Skocz do zawartości
Daniel121a

Radeon RX 7800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Karta graficzna Gigabyte OC Radeon RX 7800 XT 16GB

Przesiadłem się na nią z 3060 Ti 8GB, po 2 dniach testowania moje wnioski: 

- Chłodzenie: 10/10 (około 55C-60C przy max obciążeniu) [miałem 2070 też od Gigabyte i tak samo trzymała świetne temperatury]

- Głośność: Karta nawet przy sporym obciążeniu jest w względnie cicha (na pewno cichsza niż 3060 Ti na podwójnym wiatraku)

- Gry:

* Wszystkie testowane w 1440p; Proc. i9-9900k, Ram. 16 GB DDR4, System. Windows 11, Zasilacz 850w Platinum

1. GTA V, ust. wys., trzyma około 100-120 fps (gra ma DirectX11 więc to pewnie dlatego, byłoby wyżej przy 12)
  2. Forza Horizon 5, ust. wys., trzyma około 165 fps
  3. Hitman 3, ust. wys./ultra, trzyma stałe 165 fps
  4. Fortnite, ust. wys., trzyma stałe 120 fps
  5. Fifa 23, ust. ultra, trzyma stałe 165 fps
  6. Starfield, ust. średnie, trzyma około 80-90 fps (gra ma straszną optymalizacje)
  7. Call Of Duty Warzone 2,  ust. wysokie, trzyma stałe 120 fps

- Ray Tracing: Słaba wydajność, pod RT zdecydowanie trzeba brać RTX 3xxx albo 4xxx serii. Lepiej działał na 3060 Ti.

Kto ma mniejszą obudowę czy duże chłodzenie CPU to niech zwraca uwagę na to, że karta jest naprawdę sporych wymiarów także trzeba brać to pod uwagę przy zakupie czy się w ogóle zmieści do komputera.

Ogólnie przeskok z 3060 Ti jest spory, jak ktoś gra w 1080p, a w szczególności 1440p to RX 7800 XT jest bardzo dobrym wyborem; pod 4k już trzeba celować w coś mocniejszego (np. 6950 XT albo RTX 4080)

Jak ktoś ma jakieś pytania, dygresje, uwagi na temat tej karty śmiało zapraszam do dyskusji.

Edytowane przez Daniel121a
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu AMD ? Skoro karta DLA ENTUZJASTÓW - bo tak nazywa ją AMD - oferuje niższą wydajność w RT ( nie oszukujmy się na AMD trzeba to wyłączać, mimo że technologia 5 lat już jest )  niż karta którą posiadałeś ?  Zamiana na gorszą kartę to strzał w stopę, zazwyczaj wymienia się na taką która i w raster i w RT oferuje lepszą wydajność. 

• Haha 1
  • Confused 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na taką chciał wymienić i taką kupił.

• Confused 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, RTX4090 napisał:

Czemu AMD ? Skoro karta DLA ENTUZJASTÓW - bo tak nazywa ją AMD - oferuje niższą wydajność w RT ( nie oszukujmy się na AMD trzeba to wyłączać, mimo że technologia 5 lat już jest )  niż karta którą posiadałeś ?  Zamiana na gorszą kartę to strzał w stopę, zazwyczaj wymienia się na taką która i w raster i w RT oferuje lepszą wydajność. 

Zawsze miałem karty od Nvidii (1050Ti, 2070Super, 3060Ti) ale tym razem postawiłem na nowe Radeony, a akurat była ich premiera. Zmieniam podstawkę za jakiś czas na AM5 i biorę procesor 7800x3D i DDR5, także wszystko będzie ładnie się komponowało. Jak oglądałem na testach różnica pomiędzy tym procesorem a moją i9 9 gen. jest znacząca. Co do RT - rzadko to używałem w grach gdy miałem poprzednia kartę, wiec szczerze mówiąc to była ostatnia rzecz na jaką patrzyłem przy zakupie. Nie zauważałem kolosalnej różnicy przy włączonym i wyłączonym. W tabelkach wiadomo że RT jest lepszy na RTX, ale AMD dało teraz FSR 3.0 także w innych technologiach karta jest ciekawa. Co najważniejsze- mam PS5 i głównie na nim gram. Gdybym głównie użytkował komputer do grania to napewno miałbym zestaw pod 4K i 6950XT albo 4080 / 4090. Tutaj jestem zadowolony z tego co mam, bo karta spełniła moje oczekiwania do 1440p 165Hz 

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Daniel121a napisał:

AMD dało teraz FSR 3.0 także w innych technologiach karta jest ciekawa

Miałeś okazję już testować FSR 3 w grach, że wiesz, że jest to ciekawa technologia? Bo ja widziałem tylko zapowiedź AMD :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
56 minut temu, RTX4090 napisał:

Oj już się wszyscy nie zesr*jcie z tym RT. Jeden ficzer, w niektórych grach wręcz mało rzucający się w oczy, a spuszczanie się jak nad jakimś świętym gralem.
Kolega wyżej zrobił dobry upgrade, bo przeskok z 3060ti na 7800xt jest spory. Zieloni nie mają w przedziale ok. 2000-2500zł nic do powiedzenia, a RTX 4060ti 8/16GB to normalnie potwarz. Gdyby zieloni byli tak otwarci jak czerwoni, to RT działałoby dobrze na gpu Nvidii, AMD i Intela.
Poczekajmy na FSR 3.0 + FG - zyskają wszyscy, nawet opuszczeni przez zielonych użytkownicy kart zielonych (RTX 2xxx i 3xxx) żeby było śmiesznie.

Nie liczę na jakieś sprawiedliwe posty od osoby, której nick to "RTX4090".

Mówiąc niepersonalnie - po 2 falach krypto wyhodowała się grupa snobów, dla których kawałek krzemu wyświetlający obraz jest równie prestiżowy co telefon z jabłkiem, a produkty konkurencji są dla wymazanego w błocie plebsu.
Niestety (lub stety) w wielu przypadkach osiągnięcie tego prestiżu wynika bezwysiłkowo opisując to mianem "Bądź bogaty za pieniądze taty".

Pozdrawiam.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 3
  • Upvote 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Lameismyname napisał:

Nie liczę na jakieś sprawiedliwe posty od osoby, której nick to "RTX4090".

Po co zgryźliwości ? Zadałem zwykłe pytanie, bo trochę moje zdziwienie, że ktoś kupił gorszą kartę i jeszcze o tym piszę. 

RT będzie się rozwijać czy komuś się to podoba czy nie, a jak widać po opisie nasz kolega kupił gorszą kartę w tym aspekcie - więc to było zwykłe pytanie czym się kierował ( zamiast np kupić 4070 - wydajność w raster taka sama, znacznie wyższa wydajność w RT, DLSS 3.0 które jest już w wielu grach, a za chwilę DLSS 3.5 z RR ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Lameismyname napisał:

Gdyby zieloni byli tak otwarci jak czerwoni, to RT działałoby dobrze na gpu Nvidii, AMD i Intela.

Nie ma fizycznie takiej możliwości, bo akceleratory RT w architekturze RDNA 2/3 są na to po prostu za słabe, żeby działało tak jak na NV. Nawet Herkelman mówił w wywiadzie, że w temacie RT dużo pracy przed czerwonymi.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Lameismyname napisał:

"Bądź bogaty za pieniądze taty".

chciałbym mieć rodziców. 

• Sad 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, RTX4090 napisał:

Po co zgryźliwości ? Zadałem zwykłe pytanie, bo trochę moje zdziwienie, że ktoś kupił gorszą kartę i jeszcze o tym piszę. 

Może mu nie zależy na RT...sam też świadomie przesiadłem się z NV na AMD (6950XT, mogąc brać 4070 czy 4070ti - tu jako "niedzielnemu graczowi" trochę mi było szkoda dopłacać kolejny 1k, choć nie byłoby to jakimś specjalnym problemem ) wiedząc, że w tej kwestii kuleje. Czy brakuje mi RT którego nawet nie włączam? Oczywiście że nie :P

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, krzysiak napisał:

Może mu nie zależy na RT...sam też świadomie przesiadłem się z NV na AMD (6950XT, mogąc brać 4070 czy 4070ti - tu jako "niedzielnemu graczowi" trochę mi było szkoda dopłacać kolejny 1k, choć nie byłoby to jakimś specjalnym problemem ) wiedząc, że w tej kwestii kuleje. Czy brakuje mi RT którego nawet nie włączam? Oczywiście że nie :P

Zastanawiałem się nad 4070 Ti ale jest dużo droższa od 4070 a w szczególności 7800 XT, poza tym do 1440p wystarczy mi to co mam. 4070 Ti jest już bliżej pod 4k, podkręcona może ładnie hulać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Daniel121a napisał:

Zawsze miałem karty od Nvidii (1050Ti, 2070Super, 3060Ti) ale tym razem postawiłem na nowe Radeony

Nie miałeś nigdy wcześniej żadnej karty od AMD? Aż mi się wierzyć nie chce. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, sert napisał:

Nie miałeś nigdy wcześniej żadnej karty od AMD? Aż mi się wierzyć nie chce. 🙂

Może zwyczajnie był tym zapatrzonym w NV klientem, który innych producentów nie uznawał czy nie wiedział, że istnieją. Z wiekiem zmądrzał i zaczął rozglądać się za czymś nowym i takie znalazł. I bardzo dobrze.

Ja teraz czekam na 4070 do kompa kuzyna i potestuje sobie w porównaniu do 6800XT / 7800XT (choć tu przycięli specyfikację to i tak prawie to samo). A jak mi się spodoba, bo może też kupię "gorszą" kartę, bo w planach przesiadka na Fractal Terra, więc kto wie, ktoś wie...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, RTX4090 napisał:

RT będzie się rozwijać czy komuś się to podoba czy nie, a jak widać po opisie nasz kolega kupił gorszą kartę w tym aspekcie - więc to było zwykłe pytanie czym się kierował ( zamiast np kupić 4070 - wydajność w raster taka sama, znacznie wyższa wydajność w RT, DLSS 3.0 które jest już w wielu grach, a za chwilę DLSS 3.5 z RR ) 

Nie kupił gorszej karty. Generalnie przeskok w górę. RT jest mniejszością i żeby cieszyć oczy to trzeba się zatrzymać w grze, wolno iść bądź jechać jakimś pojazdem. Przy normalnej rozgrywce to nawet nie widać czy to RT czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, RTX4090 napisał:

Podobno nie ma głupich pytań, ale patrząc po twoim pytaniu, to jednak są.

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Silnoreki napisał:

RT jest mniejszością i żeby cieszyć oczy to trzeba się zatrzymać w grze

Jest to ciekawa kwestia, bo o ile brałem RT przy zakupie karty za ważną rzecz. To jednakże jak sprawdziłem wyniki gier UE5 dla kart jakie są na rynku, to stwierdziłem po prostu, że troszkę niższą wydajność rastera na rzecz RT jest ok. Jeśli jednak różnica jest np. 30% w rasterze to nie ma to sensu. Przynajmniej dla osób, które nie mają w planach wymiany karty 4-5 lat (tak jak ja). Jeśli jednak zamierzałbym kupić GF 50XX po premierze (czy odpowiednik intela/amd jeśli by dorównali, albo przeskoczyli w co wątpie), to osobiście pewnie kupiłbym teraz GF.

Edytowane przez sonio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Dirian napisał:

Nie ma co się spodziewać cudów po chłopie który ma tutaj niecały rok konto i założył go tylko dlatego aby rozgłosić w internecie że kupił sobie rtx 4090 :E każdy jego post tutaj jest nawiązką do tego że ma najlepsza kartę :] 

• Upvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Dirian napisał:

Jak dla mnie to jest zwykły troll. Nie wylądował jeszcze w ignorach bo mam zawsze niezłą bekę z jego wypowiedzi :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Lameismyname napisał:

Gdyby zieloni byli tak otwarci jak czerwoni, to RT działałoby dobrze na gpu Nvidii, AMD i Intela.

Dzialanie RT zalezy od sprzetu i softu, otwartosc nvida nie ma tu nic do rzeczy bo standard DXR jest otwarty dla kazdego.

18 godzin temu, RTX4090 napisał:

Zamiana na gorszą kartę to strzał w stopę,

Dobrze jestes odklejony  ;)

Roznica ok 60% w usrednieniu.

nbIWcOe.png

Nie mamy jeszcze czasow gdzie wydajnosc mierzy sie tylko w RT i podajemy ja jako pierwszorzedna wydajnosc karty ;)

• Upvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, RTX4090 napisał:

Jak nie być zgryźliwym wobec kogoś, kto jawnie i z premedytacją pisze takie głupoty.
Trzeba takie rzeczy jak najszybciej prostować, bo forum czytają też ludzie co się nie znają lub mało znają. Dzięki takim "poradom" i "opiniom" mogą sobie zbudować wypaczony obraz rzeczywistości pozbywając się w nierozsądny sposób garści PLNów.

17 godzin temu, tomcug napisał:

Nie ma fizycznie takiej możliwości, bo akceleratory RT w architekturze RDNA 2/3 są na to po prostu za słabe, żeby działało tak jak na NV. Nawet Herkelman mówił w wywiadzie, że w temacie RT dużo pracy przed czerwonymi.

29 minut temu, Phoenix. napisał:

Dzialanie RT zalezy od sprzetu i softu, otwartosc nvida nie ma tu nic do rzeczy bo standard DXR jest otwarty dla kazdego.

Koledzy ja nie mówię o skutkach - ja mówię o przyczynach.
Przy samych początkach RT poczyniono takie, a nie inne założenia dlatego mamy co mamy.
Nie wierzę, że nie dałoby się uzyskać podobnych efektów wizualnych w sposób software'owy. Zapewne zły wpływ miałoby to na wydajność ale mimo wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lameismyname napisał:

Nie wierzę, że nie dałoby się uzyskać podobnych efektów wizualnych w sposób software'owy.

Podobne efekty masz przecież już teraz, jak wyłączysz w grze RT. Podobne, tyle że gorsze :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Podobne efekty masz przecież już teraz, jak wyłączysz w grze RT. Podobne, tyle że gorsze :E

Ok, a nie sądzisz, że jakby zieloni poszli tą drogą, mogliby w ten sposób zrobić coś porównywalnego wizualnie?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mnie np. RT nie interesuje, ale na ten moment karty AMD maja wyraznie wiekszy pobór pradu co przy dzisiejszych cenach kWh i uzywaniu karty kilka lat robi juz znaczna roznice. Druga sprawa to DLSS i Frame generator tutaj AMD na ten moment nie ma nic do powiedzenia.
Tak jak mam gdzieś RT to jestem fanem DLSS. No i niestety ale karte nvidii latwiej sprzedac za lepsza kase 

Jak AMD dorówna lub przegoni DLSS + FG a do tego zejdzie troche z poboru pradu to chetnie kupie ich karte zamiast nvidii 

Edytowane przez Targaryen
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Targaryen napisał:

Tak jak mam gdzieś RT to jestem fanem DLSS. No i niestety ale karte nvidii latwiej sprzedac za lepsza kase 

🤔 Ja sobie patrzę za ilę mogę mojego 6700XT opchnąć i najtańszy na alledrogo nieuszkodzony paździeż to 1200zł, a 3060Ti 1100zł. Te karty całe życie w sklepach miały taką samą cenę. Za każdym razem jak sprzedaję kartę jest cena idenczna jak konkurencji albo tak jak dziś wyjątkowo AMD droższe... 

Edytowane przez Melitarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pierwsza kwestia to czy one schodza za te ceny, a druga ze akurat teraz moze byc to spowodowane nagonka na 8Gb Vram i ludzie co nie ogarniaja tematu leca na 12Gb myslac ze 8 to juz za malo na granie.
No i argument z odsprzedażą jest akurat najmniej istotny z tych ktore wymienilem :D 

Edytowane przez Targaryen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi