Skocz do zawartości
joloxx9

LG Oled C2 Vs Samsung 95B

Rekomendowane odpowiedzi

Mam LG C2 65" od marca, przesiadłem się po 2-letnim Philipsie LED z Ambilight, jakaś średnia półka z Androidem, nie pamiętam już. Różnica diametralna. Nie wyobrażam sobie wrócić do nie-OLEDowego telewizora. Ciężko mi ocenić czy ten LG jest dobry czy nie na tle konkurencji, to mój pierwszy OLED i nikt ze znajomych OLEDa nie ma. Kupiłem go ze względu na ówczesną promocję gdzie LG oferowało cashback i jeszcze była promocja własna sklepu, więc nawet nie myślałem o innych. Jestem jednak bardzo zadowolony. System działa bardzo dobrze. Łatwo skalibrowałem kolory pod siebie. Bujdą totalną jest, że OLEDa nie da się oglądać w pełnym słońcu. Mam salon od południowo-zachodniej strony, teraz latem mam po prostu saunę w salonie a nie mam najmniejszego problemu z oglądaniem po zasłonięciu rolet dzień-noc (czyli nie robią totalnej nory). 

Świetnie współpracuje z konsolami, zarówno XSX jak i PS5, input lag jest niewyczuwalny. Dolby Vision czy HDR10 automatycznie się odpala i czuć wyraźną różnicę. 

Wbudowane głośniki są nieco średnie, jak na tą półkę cenową. 2 lata temu miałem w sypialni dość podstawowego nowego Samsunga 50", który wtedy kosztował ok 2000 zł i chyba grał lepiej od tego LG. Nie jest tragicznie i źle, jakiś bas jest osiągalny, ale po prostu w telewizorze o wartości prawie 8000 zł spodziewałbym się więcej.

Pilot jest bardzo wygodny, mikrofon dobrze wyłapuje słowa przy dyktowaniu rzeczy do wyszukiwania na YouTube, jak choćby. Telewizor jest podłączony do Internetu poprzez WiFi 6 i nigdy nie miałem problemów z wczytywaniem jakichkolwiek treści na streamingach. 

Edytowane przez k4cz0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.09.2023 o 11:29, k4cz0r napisał:

Mam LG C2 65" od marca, przesiadłem się po 2-letnim Philipsie LED z Ambilight, jakaś średnia półka z Androidem, nie pamiętam już. Różnica diametralna. Nie wyobrażam sobie wrócić do nie-OLEDowego telewizora. Ciężko mi ocenić czy ten LG jest dobry czy nie na tle konkurencji, to mój pierwszy OLED i nikt ze znajomych OLEDa nie ma. Kupiłem go ze względu na ówczesną promocję gdzie LG oferowało cashback i jeszcze była promocja własna sklepu, więc nawet nie myślałem o innych. Jestem jednak bardzo zadowolony. System działa bardzo dobrze. Łatwo skalibrowałem kolory pod siebie. Bujdą totalną jest, że OLEDa nie da się oglądać w pełnym słońcu. Mam salon od południowo-zachodniej strony, teraz latem mam po prostu saunę w salonie a nie mam najmniejszego problemu z oglądaniem po zasłonięciu rolet dzień-noc (czyli nie robią totalnej nory). 

Świetnie współpracuje z konsolami, zarówno XSX jak i PS5, input lag jest niewyczuwalny. Dolby Vision czy HDR10 automatycznie się odpala i czuć wyraźną różnicę. 

Wbudowane głośniki są nieco średnie, jak na tą półkę cenową. 2 lata temu miałem w sypialni dość podstawowego nowego Samsunga 50", który wtedy kosztował ok 2000 zł i chyba grał lepiej od tego LG. Nie jest tragicznie i źle, jakiś bas jest osiągalny, ale po prostu w telewizorze o wartości prawie 8000 zł spodziewałbym się więcej.

Pilot jest bardzo wygodny, mikrofon dobrze wyłapuje słowa przy dyktowaniu rzeczy do wyszukiwania na YouTube, jak choćby. Telewizor jest podłączony do Internetu poprzez WiFi 6 i nigdy nie miałem problemów z wczytywaniem jakichkolwiek treści na streamingach. 

A jak wbudowane appki? Tam chyba nie ma androida tylko jakiś ich webos i jestem ciekawy czy idzie np. pooglądać disneya, cda itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbudowane nie są. :) Jest normalny sklep aplikacji z którego się pobiera aplikacje. WebOS od LG jest dość popularny, zaraz po (albo i przed) Tizenem Samsunga i oczywiście AndroidTV. Jest CDA, i z tego co ja używam jest Disney, Netflix, Prime Video, HBO, Skyshowtime, Viaplay, Apple TV i polskie PlayNow czy Player. Bez problemu też działa mirroring obrazu z telefonu z Androidem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, k4cz0r napisał:

Wbudowane nie są. :) Jest normalny sklep aplikacji z którego się pobiera aplikacje. WebOS od LG jest dość popularny, zaraz po (albo i przed) Tizenem Samsunga i oczywiście AndroidTV. Jest CDA, i z tego co ja używam jest Disney, Netflix, Prime Video, HBO, Skyshowtime, Viaplay, Apple TV i polskie PlayNow czy Player. Bez problemu też działa mirroring obrazu z telefonu z Androidem.

Nie chciałeś kontynuować tradycji jeśli chodzi o ambilight i kupić TV OLED od Philipsa ? 🙂  Tak w ogóle, to brakuje ci tej "dyskoteki" po porzuceniu Philipsa ?  Robi wrażenie ten ambilight... Może na początku jest fascynacja, a potem, to już trochę pewnie męczą ta choinka 😏 

Edytowane przez chreasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, chreasy napisał:

Nie chciałeś kontynuować tradycji jeśli chodzi o ambilight i kupić TV OLED od Philipsa ? 🙂  Tak w ogóle, to brakuje ci tej "dyskoteki" po porzuceniu Philipsa ?  Robi wrażenie ten ambilight... Może na początku jest fascynacja, a potem, to już trochę pewnie męczą ta choinka 😏 

Początkowo nie wyobrażałem sobie kupić innego TV niż Philips właśnie. ;) Ambilight robi spore wrażenie i jest naprawdę fajnym dodatkiem, tym bardziej podczas nocnych seansów czy grania. Jak się odpowiednio go stonuje, bo można tym sterować, to nie męczy. Na ciemnych elementach po prostu nie świeci, a podkreśla tylko te jaskrawe elementy lub sceny, także naprawdę "obraz się wylewa" za ekran.

Nie wziąłem jednak Philipsa, bo są one zdecydowanie droższe. Przez fakt, że mają matryce mają od LG + za właśnie ficzer Ambilightu sobie, życzą sobie o ładne 10-15% więcej niż analogiczny model z taką samą/podobną matrycą LG. Dodatkowo, jak akurat kupowałem ten TV LG, była zacna promocja gdzie dostałem cashback od LG i była też jeszcze promocja sklepu na modele C2 i bodaj G2, tą flagową serię LG.

Po odpaleniu tego OLEDa, szybko jednak zapomniałem o Ambiligcie, jak poczułem moc prawdziwej czerni i tego niesamowitego kontrastu. ;) Ambilight to jednak tylko dodatek, to co wyświetla sam ekran jest najważniejsze.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, k4cz0r napisał:

Po odpaleniu tego OLEDa, szybko jednak zapomniałem o Ambiligcie, jak poczułem moc prawdziwej czerni i tego niesamowitego kontrastu. ;) Ambilight to jednak tylko dodatek, to co wyświetla sam ekran jest najważniejsze.

Bardzo dobry wybór, jeśli chodzi o kupno  LG. Pamiętam swego czasu ten cashback.  Cena za LG C2 65" była super. Ogólnie obraz w tym LG wymiata. Pamiętam, jak rok temu oglądałem tą recke i w przyszłości sam pójdę w LG (oled). 

A tak jak napisałeś, bez ambilighta  da się żyć. W kinie jakoś nie ma tej całej dyskoteki. 🙂 Mi np. system w LG webOS pasuje oraz ten ich magick  pilot. System bardzo szybki, zero zamulania. Właśnie  LG jest najbardziej przyjaznym TV jeśli chodzi o graczy (niski input lag, VRR AMD FreeSync 2, VRR NVIDIA G-Sync).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Oled, dodatkowe światło tylko przeszkadza w grach, szczególnie, gdy akcja dzieje się w nocy. Ja gram wyłącznie w całkowitej ciemności, w takim Dying Light noc wygląda rewelacyjnie, tak samo w Horizon Zero Dawn, gdzie walki w nocy to czysta przyjemność.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przeglądając dziś oferty sklepów natrafiłem na taką okazję

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe55s95b-oled-tv-uhd-4k.bhtml

Warto za taką cenę brać ten TV ? Czy może lepiej szukać jakiegoś OLEDa od LG, który jest ciężko dostępny, a jak jest to drogi..

TV do Netflixa i innych VOD, czasem jakiś meczyk i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od marca posiadam Samsunga S95B 55 i gdybym dzisiaj stał przed zakupem TV to na pewno bym go drugi raz nie wybrał. Dlaczego?

- po miesiącu Tizen zaczął bardzo mocno lagować, Nawet poruszanie się po menu ustawień laguje.  Apki o dziwo działają dość płynnie tylko samo menu telewizora działa tragicznie wolno.

- obraz z zainstalowanych aplikacji streamingowych typu netflix, Prime Vide, Disney itd. po mimo profesjonalnej kalibracji jest mega ciemny! Samsung twierdzi, że to wina streamingowych platform i konkretnych filmów nagranych w HDR ale dziwne, że gdy uruchamiam ten "wadliwy film" na Netflixie z konsoli czy laptopa jasność obrazu jest prawidłowa ale jak uruchamiam go przez aplikację zainstalowaną na TV to obraz jest bardzo ciemny.

- problemy z poprawnym generowaniem obrazu w ciemnych scenach tzw black crush. W niektórych filmach w bardzo ciemnych scenach nic nie widać i nawet na skalibrowanych ustawieniach trzeba podbijać gammę by zobaczyć detale w czerni. 

- agresywnie działający ABL, który bardzo mocno obniża jasność w celu ochrony matrycy przed wypaleniem choć to można ograniczyć lub całkowicie wyłączyć w menu serwisowym. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdybyś mógł oddać tego samsunga szedłbyś dalej w oledy czy jednak bardziej pewne lcd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Keken 

Nie mam zamiaru oddawać Samsunga, nawet gdym mógł. Po za wadami, które wymieniłem wyżej to nadal bardzo dobry telewizor z genialną jakością obrazu szczególnie w HDR. Po za lagującym menu z resztą problemów sobie poradziłem choć nie powinno mieć to miejsca by użytkownik rozwiązywał problemy za producenta.  

Nie zamienił bym OLEDa na żadne LCD tak samo jak  przez 13 lat nie zamieniłem Plazmy Panasonica ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój samsung nie jest nawet podpięty do netu bo jak go kupowałem w grudniu to jeszcze mi się trafił taki ze starym teoretycznie lepszym firmware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, michaelius33 napisał:

jeszcze mi się trafił taki ze starym teoretycznie lepszym firmware.

Nie do końca lepszy ponieważ późniejsze wersję firmware poprawiły kolory i szczegóły w ciemnych scenach ale zmniejszyły jasność choć spadek jasności jest na tyle mały że bez odpowiedniego sprzętu do pomiarów nie zauważysz go gołym okiem. Dodatkowo Tizen na nowszych wersjach jest żwawszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.09.2023 o 11:29, k4cz0r napisał:

. Bujdą totalną jest, że OLEDa nie da się oglądać w pełnym słońcu. Mam salon od południowo-zachodniej strony, teraz latem mam po prostu saunę w salonie a nie mam najmniejszego problemu z oglądaniem po zasłonięciu rolet dzień-noc (czyli nie robią totalnej nory). 

To się zdecyduj. Albo bujdą jest to, że oleda nie da się oglądać w pełnym słońcu albo jest to prawda, skoro musisz zaciągnąć rolety aby móc oglądać tv.

Potwierdzasz tylko, że do nasłonecznionego salonu się OLED nie nadaje, chyba że w komplecie mamy rolety min dzień i noc.

I rozumiem że albo oglądamy tv (bo rolety muszą być zaciągnięte) albo funkcjonujemy za dnia w salonie (bez zaciągania rolet) i nie oglądamy TV.

U mnie zazwyczaj (i w typowym domu) z salonu w jednym czasie korzysta więcej osób niż jedna. Ktoś coś czyta, ktoś gotuje, ktoś się bawi, ktoś ogląda TV. Bez zaciągania rolet, w świetle słonecznym jak cywilizowany człowiek i nie trzeba wprowadzać anomalii aby skorzystać z tv (zaciemnienie pomieszczenia).

Dodam tylko, że normalnym jest, że OLED wywala z fotela gdy wcześniej korzystał się z jakiegoś LCD (w szczegolnsoci badziewnego Philipa - to już kolejny przypadek przesiadki z philipsa na dowolny OLED i wow).

A kto miał plazme (dobrą plazme, panasa lub pionieera) już tak oeldow nie wychwala, bo większość dobrodziejstw świetnej jakości obrazu już zna. A powiem, że nawet widzi babole na tych oledach.

Słowo klucz - pkt odniesienia ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2023 o 17:36, DjXbeat napisał:

Od marca posiadam Samsunga S95B 55 i gdybym dzisiaj stał przed zakupem TV to na pewno bym go drugi raz nie wybrał. Dlaczego?

- po miesiącu Tizen zaczął bardzo mocno lagować, Nawet poruszanie się po menu ustawień laguje.  Apki o dziwo działają dość płynnie tylko samo menu telewizora działa tragicznie wolno.

- obraz z zainstalowanych aplikacji streamingowych typu netflix, Prime Vide, Disney itd. po mimo profesjonalnej kalibracji jest mega ciemny! Samsung twierdzi, że to wina streamingowych platform i konkretnych filmów nagranych w HDR ale dziwne, że gdy uruchamiam ten "wadliwy film" na Netflixie z konsoli czy laptopa jasność obrazu jest prawidłowa ale jak uruchamiam go przez aplikację zainstalowaną na TV to obraz jest bardzo ciemny.

- problemy z poprawnym generowaniem obrazu w ciemnych scenach tzw black crush. W niektórych filmach w bardzo ciemnych scenach nic nie widać i nawet na skalibrowanych ustawieniach trzeba podbijać gammę by zobaczyć detale w czerni. 

- agresywnie działający ABL, który bardzo mocno obniża jasność w celu ochrony matrycy przed wypaleniem choć to można ograniczyć lub całkowicie wyłączyć w menu serwisowym. 

Ja mam G3 od prawie 2 miesięcy i szczerze, nie zamieniłbym go na nic innego. Nie wiem o co tutaj typ robił krucjatę ale chyba z LG mu nie po drodze :E Jeszcze najlepszy tekst jak walnął żeby nie porównywać na yt gdzie sam linkował i ss z niego wrzucał :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.09.2023 o 10:47, Keken napisał:

A gdybyś mógł oddać tego samsunga szedłbyś dalej w oledy czy jednak bardziej pewne lcd?

Nie ma odwrotu od OLEDa, raz kupisz i do LCD nie wrócisz nigdy. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.09.2023 o 19:02, joloxx9 napisał:

Ja mam G3 od prawie 2 miesięcy i szczerze, nie zamieniłbym go na nic innego. 

Bo nic innego nie widziałeś 🤣

Nie wiem o co tutaj typ robił krucjatę ale chyba z LG mu nie po drodze :E 

Jak wypuszcza takie padło jak g3 z okropną posteryzacją, bandingiem i wypranymi kolorami to na pewno nie 😂

Jeszcze najlepszy tekst jak walnął żeby nie porównywać na yt gdzie sam linkował i ss z niego wrzucał :E 

To tu tu wrzuciłeś stary materiał sprzed dwóch ✌️ lat gdzie problemu już dawno nie ma 😆 Kompletnie nie ogarniasz tematu 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczywiście że nie ogarniam, nie widziałem nic innego(uj tam z tym ze mam panel QD-OLED w monitorze) ale spoko, mamy wojownika anty LG wiec raczej ciezko tutaj o jakakolwiek dyskusje. 

Edytowane przez joloxx9
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie, gdybyś ogarniał to nie kupiłbyś takiego ciemnego panelu (marne 460 nitów w peaku na L20) drugiej kategorii (zaledwie 80% rec. 2020) w mizernym 2k w czasach, kiedy 4k jest już dawno standardem 😏 To już budżetowe TV są od niego znacznie jaśniejsze 😂😂 Ciężko o dyskusje to właśnie z fanbojami LG, bo kto normalny kupuje stary WOLED, kiedy już jest druga ✌️ gen QD na lepszym i szybszym panelu 🤣 No, ale rozumiem, że jesteś miłośnikiem posteryzacji, bandingu i wypranych kolorów 😄

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pisze to koleś, używając pojęcia "2K" nie wiedząc kompletnie co to znaczy. I o jakich ty standardach piszesz. Rzucasz nazwami i liczbami nie wiedząc nawet co oznaczają i czemu służą. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak ktoś taki jak on, smie nazwać kogokolwiek fanbojem. Pierwsze słyszę, że zakupienie produktu firmy x robi z nas fanboja. No ale co ja tam wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oledy Samsunga to gówno. 

Mam LG G2, był w salonie, przeniosłem do sypialni i do salonu kupiłem s90c, wygięty jak cholera. Rok temu kumpel kupił s95b i też był wygięty. Myślałem, że coś poprawili w qc, ale oczywiście nie. Zaraz wrzucę zdjęcia. Jutro go zwracam, kupiony w Media expert i dostawa też, nie korzystałem z zewnętrznych firm kurierskich. Mam pierdylion zdjęć i film, nie podskoczą. Zaraz zamawiam LG C3, pójdzie do sypialni, do salonu wróci G2. Kolejne podejście do Samsunga może za 3 lata. 

https://postimg.cc/gallery/X0bLjT4

Niestety zdjęcia są skompresowane i na ostatnim zdjęciu nie widać, że z przodu w miejscu wygięcia z pod ekranu wychodzi taka jakby folia. Co za porażka. Znam dwie osoby, które kupiły oleda szajsunga (ja i kolega) i oba przyszły wygięte. Kumpel ostatecznie wylądował na LG c2. Taki jest ten Samsung lepszy, kontroli jakości brak. 

Edytowane przez henryk nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to folia zabezpieczająca która się zrywa, co do wygięcia, jeszcze nigdy się nie spotkałem z oledem który byłby idealnie prosty a mam Oleda LG już 7 rok. Oczywiście nie wiem jak bardzo wygięty jest ten Samsung ale LG który masz też na pewno nie jest prosty jak od linijki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest folia którą się zrywa, ona jest pod ekranem. Nie miałem jeszcze krzywego oleda, natomiast ten jest dość mocno wygięty i w razie awarii na pewno nie zostanie przyjęty na gwarancję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi