Skocz do zawartości
joloxx9

LG Oled C2 Vs Samsung 95B

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.01.2024 o 00:41, henryk nowak napisał:

To nie jest folia którą się zrywa

Zaskoczę Cię - zrywa się. To jest folia ochronna tej srebrnej ramki. Ja początkowo zdjąłem tylko folię z ekranu i dopiero po kilku miesiącach użytkowania S95B zauważyłem, że na ramce też jest jakaś folia bo miejscami była pofalowana. Usunąłem ją bez problemu ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, DjXbeat napisał:

Zaskoczę Cię - zrywa się. To jest folia ochronna tej srebrnej ramki. Ja początkowo zdjąłem tylko folię z ekranu i dopiero po kilku miesiącach użytkowania S95B zauważyłem, że na ramce też jest jakaś folia bo miejscami była pofalowana. Usunąłem ją bez problemu ;) 

No nie, mylisz się. Wciąż mam ten TV i tam jest folia pod ekranem. Po przeczytaniu tego co napisałeś chciałem ją oderwać, ale ciągnę za ekran i nie da się tego wyrwać. To nie jest folia na ramce, ona wychodzi spod ekranu i ten ją bardzo mocno dociska. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, henryk nowak napisał:

No nie, mylisz się. 

Jak mogę się mylić skoro tą folię z ramki w S95B zdjąłem? 

Może wada fabryczną :/ 

U mnie ta folia też lekko zahaczała o ekran ale bez problemu odeszła po całości. Na początku nawet nie wiedziałem że tam jest folia. Po kilku miesiącach użytkowania jak czyszciłem ekran zauważyłem że miejscami na ramce jest pofalowana folia. Lekko oderwałem fragment i dalej już poszło. 

Foli wchodzi w tą szczelinę po między srebrną ramkę a ekran, Tam jest wklejona. 

v2UkkCC.jpg

Edytowane przez DjXbeat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ona nie jest w ogóle przyklejona do ramki. Nie mogę jej wyjąć, bo jest przyciśnięta przez szkło. Jakbym nie zwracał tv (jutro przyjedzie kurier) to bym ją pewnie odciął nożykiem, żeby nie wystawała. 

Dzwoniłem do serwisu Samsunga i to wygięcie nie jest w normie, na taki telewizor (uszkodzony mechanicznie) nie przysługuje gwarancja i sugerowali kontakt ze sklepem i wymianę. 

Co do samego TV, to bym go zwrócił nawet jakby nie był uszkodzony, chociaż miałem moment zawahania. Screen uniformity jest na najwyższym poziomie, ekran jest perfekcyjnie czysty. HDR jest bardzo dobry jak na tv za te pieniądze. Zrobiłem pierwszy w życiu test side by side i porównywałem go z moim G2. Ogólnie HDR jest na podobnym poziomie, jasne elementy świecą bardzo podobnie. Na papierze HDR jest marginalnie lepszy niż w G2, ale nie widać tego w rzeczywistym użytkowaniu. Jednak jasność samych jasnych elementów to nie wszystko, ogólna jasność całego ekranu jest wyższa w s90c i w dzień słońce w ogóle nie przeszkadza. Jak słońce wlewało się do pokoju przez okno i świeciło prosto na tv, to już był problem, ale wystarczyło podbić contrast enhancer I znowu światło słoneczne nie było problemem. Oczywiście w tym trybie barwy są baaardzo przekłamane, ale lepsze to niż lustro. Jakość materiałów 4k HDR w 60 FPS to bajka, jest lepiej niż na G2. Dlaczego więc chciałbym zwrócić tv? 

Otóż S90C niezależnie od trybu i ustawień upłynniacza ma problemy z odwzorowaniem ruchu, kiedy materiał źródłowy jest w jakości niższej niż 4k i ma mniej niż 60fps. 

Zacznę od najniższej jakości - switch jest niegrywalny, piszę to jako osoba przyzwyczajona do telewizorów LG i Sony. Zelda totk działa świetnie na G2, działała świetnie na Sony x95k. Na s90c jest widoczny bardzo uciążliwy juddering. W zasadzie nie tyle widoczny, co po prostu uniemożliwiający komfortowe granie. Następnie podłączyłem PS4 pro (nie mam już PS5) i odpaliłem gow 2018, preferowana płynność. Juddering doprowadzał mnie do szału. Gry na xsx w 30fps były znacznie mniej płynne niż na G2 czy X90k, obraz szarpał. Gry w 60fps śmigały idealnie. Tutaj również niezależnie od ustawień upłynniacza. 

Kolejna wada to wręcz tragiczny upscaling. 720 i 1080p wyglądają na tym TV tragicznie. Gry w 2560x1440 (źródło pc i xsx) wyglądają zauważalnie gorzej, niż na G2 i X95k a nie jest to aż taka niska rozdzielczość. O telewizji nie ma co mówić, to jest po prostu tragedia, upscaling w G2 rozkłada S90C na łopatki. 

Upłynniacz w s90c ma jeszcze jedną ogromną wadę. Nie da się go wyłączyć do końca. Nawet jak jest wyłączony, to soft w tv w jakiś sposób próbuje upłynniać obraz. 

Zrobiłem test na bardzo długiej scenie kręconej z ręki z pierwszego sezonu true detective. Scena z odcinka czwartego, 6 minut bez cięć. W momentach, kiedy kamera się trzęsła na s90c widzimy skoki obrazu, soft próbuje redukować drgania i w niektórych momentach kamera porusza się "schodkowo". Na G2 tego nie ma niezależnie od tego czy upłynniacz jest włączony czy nie. Dopiero wysokie ustawienie upłynniacza na G2 upłynnia te ruchu kamery, ale pojawia się efekt opery mydlanej, ruchu skokowym nie ma mowy.

S90C to doskonały telewizor dla osób, które grają na bardzo mocnym pc w 4k i minimum 60fps i/lub odtwarzają tylko filmy Blu-ray. Do gier na konsolach w 4k bez spadków FPS poniżej 60 też sprawdzi się znakomicie.

Płynność obrazu i upscaling są kilka poziomów niżej niż na LG i Sony. Gdyby wziąć przetwarzanie obrazu z LG i dać do tego super czystą i jasną matrycę Samsunga, to byśmy mieli telewizor idealny za 8000zł. Niestety nic mi po jasności, kiedy granie na switchu, na konsolach ze spadkami FPS, granie w rozdzielczości poniżej 4k czy oglądanie filmów nie sprawiają mi przyjemności. 

HDR to jedno, ale największe wrażenie zrobiło na mnie screen uniformity. Jak tylko Samsung upora się z motion handling I upscalingiem, to na pewno kupię ich telewizor qd OLED. Póki co jest to produkt niedopracowany. 

Wiem, że ten problem nie jest podnoszony w wielu recenzjach co mnie bardzo dziwi, ale widzę, że nie jest to jedynie problem mojego egzemplarza. Wielu użytkowników pisze o tym na zagranicznych forach czy w komentarzach na YouTube, niektórzy wspominają, że z tego powodu musieli zwrócić tv. 

Może jeśli ktoś wcześniej miał starego grata z 2013 roku, to brak płynności i tragiczny upscaling nie będą problemem, ale dla kogoś kto na co dzień korzysta z LG i przez lata korzystał z Sony to co oferuje Samsung poniżej 4k60 jest nieakceptowalne. 

Telewizora nie polecam, bo po pierwsze robi on ogromny apetyt na perfekcyjne screen uniformity a po drugie bardzo rozczarowuje. Warto przyglądać się tym telewizorom i śledzić rozwój sytuacji. Może s90d będzie już pozbawiony tych wad na co liczę. 

Tv testowany na najnowszym sofcie w każdym trybie obrazu z włączonym i wyłączonym upłynniaczem na różnych ustawieniach. Do konsol używałem oryginalnych kabli, pc podłączyłem kablem Montis HDMI 2.1 48Gbps. 

Jednym zdaniem - Samsung oferuje piękny, czysty i jasny ekran oraz mnóstwo problemów z ruchem i upscalingiem natomiast LG jest nieco ciemniejsze i ma nieco bardziej zabrudzony ekran, ale działa doskonale a płynność obrazu jest na najwyższym poziomie. 

edit: i jeszcze jedno, wg mnie kolory po kalibracji na oko nie są przekłamane, bo na fabrycznych ustawieniach saturacja jest okropna. Jedynie nie dałem rady skalibrować czerwieni, ta zawsze była zbyt nasycona i wyglądała cukierkowo, za to bardzo ładnie. To już jest kwestia gustu a może i nawet da się to wyregulować, ale szkoda mi czasu na tv, który i tak zwracam. 

Edytowane przez henryk nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widać że jest pod ekranem wręcz przeciwnie. Widać wyraźnie szczelinę gdzie ekran się kończy i zaczyna się obudowa i w górnej jej części od niej odklejona częściowo jest ta folia. Tak to wygląda na tych zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No nie, cała szczelina jest zaklejona. Już nieistotne, tv spakowany. 

Edytowane przez henryk nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

Nie widać że jest pod ekranem wręcz przeciwnie. Widać wyraźnie szczelinę gdzie ekran się kończy i zaczyna się obudowa i w górnej jej części od niej odklejona częściowo jest ta folia. Tak to wygląda na tych zdjęciach.

Dokładnie w tym miejscu zauważyłem, że na ramce jest folia. Lekko nożykiem podwadziłem i odkleiła się na całej szerokości ramki a później to już ładnie schodziła wokół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak się go czyści, niebieskie plamy na matrycy od wody się nie robią? :cold:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 14.01.2024 o 17:22, henryk nowak napisał:

Na papierze HDR jest marginalnie lepszy niż w G2, ale nie widać tego w rzeczywistym użytkowaniu.

Oczywiście, że widać w odpowiednich scenach, po za tym ważne jest też mapowanie tonów, które szajsung ma najgorsze na rynku - dwa lata temu przez to przegrał w w kategorii hdr z g2 na shootout 😅

wystarczyło podbić contrast enhancer I znowu światło słoneczne nie było problemem. Oczywiście w tym trybie barwy są baaardzo przekłamane, ale lepsze to niż lustro.

Nie dośc, że baaardzo przekłamane to jeszcze są zmiażdżone detale :kwasny: Bruh, ta opcja to najgorsze co można zrobić obrazowi 🤢 Już 100x lepsze lustro

Jakość materiałów 4k HDR w 60 FPS to bajka, jest lepiej niż na G2

Nie zawsze, a często gorzej

Otóż S90C niezależnie od trybu i ustawień upłynniacza ma problemy z odwzorowaniem ruchu, kiedy materiał źródłowy jest w jakości niższej niż 4k i ma mniej niż 60fps. 

Nawet 4k i na 60 fps ma problemy, chociaż jest lepiej niż rok temu

Gry na xsx w 30fps były znacznie mniej płynne niż na G2 czy X90k, obraz szarpał.

To jest niemożliwe, żeby s90c miał większy judder niż g2 - oba to oled z natychmiastowym czasem reakcji. No chyba, że używasz upłynniacza w grach to masz wiekszy stuttering na szajsungu kosztem opóźnienia , bo lg nie ma upłynniacza w gm

Edytowane przez Caution

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upłynniacz w s90c ma jeszcze jedną ogromną wadę. Nie da się go wyłączyć do końca. Nawet jak jest wyłączony, to soft w tv w jakiś sposób próbuje upłynniać obraz. 

Zrobiłem test na bardzo długiej scenie kręconej z ręki z pierwszego sezonu true detective. Scena z odcinka czwartego, 6 minut bez cięć. W momentach, kiedy kamera się trzęsła na s90c widzimy skoki obrazu, soft próbuje redukować drgania i w niektórych momentach kamera porusza się "schodkowo". Na G2 tego nie ma niezależnie od tego czy upłynniacz jest włączony czy nie. Dopiero wysokie ustawienie upłynniacza na G2 upłynnia te ruchu kamery, ale pojawia się efekt opery mydlanej, ruchu skokowym nie ma mowy.

Dokładnie, dobry test  :thumbup:

Telewizora nie polecam, bo po pierwsze robi on ogromny apetyt na perfekcyjne screen uniformity a po drugie bardzo rozczarowuje. Warto przyglądać się tym telewizorom i śledzić rozwój sytuacji. Może s90d będzie już pozbawiony tych wad na co liczę.

Szajsung i pozbawiony wad? No way :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi