Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

k4cz0r

Odkurzacz pionowy wart swojej ceny (Dreame, Jimmy...Dyson?)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2-poziomowe mieszkanie ponad 60 metrów, głównie panele podłogowe, 2 dywany + małe dywaniki na stopniach schodów...no i mam labradora, od którego po tygodniu nieodkurzania fruwają kulki sierści. niczym w westernach suche krzaki w Teksasie. Głównym urządzeniem jest Roomba i3, która często po odkurzeniu samego dołu jest zapchana po brzeg sierścią. Do pomocy miałem mały ręczny odkurzacz Bissel, do schodów, kanap czy okazyjnego zgarnięcia piachu z korytarza. Czas jednak na porządny pionowy odkurzacz, bo Roomba nie nadaje się do codziennego puszczania. Szybciej będzie złapać za wiszący odkurzacz i w 5 minut przejechać brud tam gdzie się chodzi, niż puszczać Roombę na pół godziny, do tego odsuwać jej fotele czy stół i schodzić jej z drogi.

Zastanawiałem się nad skokiem na głęboką wodę z Dysonem V15 Absolute, tym bardizej że jest w niezłej cenie i okazji na ich oficjalnej stronie (promocja, za 3300 zł + darmowy zestaw końcówek do sprzątania auta). Zacząłem jednak przyglądać się chińczykom, tj. Jimmy H10 Pro / Flex czy Dreame R20. Po testach, widzę że Dyson nie ma żadnej przewagi nad "chińczykami" w tym co najważniejsze, czyli wydajności sprzątania. A nie wiem czy warto dopłacać ponad 1000 zł do marki, być może lepszych plastików i od ręki dostępnych części eksploatacyjnych?

Co polecicie? Co warto wziąć za jaki pieniądz? Wiadomo, najchętniej wydam jak najmniej. :) Jednak jeżeli np. warto dopłacić z 1500 do 2000, to chętnie to zrobię. Zależy mi na wygodzie i jakości, stąd krzywo patrzę się na Jimmy'ego, którego każdorazowo trzeba ręcznie podłączać do ładowarki - Dreame i Dyson mają ładowarkę w stacji. Dodatkowo Jimmy połowę końcówek ma po prostu wciskaną, a nie na zatrzask. Podobają mi się jednak dodatki Jimmy'ego, tj. elastyczna rura i lepsza szczelinowa wąska rura do krawędzi i kątów. No i Jimmy ma mocniejszy silnik i siłę ssania...aczkolwiek wiem, że np. Dreame może to nadrobić lepszym zbieraniem brudu wałkami i szczotkami.

Edytowane przez k4cz0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1000zl a tym bardziej w cenach promocyjnych 400-500zl kupisz xclea p10/p10x (marka Huawei). 

Przerabiane już milion razy na pepper przy okazji wstawek odkurzaczy.

Mam dwa, gdzie drugiego wziąłem bez zastanowienia. Sprząta zacnie, mogę polecić. Psa nie mam ale mam dwie baby, które linieją przez cały rok i belzebuba 3 latka który sprowadza na mieszkanie Armagedon. 

W zestawie masz gąbkową rolkę i szczote do tapicerki. Wszelkie szczotki zachodzą włosami na momencie. Rolka zbiera włos bardzo dobrze. Do tego jest końcówka szczelinowa, ta się już nie zapycha.

To jako sprzed do 1000zl w alternatywie do rasowych Chińczyków.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, bergercs napisał:

YT kanał Klawitera.

Mówisz o Wielkim Teście? Są tam dwa odcinki, gdzie jeden jest o budżetowych do 1000 zł, a drugi to Dyson vs Samsung. Mało... :(

15 godzin temu, Petru23 napisał:

Do 1000zl a tym bardziej w cenach promocyjnych 400-500zl kupisz xclea p10/p10x (marka Huawei). 

Nie wierzę że one mogą się równać z właśnie tymi chińczykami za 1500-2000. ;) Choćby z samej wartości mocy silnika i siły ssania. 4 lata temu miałem Jimmy JV51, który właśnie jest przedstawicielem takiego budżetowego odkurzacza. Pozbyłem się go po kilku tygodniach bo po prostu był za słaby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.09.2023 o 09:09, k4cz0r napisał:

Mówisz o Wielkim Teście? Są tam dwa odcinki, gdzie jeden jest o budżetowych do 1000 zł, a drugi to Dyson vs Samsung. Mało... :(

NA koniec odcinka z Dysonem jest informacja, że wkrótce ostatnia część - z "klasą średnią".

Edytowane przez bergercs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.09.2023 o 10:22, bergercs napisał:

NA koniec odcinka z Dysonem jest informacja, że wkrótce ostatnia część - z "klasą średnią".

Obejrzałem :) Wielka szkoda, że są same prawdziwe średniaki i do porównania trafił Dreame V12, który akurat jest nieco słabszy i gorzej wyposażony niż R20. Do tego, nie ma wymiennej baterii co IMO jest totalnym strzałem w stopę. Padnięta wbudowana bateria to powód wymiany obecnego ręcznego odkurzacza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.09.2023 o 09:09, k4cz0r napisał:

Nie wierzę że one mogą się równać z właśnie tymi chińczykami za 1500-2000. ;) Choćby z samej wartości mocy silnika i siły ssania. 4 lata temu miałem Jimmy JV51, który właśnie jest przedstawicielem takiego budżetowego odkurzacza. Pozbyłem się go po kilku tygodniach bo po prostu był za słaby. 

Normalnie koło 1000 stały. Nie posiada atest bajerów niewiadomo jakich. No ale... Nie będę na siłę przekonywać. Miliony Móch nie mogą się myśli ;) bierz Xiaomi.

W dniu 12.09.2023 o 17:47, k4cz0r napisał:

Obejrzałem :) Wielka szkoda, że są same prawdziwe średniaki i do porównania trafił Dreame V12, który akurat jest nieco słabszy i gorzej wyposażony niż R20. Do tego, nie ma wymiennej baterii co IMO jest totalnym strzałem w stopę. Padnięta wbudowana bateria to powód wymiany obecnego ręcznego odkurzacza. 

To, że nie jest na wierzchu nie znaczy, że jest niewymienna. Sprawdź, czy są dostępne serwisowe i po rozkręceniu o udowy wymienisz.

To jak w notki. Wcześniej były ma zewnątrz, łatwa wymiana a teraz trzeba rozkręcić pół notka aby się do niej dostać. Ale da się wymienić.

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!
Poratujcie albo pomóżcie gdzie mogę szukać - wszędzie w necie znajduje jakieś testy a nie mogę znaleźć konkretnego porównania.
Do rzeczy:
Mam odkurzacz Bosch Flexxo Gen 2

https://www.avans.pl/agd-male/agd-male-do-domu/odkurzacze-pionowe/odkurzacz-bosch-bch3k2301-flexxo-gen-2?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwoPOwBhAeEiwAJuXRh6kItuVuXuTGYVI2-zcz0v98pD_d1jUAgxCqWTEJ5_VEG1ywdJpeKxoCUdAQAvD_BwE

Do dzisiaj przeklinam dzień w którym dałem się na niego namówić i go kupiłem...
Odkurzacz jest bardzo słaby, cośtam wciągnie ale zaraz po podniesieniu wszystko wypada na ziemię.
W zasadzie moc wystarcza na wciąganie kurzu (z tym radzi sobie nawet spoko), ale już np. piach to już dla niego wyzwanie - które i tak zakończy się wypadnięciem połowy zebranego materiału. Opróżnianie pojemnika też nie należy do przyjemnych bo kurz zaczyna unosić się wszędzie.
Dodam, że oczywiście odkurzacz jest czyszczony ale generalnie niewiele to daje.
Robot sprzątający Xiaomi vacuum mop  2 pro robi o wiele lepszą robotę od tego Boscha, ale niestety nie wjedzie wszędzie.

No i finalnie moje pytanie - czy jest sens kupować jakiś lepszy odkurzacz pionowy za 2000-3000zł (np. Dyson) czy to tylko kolejna strata pieniędzy?
Jest szansa na osiągnięcie rezultatów sprzątania na poziomie lub zbliżonych do klasycznego odkurzacza workowego na kablu?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Marcins1987 napisał:

No i finalnie moje pytanie - czy jest sens kupować jakiś lepszy odkurzacz pionowy za 2000-3000zł (np. Dyson) czy to tylko kolejna strata pieniędzy?

Od daty tego wątku, kupiłem Jimmy H10 Flex. Ciągnie jak szalony, ma kupę przydatnych końcówek i przejściówek, do tego turboszczotka z dwoma wałkami - na dywan i twarde podłogi. I naprawdę one robią robotę - dywanowa potrafi naprawdę mocno zaorać dywan i aż podnieść włosie, zaś wałek miękki do twardych podłóg ładnie zbiera wszelki piach i np. drobną sierść psa (mam labradora, także tej sierści jest DUŻO). Do tego ma naprawdę przydatne podświetlenie z dużą turboszczotką i zginaną w pół rurę, do wygodnego odkurzenia pod sofą czy jakimiś szafkami. 

Minusy tego odkurzacza to sposób opróżniania - ta wygodna klapka od dołu na przycisk się nie nadaje (być może gdyby nie było tyle sierści i włosów partnerki obwiązanych wokół filtra ;) ), i mimo to trzeba cały pojemnik rozbierać od silnika, żeby ręką się dobrać do całego syfu.
Druga rzecz - bateria i ładowanie. H10 Flex ma słabszą baterię niż bliźniaczy H10 Pro, i troszkę tego żałuję. Mam 2-poziomowe mieszkanie z ponad 70m podłóg, do tego schody z dywanikami na stopniach, które dokładnie odkurzamy małą turboszczotką do tego właśnie. Bateria jest dosłownie na styk - koniec odkurzania całego mieszkania i zostaje nie raz nawet poniżej 10% baterii. A ta ładuje się BARDZO długo...do tego nie ma wygodnej stacji ładującej, a trzeba wpiąć za każdym razem kabelek.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo to właśnie sprzęt za niecałe 1500 zł. Gdyby takie wady miał Dyson za ponad 3000 zł, to bym był lekko zirytowany. Ale to co najważniejsze - wydajność odkurzania - jest na naprawdę świetnym poziomie. 

Dodam jeszcze, w kwestii porównania wydajności odkurzania - w domu mam tez iRobota i3, do takiego okazjonalnego puszczenia go, żeby zmiótł syf głęboko spod sofy czy innych miejsc gdzie normalnie odkurzaczem nie chce się sięgać. Jimmy zdecydowanie lepiej ciągnie i odkurza niż ten robot. Miałem też swego czasu jakiś tradycyjny odkurzacz Electroluxa za ok. 800-900 zł, z jakiejś serii super-cichych, nie znajdę modelu teraz, ale taka średnia półka (chyba silnik miał z 1200 czy nawet 1500W). Nie czuję różnicy w wydajności odkurzania, nawet na dywanie.

Edytowane przez k4cz0r
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie będe się rozglądać również za taki odkurzaczem. Kryteria:

-odłączany mały moduł żeby np wciągnac coś z kanapy, blatu itp

-żeby dał rade odkurzyć dwa piętra

Dwa progi cenowe, do 1000 i do 2000. Zaleznie czy warto - dorzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu pisania tego tematu mam Jimmy H10 Flex. Gorąco polecam, nie zawodzi. ;) Ciągnie jak szalony, kupa fajnych końcówek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi