie sprawdziłam, że one mają po 8 GB i są jeszcze w jakiejś w miarę sensownej cenie... Tylko ten Infinix to w ogóle nie wiem co to jest, pierwsze słyszę o takiej firmie...

No i z drugiej strony - mam świadomość, że sam RAM to jeszcze nie wszystko... tylko też inne parametry są istotne, a na tym to już się totalnie nie znam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten Motorola wydaje się sensownym wyborem, 8gb/128gb, duża bateria. Nie bierz nic niżej 8gb pamięci, będziesz żałować.

Infinix niby ostro reklamują ale ja też nie mam zaufania do nich.

Zobacz jeszcze na realme 8 Pro 8/128GB, lepszy procesor niż w Morololi ale mniejsza bateria. Realme to dobra firma, Bratanek niedawno kupił Realme a ja mam trzeci z kolei firmy Poco.

Tego Huawei P Smart 2019  nie bierz pod uwagę, za mało pamięci, widzę że tylko 3GB.

Choć Motorola to nowszy model i chyba bym postawił na Motorole.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P Smarta to mam teraz :) no i rzeczywiście tnie się już dość mocno... czasem ładnych parę(naście) sekund muszę czekać, aż zareaguje..

Ten Realme też się wydaje ciekawy, choć rzeczywiście starszy, ale aparat ma chyba lepszy.

Tylko chyba nie za bardzo jest dostępny... W Euro MOŻE gdzieś mają, bo na stronie jest dostępny, ale nie mogę znaleźć gdzie :D u mnie w mieście nie ma... nawet na allegro za bardzo nie widzę...

Poczytam sobie jeszcze więcej o tej Motoroli...

A w razie czego 6 GB też nie ma co brać? Tych 6GB jeszcze nie szukałam, ale może tam by coś ciekawego było ;)

Ach, no i jedna rzecz, której Motorola nie ma - Gorilla Glass ;) no ale w razie czego trudno - jakaś porządna szybka do tego + etui i może tym razem nic mu nie zrobię... bo w obecnym już 2 razy szybkę wymieniałam... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6GB też może być, używałem taki przez prawie dwa lata i moim zdaniem pamięci wystarczyło na mniej wymagające potrzeby. Jednak jak telefon ma dłużej posłużyć to lepiej 8GB ale wiadomo, wszystko zależy od budżetu jaki mamy do dyspozycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, kurcze sama już nie wiem... :/

Jak czytam opinie to ta Motorola chyba dość kiepskie zdjęcia robi... No i wyświetlacz ma sporo słabszy chyba niż mój obecny...

Momentami już się zaczynam zastanawiać czy nie odpuścić szukania i nie zostać przy tym Galaxy A23... Mam go w domu, tylko nie chcę rozpakowywać, jeśli ma się okazać, że nie będę z niego jednak korzystać...

A jeszcze wpadł mi w oko teraz Vivo Y70 - też ma 8GB, AMOLEDa, i chyba generalnie niezłe parametry (no, baterię słabszą...), kosztuje 700 zł... tylko chyba dość stary jest.. ale zastanawiam się czy to by nie miało sensu...

Aaaa….. dopiero teraz zauważyam, że ten Vivo to tylko w kilku sklepach jest, u mnie w okolicy nie ma…. więc odpada…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, jeszcze kolejna aktualizacja moich poszukiwań :)

Zaczynam się skłaniać ku Redmi Note 11s - 6GB RAM tylko nie wiem czy w wersji z 64GB RAM + dokupić do tego kartę pamięci czy z 128GB (czy w ogóle jest jakaś różnica w użytkowaniu przy karcie pamięci? Bo taka opcja wychodzi sporo taniej) - ma fajny aparat, AMOLEDa... No i dość tani jest, szczególnie w wersji 64GB (tego nawet za 740 zł na allegro można dostać).

Ewentualnie drugi, który biorę pod uwagę to Realme C55 - tu już pamięć super, bo 8/256 GB, zdjęcia też niezłe... no tylko cena sporo wyższa, bo najtaniej co znalazłam to 920 zł... i bym musiała bardzo porządnie rozważyć czy jestem w stanie i chcę tyle wydać ;)

Może jakieś wskazówki/sugestie odnośnie tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obecnie niestety ale ceny są wyższe niż dawniej i przy tej samej cenie kupisz gorszy sprzęt.

Wracając do Redmi czy Realme, ogólnie Redmi jest lepszy, procesor, ekran. Natomiast Realme jest nowszy.

Co do karty, jest wolniejsza i bywa problematyczna, nie każdy model chcę dobrze współpracować z telefonem ale jeżeli ogólnie nie robisz dużo zdjęć, aplikacji mniej itd. to 64GB wystarcza.

Moim zdaniem Realme C55 jest wyceniony za wysoko w stosunku do jego możliwości.

Ps. Miałem kiedyś  telefon z firmy Redmi, bardzo sobie chwaliłem.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Też kiedyś miałam Redmi 3, bardzo fajny telefon. I to nawet nie od nowości go używałam, tylko od brata dostałam, bo mu się znudził ;)  i dość długo fajnie działał.

Potem dostałam w prezencie tego P Smarta 2019, co mam teraz... no ale używam go już 3 lata i coraz gorzej przycina... więc pora na zmianę.

I chyba najbardziej się skłaniam właśnie ku temu Redmi, mimo że starszy... jeszcze nie wiem na 100% czy w wersji z mniejszą czy większą ilością pamięci (choć kusi opcja z mniejszą ilością + dokupić dużą kartę pamięci...). W tej chwili w moim Huaweiu mam właśnie 64GB pamięci, z czego zajęte jest 50... w tym 30 GB to aplikacje (nie mam pojęcia dlaczego tak dużo :D ale chyba też te aplikacje coraz więcej miejsca zajmują...)... Ale może gdyby do tego Redmi kartę pamięci dokupić to bedzie ok?

Tylko w niektórych momentach jak widzę, że ten Realme jednak ma pamięci 8/256 to się waham czy jednak nie lepiej dopłacić... Muszę iść jutro do sklepu jeden i drugi sobie obejrzeć ;) Bo Realme jest w ogóle sporo większy... a ja nie lubię zbyt wielkich telefonów... już ten co mam teraz jest za duży, a zarówno Redmi jak i Realme są większe... choć Redmi nie aż tak dużo... Ale trudno teraz o mały telefon...

No a poza tym tak jak piszesz - Redmi jednak niektóre parametry ma lepsze od Realme...

Oooo...... właśnie zauważyłam na Allegro ofertę Redmi w wariancie 6/128 za 770 zł... No to chyba decyzja już prawie zapadła ;) Nie wiem czy wcześniej tę ofertę przegapiłam czy dopiero teraz się pojawiła... ale coś czuję ,że w tej cenie taniej nie znajdę (tzn no - ewentualnie od  osób prywatnych, ale tu jakoś trochę się boję... ta oferta jest ze sklepu, więc nie powinno być problemu...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jeszcze ten sam sprzedawca ma Poco M4 5G za 790 zł... też w wersji 6/128.... Ale nie wiem czy nie zostać jednak przy tym Note 11s... Nie wygląda, żeby Poco był jakoś lepszy... Ale jak byś mógł wprawnym okiem zerknąć i dać znać co sądzisz to będę wdzięczna :) Na 5G absolutnie mi nie zależy, więc nie jest to na pewno argumentem za Poco...

Edit: dopiero teraz zauważyłam, że Poco ma duuuuużoooo słabszy aparat... więc chyba nawet nie ma co dywagować...

Edytowane przez konarek92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ogólnie Poco nie są nastawione na aparat i robią dosyć marne zdjęcia w swojej cenie, mnie tam na aparacie nie zależy i jak dla mnie to Poco jest dobre.

Ten Poco przegrywa z tym Redmi co chcesz wybrać np. ekranem.

Tak z grubsza jest taki podział wśród telefonów ze stajni Xiaomi. Najlepsze są Xiaomi, potem Redmi i na końcu Poco (te trzy firmy to Xiaomi pod różnymi markami).

Jeżeli już masz 50GB zajęte to jednak bym rozważył kupno z większą ilością pamięci ale jak pisałem, zależy od budżetu.

Obecny model telefonu wybierałem kilka miesięcy, zawsze coś mi nie pasowało lub jeszcze się nie ukazał a był tylko zapowiedziany.

Ps. Mój Redmi to kiedyś był Redmi Note 3 SE, dobra maszyna :)

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja to jednak jestem super zdecydowana... :D

dopadły mnie wątpliwości poważne odnośnie do tego Redmi note :D :D zaczęłam się bać, że ta cena jest podejrzanie niska i że coś może być w związku z tym nie tak...

I chyba najchętniej jednak pójdę do sklepu stacjonarnego i tam kupię... nawet jeśli będzie drożej niż online...

Dlatego moje rozkminy rozkwitają na nowo ;) Na innym forum polecali jeszcze samsunga galaxy m33. I w sumie sama już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem...

W testach antutu (cokolwiek by to nie było :D ) samsung wypada lepiej od realme czy redmi note... no, ale pamięci od realme ma mniej (6/128 vs 8/256), a kosztuje tyle samo - koło 1000zł...

Dlaczego to nie może być łatwiejsze? 😭🤣

Edytowane przez konarek92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to dopłacam i kupuje sprzęt ze sprawdzonego źródła. Na allegro masz też sklepy które są też stacjonarnie i tam można kupować bez obaw o podróbki.

Zauważ że Redmi ma ekran Amoled a Galaxy M33 IPS, ekran Amoled to lepsze kolory, wyraźniejsze literki, mniej energii. Poza tym procesor w Samsungu to Exynos, nie jest chwalony bo lubi się grzać.

Antutu jest miarodajne jeżeli różnica jest sporo np. 20%.

Co roku wychodzi pełno nowych modeli i faktycznie ciężko się w tym połapać, dlatego tak długo wybierałem swój model i na dodatek co chwila się ukazywało coś nowego i poprzedni wybór był już nieaktualny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, właśnie przeszłam się po sklepach dziś i raczej tego Samsunga nie polecają.. Właśnie o procesorze coś pan tłumaczył, w drugim sklepie w ogóle nie radził Samsungów z niższej półki cenowej...

Raczej doradzali Motorole, chyba najbardziej taką, do której jeszcze by trzeba trochę dołożyć - Moto G72, 8/128GB, za 1200... Muszę trochę jeszcze o niej poczytać i pomyśleć :) ale w sumie za Samsunga by mi wyszło łącznie 1100, bo jeszcze bym ładowarkę musiała dokupić...

I jeszcze z modeli, które polecali to Realme C55, ta Motorola, o której na początku pisałam (G23), Poco M4 Pro 6/128 (za 1000)... I chyba z grubsza to tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Za swój zapłaciłem więcej niż chciałem ale już nie miałem siły szukać od nowa czegoś innego ;)

Moto G72 8/128GB tak na moje oko wygląda dobrze. Pamięci dosyć, bateria duża, ekran dobry, procesor też może być. Jeżeli dasz radę zebrać 1200zł to jak najbardziej to dobry wybór. Może jakaś promocja jest, poszukaj dobrze.

Nigdy Motoroli nie miałem więc nie wiem jak się spisuje w codziennym użytkowaniu.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten moment właśnie nie ma promocji... Choć daje to nadzieję na to, że w którymś momencie może się pojawić ;) ale też pewnie nie chciałabym w nieskończoność czekać...

Zaczęłam trochę czytać i oglądać odnośnie tej motki... i wygląda naprawdę fajnie. Zdjęcia zasadniczo chwalą, całą resztę zresztą też. Gdyby się udało go trafić jeszcze z jakieś 100zł (a najlepiej 200) taniej to by był ideał :)

Może trochę poczekam, bo widzę, że praktycznie we wszystkich stacjonarnych sklepach jest w tej samej cenie - 1200... więc może gdzieś kiedyś jakaś promocja się pojawi ;)

(a swoją drogą - ten Xiaomi Redmi Note już zniknął w tej okazyjnej cenie z allegro... wczoraj cały czas był, jak tylko większość się wykupiła to dokładali dodatkowe egzemplarze... a dziś nie ma... a jak szukałam w internecie to znalazłam coś takiego, że kiedyś już tak wypuścili jakiś telefon ponad 20% taniej ,a potem zasłaniali się rażącym błędem cenowym i nie wysłali telefonów :D pewnie zwrot pieniędzy zrobili, no ale to zawsze dodatkowy problem... )

Patrzyłam w sklepie na te Redmi, też fajnie wyglądają... choć z drugiej strony - wszystkie te telefony wyglądają prawie tak samo... to by trzeba trochę poużywać, żeby zobaczyć jak się w praktyce sprawuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejrzałam jeszcze na spokojnie oferty ;) i okazuje się, że w Media Expert i Media Markt to te 1200 to już jest w promocji :) przecenione z 1300... ale w którymś z nich jest też informacja, że w ciągu ostatnich 30 dni była cena 1100... Znalazłam też w sklepie Mobile-city za 1100... ale jest trochę (niby nie jakoś dużo, ale zawsze...) komentarzy że towar niewiadomego pochodzenia, że problemy z gwarancją... więc chyba nie ma co ryzykować...

A co do tego Redmi - to teraz zauważyłam, że mam w jednej karcie otwartą tę wczorajszą ofertę za 770 zł - po odświeżeniu karty jest już cena 910 :D czyli nawet nie, że wyprzedały się w tamtej cenie, tylko ta sama aukcja ze zmienioną ceną... Więc może dobrze, że nie kupiłam, bo jeszcze jakieś problemy by z tego były ;)

Czekam w takim razie na fajną ofertę na Moto G72 :D i mam nadzieję, że w ciągu 2 najbliższych tygodni się doczekam, bo potem wyjeżdżam i by mi się przydał sprawnie działający telefon ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spróbuj znaleźć Xiaomi Note 11S. 
Będzie szybszy od Motoroli i robi o wiele lepsze zdjęcia.
G72 fotograficznie to ziemniak :E
W necie wersję 6/64 widzę poniżej 900zł. 

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi