Skocz do zawartości
Daniel121a

Radeon RX 7800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor to masz gorący pewnie :) a jaka obudowę posiadasz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Melitarny napisał:

wyjątkowo AMD droższe... 

Lepsze to drozsze :banan:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Lameismyname napisał:

Ok, a nie sądzisz, że jakby zieloni poszli tą drogą, mogliby w ten sposób zrobić coś porównywalnego wizualnie?

W niektórych grach są odbicia planarne, np. w Crysis 3 Remastered, i jest to dość kosztowny efekt. Inny przykład, w Watch Dogs 2 są cienie HFTS i też ich włączenie znacząco obniża FPS. Zatem niby można osiągnąć jako taki zbliżony efekt, ale i tak obliczeniowo koszt jest spory, a skoro mamy techniczne możliwości, żeby pójść w RT, to jaki jest sens półśrodków?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Targaryen napisał:

No i niestety ale karte nvidii latwiej sprzedac za lepsza kase 

Prawie 3 lata temu kupowałem 3070 a kumpel 6800 (jeszcze przed tym gdy ceny mocno poszybowały w górę, choć już były zawyżone), teraz mamy kupców na te karty (młody chce sobie kupić 7800xt, kumpel kupił 6950xt)... różnica ceny sprzedaży jest dokładnie taka sama jaka była przy zakupie - 300zł. Także wcale nie jest to sztywna zasada ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tomcug napisał:

W niektórych grach są odbicia planarne, np. w Crysis 3 Remastered, i jest to dość kosztowny efekt. Inny przykład, w Watch Dogs 2 są cienie HFTS i też ich włączenie znacząco obniża FPS. Zatem niby można osiągnąć jako taki zbliżony efekt, ale i tak obliczeniowo koszt jest spory, a skoro mamy techniczne możliwości, żeby pójść w RT, to jaki jest sens półśrodków?

Obliczeniowo spory koszt jednak wtedy liczyłaby się tylko wydajność w rasteryzacji i każdy byłby równy na tej płaszczyźnie, bez monopolu jednych nad innymi.
No ale możemy sobie gdybać, bo jest jak jest. Najważniejsze, że na horyzoncie jest już FSR 3.0 + FG w odpowiedzi na DLSS 3.0 + FG, bo akurat to da się zrobić otwarcie i dla wszystkich. Pokładam spore nadzieje w tych rozwiązaniach, ponieważ pchną drugie życie w karty nie pierwszej już świeżości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 minut temu, Lameismyname napisał:

Obliczeniowo spory koszt jednak wtedy liczyłaby się tylko wydajność w rasteryzacji i każdy byłby równy na tej płaszczyźnie, bez monopolu jednych nad innymi.

Ja sie zastanawiam czy ty dzis lewa noga wstales?? Wyscig technologiczny wygrywa ten kto jest o krok do przodu nad konkurencja. A bez konkurencji nie ma tak szybkiego postepu. To, ze nvidia ma monopol to zasluga ich rozwoju, ale ten rozwoj mogl osiagnac tak naprawde kazdy, w tym AMD. Firmy sa od zarabiania pieniedzy, zarabia najwiecejten kto jest na szczycie, a Ty bys chcial zeby co ? Przedstawiciele wielu marek uzgodnili, ze nie beda sie scigac bo jakiemus forumowiczowi sie to nie podoba :szczerbaty: Musze sie uszczypnac bo nie wierze w to co czytam :lol2:

14 minut temu, Lameismyname napisał:

Pokładam spore nadzieje w tych rozwiązaniach, ponieważ pchną drugie życie w karty nie pierwszej już świeżości.

Ale wiesz, ze HyperX jest tylko dla RDNA3 i pozniej Fluid Motion czyli FSR 3.0 tez prawdopodobnie bedzie tylko dla RDNA3 ;)

"AMD HYPR-RX – Introducing a new driver experience that allows users to optimize their games using AMD Software features for their RDNA 3 based Radeon GPUs, achieving increased performance and lower latency with ease."

AMD HYPR-RX  – The HYPR-RX experience will continue to grow, including support for AMD Fluid Motion Frames to boost FPS using frame generation for DirectX® 11 and 12 games in Q1 2024.

AMD pojdzie ta sama droga co nvidia i nie udostepni na starych gpu tego, bo to bylby strzal w kolano, nie dosc ze stare karty wypadaja lepiej to mialyby dostac nowinki. Wiec kto by kupowal wtedy RDNA3?

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Phoenix. napisał:

Ale wiesz, ze HyperX jest tylko dla RDNA3 i pozniej Fluid Motion czyli FSR 3.0 tez prawdopodobnie bedzie tylko dla RDNA3 ;)

Mimo posiadania RDNA2 uważam, że strzałem w kolano dla AMD by było gdyby było inaczej (porównując wydajność czystej rasteryzacji w przedziale 2-3k pln) :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy tak bedzie na 100% ale skoro amd w swoich nowych sterach pisze to co wyzej przytoczylem to FSR 3.0 jako dodatek do HyperX moze byc tez tylko dla RDNA3. Ostatecznie moge sie mylic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Phoenix. napisał:

Ja sie zastanawiam czy ty dzis lewa noga wstales?? Wyscig technologiczny wygrywa ten kto jest o krok do przodu nad konkurencja. A bez konkurencji nie ma tak szybkiego postepu. To, ze nvidia ma monopol to zasluga ich rozwoju, ale ten rozwoj mogl osiagnac tak naprawde kazdy, w tym AMD. Firmy sa od zarabiania pieniedzy, zarabia najwiecejten kto jest na szczycie, a Ty bys chcial zeby co ? Przedstawiciele wielu marek uzgodnili, ze nie beda sie scigac bo jakiemus forumowiczowi sie to nie podoba :szczerbaty: Musze sie uszczypnac bo nie wierze w to co czytam :lol2:

Dla nas jako dla konsumenta najlepszym scenariuszem byłoby gdyby ten wyścig był jak najbardziej wyrównany. Tylko tyle i aż tyle.
Jednak obecnie jest dysproporcja mocna, zielony są mocno z przodu i wykorzystują swoją przewagę co jest jak najbardziej logiczne.

5 minut temu, Phoenix. napisał:

"AMD HYPR-RX – Introducing a new driver experience that allows users to optimize their games using AMD Software features for their RDNA 3 based Radeon GPUs, achieving increased performance and lower latency with ease."

AMD HYPR-RX  – The HYPR-RX experience will continue to grow, including support for AMD Fluid Motion Frames to boost FPS using frame generation for DirectX® 11 and 12 games in Q1 2024.

AMD pojdzie ta sama droga co nvidia i nie udostepni na starych gpu tego, bo to bylby strzal w kolano, nie dosc ze stare karty wypadaja lepiej to mialyby dostac nowinki. Wiec kto by kupowal wtedy RDNA3?

Pożyjemy - zobaczymy. Chwilowo to takie czy inne wróżenie z fusów.
Równie dobrze może okazać się, że FSR 3.0 wizualnie będzie niewiele lepszy od 2.0, a generator klatek będzie odstawał od rozwiązania zielonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Lameismyname napisał:

Przy samych początkach RT poczyniono takie, a nie inne założenia dlatego mamy co mamy.
Nie wierzę, że nie dałoby się uzyskać podobnych efektów wizualnych w sposób software'owy. Zapewne zły wpływ miałoby to na wydajność ale mimo wszystko.

Jest to technologia opracowana przez nv, czy Twoim zdaniem nv powinna opracować ją w taki sposób, żeby lepiej chodziła na kartach konkurencji? :E Biznesu to byś nie zrobił stary... Obiektywnie to powinniśmy się cieszyć, że jest ta technologia w ogóle dostępna poza sprzętem nv, gdzie tak samo wygląda itd. A wydajność to kwestia tego, czy inni producenci dostosują hardware do generowania grafiki w taki sposób.

1 godzinę temu, tomcug napisał:

Podobne efekty masz przecież już teraz, jak wyłączysz w grze RT. Podobne, tyle że gorsze :E

I to też jest prawda, nie kojarzę tytułu gdzie przepaść byłaby na tyle, że nie warto grać bez rtx. Więc można w ogóle nie zwracać na to uwagi, jeśli ktoś uważa że ta technologia jest w jakiś sposób "nie fair" (lub chce zaoszczędzić). 

Godzinę temu, Targaryen napisał:

Tak jak mam gdzieś RT to jestem fanem DLSS.

Ostatnio trochę testowałem dlss vs FSR. W paru tytułach byłem pozytywnie zaskoczony, bo nie do poznania. Ale są też takie, gdzie różnica jest bardzo widoczna :/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Lameismyname napisał:

Równie dobrze może okazać się, że FSR 3.0 wizualnie będzie niewiele lepszy od 2.0, a generator klatek będzie odstawał od rozwiązania zielonych.

Ale to juz wiadomo dzis, ze bedzie odstawal tak jak odstaje FSR :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Lameismyname napisał:

Dla nas jako dla konsumenta najlepszym scenariuszem byłoby gdyby ten wyścig był jak najbardziej wyrównany. Tylko tyle i aż tyle.
Jednak obecnie jest dysproporcja mocna, zielony są mocno z przodu i wykorzystują swoją przewagę co jest jak najbardziej logiczne.

Kolego, ile Ty masz lat? Bo brzmisz jak podatarzaly wujek po pół litra "kierwa za komuny to może skromniej ale każdy miał tak samo". Postęp technologiczny napędza... Chęć zarobienia grubego hajsu. Koniec, amen. Gdyby nie było wyścigu to by też nie było postępu. Każdy kraj, każda gospodarka na świecie, pokazuje że chęć równania odbywa się równaniem wyłącznie w dół i to właśnie ci na dole mają na koniec gorzej niż też ci na dole w innych ekonomiach. Przekładając to na dyskusję o GPU, jakbyś dzisiaj nie miał walki nvidii i amd, to byś miał grafikę na przykład jak za czasów gf2mx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kazdy ma dzis wolna reke i wolny wybor czy kupi karte nvidia/amd/intel i to jest najwazniejsze, ze nikt nikogo do czegos nie zmusz,a  wszystkie bajery poza rasteryzacja sa opcjonalne. Ale byc wrogiem rozwoju i checi ustandaryzowania  to jak dla mnie absurd :D

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś była wojna na teselacje, wszyscy o tym zapomnieli, bo się ustandaryzowalo. Był niesamowity TXAA, wszyscy zapomnieli. Był TrueAudio ale jako że AMD to zrobiło to umarlo. Była wojna na physx wszyscy zapomnieli bo się ustandaryzowalo. Teraz mamy wojnę na DLSS i ciekawe jak długo pociągnie i jaka będzie następna wojna 🤠

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Phoenix. napisał:

Ale to juz wiadomo dzis, ze bedzie odstawal tak jak odstaje FSR :szczerbaty:

Może tak, może nie.
Może nagle wjadą na białym koniu z czymś lepszym, a może ich rozwiązanie przynajmniej wstępnie będzie obiektem kpin, bo aż tak będzie odstawało w negatywnym tego słowa znaczeniu.

9 minut temu, Pioy napisał:

Kolego, ile Ty masz lat? Bo brzmisz jak podatarzaly wujek po pół litra "kierwa za komuny to może skromniej ale każdy miał tak samo". Postęp technologiczny napędza... Chęć zarobienia grubego hajsu. Koniec, amen. Gdyby nie było wyścigu to by też nie było postępu. Każdy kraj, każda gospodarka na świecie, pokazuje że chęć równania odbywa się równaniem wyłącznie w dół i to właśnie ci na dole mają na koniec gorzej niż też ci na dole w innych ekonomiach. Przekładając to na dyskusję o GPU, jakbyś dzisiaj nie miał walki nvidii i amd, to byś miał grafikę na przykład jak za czasów gf2mx. 

Czyżby jakieś niezbyt przyjemne wspomnienia z przeszłości z wujkiem po pół litra, że takie porównanie cisnęło Ci się na język? 😁

cmonai.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Send1N napisał:

Nie ma co się spodziewać cudów po chłopie który ma tutaj niecały rok konto i założył go tylko dlatego aby rozgłosić w internecie że kupił sobie rtx 4090 :E każdy jego post tutaj jest nawiązką do tego że ma najlepsza kartę :] 

Jedyne co mnie dziwi to to, że chłop nie dostał jeszcze bana. Siedzę na wielu forach i w zasadzie na każdym z nich za wypisywanie takich kocobołów już dawno byłoby po gościu. No ale tutaj z tego co pamiętam to nawet nie tak dawno temu był ogromny problem z rozprawieniem się z gościem co zakładał milion multikont i bawił się w najlepsze, to może za dużo wymagam :szczerbaty:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Lameismyname napisał:

Jak nie być zgryźliwym wobec kogoś, kto jawnie i z premedytacją pisze takie głupoty.
Trzeba takie rzeczy jak najszybciej prostować, bo forum czytają też ludzie co się nie znają lub mało znają. Dzięki takim "poradom" i "opiniom" mogą sobie zbudować wypaczony obraz rzeczywistości pozbywając się w nierozsądny sposób garści PLNów.

Kolega co założył temat sam napisał że w RT ma gorsze wyniki niż miał na 3060TI - zazwyczaj kupuje się karty które nie tracą wydajności, więc moje pytanie dotyczyło czemu AMD ( i dostałem miłą grzeczną odpowiedź) 

Kupując ciut droższego 4070 miałby podobną wydajność w Raster, wyższą w RT oraz sporo nowych technologii których AMD nie ma. 

Więc to było zwyczajne pytanie, ale widzę że niektórzy mają z tym problem. 

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo ten kolega widać średnio potrafi testować. Nawet na takim pjurze, gdzie radki zwykle wypadają najgorzej w sieci globalnie, to wyszło, że 7800xt ma lepsze rt jak 3060ti. Nadal gówniane, ale jednak lepsze. Dla mnie rt nie ma, dopóki to nie będzie standardem na średniej klasy gpu, ale nie róbmy pani lekkich obyczajów z logiki. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, RTX4090 napisał:

Kolega co założył temat sam napisał że w RT ma gorsze wyniki niż miał na 3060TI - zazwyczaj kupuje się karty które nie tracą wydajności, więc moje pytanie dotyczyło czemu AMD ( i dostałem miłą grzeczną odpowiedź) 

Kupując ciut droższego 4070 miałby podobną wydajność w Raster, wyższą w RT oraz sporo nowych technologii których AMD nie ma. 

Więc to było zwyczajne pytanie, ale widzę że niektórzy mają z tym problem. 

Skoro tak wielu wyjadaczy tego forum patrzy z politowaniem na Twoją działalność, to coś jest nie tak z nimi czy z Tobą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał:

liczyłaby się tylko wydajność w rasteryzacji i każdy byłby równy na tej płaszczyźnie, bez monopolu jednych nad innymi

Nikt nie broni AMD opracować wydajnego przyspieszania RT w swoich architekturach ;) Skoro żółtodziób Intel był w stanie zrobić to lepiej niż AMD, to znaczy, że czerwoni za mało się starają w temacie RT. A co do wydajności w rasteryzacji, przecież nawet w tej kwestii NVIDIA ma przewagę (RTX 4090) i gdyby ten aspekt był wg nich kluczowy sprzedażowo, to by mniej przycięli niższe modele i tyle.

Edytowane przez tomcug
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Lameismyname napisał:

to coś jest nie tak z nimi czy z Tobą?

Jak ktoś ma jakieś osobiste przywałki (gdzie rozmawiam o sprzęcie) to chyba nie tak z taką osobą co się przy.. Osobiście do nikogo nic nie mam.

Dla mnie temat skończony, dostałem odpowiedź (miłą ) i tyle - a na zaczepki osobiste nie będę odpowiadał ( nie mój poziom) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Targaryen napisał:

Mnie np. RT nie interesuje, ale na ten moment karty AMD maja wyraznie wiekszy pobór pradu co przy dzisiejszych cenach kWh i uzywaniu karty kilka lat robi juz znaczna roznice. 

Wy i te wasze kWh... To proszę oblicz mi ile karta AMD przez 3lata życia w budzie zje Ci tego prądu, że jest to WYRAŻNIE większy pobór. Podpowiem Ci, że z tych oszczędności nie kupisz trzech wentylatorów dobrej jakości. I to nie jest tak, że ślepo stoję za AMD, bo ma swoje wady, ale pisanie, że AMD ma wyraźnie większy pobór prądu jest sporym nadużyciem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Muszyna06 napisał:

AMD ma wyraźnie większy pobór prądu jest sporym nadużyciem. 

Kilkadziesiąt procent różnicy wydajności przy danej mocy na korzyść RTX4xxx, to nie jest wyraźnie większy pobór RX 7xxx? 🤣🤣 To kiedy będzie można powiedzieć "bez nadużycia" że ten pobór u AMD jest wyraźnie większy? ... jak przy tej samej wydajności będą ich karty złopać 5x tyle energii co konkurencja, czy jeszcze nie? 😂

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajmy o tym że do tych super nowych technologii w 4070 mamy w pakiecie 12GB vramu które już jest na styk w grach w 1440p, a chyba widziałem testy kiedy to było za mało, a ta karta pozwala też na grę w wyższej rozdziałce np 3440x1440 i co wtedy, i ciekawe co będzie za rok. Do tego jednak ciężej znaleźć cichego 4070, w zasadzie trzeba dać 3200zł za Asus TUF, a i tak jest ponad 1000rpm, podczas gry taki Hellhound za 2700-2850zł (nie wiem na ile się unormuje w końcu), ma z fabryki 700rpm na cichym biosie, a w ogóle wybór cichszych 7800XT jest znacznie większy, w porównaniu do... suszarek 4070 których jest multum. Do tego Starfield za free do 7800XT. I ciekawe czy nie będzie więcej gier gdzie w rasterze 4070 dostanie takie baty jak w Starfield :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, tomcug napisał:

Nikt nie broni AMD opracować wydajnego przyspieszania RT w swoich architekturach ;) Skoro żółtodziób Intel był w stanie zrobić to lepiej niż AMD, to znaczy, że czerwoni za mało się starają w temacie RT. A co do wydajności w rasteryzacji, przecież nawet w tej kwestii NVIDIA ma przewagę (RTX 4090) i gdyby ten aspekt był wg nich kluczowy sprzedażowo, to by mniej przycięli niższe modele i tyle.

Masz rację.

28 minut temu, RTX4090 napisał:

Jak ktoś ma jakieś osobiste przywałki (gdzie rozmawiam o sprzęcie) to chyba nie tak z taką osobą co się przy.. Osobiście do nikogo nic nie mam.

Dla mnie temat skończony, dostałem odpowiedź (miłą ) i tyle - a na zaczepki osobiste nie będę odpowiadał ( nie mój poziom) 

Rozmawiamy o sprzęcie gdzie enty raz piszesz jakieś fanboyskie głupoty, na co wiele osób zwraca Ci uwagę.

Co innego się pomylić (każdemy się zdarza), a co innego wciskać uparcie kit i dorabiać do tego jakieś durne teorie. 
Kolejny raz siadła na Tobie pewna grupa ludzi, a Ty idziesz w zaparte.
No i jeszcze wyciągasz na koniec swoje ego, które jest jak widać bardzo wyniosłe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi