Skocz do zawartości
Tomcat

Gruzofoczka Tomcata

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Majać prawko 22 lata i staż jazdy 10 miesięcy Unolotem  15 lat temu(którego skasowałem)

Kupiłem sobie takiego guzika do nauki jazdy i weekendowych pojeżdżawek .

fa6277deba1dd636med.jpg

0ae01813dd13caecmed.jpg

8ca65dc7dcf1e241med.jpg

Miał być przedlift mk2 od kumpla (kupowałem go tak z 2,5 roku - ani ja nie miałem parcia kupić ani kumpel sprzedaż aż stwierdził że teraz to woli oddać bratu jak widzi obecne ceny)

Miał być polift 1.6, wyszedł 2.0 w skórach 3 drzwiowy. 
Rocznik 2008 140k nalotu,wersja style - coś ala titanium ? 
Półskóry,climatronic dwustrefowy i chłodzony schowek , podgrzewana przednią szyba i fotele,  soczewki ale bez tempomatu  i elektrycznych stołków,  standardowe radio forda nie sony 

Szukałem 3 miechy na otomoto  olx, a nagle skojarzyłem furę z ogłoszenia 30km od Poznania stojącą w okolicy mojej roboty ....
Kupowany oczami, to zaczynaja wychodzic kwiatki. 

Wyszło że z fabryki w niemcowni wyszedł na cng :rotfl: Dopuszczałem 2.0 ale bez gazu to mam po nim tylko dziury w bagażniku i nad wlewem paliwa. 
W Polsce 5,5 roku, pierwszy właściciel,w dowodzie gazu nie ma i nie było...

Z plusów poza jednym nie działającym  dołożonym dziennym światłem  to z grubsza wszystko działa, przegląd do marca, dopłata do oc 250 ztea przy przejęciu i 2 letnie wielosezonówki.

Z Minusów to  jakiś mega sportowy wydech (czyli  gdzieś jest nieszczelny), buda zauważalnie wibruje (oby to poducha prawa silnika jak to focus, a nie dwumas - miało być bezpieczne 1.6 eh... )  i spalanie podczas nauki jazdy po parkingach w okolicy 12- 12,5 litrów.

Do tego niby oglądany  2 razy w dzień  i nie zgniły, a po myciu zauważyłam małe purchelki na przednim błotniku.
Nie zgnita 15 letnia Foka tia... 
Polift miały mieć poprawioną antykorozje.
Wizualnie bez tragedii,kolor nawet ciekawy ale według  Dna coś miało być w Niemczech i przednia grzana szyba z 2005 roku (reszta jak fura 2008...) Tu coś odstaje, tam się lekko telepie ale ogólnie trzyma się kupy.

Ma być do nauki jazdy na te 2 lata . Będzie skarbonka to zajadę i tyle. 

Edytowane przez Tomcat
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam temat 1.6 a 2.0, miałem brać Renault z dość trwałym i tanim w utrzymaniu 1.6, wybrałem Fluensa z 2.0 konstrukcji Nissan-Renault, gdzie sama dwumasa to ~1800-2200zł :E 
A 1. właściciel, PL salon i mały przebieg niekoniecznie oznaczały zerowy wkład po zakupie :lol2:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna foka. Nieś kaganek oświaty, bo już na ten model patusy się przesiadają.

Znowu znależć z soczewkami to też sztuka a wizualnie dużo wnosi. Wstydu na droach mieć nie będziesz. Ten silnik bardzo dobry jest. Ma wysoką kulturę pracy i niezłą elastyczność. Dwumas do tego 2.0 nie miał prawa paść w tym przebiegu, więc to raczej nie to. Spalanie podane przez Ciebie jakiś 1L za wysokie (lpg w mieście ok. 13L/100km). Też ogólnie auto tanie w utrzymaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie da się ukryć że autko całkiem niebrzydkie , byle u mechaniora nie wyszły dodatkowe kwiatki albo przynajmniej nie za dużo 😆

Swoją drogą nie bardzo wiem po co poprzedni właściciel wsadził  felgi 17ki z mondeo(sam się przyznał) i laczki 225/45 r17.
Seryjnie tam chyba powinno być 205/50 r17 ?  Na koleinach może nie być za wesoło... Przynajmniej spas spoko  i nie trzeba dystansów 😉

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Auto po przeglądzie po zakupowym i  serwisie.
Wymieniony  olej, filtry, świece, kilka żarówek( stop, bagażnik) .
  Wydech jest zdaniem serwisu głośny, ale nic nie znaleźli poza zmęczoną, ale jeszcze szczelną plecionką (będzie za jakiś czas do roboty) - jest sugestia ze jest prawdopodobnie zamontowany sportowy tłumik.  Mogą zamontować inny ale zero gwarancji że to to i będzie ciszej, to podziękowałem na razie.
Poduszki silnika niby ok, po serwisie wibracje spadły - może świece? Były stare i dedykowane pod gaz.
Ewentualnie szarpali poduszki i na chwile pomogło ...
Poza tym niewielkie zapocenie  skrzyni, ale nic niepokojącego, reszta  sucha  i nic więcej  nie znaleźli. Zawias, hamulce, klocki wszystko ok.
Jak na wiek stwierdzili auto zadbane i mogę spokojnie jeździć.

Foczka chyba zasłużyła na mycie i nowe dywaniki 😉

ps. nawet spalanie się unormowało ostatnio i oscyluje w okolicy 11,2-11,5 przy miejskiej jeździe.

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wszystko co się tyczy tego silnika, ale nie będę zapeszał; niech służy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowa zabawka na  spokojne pojeżdżawki na weekendy, to raczej będzie miała u mnie spokojną starość i naloty po kilka tysi rocznie.

Olej  będzie kontrolowany czy albo raczej ile ubywa, rozrząd niby poprzedni właściciel zapobiegawczo zmienił (ale nie mam kwitów).

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi