Skocz do zawartości
joloxx9

LG Oled C2 Vs Samsung 95B

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, joloxx9 napisał:

Mam G3, a stalo sie to:

Capture.JPG.a2d914ba58888e2f3d8915bdeb3f0d20.JPG

Pojutrze maja mi wymienic TV na nowy, LG chcialo wymienic panel ale jednak wole caly nowy. 

a kupowałeś w jakim sklepie? Tzn. wymieniasz w ramie gwarancji ? Z tego co się orientuje, to przyjeżdżają serwisanci i na miejscu wymieniają nowy panel.

Kurcze topka G3 a tu taki zonk. A mówią, że wyższe modele przechodzą bardziej quality inspection podczas produkcji. Ale widać zdarza się...toto lotek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, chreasy napisał:

a kupowałeś w jakim sklepie? Tzn. wymieniasz w ramie gwarancji ? Z tego co się orientuje, to przyjeżdżają serwisanci i na miejscu wymieniają nowy panel.

Kurcze topka G3 a tu taki zonk. A mówią, że wyższe modele przechodzą bardziej quality inspection podczas produkcji. Ale widać zdarza się...toto lotek.

John Lewis w uk bo tutaj mieszkam, w sumie to mialem 3 opcje, sklep zaoferowal zwrot TV lub wymiane na nowy egzemplarz, LG zaoferowalo wymiane panelu w domu. Wzialem wymiane calego tv, nie wiem co jest niesprawne, jak ma coz z elektronika to nowy panel moze walnac, plus sorry ale nie po to placilem taka kase, zeby po tygodniu to naprawiac :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2023 o 15:09, slawinho napisał:

Mam LG  C1 już  3 lata obraz nadal zajebisty, nic sie nie wypaliło jest jak nowy. Narazie nie mysle o zmianie Oleda na nowszy model . Bardziej do kompa planuje w następnym roku jakiś kupić monitor Oled bo mój IPS ma już 4 lata i brakuje mu tej czerni oleda.

Ile dałeś? 💵 

W dniu 6.07.2023 o 15:18, sideband napisał:

Możesz go mieć nawet 10lat istotna jest ilość przepracowanych godzin i jasność na jakiej pracowałeś.

Ja tam widzę po dwóch latach niewielką degradacje matrycy. To jeszcze nie wypalenia, ale jest degradacja na szarościach. Pomimo, że TV leci praktycznie cały czas na min jasności.

Jaki model, ile płaciłeś? 👛 

W dniu 7.07.2023 o 09:39, Pavel87 napisał:

Mam G2 od Listopada zeszłego roku. Coś wspaniałego, to mój pierwszy OLED. Też się zastanawiałem między G2 i S95B, ale również wolałem LG z racji systemu oraz z racji tego, że dłużej robią OLEDy, z których Samsung się przez wiele lat tak śmiał :) Także myślę, że dokonałeś dobrego wyboru.

Ile cię wyszedł? 🤑 

W dniu 10.07.2023 o 10:40, Tomcat napisał:

Mam od półtora roku b13 i jest ok, więc g2 na pewno jasność jest w porządku.

Co do małości 65" to fakt dzisaij to minimum 70" bym celował ;)

Ile cię kosztował? 💰 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Caution napisał:

Ile cię wyszedł? 🤑 

6800zł z tego co pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Caution napisał:

Ile cię kosztował? 💰 

ok 5300 z tego co pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2023 o 14:26, Tomcat napisał:

Widzę Tizen to uciekam
Lg jest zwykle w oledach dobrze wyceniony i dlatego tak popularny.
Chcę wyższej jakości to Sony  na oledzie (matryce LG ?) z androidem i jest ok. 

Zawsze można dokupić podstawkę 

Był, teraz nie jest 

Matryce LG sa w słabym sredniaku, a flagowiec jest na samsung. Android ma stare hdmi 2.0, więc nie jest ok

W dniu 6.07.2023 o 15:09, slawinho napisał:

Mam LG  C1 już  3 lata obraz nadal zajebisty, nic sie nie wypaliło jest jak nowy. Narazie nie mysle o zmianie Oleda na nowszy model . Bardziej do kompa planuje w następnym roku jakiś kupić monitor Oled bo mój IPS ma już 4 lata i brakuje mu tej czerni oleda.

Z tych dwóch wybrał bym LG C2 najlepiej 77 cali bo 55/65 bedzie po pewnym czasie mało.

Monitory oled są kiepskie i przepłacone 

To już lepszym wyborem byłoby pójście w s90c na najnowszej matrycy qd-oled 

W dniu 6.07.2023 o 15:38, slawinho napisał:

Tylko do filmów i youtube używałem oleda ,zero grania i telewizji  w sumie mało wykorzystywany. 

Dobry wybór

Przepłacony g2 dobry wybór? 🤣 Chyba w innej rzeczywistości 

W dniu 6.07.2023 o 18:51, error20 napisał:

To wyczerpuje temat. Samsung jest faktycznie lepszy / zaoferuje ciut lepsza jakosc ale LG jest znacznie bezpieczniejszym wyborem (i tanszym).

Samsung bedzie sprzedawal oledy z matrycami LG (tansze) i swoimi QD (drozsze)

Nie taką ciut ;) Jak widzisz taki jest bezpieczniejszy, że padł po tygodniu 🤭 Tańszym? 🤣 Nie ośmieszaj się 

Skąd info, że matryca lg 83" jest tańsza od qd-oled 77"?😅

W dniu 7.07.2023 o 06:01, joloxx9 napisał:

Miałem okazję dorwac w tej samej cenie, może nawet ciut taniej samsunga (choć tutaj musiałbym się najpiere dowiedzieć czy to nie był jakiś powystawowy model). 

G2 da radę, widziałem masę porównan, nie ustępuje temu Samsungowi jakoś specjalnie, do tego ma naturalne kolory i czarny jest czarny. A system... chcę moc używać normalnie telewizora a nie meczyc się za każdym razem.

Ustępuje 172 nit vs 215 to już spora różnica, nie wspominając już o kolorach 🤭 Nie wiem jakie ty porównania widziałeś 😆 Zawsze można dokupić podstawkę 

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Caution napisał:

Ustępuje 172 nit vs 215 to już spora różnica, nie wspominając już o kolorach 🤭 Nie wiem jakie ty porównania widziałeś 😆 Zawsze można dokupić podstawkę 

No tak, bo takich scen jest w filmach od zarypania by na 100% miec max jasnosc, ktora sie utrzymuje co nie? Patrze tylko na HDTVtest i rtings.

BTW mam G3, qd-oled  szczegolnie od samsunga to lipa. Przeklamania w kolorach na potege. 

35 minut temu, Caution napisał:

Nie taką ciut ;) Jak widzisz taki jest bezpieczniejszy, że padł po tygodniu 🤭 Tańszym? 🤣 Nie ośmieszaj się 

Poczytaj o awaryjnosci samsungow na avsforum/reddicie, padaja jak muchy. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.07.2023 o 09:39, Pavel87 napisał:

Mam G2 od Listopada zeszłego roku. Coś wspaniałego, to mój pierwszy OLED. Też się zastanawiałem między G2 i S95B, ale również wolałem LG z racji systemu oraz z racji tego, że dłużej robią OLEDy, z których Samsung się przez wiele lat tak śmiał :) Także myślę, że dokonałeś dobrego wyboru.

System - podstawka i problem solved ;) Drugi argument bezsensowny. G2 jest słabszy od s95b i przepłacony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, joloxx9 napisał:

No tak, bo takich scen jest w filmach od zarypania by na 100% miec max jasnosc, ktora sie utrzymuje co nie? Patrze tylko na HDTVtest i rtings.

BTW mam G3, qd-oled  szczegolnie od samsunga to lipa. Przeklamania w kolorach na potege. 

Poczytaj o awaryjnosci samsungow na avsforum/reddicie, padaja jak muchy. 

No, trafiają się ;) Mimo wszystko abl jest dużo mniejszy, więc już tu jest przepaść względem s95b i do tego jeszcze te wyprane kolory..... już sprzed roku A90J używał kolor boosta 

Znaacznie lepsze kolory w qd-oled ci się mylą z przekłamanem? 🤣

Nie zdziwiłbym się skoro mylisz abl z absl 😅

W dniu 11.07.2023 o 05:48, joloxx9 napisał:

Do tego dochodzi naprawiony ABL, który nie ściemnia statycznych scen. Duzy problem  był w serialach typu ozark etc że statycznymi scenami. 

Mam nadzieję, że żona się nigdy nie dowie ile dałem za tv 🤣

Po za tym dało się to wył 📴 

Poczytaj o lg, takie super są - vertical banding, color tinting, wyskakujące z d🍑 pionowe linie na matrycy jak u ciebie  🤭 Twój padł po tygodniu, a o czymś to świadczy :szczerbaty: Padają szybciej niż muchy 😆

BTW zakup 🛍 G3 to dopiero lipa :kwasny: No chyba, że lubisz wyprane kolory, color tinting i posteryzację 😹

Screenshot_2023-08-16-12-45-14-891~2_copy_781x367.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.07.2023 o 09:26, error20 napisał:

Oczywiście że da radę. Przecież to topka, cała reszta jest dopiero daleko daleko za oledami.

Samsung będzie miał ciut lepsze kolory, szczególnie w HDR bo LG podbija jasność białym subem ale to są detale a nie że patrzysz na LG vs Samsung i widzisz lipę na jednym.

Dla siebie bym brał bez zastanowienia LG, pewność produktu i gwarancji.

No cóż, kto widział kolory na qd-oled ten wie jaka to jest przepaść w stosunku do woled, a bez colour boostingu to już w ogóle 😅

Taka pewność, że padł po tygodniu 🤭 Z gwarancją też różnie bywa 

W dniu 10.07.2023 o 10:09, slawinho napisał:

Własnie pojawiły sie LG C3 z jeszcze lepszą jasnością ale cena na razie powala. Ja narazie celuje w monitor OLED potem kupie jakiś 77 calowy oled bo 55/65 to małe po czasie.

C3 z lepszą jasnością względem względem czego? 😅 Bo na pewno nie C2 😛 A monitory oled są kiepskie i przepłacone 

W dniu 17.07.2023 o 09:16, joloxx9 napisał:

Nie mialem wczensiej stycznosci za bardzo z OLED, jedynie w sklepie czy tam u znjaomego. Teraz ogladalem pierwszy pelnoprawny film, Mad Max Fury Road i szczeke musialem zbierac z podlogi. Zrobilem test w antmanie gdzie glowny aktor walczy z tym mini "sloncem" i to bylo cos niesamowitego!

MLA jest mega, ale do tego stopnia swieci, ze musialem we wszystkich aplikacjach do streamingu ustawic napisy na polprzezroczyste, bo zwyczajane biale byly zbyt jasne i az oczy bolaly lol. Teraz polprzezroczyste wygladaja podobnie jak wczesniej zwykle :) 

Tak jest w każdym oled 😜  MLA jeszcze bardziej obnażyło wady woled, więc nie takie mega. 

W dniu 20.07.2023 o 13:52, joloxx9 napisał:

Tydzien minal i telewizor idzie na wymiane, panel jest uszkodzony :heu: 

Lg - pewność produktu mówili 😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Caution napisał:

No, trafiają się ;) Mimo wszystko abl jest dużo mniejszy, więc już tu jest przepaść względem s95b i do tego jeszcze te wyprane kolory..... już sprzed roku A90J używał kolor boosta 

Znaacznie lepsze kolory w qd-oled ci się mylą z przekłamanem? 🤣

Nie zdziwiłbym się skoro mylisz abl z absl 😅

Po za tym dało się to wył 📴 

Poczytaj o lg, takie super są - vertical banding, color tinting, wyskakujące z d🍑 pionowe linie na matrycy jak u ciebie  🤭 Twój padł po tygodniu, a o czymś to świadczy :szczerbaty: Padają szybciej niż muchy 😆

BTW zakup 🛍 G3 to dopiero lipa :kwasny: No chyba, że lubisz wyprane kolory, color tinting i posteryzację 😹

Screenshot_2023-08-16-12-45-14-891~2_copy_781x367.jpg

Ten abl co to zmienili kilka miesięcy temu w update firmware przez co nie ściemnia obrazu.

Wyprane? To, że samsung w swoim firmware podbijał kolory i przez to wyglądają one aż nienaturalnie to nie znaczy, że są właściwe.

Wrzuciłeś scren że starego firmware ale spoko.

Tak G3 to lipa gdzie wszędzie jest uznawany za najlepszy tv tego roku w stosunku cena/jakość poza samsungowymi fanboyami. Bo żeby w telewizorze za 10k soft się wysypywał tak jak u nich to trzeba się postarać. 

Btw tu masz cały wątek o tym jaki super jest samsung i ich kolory:

https://www.avsforum.com/threads/qd-oled-has-terrible-saturation-issues-with-dark-colors-color-transitions-into-black-update-issue-solved-with-2023-panels.3262518/page-25#post-62711602

Aha i żeby nie było, jak Ci się podobają Twojw kolory na samsungu, to Twoja sprawa każdy ma swoją opinię, ale nie są one takie jakie powinny być.

Po przeczytaniu drugiego psta widzę, że mam doczynienia z typowym fanboyem więc leci ignore. Tak więc nie spodziewaj się odpowiedzi na te nędzne zaczepki.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, joloxx9 napisał:

Ten abl co to zmienili kilka miesięcy temu w update firmware przez co nie ściemnia obrazu.

A typ dalej nie rozróżnia abl od absl ale spoko xD

Wyprane? To, że samsung w swoim firmware podbijał kolory i przez to wyglądają one aż nienaturalnie to nie znaczy, że są właściwe.

Podbijał? 8:E A przecież gość pisał 🖋 

10 godzin temu, joloxx9 napisał:

🤣

To jak podbija, czy podbijał? 😆

Gość nawet w zeznaniach się myli 🤭

Wrzuciłeś scren że starego firmware ale spoko.

To w nowym naprawili coś, co nie da się naprawić przez ułomność technologii? 😮 I to przez miesiąc? 😱 Aha, spoko 😂😂 

Nosz kurde to ja się tu już kompletnie pogubiłem 😵💫 To jednak w końcu problem jest nadal aktualny, bo przed chwilą pisał, że

To, że samsung w swoim firmware podbijał kolory i przez to wyglądają one aż nienaturalnie to nie znaczy, że są właściwe.

LMAO :boink:

Nawet w tytule linku jest problem solved, a on wrzuca to jakby problem był :frajer: Problemu już daaawno nie ma :lol2:

Aha i żeby nie było, jak Ci się podobają Twojw kolory na samsungu, to Twoja sprawa każdy ma swoją opinię, ale nie są one takie jakie powinny być.

Tu nie opinii mowa, a faktach 😅 91% pokrycia w rec.2020 vs 75% :) Kolory w QD-OLED są znaaacznie lepsze :color: Każdy potrafiący używać 🧠 wyciągnie wnioski, że G3 nie ma właśnie kolorów takich jak powinny być skoro tak mocno odstaje specyfikacją :/ Chyba gość jest jakimś miłośnikiem czarno-białych filmów skoro dla niego mniej = lepiej :E

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, joloxx9 napisał:

Tak G3 to lipa gdzie wszędzie jest uznawany za najlepszy tv tego roku w stosunku cena/jakość poza samsungowymi fanboyami. Bo żeby w telewizorze za 10k soft się wysypywał tak jak u nich to trzeba się postarać. 

Po przeczytaniu drugiego psta widzę, że mam doczynienia z typowym fanboyem więc leci ignore. Tak więc nie spodziewaj się odpowiedzi na te nędzne zaczepki.

Najlepszy tv cena/jakość, który nawet nie oferuje podstawy w zestawie? 😆 Dobre 😄 To przecież G3 się wysypuje przy zmianie źródła 🤣 

Hahaha :D Serio typ mylący się w zeznaniach, nie rozróżniający pojęć i sugerujący niemożliwe do wyeliminowania softem wady techniczne, które niby zostały rozwiązane na nowszym fw o zaledwie...... miesiąc 😅 Sam bezpodstawnie zarzucający samsungowi nieaktualny problem z podbijaniem kolorów występujacy na daaawnym firmware grubo sprzed ponad roku i jeszcze sugerujący, że nowe modele też go mają 😂 Pisze, że jestem samsungowym fanboyem, gdzie sam nazywa G3 za 13 klocka 💩 na starej technologii i nawet bez podstawy w zestawie za niby cyt

wszędzie jest uznawany za najlepszy tv tego roku w stosunku cena/jakość poza samsungowymi fanboyami. 

Okej ;)

A na końcu nazwał mnie drugi raz 

typowym fanboyem

i zignorował xD Zachowanie godne Julki z twittera :szczerbaty:

No, ale ja jestem tylko samsungowym fanboyem :cool3: On tu jest bezstronnym świadomym użytkownikiem lg g3, który przecież kupił ponad 2x drożej od samsunga 

najlepszy tv tego roku w stosunku cena/jakość

w starszej technologii i to bez podstawy, który jeszcze tak spoooro od niego odstaje :lol2:

IMG_20230815_112047_copy_849x451.jpg

A w trybie gry bez colour boostingu jeszcze dużo bardziej :rotfl:

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież kolory nie są wcale 

Co szczególnie pokazuje monitor referencyjny, któremu do niego o dziwo bliżej, ale i tak mu nie dorównuje, bo go i RÓWNIEŻ bije 🤜 w kolorach 😏 

Hahaha :hahaha: ładnie typ dał się zrobić 🤭 

Komu jeszcze bardziej się podobają wyprane kolory w prawie 2,5x droższym LG? :goryl:Może rzeczywiście ja tu jestem tylko typowym fanboyem i gościa nędzne zaczepiam pisząc nieprawdę? :E

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2023 o 12:12, joloxx9 napisał:

i wisienka na torcie brak dolby vision(nie wiem jak to sie odbije na tresciach, jest az taka roznica?)

Wiem ze LG jest teoretycznie bezpiecznym wyborem i ku niemu sie sklaniam ale czy samsung nie jest zwyczjanie lepszy? 

To jednak gość nie taki specjalista skoro zadaje takie pytania 😹

No w teorii może, w praktyce padł mu po tygodniu 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by tak skalibrować sobie obraz nawet w podstawowym stopniu zamiast się wykłócać który predefiniowany jest mniej śmieciowy ?

Bo każdy jest mniej lub bardziej nie wazne jaka to firma.

A pisanie ze ten OLED lepszy od tamtego już przemilcze bo ktoś, pisząc tak kompletnie nie rozumie jak ta technologia działa.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, kadajo napisał:

A pisanie ze ten OLED lepszy od tamtego już przemilcze bo ktoś, pisząc tak kompletnie nie rozumie jak ta technologia działa.

To są dwa różne TV, qd-oled i woled - każdy ma swoje plusy i minusy. U mnie wybór padł na LG przez kilka czynników, nie wiem czemu tylko furiat się przez to w gościu odpalił ale szczerze, nie mam zamiaru się zagłębiać 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To każdy oled jest taki sam i takie rzeczy jak jasność, czy pokrycie kolorów nie robi różnicy? 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kalibracji tak.
Dlatego mam za każdym razem pompę jak ktoś pisze ze QDO jest lepszy bo ma czyste RGB albo jest trochę jaśniejszy 😂

S95B:

eb5668db4ab824ad5c977f894f79f55c.png

G3:

b06032c7242ff43c1dc0029dc4502d9b.png

I dla ciekawostki 6 letni B7:

cd5a559901d7f3055939d226eb5b1ee5.png

Okazuje się że po kalibracji 6 letni OLED jest obarczony mniejszym błędem i większą precyzją kolorów niż nowe oledy LG i podobno lepsze QDO.

To tyle jeśli chodzi o lekcje marketingowego BS :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w hdr? 

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden z tych telewizorów nie potrafi prawidłowo wyświetlić HDR ze względu na zbyt niskie jasności (żaden komercyjny TV dziś nie potrafi sobie z tym poradzić, w praktyce tylko TV z Dolby Vision mają jako tako sens jeśli nam zależy na HDR ze względu na dynamiczne metadane).
W teorii S95B powinien radzić sobie lepiej od G3 ze względu na panel QDO ale w praktyce różnice są marginalne.
Samsung dodatkowo jest ciemniejszy od G3 (gdzie Samsung hucznie marketingiem krzyczał że jest jaśniejszy i w praktyce tak było do czasu firmware 1302 który obniżył maksymalna jasność o ponad 400 nitów ze względu zapewne na wysokie ryzyko wypaleń) i nie obsługuje formatu DV a i z HGIG ma problemy co ostatecznie stawia go w kiepskim świetle jako wyświetlacz HDR w porównaniu do LG.

S95B

fdd4e157419195dd80fcd7a3ce5c6135.jpg

67e94ddfd9085483458de5ee1aee1085.png

G3

e284e78a20cae3c8a2eb6a810f7c0a58.png

eaa0717d443df2ac084c71d9c684a971.png

To nie jest kwestia tego która firma jest lepsza strikte, LGD ma po prostu znacznie większe doświadczenie w produkcji paneli OLED, może kiedyś Samsung się ogranie ale na ta chwile tak na dobra sprawę nic nie przemawia za tym aby iść w ich technologie, LGD jest po prostu bardziej sprawdzony, trwalszy i lepiej podchodzi do tematu wypaleń na gwarancji.

Dla mnie osobiście to głównym aktualnie w TV wyznacznikiem dla HDR powinna być obsługa DV której Samsungi nie mają.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, kadajo napisał:

Po kalibracji tak.
Dlatego mam za każdym razem pompę jak ktoś pisze ze QDO jest lepszy bo ma czyste RGB albo jest trochę jaśniejszy 😂

Bo jest, WOLED podbija jasnosc w HDR bialym subpikselem wiec nie ma fizycznej mozliwosci zeby mial tak samo dobre kolory w HDR jak QD, kalibracja w trybach z ograniczona jasnoscia tu niczego nie zmienia.

HDR to kluczowy tryb w OLEDach i dziala bardzo fajnie, niewiele tu zmienia fakt ze nieidealnie i ciagle brakuje jasnosci bo zwyczajnie i tak nie ma niczego lepszego dla konsumenta.

Ale ciagle jestem zdania ze roznica jest nieistotna dla domowego odbiorcy Netflixa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLGD też ma subpiksele RGB wiec QDO nie może mieć lepszych kolorów. Co do jasności to jak pisałem wyżej Samsung już ograniczył maksymalną jasność dosyć znacznie zapewne ze względu na szybkie zużywanie (wypalanie) się panelów, LGD tez mógłby pewnie jeszcze bardziej podbić jasnosc ale kosztem żywotności więc po co, zresztą to właśnie dlatego w panelach LGD jest biały subpiksel bo wiedzieli doskonale że w ten sposób można walczyć z niską jasnością VS zużycie. W QDO dzięki QD jest możliwość szerszej palety barw co nawet jest potwierdzone w testach problem w tym że w praktyce nie ma gdzie tego wykorzystać. Chyba że ktoś uważa przesycone ale nie przepalone kolory ze lepsze. Może to dla niego wyglądać lepiej ale jest to nieprawidłowa reprodukcja. Tak samo jak zastosowanie szerokiego gamontu dla SDR Rec.709.

I nie nazwałbym "kluczowym" trybu który nadal jest niszowy w przestrzeni publicznej jak i samych wyświetlaczach. Zresztą bardzo często można przeczytać od właśnie właścicieli OLED ze obraz jest tak dobry ze nie widzą nawet potrzeby używania HDR.
Sam HDR dopiero zacznie mieć większy sens jak będziemy mogli prawidłowo wyświetlić jego sygnał nie pobierając kW z gniazdek i nie zużywając sprzętu w pół roku. Na ten moment jest do tego daleko. A realną szanse aby tego dokonać ma jak na razie tylko MicroLED.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko chyba ci się roczniki pomyliły skoro s95b porównujesz z g3, kiedy jeszcze go nie było na rynku 😅 A DV nie ma kompletnie sensu przy tv z tak wysoką jasnością, poczytaj trochę o tym..... I da się wykorzystać lepsze kolory qd-oled 😆

Screenshot_2023-08-20-13-16-13-380_copy_756x212.jpg

Oh to jednak jest różnica w kolorach po kalibracji 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kadajo napisał:

OLGD też ma subpiksele RGB wiec QDO nie może mieć lepszych kolorów.

Zasadnicza różnica sprowadza się do wykorzystania "QD" zamiast standardowego filtra kolorów i wykorzystanie układu subpikseli RGB zamiast WRGB. Dzięki temu kolory są wyraźniejsze i bardziej precyzyjne szczególnie przy wysokich jasnościach. Tak - kolory na QD-OLED są lepsze nawet po kalibracji obrazu ale różnice względem świetnej matrycy w G3 nie są duże.  

1 godzinę temu, kadajo napisał:

Chyba że ktoś uważa przesycone ale nie przepalone kolory ze lepsze. Może to dla niego wyglądać lepiej ale jest to nieprawidłowa reprodukcja. T

Dlaczego popadasz w skrajność i od razu rzucasz hasło "przesycone" ? 

Po profesjonalnej kalibracji kolory na QD-OLED są nieco wyraźniejsze, szczególnie przy wyższej jasności a DeltaT jest bliska wzorca co tylko potwierdza, że reprodukcja kolorów jest prawidłowa. To jest zaleta QD. 

39 minut temu, Caution napisał:

Tylko chyba ci się roczniki pomyliły skoro s95b porównujesz z g3, kiedy jeszcze go nie było na rynku 😅

Tak się składa, że mam S95 po profesjonalnej kalibracji trybu SDR/HDR i miałem okazję porównać go bezpośrednio z LG C2 również po profesjonalnej kalibracji i wiesz co, różnice w obrazie nie są duże. Większa jasność i wyraźniejsze kolory na korzyść S95.  Jeśli przy takim porównaniu różnice są małe to jestem w 100% pewny, że przy świetnej matrycy w G3 trzeba bić się o szczegóły. 

Jak dla mnie G3 i S95 stoją na równi i przepychanka, który jest lepszy przypomina tylko dziecinne zabawy z piaskownicy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi