Skocz do zawartości
GuTeK_696

Problem z instalacją windows 10 na nowym dysku SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Przy instalacji Windowsa 10 pojawia się komunikat "Sprzęt komputera może nie obsługiwać rozruchu z tego dysku. Upewnij się, że kontroler dysku jest włączony w menu systemu BIOS komputera”.

Formatowanie, ani usuwanie i dodawanie ponownie partycji nie pomaga, zmiana kontrolera na AHCI również. Dysk to adata su650, płyta Gigabyte GA-P67A-D3-B3

Ma ktoś może jakiś pomysł co może być powodem?

123.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj podłączyć SSD pod białe wejście Sata na płycie. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, @lek napisał:

Spróbuj podłączyć SSD pod białe wejście Sata na płycie. 

Pod nie najpierw podłączałem, bo to sata 3, sprawdzałem też niebieskie Sata 2 i na obu nie chciało instalować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czego instalujesz? jak ewentualnie zrobiony pen pod system, MBR czy GPT i czy ustawione w biosie odpowiednio pod niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz inne dyski na czas instalacji i pozostaw tylko docelowy. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, amp41 napisał:

Z czego instalujesz? jak ewentualnie zrobiony pen pod system, MBR czy GPT i czy ustawione w biosie odpowiednio pod niego

Pendrive wypalony standardowym instalatorem od Microsoftu, na HDD normalnie udało się zainstalować. Dysk MBR.

W biosie sprawdzałem ide i ahci. Nie wiem co jeszcze mógłbym zmienić i sprawdzić.

10 minut temu, @lek napisał:

Odłącz inne dyski na czas instalacji i pozostaw tylko docelowy. 

Odłączałem i nic to nie zmieniło.

Edytowane przez GuTeK_696

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ten SSD się skończył 🤔 pokaż jak wygląda w programie crystal disk info. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpiąłeś inne dyski i ustawiłeś jako pierwszy ten nowy?Na zdjęciu nie widać bo albo tam są dwa dyski albo za dużo partycji a instalacja na dysku 3 a nie 0 chyba że źle widzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, @lek napisał:

To nowy dysk. Zaraz sprawdzę w tym programie i wyśle screen.

5 minut temu, amp41 napisał:

Odpiąłeś inne dyski i ustawiłeś jako pierwszy ten nowy?Na zdjęciu nie widać bo albo tam są dwa dyski albo za dużo partycji a instalacja na dysku 3 a nie 0 chyba że źle widzę

To screen jak jeszcze sprawdziłem czy zainstaluję na HDD, ale próbowałem też tylko na SSD i jest dokładnie ten sam komunikat.

Jak instaluje z pendrive to ustawiam jako pierwszy pendrive, żeby z niego instalacja się załączyła i jako drugi SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli dobrze rozumiem że na HDD też się nie dało i był ten komunikat? czy Dysk 3 to SSD (patrząc na zdjęcie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, @lek napisał:

https://i.imgur.com/RcDzU0b.jpg

3 minuty temu, amp41 napisał:

Czyli dobrze rozumiem że na HDD też się nie dało i był ten komunikat? czy Dysk 3 to SSD (patrząc na zdjęcie)?

Na HDD się dało, ale jak wybierałem sdd jako ten do instalacji to był taki sam komunikat tzn nie ważne czy był podpięty jeden czy dwa dyski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spróbuj w trybie UEFI, odłącz HDD

Edytowane przez amp41

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, amp41 napisał:

Spróbuj w trybie UEFI

Nie ma uefi na moją płytę. Mam rev 1, a według strony Gigabyte uefi jest tylko na rev 2.

19 minut temu, amp41 napisał:

bootowanie

https://imgur.com/a/4Xnq02n

Podpięty tylko SSD

https://imgur.com/a/MqjNf5E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz na tym dysku system plików GPT i dlatego się nie da, możesz to sprawdzić? Jest widoczny z poziomu systemu? jeśli tak to sprawdź, zrób w MBR i sformatuj 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, amp41 napisał:

Może masz na tym dysku system plików GPT i dlatego się nie da, możesz to sprawdzić? Jest widoczny z poziomu systemu? jeśli tak to sprawdź, zrób w MBR i sformatuj 

Według programu to MBR.

https://imgur.com/a/edzqPmi

SSD to ten drugi.

Formatowałem go i podczas instalacji i linią komend bez żadnych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwna sprawa, w biosie skoro nie ma uefi i ustawione AHCI to nie powinno być problemu z postawieniem systemu, chyba że sam dysk nie pozwala (może sterowniki potrzebne), ale skoro jest widoczny w biosie i systemie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, amp41 napisał:

To dziwna sprawa, w biosie skoro nie ma uefi i ustawione AHCI to nie powinno być problemu z postawieniem systemu, chyba że sam dysk nie pozwala (może sterowniki potrzebne), ale skoro jest widoczny w biosie i systemie...

Może jakaś opcja w biosie? To wygląda ok?

https://imgur.com/a/SgVC15F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze przywrócić bios do ustawień fabrycznych, wyciąg baterię na 10 minut (przy okazji ją sprawdź)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, amp41 napisał:

Możesz jeszcze przywrócić bios do ustawień fabrycznych, wyciąg baterię na 10 minut (przy okazji ją sprawdź)

Do fabrycznych już przywracałem i później zmieniałem tylko Control mode na ahci i kolejność bootowania. 

Spróbuję jeszcze baterię wyciągać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze pena z systemem zrobić innym programem np. rufusem ale wątpię czy to rozwiąże problem...pod inne sata próbowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, amp41 napisał:

Możesz jeszcze pena z systemem zrobić innym programem np. rufusem ale wątpię czy to rozwiąże problem...pod inne sata próbowałeś?

Pod inne Sata próbowałem , nawet pod dwójkę.

Pen jest dobry, bo jednak na HDD instaluje bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz dysk SSD do innego kompa, albo odpal kompa na tym HDD na którym da się zainstalować system i potem podłącz SSD i włącz kompa. W windowsie w zarządzaniu dyskami wywal z SSD wszystkie partycje. Utwórz nową, jedną, obejmującą cały dysk i sformatuj z takimi ustawieniami jakie się wyświetlą automatycznie. Wyłącz kompa. Jak robisz to na jednym kompie to odłącz HDD, podłącz SSD i spróbuj zainstalować system, jak na dwóch to po prostu podłącz sam SSD do kompa i instaluj system.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Stary "dobry" błąd.

Rozumiem, że tę partycję podstawową i tylko ją stworzył ci instalator Windowsa?

Jeśli tak to... zrób koniecznie pełne formatowanie pendrive i wtedy dopiero narzędziem Microsoftu przygotuj instalatora Windowsa na nim.

Albo opcja druga, to do zrobienia instalatora na pendrive użyj programu Rufus, schemat partycjonowania ustaw na MBR, w zaawansowanych odznacz opcję szybkiego formatowania. Wymaga uprzednio ściągniętego obrazu ISO z Windowsem.

Edytowane przez Janke5
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Janke5 napisał:

Stary "dobry" błąd.

Rozumiem, że tę partycję podstawową i tylko ją stworzył ci instalator Windowsa?

Jeśli tak to... zrób koniecznie pełne formatowanie pendrive i wtedy dopiero narzędziem Microsoftu przygotuj instalatora Windowsa na nim.

Albo opcja druga, to do zrobienia instalatora na pendrive użyj programu Rufus, schemat partycjonowania ustaw na MBR, w zaawansowanych odznacz opcję szybkiego formatowania. Wymaga uprzednio ściągniętego obrazu ISO z Windowsem.

Partycje stawiałem sam. Nawet znalazłem jakiś patent by linią komend zrobić partycję 5gb, na nia wrzucić instalkę i z niej instalować na drugiej partycji, ale to też nie pomogło.

Nawet próbowałem klonować bysk przez easeUS partition master, ale system wtedy nie wstawał.

11 godzin temu, LeBomB napisał:

Podłącz dysk SSD do innego kompa, albo odpal kompa na tym HDD na którym da się zainstalować system i potem podłącz SSD i włącz kompa. W windowsie w zarządzaniu dyskami wywal z SSD wszystkie partycje. Utwórz nową, jedną, obejmującą cały dysk i sformatuj z takimi ustawieniami jakie się wyświetlą automatycznie. Wyłącz kompa. Jak robisz to na jednym kompie to odłącz HDD, podłącz SSD i spróbuj zainstalować system, jak na dwóch to po prostu podłącz sam SSD do kompa i instaluj system.

Robię teraz ten patent z zarządzaniem dyskami, na razie czekam aż sformatuje dysk bo nie dawałem szybkiego formatowania.

Jak sie nie uda to wyciągnę dysk z laptopa i spróbuję na nim postawić windows, a ten zostanie w łapki jako magazyn/dysk do instalowania gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś mi przyszło do głowy na podstawie jednego z wątków w czeluściach Internetu, gdzie ktoś miał problem właśnie z SSD, tą płytą i zainstalowaniem Windowsa, ale 7.

Ściągnij: https://mega.nz/file/EoYzBYAY#6JoyoKZegdID1dnH_rtZgyiO65tiRJeJItZTv2ubBl8

Wypakuj na pendraka, śmiało na tego, na którym masz instalatora Windowsa.

Zanim wskażesz dysk do instalacji, wybierz opcję Załaduj sterownik i wskaż ten wypakowany.

Oczywiście usuń wszystkie partycje z tego SSD, pozwól instalatorowi je utworzyć.

Edytowane przez Janke5
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi