Skocz do zawartości
Jundori

Wymiana Fortrisa 3 na coś lepszego (5800x3D)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, chciałem wymienić swojego fortrisa na jakieś chłodzenie wodne lub powietrzne. Byle byłaby znaczna różnica w temperaturach i kulturze pracy. Budżet to tak 500-700zł.

Co moglibyście polecić?

Aktualny zestaw:

5800x3D (Na nim fortrisa 3)

RTX 4070 Ti

32GB ram Ballistix Sport Lt 3600mhz (po oc)

B550 TUF GAMING PLUS

Corsair RM850x

Dysk KC 2500 Kingstona 1TB

Buda MSI Gungnir 110M

Rozdzialka: 1440p

Edytowane przez Jundori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego a możesz powiedzieć właśnie jak Ci się ten Fortis sprawuje? Też się noszę z myślą wymiany na 5800x3d od dłuższego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko, z tym, że ja jeszcze zrobiłem mu PBO2 tunerem na -30 na każdy core. Bez tego troche gorąco miał. Fortris świetnie dawał radę na 5600x, ale na 5800x3d jakiś lepszy cooler by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

na każdym schłodzeniu jak nie zrobisz tego -30 to będzie się grzał, fortis 3 w grach po uv do tego x3d powinien ci wystarczyć, nie wiem czego się spodziewasz ale nie spodziewaj się cudów bo te procki mają same w sobie problem z transferem ciepła i dużo nie ugrasz. Jakie masz temperatury podczas grania po -30 i jakie obroty wentylatora na fortisie?

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbijamy do pytania czy jest sens wymiany Fortisa 3?

U mnie ustawienie kombo 3 i llc na 3 o ile użycie procka jest do 40% to temperatura nie przekracza 80 stopni, ale gdy użycie wejdzie wyżej dobija do 90st., a taktowanie spada już powyżej 80st.

Myślałem nad alf II 360 albo navis f360 pytanie tylko czy jest sens wydawać pieniądze jak różnica wyjdzie marginalna ze względu na budowę procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy -30 ci podbija pod 90c? skoro tak to jednak wymiana ma sens patrząc na to ile ja mam na aio 280  w dodatku nie najlepszym pod ryzeny :E jak zdejmiesz boczny panel to też masz takie temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.08.2023 o 07:34, Jundori napisał:

MSI Gungnir 110M

Tu aio 360/280 tylko na przód wejdzie, 240 na górę nie ma wg mnie sensu bo 240 niewiele będzie lepsza od fortisa;)

Arctic ma grubszą chłodnicę(dlatego trzeba się upewnić że wejdzie:) plus offset pod amd i 6 lat gwarancji zamiast 3, jak się zmieści z przodu to bym brał 360 arctica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Send1N napisał:

przy -30 ci podbija pod 90c? skoro tak to jednak wymiana ma sens patrząc na to ile ja mam na aio 280  w dodatku nie najlepszym pod ryzeny :E jak zdejmiesz boczny panel to też masz takie temperatury?

Jak ustawiłem offset -30 komp nie wstał więc zostało kombo 3 (niby to samo) z panelem bocznym nie próbowałem ale myślę że niewiele da, poza tym komp na podłodze więc ściąganie panelu nie wchodzi w grę i tak się kurzy mocno (czyszczę) z ciekawszych informacji dopóki komp był na biurku było ciut chłodniej (na biurko nie wróci bo musiałem zmienić na mniejsze decyzją żony :) wentyle budy idą na 850rpm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chodzi o to aby testowo sprawdzić czy nie masz piekarnika zamiast obudowy jak to będzie wyglądało czy twoj fortis sobie faktycznie tak słabo radzi z tym prockiem nawet po uv :] 

11 godzin temu, wrobel_krk napisał:

240 na górę nie ma wg mnie sensu bo 240 niewiele będzie lepsza od fortisa;)

zależy jakie 240, bo np navis z fluctusami sobie dobrze radzi na ryzenach i na pewno będzie lepszy od fortisa.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko aio 240 to taki półśrodek, bo kolejne cpu może jednak będzie brać więcej papu. A 360 na froncie dużo bardzo nie podniesie temperatury gpu bo te 70w-100w się rozproszy szybko:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2023 o 01:48, Send1N napisał:

Chodzi o to aby testowo sprawdzić czy nie masz piekarnika zamiast obudowy

W sg7v na blachę można ponarzekać, ale przepływ powietrza jest. W przeciwnym razie podejrzewam że GPU też by się mocniej grzało, a lewo dobija do 60 w pełnym obciążeniu. R5 3600 z napięciem 1.25 też dobijał w okolice 60. Po przejściu do idle po dłuższym obciążeniu temp na procku też dość szybko spada do tych ok 40.

90 to pik chyba że odpalę stres test, ale np. w NFS heat czy Sons of the forest to na procku średnio 80-85st gdzie taktowanie spada do 4100-4200

Chyba jednak zdecyduje się na aio tylko boję się że przy tym procku różnice mogą być niewielkie, a procka raczej nie będą zmieniał prze kilka lat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

10-15c powinieneś ugrać skoro piszesz że na combostrike ci dobija do 90c, ja mam w grach jakieś 60-65c a w cinebenchu r23 max 78 z -30 w dodatku  moje chłodzenie w przypadku ryzenów sobie średnio radzi, wiec kup aio na top zamiast podgrzewać sobie kartę na froncie i zobaczysz czy ci pasuje, najwyżej zwrócisz :E widziałem przypadki jak ktoś nawet arctica 360 z grubą chłodnicą upchał do sg7v na top, nie mniej jednak navis w zupełności wystarczy https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f360-ey3b003-11788472/?ceneo_spo=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=78e9ee4d-aadb-fe61-96a8-8c437a903981 z kodem wychodzi poniżej 4 stówek

a tu alf 360 w sg7v

comment_1600963773COK31gCC6pFhflkRvlJlYz

A tak swoją drogą skoro pisałeś o spadku taktowania od temperatury to:

wystarczy go dobrze schłodzić i potrafi trzymać full zegar 4450 allcore nawet przy 100% load (otworzyłem okno w chłodną noc i zrobiłem przedmuch obudowy przez 10 minut od startu testu :E

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem navisa f360 i podzielę się pierwszymi wrażeniami.

Jest ciut lepiej, ale dalej szału nie ma. Ten procek to ewenement i chyba mam ciepła sztukę.

W cinebenchu r23 80-81st po 3 minutach

W grach, a raczej grze - NFS heat gra jeździ po procku średnie użycie 65-70% - średnio 77st. Przy skoku na 80-90% jest 80st. gdzie na Fortis było średnio 80-85st. Brak również pików do 90st. w grach mniej procesorowych powinno być dobrze.

Navis przykręcony do 90%, bo jest głośny w porównaniu do Fortisa i przykręcił bym go nawet bardziej, ale nie wiem jak będzie z temperaturami oraz kolejna kwestia czyli pasta, zastanawiam się czy nie dać czegoś lepszego niż pt3 choćby dla możliwości przykręcenia RPM na navisie. 

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat jak skręcisz wentyle nawet do 30% to różnicy praktycznie nie będzie bo chłodnica przy ryzenach i tak jest chłodna :E transfer ciepła jest tak lipny że wyższe obroty wentylatorów nic nie dają oprócz lepszego wyciągu powietrza z wnętrza obudowy, natomiast same temperatury faktycznei jakieś nieciekawe masz ja mam max po 10 minutach cinebencha tyle co ty przy peaku w grach a mam gorsze chłodzenie :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Send1N napisał:

akurat jak skręcisz wentyle nawet do 30% to różnicy praktycznie nie będ

W niedzielę jeszcze "porzeźbię", bo narazie brak czasu. Pastę zmienię na lepszą i przy okazji zobaczę czy blok siadł dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak obciążałem same ryzeny czyli np cinebench bez podgrzewania chłodnicy ciepłem od karty itp to przy całkowicie wyłączonych wentylatorach było 3-4c więcej niż na 1200rpm a chłodnica była nadal chłodna :E mimo to wszystkie ryzeny utrzymywałem w testach poniżej 80c taki to transfer ciepła na tych cpu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

ryzeny utrzymywałem w testach poniżej 80c taki to transfer ciepła na tych cpu...

Może kwestia danej sztuki. 

Sprawdziłem blok - dobrze siedział, zmieniłem pastę i dalej to samo, może pasta musi się mocniej wygrzać i sama pompka pochodzić trochę dłużej.

Obroty zjechałem do 65% i jest cisza. Na 50% temperatury te same, ale mi jest lepiej jak mocniej rozdmuchuje ciepłe powietrze :)

GPU mam dość chłodne trzyma 60st pod pełnym obciążeniem. Temperatura sekcji też ok. 60 (na Fortis było tak samo)

W niedzielę zobaczę jak będzie z offsetem na pbo zamiast kombo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem czy sztuki bo mialem 2600 > 3600 > 3700x > 5600x > 5800x3d  wszystkie po prostu ustawiałem tak aby nie przekraczać 80c 😎 powyżej tego nie ma sensu bo się mocno destabilizują od temperatury i trzeba dokładać napięcia/ciąć zegar do stabilności.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Send1N napisał:

2600 > 3600 > 3700x > 5600x > 5800x3d

Nice :E :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3600 miałem i po OC grzał się mniej niż na stocku :EZostaje jeszcze najnowszy bios bo mam 1 jaki był pod 5800x3d, a widziałem że jeszcze kilka się pojawiło, ale to chyba niewiele zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj mylisz sie... Naprawde warto aktualizowac BIOS.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, amsztel napisał:

Oj mylisz sie... Naprawde warto aktualizowac BIOS.

Ogólnie to wiem, że warto, ale patrząc na szybko na opisy nic istotnego związanego z CPU nie było...z resztą zaktualizowałem z rana i mam wrażenie, że CPU jest lepiej karmione niż było, a temperatury dalej takie same, zostało mi do przetestowania pbo zamiast kombo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2023 o 19:54, Bobson89 napisał:

3600 miałem i po OC grzał się mniej niż na stocku :EZostaje jeszcze najnowszy bios bo mam 1 jaki był pod 5800x3d, a widziałem że jeszcze kilka się pojawiło, ale to chyba niewiele zmieni

Akurat to nic dziwnego. Na sztywnym 4.2ghz moja sztuka ogarniala sie w okolicach 70-75c na stockowym chlodzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.09.2023 o 07:18, Send1N napisał:

comment_1600963773COK31gCC6pFhflkRvlJlYz

Wydaje mi się że masz AIO niewłaściwe założone. 

Obróć o 180 wtedy będziesz miał przewody wyprostowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest moj pc tylko zdjęcie z neta na dowód że gruba chłodnica arctica wchodzi do SG7V na top, a montaż z wężami po lewej czy po prawej jest bez znaczenia i nie wpływa to na nic, montujesz jak ci wizualnie pasuje ważne aby pompa nie była najwyższym elementem z aio na topie w każdej pozycji nigdy tak nie będzie :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi