Skocz do zawartości
Tomcat

XIAOMI 12 VS MOTROROLA EDE 30 FUSION

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Trochę z nudów szukam następcy swojego Mi 9 lite (zaraz mus tukie 4 rok).

Ogólnie 0 grania, fajnie jakby miało to fajne zdjęcia i bateria trzymała spoko.

Główna zaleta xiaomi 12 nie jest dla mnie istotna czyli rozmiar. 
Motorola zapewne stabilniejszy soft a tak poza tym?

Oba fony nie mają już najnowszych bebechów więc raczej kilku lat wsparcia nie ma co się spodziewać ?

Oba do wyrwania obecnie w okolicy 1800-1900 zeta w promkach.

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xiaomi ma lepszy ekran - 68bilionów kolorów, dolby vision - jasność taka sama jak w motoroli. Motorola ma trochę szybszy 144hz vs 120hz w xiaomi. W Xiaomi też możesz bardzo mocno dostosować kolory do swoich preferencji, Motorola ma tylko nasycone i naturalne, które się dostosują do otoczenia. 
xiaomi ma dedykowany obiektyw macro (50mm), motorola używa szerokiego kąta z autofocusem do zdjęć macro i oprogramowaniem robi 50mm. Obydwa rozwiązania moim zdaniem są OK. 
xiaomi ma większe zaplecze antenowe (2,3 zakresowe) na tle tylko dwuzakresowego galileo (środkowo europejska) w motoroli
xiaomi ma ładowanie indukcyjne 50W, motorola nie ma w ogóle
xiaomi ma lepsze szkiełko na przodzie (gorilla victus) motorola gorilla 5
xiaomi jest starsze o ponad pół roku, ale startował też na androidzie 12 jak motorola - więc wsparcie podobne
xiaomi ma dwutonową lampę flesz, motorola jedno
motorola ma usb 3.1 z funkcją ready-for
motorola ma czystego androida, xiaomi miui - kwestia preferencji. Miui14 global to naprawdę udana nakładka. Nie ma problemów z stutterem, nie wyrzuca aplikacji jak to było w poprzednich. Motka czysty android. Więc czysto i stabilnie :)
motorola ma starszego snapa 888+ a xiaomi 8 gen 1. Ten drugi w połączeniu z małym rozmiarem 12stki u niektórych potrafi się zagrzać. 
motorola ma lepszą baterię 
motorola nie potrafi w zdjęcia nocne oraz w gorszym oświetleniu oraz portretowe. Xiaomi tutaj zdecydowanie góruje. Recenzje piszą, że jest lepiej niż u poprzedników - zgadzam się. Ale nadal nie jest dobrze. 

Dodatkowo w przypadku xiaomi jesteś w stanie podpicować aparat gcamem i dedykowanymi profilami i możesz wgrać miuipolska lub eliterom - smartfon dostaje drugiego życia. W motoroli sfera deweloperska praktycznie nie istnieje

Wybierz to co uważasz za słuszne. Moim zdaniem obydwa smartfony do 2000zł są bardzo dobre. 

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za konkrety. Xiaomi zniechęca opiniami o przegrzewaniu procka robionego u Samsunga no i  ich nakładka i stabilność softu , ale było by to moje 3 xiaomi a ja chyba mam coś z masochisty...  Minimalnie taniej da sie dostać redmi note 12 pro 5g ale już chyba nie ta półka no i Mediatek. Niby poprawili sie mocno ale nadal nie mam jakoś zaufania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finalnie trafiła sie właśnie promka na amazon.de na zwroty i za 1100 ma mi dojść xiaomi 11t pro 8/128.  Na pewno boli brak stabilizacji aparatu, ale tak to raczej ok fonik?

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. w Poco F5 jest nowy procesor 7+ gen 2 i nie ma mowy o przegrzewaniu. Mam od premiery i udało mi się go rozgrzać do 42 stopni a tak ogólnie jest poniżej 36 stopni. Wybieraj raczej z procesorów z + np. 8+ gen 1 lub 8+ gen 2, jeśli chodzi w kwestii grzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Tomcat napisał:

Finalnie trafiła sie właśnie promka na amazon.de na zwroty i za 1100 ma mi dojść xiaomi 11t pro 8/128.  Na pewno boli brak stabilizacji aparatu, ale tak to raczej ok fonik?

spoko cena

Brak stabilizacji boli i to dużo. 
Masz tu moje porównanie Mi10 do Mi11T Pro -> https://drive.google.com/drive/folders/1foZVC2JZADa5Tg20Z9Th6bBvi_Nxe1_D?usp=sharing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telefon już w doręczeniu  - oby był serio w  bardzo dobry stanie.

Ktoś wczoraj dostał już z peppera i w pudełku była podmieniona ładowarka na ładowarkę z realme :rozga:

Co do aparatu to widzę jest całkiem popularna scena modowania pod ten telefon gcam  np na xda :
https://forum.xda-developers.com/t/gcam-discussion-thread.4340053/page-22

więc mam nadzieję że tragedii nie będzie.

Dotychczasowy mi 9 lite mimo brak stabilizacji przy dobrym oświetleniu robi według mnie całkiem fajne fotki które mi wystarczają. 
Tutaj by się jakiś zoom tylko przydał sensowny.

edit:

Poza  kilkoma naklejkami amazonu i jedna zerwana to fonik  wygląda na 100% nówke.
Jedyny minus to nie ma w zestawie fabrycznego futerału. 

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 30.06.2023 o 12:32, Tomcat napisał:

Telefon już w doręczeniu  - oby był serio w  bardzo dobry stanie.

Ktoś wczoraj dostał już z peppera i w pudełku była podmieniona ładowarka na ładowarkę z realme :rozga:

Co do aparatu to widzę jest całkiem popularna scena modowania pod ten telefon gcam  np na xda :

więc mam nadzieję że tragedii nie będzie.

Dotychczasowy mi 9 lite mimo brak stabilizacji przy dobrym oświetleniu robi według mnie całkiem fajne fotki które mi wystarczają. 
Tutaj by się jakiś zoom tylko przydał sensowny.

edit:

Poza  kilkoma naklejkami amazonu i jedna zerwana to fonik  wygląda na 100% nówke.
Jedyny minus to nie ma w zestawie fabrycznego futerału. 

Spróbuj ten config : https://drive.google.com/drive/folders/172WQgXrM_oLlsYHv-47403YAAV2z5EA4?usp=sharing
Na Mi11 i 12T Pro jest to najlepszy gcam jaki używałem.  Jest szansa, że na 11t Pro też będzie śmigać - config jest uniwersalny. 
Z tym że tak jak wspomniałem wcześniej, bez OIS to będzie Ci trudno ostre zdjęcia gcamem zrobić - bo on obrabia chwilę zdjęcie. 

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Tomcat napisał:

Jeszcze nie testowałem ale tutaj jest cały watek o gmac dla 11t pro :

co do mielenia to fakt - na mi 9 lite z hdr to zdjecia telefon obabiał wieki na gcamie

wątek wątkiem
przetestowałem kilkanaście gcamów i configów. Większość z nich robi ładne foto na telefonie, delikatne przybliżenie i masz pixeloze i artefakty z racji błędnie używanego HDR bądź małą różnicę względem stocka. 
Spróbuj mojego a potem inne - uwierz mi :)

Edytowane przez reQ_21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi