Skocz do zawartości
joloxx9

LG Oled C2 Vs Samsung 95B

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule, ktory tv lepszy gdy bede go uzywac do:

30% gry gownie z ps5

20% sport na tv 

50% filmy/seriale - wszystkie platformy, netflix, disney, amazon prime.

Bylem w sklepie i widzialem oba modele, nie powiem Samsung sprawil ze kopara mi opadla aczkolwiek wyczytalem, ze sa z nim 3 problemy. Brak calkowitej czerni jesli w pokoju jest zrodlo swiatla przez brak czegos tam( u mnie zawsze jest lekkie swiatlo), nastepnie to kontrola jakosci/oprogramowanie no i wisienka na torcie brak dolby vision(nie wiem jak to sie odbije na tresciach, jest az taka roznica?)

Wiem ze LG jest teoretycznie bezpiecznym wyborem i ku niemu sie sklaniam ale czy samsung nie jest zwyczjanie lepszy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Tizen to uciekam
Lg jest zwykle w oledach dobrze wyceniony i dlatego tak popularny.
Chcę wyższej jakości to Sony  na oledzie (matryce LG ?) z androidem i jest ok. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam LG  C1 już  3 lata obraz nadal zajebisty, nic sie nie wypaliło jest jak nowy. Narazie nie mysle o zmianie Oleda na nowszy model . Bardziej do kompa planuje w następnym roku jakiś kupić monitor Oled bo mój IPS ma już 4 lata i brakuje mu tej czerni oleda.

Z tych dwóch wybrał bym LG C2 najlepiej 77 cali bo 55/65 bedzie po pewnym czasie mało.

Edytowane przez slawinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz go mieć nawet 10lat istotna jest ilość przepracowanych godzin i jasność na jakiej pracowałeś.

Ja tam widzę po dwóch latach niewielką degradacje matrycy. To jeszcze nie wypalenia, ale jest degradacja na szarościach. Pomimo, że TV leci praktycznie cały czas na min jasności.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband @slawinho

Tv zakupiony, padlo na G2 przez tom,ze ma heatsink i jest jasniejszy niz C2 :)

Co do samsunga no ten tizen to padaka jak malo co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, sideband napisał:

Możesz go mieć nawet 10lat istotna jest ilość przepracowanych godzin i jasność na jakiej pracowałeś.

Ja tam widzę po dwóch latach niewielką degradacje matrycy. To jeszcze nie wypalenia, ale jest degradacja na szarościach. Pomimo, że TV leci praktycznie cały czas na min jasności.

Tylko do filmów i youtube używałem oleda ,zero grania i telewizji  w sumie mało wykorzystywany. 

11 minut temu, joloxx9 napisał:

@sideband @slawinho

Co do samsunga no ten tizen to padaka jak malo co.

Dobry wybór

Edytowane przez slawinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, joloxx9 napisał:

Wiem ze LG jest teoretycznie bezpiecznym wyborem i ku niemu sie sklaniam ale czy samsung nie jest zwyczjanie lepszy? 

To wyczerpuje temat. Samsung jest faktycznie lepszy / zaoferuje ciut lepsza jakosc ale LG jest znacznie bezpieczniejszym wyborem (i tanszym).

Samsung bedzie sprzedawal oledy z matrycami LG (tansze) i swoimi QD (drozsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, error20 napisał:

To wyczerpuje temat. Samsung jest faktycznie lepszy / zaoferuje ciut lepsza jakosc ale LG jest znacznie bezpieczniejszym wyborem (i tanszym).

Samsung bedzie sprzedawal oledy z matrycami LG (tansze) i swoimi QD (drozsze)

Miałem okazję dorwac w tej samej cenie, może nawet ciut taniej samsunga (choć tutaj musiałbym się najpiere dowiedzieć czy to nie był jakiś powystawowy model). 

G2 da radę, widziałem masę porównan, nie ustępuje temu Samsungowi jakoś specjalnie, do tego ma naturalne kolory i czarny jest czarny. A system... chcę moc używać normalnie telewizora a nie meczyc się za każdym razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, joloxx9 napisał:

@sideband @slawinho

Mam G2 od Listopada zeszłego roku. Coś wspaniałego, to mój pierwszy OLED. Też się zastanawiałem między G2 i S95B, ale również wolałem LG z racji systemu oraz z racji tego, że dłużej robią OLEDy, z których Samsung się przez wiele lat tak śmiał :) Także myślę, że dokonałeś dobrego wyboru.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2023 o 08:39, Pavel87 napisał:

Mam G2 od Listopada zeszłego roku. Coś wspaniałego, to mój pierwszy OLED. Też się zastanawiałem między G2 i S95B, ale również wolałem LG z racji systemu oraz z racji tego, że dłużej robią OLEDy, z których Samsung się przez wiele lat tak śmiał :) Także myślę, że dokonałeś dobrego wyboru.

Jaka masz opinie co do jasnosci? Daje rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2023 o 04:01, joloxx9 napisał:

G2 da radę, widziałem masę porównan, nie ustępuje temu Samsungowi jakoś specjalnie, do tego ma naturalne kolory i czarny jest czarny

Oczywiście że da radę. Przecież to topka, cała reszta jest dopiero daleko daleko za oledami.

Samsung będzie miał ciut lepsze kolory, szczególnie w HDR bo LG podbija jasność białym subem ale to są detale a nie że patrzysz na LG vs Samsung i widzisz lipę na jednym.

Dla siebie bym brał bez zastanowienia LG, pewność produktu i gwarancji.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie pojawiły sie LG C3 z jeszcze lepszą jasnością ale cena na razie powala. Ja narazie celuje w monitor OLED potem kupie jakiś 77 calowy oled bo 55/65 to małe po czasie.

Edytowane przez slawinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, slawinho napisał:

Własnie pojawiły sie LG C3 z jeszcze lepszą jasnością ale cena na razie powala. Ja narazie celuje w monitor OLED potem kupie jakiś 77 calowy oled bo 55/65 to małe po czasie.

G3 jest spoko, ale nie doplace raz wiecej za podbita jasnosc :E Szczegolnie, ze tyle co ja uzywam tv(zona wiecej) to mi wystarczy. 

Bylem zadowolony z tego co widzialem u znajomego na jakims oledzie BX wiec to co ja kupilem tym bardziej mnie zadowoli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od półtora roku b13 i jest ok, więc g2 na pewno jasność jest w porządku.

Co do małości 65" to fakt dzisaij to minimum 70" bym celował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, joloxx9 napisał:

Jaka masz opinie co do jasnosci? Daje rade?

Daje radę aż za bardzo. Mam go ustawionego na 80-90% jasności, dla mnie jest aż za jasny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Pavel87 napisał:

Daje radę aż za bardzo. Mam go ustawionego na 80-90% jasności, dla mnie jest aż za jasny :D

Poniosło mnie wczoraj i zmieniłem zamówienie na G3, widziałem go na żywo i w stosunku do C2(tak wiem G2 jwst trochę jasniejszy) prezentował się znacznie lepiej. Do tego dochodzi naprawiony ABL, który nie ściemnia statycznych scen. Duzy problem  był w serialach typu ozark etc że statycznymi scenami. 

Mam nadzieję, że żona się nigdy nie dowie ile dałem za tv 🤣

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@joloxx9, a ile dałeś? Ile cali wziąłeś? Na pewno też będziesz zadowolony z G3. Ja ze swojego G2 jestem bardzo zadowolony i nie planuje żadnych zmian :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pavel87 napisał:

@joloxx9, a ile dałeś? Ile cali wziąłeś? Na pewno też będziesz zadowolony z G3. Ja ze swojego G2 jestem bardzo zadowolony i nie planuje żadnych zmian :)

65 - 2.5k funtow, do niego jest soundbar od lg i jakies tam pierdoly, mam zamiar go odsprzedac bo buduje kinow z atmosem.

Jak go ozbaczylem w sklepie to doslownie opadla mi kopara, zrobil na mnie tak wielkie wrazenie jak QD-OLED od samsunga. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, rozumiem. Na pewno będziesz zadowolony :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2023 o 10:40, Tomcat napisał:

Co do małości 65" to fakt dzisaij to minimum 70" bym celował

W jaki? Znajdę coś porządnego powyżej 65" do 10k?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez problemu, OLEDy LG 77", na ceneo mnóstwo za 11k, czekać na coś do 10k (na pepperze bylo juz kilka 77) albo wejść na allegro, wtedy od ręki.

W dniu 11.07.2023 o 03:48, joloxx9 napisał:

Poniosło mnie wczoraj i zmieniłem zamówienie na G3

wow, G3 to już MLA, to musi wyglądać w HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.07.2023 o 18:55, error20 napisał:

Bez problemu, OLEDy LG 77", na ceneo mnóstwo za 11k, czekać na coś do 10k (na pepperze bylo juz kilka 77) albo wejść na allegro, wtedy od ręki.

wow, G3 to już MLA, to musi wyglądać w HDR

Nie mialem wczensiej stycznosci za bardzo z OLED, jedynie w sklepie czy tam u znjaomego. Teraz ogladalem pierwszy pelnoprawny film, Mad Max Fury Road i szczeke musialem zbierac z podlogi. Zrobilem test w antmanie gdzie glowny aktor walczy z tym mini "sloncem" i to bylo cos niesamowitego!

MLA jest mega, ale do tego stopnia swieci, ze musialem we wszystkich aplikacjach do streamingu ustawic napisy na polprzezroczyste, bo zwyczajane biale byly zbyt jasne i az oczy bolaly lol. Teraz polprzezroczyste wygladaja podobnie jak wczesniej zwykle :) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tydzien minal i telewizor idzie na wymiane, panel jest uszkodzony :heu: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2023 o 13:52, joloxx9 napisał:

Tydzien minal i telewizor idzie na wymiane, panel jest uszkodzony :heu: 

napisz coś więcej, jak to wygląda ? Rozumiem, że masz /-miałeś LG G2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.07.2023 o 21:12, chreasy napisał:

napisz coś więcej, jak to wygląda ? Rozumiem, że masz /-miałeś LG G2 ?

Mam G3, a stalo sie to:

Capture.JPG.a2d914ba58888e2f3d8915bdeb3f0d20.JPG

To u gory to slad od mojego palucha jak macalem ekran :E 

Wywalilo takie 3(teraz w sumie sa juz 4) kreski od gory, zanikajace w okolicach srodka ekranu. Raz sa widoczne, innym razem nie, zalezy od koloru. Pojutrze maja mi wymienic TV na nowy, LG chcialo wymienic panel ale jednak wole caly nowy. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi