Skocz do zawartości
joloxx9

LG Oled C2 Vs Samsung 95B

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wiem na czym porównywałeś, kiepskich? 

Skoro to 

W dniu 19.08.2023 o 07:17, Caution napisał:

IMG_20230815_112047_copy_849x451.jpg

A w trybie gry bez colour boostingu jeszcze dużo bardziej :rotfl:

Nie jest dla ciebie duża różnica w kolorach to proponuje przejść się do okulisty 👓 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Caution napisał:

Nie jest dla ciebie duża różnica w kolorach to proponuje przejść się do okulisty

Wzrok mam świetny a po za tym do pomiarów wykorzystałem profesjonalny sprzęt a nie filmy z YT. Wybacz, wyrosłem z porównań na YT  ;) 
Pozostaje Ci dalsza zabawa w piaskownicy. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, DjXbeat napisał:

Zasadnicza różnica sprowadza się do wykorzystania "QD" zamiast standardowego filtra kolorów i wykorzystanie układu subpikseli RGB zamiast WRGB. Dzięki temu kolory są wyraźniejsze i bardziej precyzyjne szczególnie przy wysokich jasnościach. Tak - kolory na QD-OLED są lepsze nawet po kalibracji obrazu ale różnice względem świetnej matrycy w G3 nie są duże.

No dlatego pisze ze w praktyce nie za bardzo można wykorzystać zalety QD jeśli komuś zależy na wiernej reprodukcji obrazu.

Zasadnicza różnica sprowadza się do wykorzystania "QD" zamiast standardowego filtra kolorów i wykorzystanie układu subpikseli RGB zamiast WRGB. Dzięki temu kolory są wyraźniejsze i bardziej precyzyjne szczególnie przy wysokich jasnościach. Tak - kolory na QD-OLED są lepsze nawet po kalibracji obrazu ale różnice względem świetnej matrycy w G3 nie są duże.  

Dlaczego popadasz w skrajność i od razu rzucasz hasło "przesycone" ? 

Po profesjonalnej kalibracji kolory na QD-OLED są nieco wyraźniejsze, szczególnie przy wyższej jasności a DeltaT jest bliska wzorca co tylko potwierdza, że reprodukcja kolorów jest prawidłowa. To jest zaleta QD. 

No właśnie "nieco", Sam piszesz ze różnice są bardzo małe, wiec co robi Samsung lub Kowalski, daje suwaki w prawo i masz papkę, a nie obraz.

Tak się składa, że mam S95 po profesjonalnej kalibracji trybu SDR/HDR i miałem okazję porównać go bezpośrednio z LG C2 również po profesjonalnej kalibracji i wiesz co, różnice w obrazie nie są duże. Większa jasność i wyraźniejsze kolory na korzyść S95.  Jeśli przy takim porównaniu różnice są małe to jestem w 100% pewny, że przy świetnej matrycy w G3 trzeba bić się o szczegóły. 

Jak dla mnie G3 i S95 stoją na równi

A więc właśnie, ostatecznie po kalibracji QDO nie robi prawie żadnej różnicy.

Ale ostatecznie chodzi o to ze OLED to OLED. Czy to będzie LG, czy Samsung w SD będzie bajka, w HDR no cóż... o HDR pogadamy jak TV będą w stanie utrzymać 4000 nitów.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, DjXbeat napisał:

Wzrok mam świetny a po za tym do pomiarów wykorzystałem profesjonalny sprzęt a nie filmy z YT. Wybacz, wyrosłem z porównań na YT  ;) 
Pozostaje Ci dalsza zabawa w piaskownicy. 

Od kiedy mierzy się tv filmami z yt 🤣 Po za tym pytałem o materiały 😅 Nie ma dziwne, że kompletnie nie znasz się na tv jak nawet nie rozróżniasz podstawowych pojęć 😆 Pozostaje Ci tylko dalsza zabawa w piaskownicy. 

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończ te trolowanie bo je skończę za ciebie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kadajo napisał:

No dlatego pisze ze w praktyce nie za bardzo można wykorzystać zalety QD jeśli komuś zależy na wiernej reprodukcji obrazu.

No właśnie "nieco", Sam piszesz ze różnice są bardzo małe, wiec co robi Samsung lub Kowalski, daje suwaki w prawo i masz papkę, a nie obraz.

Ale ostatecznie chodzi o to ze OLED to OLED. Czy to będzie LG, czy Samsung w SD będzie bajka, w HDR no cóż... o HDR pogadamy jak TV będą w stanie utrzymać 4000 nitów.

Wystarczy spojrzeć na nienasycone kolory, a filmy hdr 4000 to nisza. Mimo to 1k też robią świetną robotę, a oledy tyle już wyciągają. 

4 godziny temu, Caution napisał:

Tylko chyba ci się roczniki pomyliły skoro s95b porównujesz z g3, kiedy jeszcze go nie było na rynku 😅 A DV nie ma kompletnie sensu przy tv z tak wysoką jasnością, poczytaj trochę o tym..... I da się wykorzystać lepsze kolory qd-oled 😆

Screenshot_2023-08-20-13-16-13-380_copy_756x212.jpg

Oh to jednak jest różnica w kolorach po kalibracji 🤭

5 minut temu, kadajo napisał:

Skończ te trolowanie bo je skończę za ciebie.

Jakie trolowanie, przecież jasno i wyraźnie widać różnicę na ss 😅 W samsungu obraz jest taki jaki powinien być, a z kolei na lg wypłowiały przez biały piksel. Czy może ja tu ślepy jestem i nie ma w ogóle różnicy? :hmm: Ludzie xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Caution napisał:

Od kiedy mierzy się tv filmami z yt 🤣

Przecież to Ty cały czas wrzucasz screeny z materiałów filmowych dostępnych na YT próbując w ten sposób wykazać, że S95 generuje lepszy obraz od G3. 

Może warto byś posłuchał ze zrozumieniem (jeśli znasz język angielski) co w tych porównaniach wytykają S95 :Up_to_s:

Godzinę temu, kadajo napisał:

Zapomniałem wspomnieć, że S95 realnie ma mniejszą jasność ale jedna z opcji zaawansowanych dość mocno podbija jasność powodując przy tym przekłamania obrazu. Nie chodzi  o "szczytową jasność" jak pewnie sporo osób pomyśli ale o "Contrast Enhancer". 

Po profesjonalnej kalibracji w trybie Filmmaker HDR ze szczytową jasnością ustawioną na wysoką i Contrast Enhancer - off  w materiale filmowym uzyskuje do ~1000nit. W tych samych ustawieniach po włączeniu Contrast Enhancer na opcję Wysoko notuję jasność dobijającą do 1270nit przy czym sztucznie podbita jasność/kontrast powodują przekłamania obrazu. W bardzo ciemnych scenach jak i bardzo jasnych brakuje detali jakie są widoczny przy wyłączonym wspomagaczu ;) 

Jak ktoś korzysta z S95 to pierwsze co powinnien zrobić to wyłączyć "CE". Kosztem zmniejszonej jasności dostaje wiernie odwzorowany obraz bez brakujących detali.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, DjXbeat napisał:

Przecież to Ty cały czas wrzucasz screeny z materiałów filmowych dostępnych na YT próbując w ten sposób wykazać, że S95 generuje lepszy obraz od G3. 

Może warto byś posłuchał ze zrozumieniem (jeśli znasz język angielski) co w tych porównaniach wytykają S95 :Up_to_s:

No, że ma lepsze kolory jak widać na ss

Wyraźnie to powiedział 

5 minut temu, DjXbeat napisał:

Zapomniałem wspomnieć, że S95 realnie ma mniejszą jasność ale jedna z opcji zaawansowanych dość mocno podbija jasność powodując przy tym przekłamania obrazu. Nie chodzi  o "szczytową jasność" jak pewnie sporo osób pomyśli ale o "Contrast Enhancer". 

Po profesjonalnej kalibracji w trybie Filmmaker HDR ze szczytową jasnością ustawioną na wysoką i Contrast Enhancer - off  w materiale filmowym uzyskuje do ~1000nit. W tych samych ustawieniach po włączeniu Contrast Enhancer na opcję Wysoko notuję jasność dobijającą do 1270nit przy czym sztucznie podbita jasność/kontrast powodują przekłamania obrazu. W bardzo ciemnych scenach jak i bardzo jasnych brakuje detali jakie są widoczny przy wyłączonym wspomagaczu ;) 

Jak ktoś korzysta z S95 to pierwsze co powinnien zrobić to wyłączyć "CE". Kosztem zmniejszonej jasności dostaje wiernie odwzorowany obraz bez brakujących detali.

No to oczywiste, zawsze wyłącza się takie "ulepszacze" :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Caution napisał:

No, że ma lepsze kolory jak widać na ss

Co to znaczy lepsze kolory? Rozumiesz to zagadnienie czy po prostu jest lepsze bo jest? 

Kwestia kolorów to głównie reprodukcja kolorów względem wzorca i nasycenie, saturacja. Reprodukcja kolorów w S95 i G3 jest praktycznie taka sama i w granicach błędu pomiarowego natomiast nasycenie za sprawą QD jest wyższe i kolory są bardziej nasycone. I tu pojawia się pytanie. Czy bardziej nasycone oznacza lepsze? Nie, bo nasycenie to subiektywna intensywność barw i im bardziej obraz jest nasycony tym obraz jest odbierany jako bardziej żywy. Według Twoich preferencji obraz jest lepszy bo jest bardziej żywy i tylko tyle. Według moich preferencji nie jest. To jest właśnie subiektywna ocena intensywności barw. Nasycenie to jest indywidualna ocena. Zrozumiał? 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 3
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z przedmówca. Samsung w telefonach stosuje wlanie taką praktykę że podkręca sztucznie kolory i dla wielu ludzi taki wyświetlacz wydaje się lepszy:)

Oba tv są na tyle dobre że wg mnie powinna decydować cena i indywidualne preferencje jak np te bardziej nasycone kolory w Samsungu czy odrobinę lepszy hdr w grach, czy lepsza maksymalna jasność w LG.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Caution napisał:

Wystarczy spojrzeć na nienasycone kolory, a filmy hdr 4000 to nisza. Mimo to 1k też robią świetną robotę, a oledy tyle już wyciągają. 

Jakie trolowanie, przecież jasno i wyraźnie widać różnicę na ss 😅 W samsungu obraz jest taki jaki powinien być, a z kolei na lg wypłowiały przez biały piksel. Czy może ja tu ślepy jestem i nie ma w ogóle różnicy? :hmm: Ludzie xD

To nie G3 ma nienasycone kolory, tylko samsung ma przesycone. Tak jak @DjXbeat pisze co to znaczy ze Samsung ma lepsze kolory, bo to że są bardziej nasycone nie oznacza ze są lepsze, wręcz przeciwnie. Tak jak pisałem wcześniej to tak jak zastosowanie szerokiego gamout w SDR Rec. 709. I tak jak pisze @wrobel_krk Samsung wręcz słynie z podbijania kolorów bez opamiętania co na pierwszy rzut oka może się podobać ale z prawidłową reprodukcją koloru nie ma nic wspólnego i potem tez się nie dziwie ze komuś normalne nasycenie wydaje się wyblakłe i nienaturalne gdzie w rzeczywistości jest odwrotnie.

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie s95 ma lepsze kolory(szerszy zakres i gamut) ale to nie jest jakiś game changer z rtings porównanie obu:

This TV has exceptional color volume. Thanks to its QD-OLED panel, it displays dark, saturated colors perfectly, and colors are bright and vibrant. Colors are bright relative to pure white, and this is one of the main advantages of QD-OLED panels like this one over WOLED panels like the LG C3 OLED.

The Samsung S95C has an incredibly wide color gamut. It can display the full range of colors in the DCI-P3 color space used by most HDR content. Coverage of the wider Rec. 2020 color space isn't as good, and the tone mapping is a bit off, so highly saturated colors aren't displayed accurately.

Unfortunately, the 'Auto' Color Space setting is broken, as it doesn't switch to the correct color space automatically, so you need to manually change it to 'Native' when you start watching HDR content. This setting results in the widest color gamut the TV can display, but it also clips in some places, and many colors appear oversaturated, so it's not very accurate. The 'Auto' setting is more accurate but can't display as many colors. The graphs and numbers posted here are with it set to 'Native'.

Here are the readings for the DCI-P3 and BT.2020 Color Gamut settings when the Color Space is set to 'Custom'. They both track about the same as when Color Space is set to 'Native'.

To co piszesz wlanie że na auto podbija kolory

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam jeszcze do niedawna siedziałem na szerokim gamut i dopiero jak zmieniłem monitor który go nie ma zobaczyłem co za masakrę to z kolorów robiło a wydawało mi się że jest tak fajnie, w OLED od razu zmieniłem też na standardowy.
Ale niech każdy sobie ustawia jak tam lubi.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No szeroki gamut to plus pod warunkiem że jest używany odpowiednio czyli reprodukcja kolorów jest zachowana:)

Poza tym volume(nie wiem jak to po polsku) też ma trochę lepszy Samsung czyli jasność i reprodukcja kolorów na wszystkich poziomach jasności.

Różnice nie są na tyle duże żeby to w codziennym użytkowaniu aż tak były zauważalne. Na pewno trzeba się przypatrywać dokładnie.

No i właśnie wieku pasować będą podkręcone kolory nawet jak się dowiedza że nie są naturalne

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

Tak jak @DjXbeat pisze co to znaczy ze Samsung ma lepsze kolory, bo to że są bardziej nasycone nie oznacza ze są lepsze, wręcz przeciwnie.  odwrotnie.

Ale też nie oznacza, że są gorsze! Nasycenie tak jak wcześniej napisałem to kwestia subiektywna więc nie ma sensu przeciągać struny w swoją stronę bo każdy woli inny stopień nasycenia. Samsung ma nieco żywsze, bardziej nasycone kolory ale daleko mu do przesycenia. Jednym się to podoba innym nie.  Większe nasycenie w S95 wynika właśnie z zastosowania QD zamiast standardowego filtra koloru.  Dla balansu nadmienię, że podczas kalibracji obrazu w G3 można bez problemu uzyskać niemal w 100% takie samo nasycenie jak na S95. Kwestia odpowiednich ustawień. To samo jest z S95 gdzie po kalibracji można jeszcze nasycenie podbić w ramach rozsądku co wiele osób czyni. Nawet chłopaki z skalibrujTV.pl chcieli mi na koniec kalibracji nieco podbić nasycenie kolorów by jak to określili "wykrzesać pełnie możliwości panelu QD-OLED" ale ja nie chciałem bo nie lubię tak żywych kolorów ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja, ja zauważyłem po wyłączeniu szerokiego gamuntu ze jednak zakres kolorów jest ciekawszy i bardziej naturalny, zauważyłem też więcej odcieni i nie zlewało już się tak wszytko co ciekawsze po przyzwyczajeniu się oczu wcale nie widać ze kolory są wyblakłe a za to zyskały na różnorodności. Ostatecznie wyleczyłem się z tego ze tak napisze i teraz jak widzę takie kolory to od razu czuje nasycenie jest podbite i w jakiś sposób nienaturalne, ale nadal rozumiem czemu się to może podobać. Ale masz racje ze to nie kwestia lepsze gorsze, źle się wyraziłem chodziło mi ze bardziej zbliżone do naturalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy lepsze kolory? Rozumiesz to zagadnienie czy po prostu jest lepsze bo jest? 

Lepsze, czyli oczywiście bliżej wzorca.

Reprodukcja kolorów w S95 i G3 jest praktycznie taka sama i w granicach błędu pomiarowego

Reprodukcja kolorów w G3 jest znaaacznie gorsza - zaledwie 75% rec.2020, gdzie samsung pokrywa aż 91%

nasycenie za sprawą QD jest wyższe i kolory są bardziej nasycone. I tu pojawia się pytanie. Czy bardziej nasycone oznacza lepsze? Nie, bo nasycenie to subiektywna intensywność barw i im bardziej obraz jest nasycony tym obraz jest odbierany jako bardziej żywy. Według Twoich preferencji obraz jest lepszy bo jest bardziej żywy i tylko tyle. Według moich preferencji nie jest. To jest właśnie subiektywna ocena intensywności barw. Nasycenie to jest indywidualna ocena. Zrozumiał? 

Oczywiście, że bardziej nasycone oznacza lepsze, bo lg nie potrafi odwzorować poprawnie koloru - jest za słabe

Co jest bliżej do referencyjnego monitora lg, czy samsung? 

w starszej technologii i to bez podstawy, który jeszcze tak spoooro od niego odstaje :lol2:

Proste, że samsung 😏

3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Zgadzam się z przedmówca. Samsung w telefonach stosuje wlanie taką praktykę że podkręca sztucznie kolory i dla wielu ludzi taki wyświetlacz wydaje się lepszy:)

Oba tv są na tyle dobre że wg mnie powinna decydować cena i indywidualne preferencje jak np te bardziej nasycone kolory w Samsungu czy odrobinę lepszy hdr w grach, czy lepsza maksymalna jasność w LG.

A który nie stosuje? 😅 Zawsze przecież w ustawieniach możesz to zmienić. 

W grach na lg nie działa colour boosting i spada jasność. Przez to dopiero obraz na g3 odstaje od samsunga, co możesz zobaczyć powyżej 👆 na filmikach. 

Picsart_23-08-20_22-54-43-649_copy_464x464.jpg

Jak widać to Samsung bije jasnością g3 w trybie gry

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Ogólnie s95 ma lepsze kolory(szerszy zakres i gamut) ale to nie jest jakiś game changer z rtings porównanie obu:

This TV has exceptional color volume. Thanks to its QD-OLED panel, it displays dark, saturated colors perfectly, and colors are bright and vibrant. Colors are bright relative to pure white, and this is one of the main advantages of QD-OLED panels like this one over WOLED panels like the LG C3 OLED.

The Samsung S95C has an incredibly wide color gamut. It can display the full range of colors in the DCI-P3 color space used by most HDR content. Coverage of the wider Rec. 2020 color space isn't as good, and the tone mapping is a bit off, so highly saturated colors aren't displayed accurately.

Unfortunately, the 'Auto' Color Space setting is broken, as it doesn't switch to the correct color space automatically, so you need to manually change it to 'Native' when you start watching HDR content. This setting results in the widest color gamut the TV can display, but it also clips in some places, and many colors appear oversaturated, so it's not very accurate. The 'Auto' setting is more accurate but can't display as many colors. The graphs and numbers posted here are with it set to 'Native'.

Here are the readings for the DCI-P3 and BT.2020 Color Gamut settings when the Color Space is set to 'Custom'. They both track about the same as when Color Space is set to 'Native'.

Jest game changer, bo jak widać G3 nie potrafi nawet pokryć DCI-P3 w 1k nitach

Screenshot_2023-08-20-23-12-32-204_copy_396x483.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wg ciebie ocena 8.3 vs 9.1 to game changer. 89% vs 98% itp. Różnice są ale nie jakieś zabójcze:)

Za to masz bonusy na Samsungu z podbitymi kolorami czyli 98% pokrycia ale znów przekłamania. Coś za coś.

Trzeba patrzeć przekrojowo nie tylko na jedna kwestie.

W podsumowaniu tego porównania rtings ocenia te tv praktycznie identycznie z minimalnym wskazaniem na Samsunga, tu już cena wkracza i indywidualne preferencje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Nie podbija kolorów, bo auto nie działa :) Ręcznie wybierasz gamut do materiału: jak wybierzesz DCI-P3 i zmienisz na auto to na materiałach BT.2020 będziesz miał niedosycone kolory (mimo to wciąż będą lepsze niż na g3).

50 minut temu, wrobel_krk napisał:

Czyli wg ciebie ocena 8.3 vs 9.1 to game changer. 89% vs 98% itp. Różnice są ale nie jakieś zabójcze:)

Za to masz bonusy na Samsungu z podbitymi kolorami czyli 98% pokrycia ale znów przekłamania. Coś za coś.

W podsumowaniu tego porównania rtings ocenia te tv praktycznie identycznie z minimalnym wskazaniem na Samsunga, tu już cena wkracza i indywidualne preferencje:)

Na papierze 📜 może 10% wydawać się nic, ale w realu różnica spooora. Zobacz na poszczególne kolory, w każdym z nich samsung jest grubo ponad 2x jaśniejszy. To i tak tylko 1k nit, a te tv są jaśniejsze, więc różnica będzie jeeszcze dużo większa 😏

Zobacz sobie zresztą 😉

w starszej technologii i to bez podstawy, który jeszcze tak spoooro od niego odstaje :lol2:

50 minut temu, wrobel_krk napisał:

Samsung nie podbija kolorów, to w lg są niedosycone 

Screenshot_2023-08-21-00-31-28-461_copy_230x1121.jpg

Jak widzisz to Samsung jest znaaacznie bliżej targetu, gdzie lg już dawno wymiękło, a w gm to nawet nie wstało 😆

No wiesz rtings też ocenia wyżej 👆 kontrast w chińskim hisense niż w Sony 😹 

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, DjXbeat napisał:

Dla balansu nadmienię, że podczas kalibracji obrazu w G3 można bez problemu uzyskać niemal w 100% takie samo nasycenie jak na S95. Kwestia odpowiednich ustawień. 

Niby jak skoro kolory w G3 są nawet 3x ciemniejsze? :E

Screenshot_2023-08-21-01-28-41-329_copy_571x336.jpg

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kadajo napisał:

Może i racja, ja zauważyłem po wyłączeniu szerokiego gamuntu ze jednak zakres kolorów jest ciekawszy i bardziej naturalny, zauważyłem też więcej odcieni i nie zlewało już się tak wszytko co ciekawsze po przyzwyczajeniu się oczu wcale nie widać ze kolory są wyblakłe a za to zyskały na różnorodności. Ostatecznie wyleczyłem się z tego ze tak napisze i teraz jak widzę takie kolory to od razu czuje nasycenie jest podbite i w jakiś sposób nienaturalne, ale nadal rozumiem czemu się to może podobać. Ale masz racje ze to nie kwestia lepsze gorsze, źle się wyraziłem chodziło mi ze bardziej zbliżone do naturalnego.

Tak, dokładnie 👍 Ludzie myślą, że po wymuszeniu szerszego gamutu od źródła mają więcej kolorów 🤦‍♂️ Tak na prawdę mają ich mniej 😂 Tyle, że samsung nic takiego nie robi w fmm - pudło. To nie samsung ma przesycone kolory, tylko lg ma nienasycone. W ciemnych scenach to właśnie lg przesyca kolory, co jest udowodnione w recenzji poniżej 👇 

8 godzin temu, DjXbeat napisał:

Nawet chłopaki z skalibrujTV.pl chcieli mi na koniec kalibracji nieco podbić nasycenie kolorów by jak to określili "wykrzesać pełnie możliwości panelu QD-OLED" ale ja nie chciałem bo nie lubię tak żywych kolorów ;) 

Serio, skalibrujtv i takie coś 😆 LOL

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, DjXbeat napisał:

Tak się składa, że mam S95 po profesjonalnej kalibracji trybu SDR/HDR i miałem okazję porównać go bezpośrednio z LG C2 również po profesjonalnej kalibracji i wiesz co, różnice w obrazie nie są duże. Większa jasność i wyraźniejsze kolory na korzyść S95.  Jeśli przy takim porównaniu różnice są małe to jestem w 100% pewny, że przy świetnej matrycy w G3 trzeba bić się o szczegóły. 

No cóż twoi kalibratorzy się z tym nie zgadzają :)

Screenshot_2023-08-21-12-16-33-634_copy_827x481.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty naprawdę masz kłopoty z poprawnym czytaniem nawet tego co sam piszesz 😅

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.08.2023 o 22:57, Caution napisał:

Lepsze, czyli oczywiście bliżej wzorca.

Reprodukcja kolorów w G3 jest znaaacznie gorsza - zaledwie 75% rec.2020, gdzie samsung pokrywa aż 91%

Oczywiście, że bardziej nasycone oznacza lepsze, bo lg nie potrafi odwzorować poprawnie koloru - jest za słabe

Co jest bliżej do referencyjnego monitora lg, czy samsung? 

Proste, że samsung 😏

A który nie stosuje? 😅 Zawsze przecież w ustawieniach możesz to zmienić. 

W grach na lg nie działa colour boosting i spada jasność. Przez to dopiero obraz na g3 odstaje od samsunga, co możesz zobaczyć powyżej 👆 na filmikach. 

Picsart_23-08-20_22-54-43-649_copy_464x464.jpg

Jak widać to Samsung bije jasnością g3 w trybie gry

Weź ziomek nie linkuj testów s95c bo on się nie nadaje do granie z ludzkimi Hz bo jest uwalony OCB. Na dobrą sprawę ludzie mają biegunkę o BI a ty tu QD-OLED wstawiasz aby to było odporne na poziomie woleda to by samsung musiał to uwalić do poziomu jasności woledów u soniacza. Obecnie jedyna sensowna opcja do grania od samsunga to jest 77 s90c na którego sam się czaje choć odporność panelu dalej ssie pęto pomimo klasycznych zapewnień samsunga ale do okazjonalnego grania i streamingu jest ekstra opcja.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi