Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.08.2024 o 20:20, Camis napisał:

To wszystko wina pobłażania kierowcom, kiedy w końcu się za to wezmą?.

Nie tylko pod kątem mandatów, ale i kontroli drogowych czy przeglądów. Dziś widziałem bmw e92, przednia tablica zamontowana gdzieś pod kątem na dole zderzaka przy wlocie powietrza (praktycznie nie było szans jej oczytać) a najlepsze były oklejone na czarno przednie (zresztą tylne chyba też) lampy. Policja powinna zaraz takiego zatrzymywać i dać nagrodę - 1000 zł za niewłaściwe umieszczenie tablicy, drugie tyle za przyciemnienie każdej lampy z osobna + Sebek zrywa folię na miejscu albo zatrzymujemy dowodzik i holujesz auto do warsztatu. Ani to nie wygląda a już nie mówię o wpływie na bezpieczeństwo. Jak takie coś przegląd przechodzi? Już nie mówię o 20-letnich VAGach w TSI za którymi trzeba obieg w aucie zamykać, bo tak wali olejem. Gdyby były takie przeglądy jak np. w Szwajcarii to spokojnie połowa aut znika z dróg, ale u nas niestety jest wolna amerykanka.

W dniu 13.08.2024 o 20:20, Camis napisał:

Tak samo kamery na czerwone światło na głównych skrzyżowaniach. 

I niech sobie kierowcy jęczą że "przesladujo!!1".

Czerwone światła to norma, jakiś miesiąc temu miałem sytuację, że ruszyłem do skrętu w lewo na skrzyżowaniu, właściwie już zaczynałem kręcić a praktycznie przed samą maską śmignął mi jakiś daltonista (lekko z 70-80km/h na godzinę miał). Ja aż zgłupiałem na początku i myślę sobie czy to czasem ja nie jechałem na czerwonym, ale za mną też ruszyli.

A te prześladowanie to też jest hit... Bawi mnie jak np. Yanosik na fejsie wrzuca, że powstają nowe fotoradary albo jak informują o akcjach typu trzeźwość i elita społeczeństwa od razu wyraża swoje oburzenie w komentarzach xD Policyjne państwo, łatanie budżetu, zaraz za posiadanie samochodu będzie mandat albo inne tego typu farmazony to standard. Tak się zastanawiam, czy każdy z tych co tak piszą cisną >50km/h ponad limit i jeżdżą pod wpływem? Innego wytłumaczenia nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, domino1315 napisał:

Znajdowała się na przejściu dla pieszych.

Na pasach jest się nietykalnym czy co? I przez przejście dla pieszych się przechodzi nie przebiega...takie rzeczy to w przedszkolu uczą...i nie bronię w tym momencie tego idioty kierowcy aby ktoś tak nie pomyślał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak dla mnie karalne powinno być publikowanie w Internecie itp gdzie stoi policja i kontroluje. 

Tak samo zakazać informowania o kontrolach w aplikacjach do nawigacji. 

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

Na pasach jest się nietykalnym czy co? I przez przejście dla pieszych się przechodzi nie przebiega...takie rzeczy to w przedszkolu uczą...i nie bronię w tym momencie tego idioty kierowcy aby ktoś tak nie pomyślał.

Tak, jest się nietykalnym. Zaczęła biec gdy zobaczyła idiotę, który na nią jedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórym tu się marzą drugie Chiny, sami byście sobie kagańce pozakładali. Mam nadzieję, że we wszystkich aspektach życia jesteście tak prawi i skrupulatni w tym co robicie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A co proponujesz zrobić z typem co wrzuca filmik jak sobie leci awaryjnym 260 km/h a później wymija inne pojazdy jak w grze komputerowej? Takich filmów jest coraz więcej a później taki idiota jeszcze kogoś zabiję.

Może jednak trzeba założyć te lejce jak społeczeństwo głupie.

Edytowane przez lokiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie zrobisz, jak ktoś będzie chciał to i tak będzie jeździł jak chce, bogaty się wykupi, inny zdejmie tablice i będzie latał. Jeśli pozwolisz Polakom donosić na siebie nawzajem, to stworzymy sobie sami piekło. 

• Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Donosić? Droga publiczna to dobro wszystkich obywateli, a nie piratów drogowych, jak przyjdzie do ciebie złodziej na posesję to też nie doniesiesz?

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, mam dla ciebie rozwiązanie, wystarczy dodać do auta czarną skrzynkę która, będzie na bieżąco donosiła organom państwowym, twoje parametry jazdy i lokalizacje. Będzie automatyczne wystawianie mandatów. Myślę, że wtedy będzie maksymalnie bezpiecznie ;) Jesteś gotowy na takie poświęcenie w imię bezpieczeństwa?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, lokiju napisał:

A co proponujesz zrobić z typem co wrzuca filmik jak sobie leci awaryjnym 260 km/h a później wymija inne pojazdy jak w grze komputerowej? Takich filmów jest coraz więcej a później taki idiota jeszcze kogoś zabiję.

Zgadzam się, taki tym powinien zostać skasowany. Jednak jak to ma wyglądać? Ponieważ on jeździ 200 to zmniejszyć na przykład dozwoloną prędkość na wszystkich drogach o 20 km/ha i wtedy będzie latał 180?

Zresztą prowadzenie pojazdów jest tylko jednym z aspektów życia. Kierowcy nie różnią się od innych ludzi i gdyby każdemu przypiąć do dupy czarną skrzynkę, to z więzienia wychodziłoby się tylko na ferie. Albo trzeba by było funkcjonować w szarej strefie, bo legalne dochody szły by na różnorakie mandaty i grzywny.

W dniu 15.08.2024 o 10:55, Camis napisał:

I jak dla mnie karalne powinno być publikowanie w Internecie itp gdzie stoi policja i kontroluje. 

Ty, Panie kolego? Panie wolnościowcu z innego tematu? To tu zabronienie filmowania już jest dobre?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiedy w rzędzie postawisz 100 ludzi nie możesz skosić z karabinu wszystkich, bo jest wśród nich 1 cz 2 psychopatów. Jak dla mnie dla tych psychopatów to nawet strzał w potylicę, niewolnicza praca do końca życia, odebranie statusu człowieka i pokrojenie na organy. Nawet takie coś bym poprał. Ale koszenie wszystkich aby skasować psychopatę to nie.

Zwłaszcza że jak wprowadzisz totalną inwigilację to kto to będzie obsługiwał? Jaki będzie tego koszt? Jak prawie wszyscy będą winni to nikt nie będzie winny. Poza tym, myślisz, że takich wariatów to ruszy? Przecież ich dane osobowe są znane albo publicznie albo organom, i co to niby zmienia.

Drastycznie zaostrzyć, to trzeba przede wszystkim warunki dla prawdziwych piratów, tak aby odechciało im się jeździć właśnie bez uprawnień, po alkoholu, latających po mieście jak samolotem i nawet po autostradach zresztą też, w pojazdach nieprzystosowanych na drogę i tak dalej. Zaostrzyć warunki i nieuchronność konsekwencji. Bo jak widzimy to teraz bardzo kuleje jeśli zabójcy chodzą wolno a piloci samolotów nie ponoszą konsekwencji bo "w krytycznych momentach panowali nad pojazdem".

12 godzin temu, lokiju napisał:

A może trzeba wreszcie zacząć skutecznie kasować właśnie takie przypadki? A nie techniką "spray nad pray".

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, T0TEK napisał:

Jesteś gotowy na takie poświęcenie w imię bezpieczeństwa?? 

Jakie poświęcenie? Jeżdżę przepisowo od dawna, zapierdzielanie na wariata się nie opłaca, zysk czasowy jest minimalny.

Najczęściej jeżdżę do Warszawy, zajmuje mi to około 30 minut, często obserwuję takich zapierdzielaczy co wyprzedzają na trzeciego, na podwójnej ciągłej, mocno przekraczając miejscowo prędkość, skaczą z pasa na pas, a koniec końców, tam gdzie ja dojeżdżam już do celu, spotykam się z tamtym zapierdzielaczem na tych samych światłach, tylko zapierdzielacz stoi pierwszy a ja jadąc przepisowo kilka samochodów za nim. Nawet gdy jadę motocyklem i teoretycznie wyprzedzam dużo aut, chociażby tych stojących na światłach to nigdy nie dojechałem tam szybciej niż 25 minut, bo się po prostu nie da.

Po polskich drogach jeżdżę, osobówkami, motocyklami oraz ciężarówką prywatnie, mam spojrzenie z różnych perspektyw i nawet na dłuższej trasie , gdy z daleka widzę w lusterku wariata, jak wyprzedza inne auta i na dystansie 10 kilometrów uda mu się wyprzedzić z 10 samochodów, bo albo inni jadą z przeciwka, albo wysepki, albo go blokują, a potem za 20, 30 kilometrów dalej znów spotykam tego samego wariata, bo przed rondem czy światłami ruch zwolnił, a auta które z trudem powyprzedzał gdzieś poskręcały i ten wariat jest 100 metrów przed ciężarówką którą wyprzedził 30 kilometrów wcześniej. Gdzie ten zysk czasowy? A musiał się mocno natrudzić, często ryzykować czy mu ktoś zjedzie z przeciwka, musiał się nawciskać między auta itd. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Dawno stosuję zasadę prędkość dozwolona + 10%, tak jak jest w "cywilizacji" i żyję dobrze, nie mam dyskomfortu że do domu wracam minutę czy dwie dłużej bo "musiałem" przestrzegać przepisów drogowych.

A jeśli chodzi o wspomnianą "donoszącą czarną skrzynkę" to ona jest już dawno w nowych autach i zwie się asystent ruchu, może nagrywać i podawać lokalizację, obecnie przy przekraczaniu dozwolonej prędkości, tylko mruga i piszczy, ale całkiem możliwe że wariaci drogowi doproszą się o to aby czarna skrzynka sama zwalniała auto :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psychol z BMW strzela w biały dzień do wiat przystankowych 😮

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeźwości owszem, ale prędkości nie.
Taka informacja działa prewencyjnie, ludzie zwalniają.

21 godzin temu, Suchy211 napisał:

Drastycznie zaostrzyć, to trzeba przede wszystkim warunki dla prawdziwych piratów, tak aby odechciało im się jeździć właśnie bez uprawnień, po alkoholu, latających po mieście jak samolotem i nawet po autostradach zresztą też, w pojazdach nieprzystosowanych na drogę i tak dalej. Zaostrzyć warunki i nieuchronność konsekwencji. Bo jak widzimy to teraz bardzo kuleje jeśli zabójcy chodzą wolno a piloci samolotów nie ponoszą konsekwencji bo "w krytycznych momentach panowali nad pojazdem".

Nie tędy droga, bo ci wariaci to jakiś promil. Jedynie są bardzo medialni, dlatego w świadomości społecznej rodzą się jako niewyobrażalne zagrożenie.
Owszem, orzecznictwo tutaj jest kalekie.

Prawdziwym problemem jest to co dzieje się na co dzień, czyli klasyczne +10-20km/h, dojrzewające zielone/żółte, ignorowanie czerwonego na zielonej strzałce, wieczny pośpiech itd.
To ci normalni ludzie codziennie powodują stłuczki i wypadki, bo mają w tyłku przepisy i to za nich trzeba się przede wszystkim zabrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi ci z tą karmą w tym filmie. W większości są to normalnie jadący ludzie. Z dzikimi zwierzętami niestety jest tak, że jak wyjdzie w odpowiednim momencie, to nic nie zrobisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chodzi mi o to, że gdyby nie wyprzedzał "bo mu się śpieszyło" (wolno to on tam nie jechał) to by nie oberwał tak mocno (może w ogóle by nie oberwał).

W ogóle jak jedziesz taką drogą, w nocy, to nie zapala Ci się "lampka ostrzegawcza" że jakieś zwierzę w takich miejscach ze zwiększonym prawdopodobieństwem może wleźć na drogę? 😕 Widzę, że nie. Jemu się najpewniej też nie zapaliła i z tego powodu wyprzedzał.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapala. Po ciemku jeżdzę wolniej. Jednak przy prędkości 70+ to już nie ma większego znaczenia czy jest dzień czy noc. 

Dojdź do momentu gdzie łaska pogania chlopaka. W praktyce to i przy 50 km/ha będziesz miał kolizję ze zwirzeciem jak w odpowiednim momencie wybiegnie.

Poza tym nie wiem czy jesteś kierowcą czy nie, ale jak myślisz, że zawsze.w takich warunkach będziesz jeździł 20-30 mniej (zwłaszcza w godzinach twojej pracy), to tylko tak myślisz.

To jest sytuacja gdzie zwierzęta będą rozjechane a zderzaki połamane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam że mija już 11 miesięcy od momentu, w którym pewien typek na autostradzie wjechał w rodzinę przez co spłonęli żywcem a on cieszy się wakacjami w Dubaju.

50f5f95ec4688863e92d6898af92d44ccd6ee093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Teraz zastanówmy się, jak do tego doszło. Kto pozwolił na to, że nie poniesie konsekwencji?

3 godziny temu, Suchy211 napisał:

Poza tym nie wiem czy jesteś kierowcą

Tak i w takiej sytuacji grzecznie bym jechał za tamtym autem, oczywiście ponadto w bezpiecznej odległości, a nie na zderzaku, jak mają to w zwyczaju "kierowcy F1" i inne "poganiacze" którym wyobraźnia jest obca.

Raz wyjeżdżam z drogi podporządkowanej (droga się rozwidla na pas skrętu w lewo i w prawo). Przede mną, na pasie skrętu w lewo będzie wyjeżdżał autobus, a ja jestem na pasie z którego skręca się w prawo. Niestety debil w Renault za mną, nie rozumie, że autobus "zamiata tyłem" i trąbi na mnie, bo czekam (całe 3 sekundy) aż autobus wyjedzie najpierw (zarówno on i ja możemy to zrobić równocześnie w teorii, ale ja zdecydowałem się poczekać 3 sekundy, by najpierw on wyjechał i mnie nie zahaczył tyłkiem). Czemu kierowca za mną, był tak niedorozwiniętym debilem i tego nie skumał? ... czemu takich niedorozwojów jest tak dużo na ulicy, którym się wydaje, że wszystkie rozumy zjadły i nic tylko trąbią, zmuszają do nieprzepisowej jazdy (jedziesz max dozwoloną prędkością, a debil za Tobą "się śpieszy")? Na takich miszczóf "śpieszących się", to tylko instant karma spotkania z dzikiem i trącał ich pies.

drugi "Knight Rider"

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko później nie płacz jak policja ci wlepi mandat gdzie nie powinna. A ty nie będziesz miał jak tego udowodnić że nie słusznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Litości, dlatego warto mieć 2 kamerki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://wiadomosci.onet.pl/poznan/nastoletni-kierowca-ciezarowki-zabil-kobiete-na-przejsciu-wyrok-sadu-moze-szokowac/89hk2g0?utm

Za morderstwo - zawiasy (tu 9000 zł). Co złego zrobiła piesza? Stała na wysepce chcąc iść dalej. On nie przewidział, że ktoś może się zatrzymywać przed pasami (bo wcale nie jechał bardzo szybko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mega chora akcja. Nasze sądy to jest jakiś żart.
Ale szokująca jest sama postawa prokuratury.... 1 rok w zawieszeniu i 9000 zł?

W ogóle co to jest za odruch odbijania na przeciwny pas? 
Tym bardziej jeśli tam zaraz jest wysepka dla pieszych....

Jak można być zaskoczonym przez samochód, który zatrzymuje się przed przejściem dla pieszych?

To nie jest morderstwo. To jest tragiczny wypadek, ale jest tu winny. Zawodowy kierowca. Przecież widać, że on się do tego nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, sino napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/poznan/nastoletni-kierowca-ciezarowki-zabil-kobiete-na-przejsciu-wyrok-sadu-moze-szokowac/89hk2g0?utm

Za morderstwo - zawiasy (tu 9000 zł). Co złego zrobiła piesza? Stała na wysepce chcąc iść dalej. On nie przewidział, że ktoś może się zatrzymywać przed pasami (bo wcale nie jechał bardzo szybko).

Cytat

oskarżony w chwili zdarzenia miał ukończone 19 lat, podczas gdy uprawnienia do kierowania pojazdami kategorii C oraz C+E może posiadać osoba, która ukończyła 21 lat

Coś mi tu nie gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi