Wysokie odświeżanie to jedno, natomiast obsługa freesync to oddzielna funkcja.
Monitory nie muszą obsługiwać freesync, żeby ustawić wyższą częstotliwość odświeżania.
Możesz używać starszego 120hz monitora, który nie obsługuje technologi freesync i ustawić wysokie odświeżanie w windowsie oraz grach.
Jeśli twój monitor posiada opcję wyświetlenia liczby klatek na żywo: to włącz tą opcję bezpośrednio w ustawieniach monitora, żeby uzyskać podgląd na żywo, czy monitor odbiera wysokie odświeżanie od karty graficznej.
W przypadku mojego monitora ta funkcja nazywa się: Refresh Rate, po jej włączeniu w jednym z rogów monitora wyświetla się aktualna częstotliwość z którą pracuje monitor.
Bardzo prostym sposobem na sprawdzenie czy twój monitor obsługuję 120hz, jest system windows.
Wybierz przycisk Start, a następnie wybierz pozycję Ustawienia > System > Ekran > Zaawansowane ustawienia wyświetlania.
Jeśli używasz wielu monitorów, wybierz ekran z listy rozwijanej w obszarze Wybierz ekran.
W obszarze Częstotliwość odświeżania wybierz odpowiednią szybkość.
Jeśli twój monitor obsługuje więcej niż 60fps, to będziesz mógł zmienić tą opcję na wyższą wartość, tak jak na poniższym filmie z youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ynur8qdGdR4
Gratuluję sprzedaży, czyli jednak magia i5 serii K, płyty Z oraz 1TB, choćby HDD działa jak magia. Mogę wiedzieć jak duże miasto lub okolica to była? U mnie na północnym mazowszu trudno cokolwiek sprzedać z odbiorem.