Skocz do zawartości
Astec

7800XT vs 4070 - wybór karty graficznej w okolicach 3 tys złotych

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Melitarny napisał:

--> https://forum.pclab.pl/topic/793085-cyberpunk-2077/?do=findComment&comment=17106740

Jutro jest dziś. Cyberek jest grą która wymaga wyjątkowo MAŁO vramu, a nawet z nią są problemy na 12GB.

Dlatego ja zamówiłęm juz sobie Radeon RX 7800 XT Hellhound 16GB na przyszłość

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lameismyname To się zawsze będzie rozbijać o własne doświadczenie łamane z własnym fartem czy pechem ;) 

5 minut temu, Melitarny napisał:

--> https://forum.pclab.pl/topic/793085-cyberpunk-2077/?do=findComment&comment=17106740

Jutro jest dziś. Cyberek jest grą która wymaga wyjątkowo MAŁO vramu, a nawet z nią są problemy na 12GB.

Dzięki za opinię, ale widziałem już testy ;) Na Ultra i z Ray Tracingiem na 7900XT masz względem 4070Ti jedną trzecią klatek mniej. Lub z czerwonej perspektywy masz ich na Nvidii o połowę więcej. Ratujesz się gorszym FSR; RR nie masz; FG nie masz i pewnie też nie spodziewasz się lepszego. Wszystko wygląda gorzej, a działa wolniej, ale masz zapas pamięci, której nie masz na co wydawać. Wg Ciebie to lepsza opcja niż pokombinować z ustawieniami, pewnie zjechać o oczko z teksturami na 4070Ti?

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też zjechać o oczko z RT i wtedy już takiej przepaści nie widać jak w Path Tracing 😁

A to tylko jedna gierka, 4070 dostaje mocno w Remnant, Starfield'zie, a jak się wyłączy RT to nawet w Cyberku 🙂 Mnie znacznie bardziej drażnią niższe tekstury niż brak RT aczkolwiek czasem zdarzają się gry w których tekstury medium nie są złe ale to raczej rzadko. Zwykle zejście o jedno oczko z tekstur daje moim zdaniem nieakceptowalny wygląd. 

Zresztą ja już wybrałem ;) Też Hellhounda. Tylko żeby X-kom nie wywinął psikusa i wysłał w końcu. 

Ja trzymam się wersji Blacka, polecam test 1440p vs 4k medium. Najlepsza opcja to 4k i wymaksować tekstury. Mam chrapkę na monitor 3840x1600 ale boje się że znowu mi 7800xt złapie zadyszkę, a potem wyjdzie taki Starfield 2.0 i będzie 30 fps i będę znowu w pupie 😆

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Melitarny napisał:

Można też zjechać o oczko z RT i wtedy już takiej przepaści nie widać jak w Path Tracing

Wrzuć jeszcze najlepiej kilka razy film z tego kanału wrzucającego fałszywki :lol2: Oni sprzętu ze swoich "testów" na oczy nie widzieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem żeby 4070 w miare dobrze wypadł ;) Sorki, możliwe że to fake. Daniel Owen też ma porównanie 7800XT vs 4070 ale u niego 4070 zwykle jest na równi z 7800XT z RT on, więc głupio mi wrzucać bo to niezgodne z powszechnie panującą opinią :wiggle: Zwykle się wrzuca przykład Cyberka ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Lameismyname napisał:

@krzysiak "Śmiechłem" z Twojego avatara 🤣 Teraz już jest całkiem grubo. Nawet jak wymienisz posiadane karty z ostatniego ćwierćwiecza i wyjdzie 50/50 stosunek zielonych do czerwonych, to i tak będą wytykać Cię od fanboyów AMD 😀 

Dlatego "pozdro dla kumatych" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Melitarny napisał:

Można też zjechać o oczko z RT i wtedy już takiej przepaści nie widać jak w Path Tracing 😁

A to tylko jedna gierka, 4070 dostaje mocno w Remnant, Starfield'zie, a jak się wyłączy RT to nawet w Cyberku 🙂 Mnie znacznie bardziej drażnią niższe tekstury niż brak RT aczkolwiek czasem zdarzają się gry w których tekstury medium nie są złe ale to raczej rzadko. Zwykle zejście o jedno oczko z tekstur daje moim zdaniem nieakceptowalny wygląd. 

Zresztą ja już wybrałem ;) Też Hellhounda. Tylko żeby X-kom nie wywinął psikusa i wysłał w końcu. 

Ja trzymam się wersji Blacka, polecam test 1440p vs 4k medium. Najlepsza opcja to 4k i wymaksować tekstury. Mam chrapkę na monitor 3840x1600 ale boje się że znowu mi 7800xt złapie zadyszkę, a potem wyjdzie taki Starfield 2.0 i będzie 30 fps i będę znowu w pupie 😆

Na to, że w jakiejś grze Nvidia dostaje po dupie od Radeona, to trochę głupio się licytować, bo to standard, na który składają się też gry z tendencją odwrotną. Bodaj właśnie w Starfieldzie 7900XTX wyraźnie leje 4090, a jak jest w innych grach, w zasadzie czyt. zwykle?

Pamiętajmy też o jednym, chyba niezaprezentowanym w tym wątku spojrzeniu na te karty - mimo mogłoby się wydawać sporej ceny, to są karty ze średniej półki, więc zdecydowanie kompromisowe. Czyli pasujące do kompromisowego podejścia, czym w istocie jest schodzenie z RT, detalami czy teksturami lub używanie upscalerów. Wiem, że wielu chce widzieć karty ze średniej półki jako karty do Ultra przez niedługo od premiery, ale to zawsze wychodziło tak sobie i raz po raz było sprowadzane na ziemię - bo Ultra i wodotryski są teraz od sprzedawania 4090. Do tego karty ze średniej półki ze swoją średnią wydajnością są kartami do siedzenia na nich średnio długo. VRAM to jak najbardziej osobny od wydajności zasób, którego brak potrafił obrzydzać kartę szybciej niż jej wydajność, ale im o słabszych kartach mówimy, tym bardziej trzymałbym się teraźniejszości i patrzył w stronę kręcących wokół wydajności i już dziś lepszych DLSS czy FG, a mniej widział w pamięci przedłużenie żywotu słabawej karty ;)

Z tym Blackiem masz na myśli filmik, gdzie porównywał granie w 4K na Medium z 1440p na Ultra? Widziałem i nadziwić się nie mogłem tego porównania - jutro Black odleci w stronę zestawienia jeżdzenia w wygodnym ubraniu autobusem kontra wygodnym samochodem w garniturze :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Z tym Blackiem masz na myśli filmik, gdzie porównywał granie w 4K na Medium z 1440p na Ultra? Widziałem i nadziwić się nie mogłem tego porównania - jutro Black odleci w stronę zestawienia jeżdzenia w wygodnym ubraniu autobusem kontra wygodnym samochodem w garniturze :D

Ja czuję o co Blackowi chodzi. Poczułem w momencie premiery Watch Dogs 1 (2014) a już kategorycznie poczułem w The Division 1 (2016) że rozdziałka 1920x1080 nie pozwala wyświetlać poprawnie wszystkich detali w grze. Po prostu było mydło a w 2560x1440 tak jakby się ubrało okulary. Teraz mam wrażenie, że jesteśmy w momencie kiedy 3840x2160 jest tą nową rozdzialką która powinna być standardem. Gry po prostu potrzebują już takiej rozdziałki aby wyglądać dobrze. Chociaż jeszcze się waham. Tzn na 3440x1440 nie czuję wstrętu póki co. Czyli może jeszcze pare lat 1440p pożyje. 

Edytowane przez Melitarny
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodotryski graficzne, a rozdziałka to dwie osobne kwestie, więc mieszanie ich blackowym porównaniem imo sensu nie ma. Blackowi pewnie chodzi o to, że w niższej rozdziałce wytracają się detale głównie w oddali, ale to przecież kosztem wytracenia wszędzie detali Ultra na rzecz Medium, które często odstają już zauważalnie gołym okiem. Wyższa rozdziałka jest po prostu lepsza, ale imo 1440p to przy dzisiejszym jakimkolwiek niekijowym sprzęcie sweetspot w temacie jakości i wydajności, ale też ta rozdzielczość, na którą od zawsze czekaliśmy :] W rozumieniu, że pamiętam czasy gamingu pecetowego ery wczesnego 3D aż po czasy niemal ostatnie, kiedy wyższa rozdziałka była ucieczką od tych cholernych ząbków. I mordujących wydajność kart graficzych lepiej niż dziś RT antyaliasingu i filtrowania anizotropowego, które często mordowały kartę bardziej niż wyższa rozdziałka, a efekt dawały gorszy. Ciśnienie na wyższą rozdziałkę było po prostu zasadne. I właśnie 1440p jest tą rozdziałką, w której ząbków już w zasadzie nie ma, a nie morduje wydajności tak jak po prostu ładniejsze 4K. Na pewno zobacz sobie, jak w 4K spisuje się karta z segmentu wybranej przez Ciebie i sprzed tylu lat, ile oczekiwałbyś od nowego Radeona. Jak dla mnie 4K jeszcze przez kilka lat będzie opcją typu kupuj odpowiednika 4090 co generację, bo ładowanie się w 4K i kompromisy mi do siebie kompletnie nie pasują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Wodotryski graficzne, a rozdziałka to dwie osobne kwestie, więc mieszanie ich blackowym porównaniem imo sensu nie ma. Blackowi pewnie chodzi o to, że w niższej rozdziałce wytracają się detale głównie w oddali, ale to przecież kosztem wytracenia wszędzie detali Ultra na rzecz Medium, które często odstają już zauważalnie gołym okiem. Wyższa rozdziałka jest po prostu lepsza, ale imo 1440p to przy dzisiejszym jakimkolwiek niekijowym sprzęcie sweetspot w temacie jakości i wydajności, ale też ta rozdzielczość, na którą od zawsze czekaliśmy :] W rozumieniu, że pamiętam czasy gamingu pecetowego ery wczesnego 3D aż po czasy niemal ostatnie, kiedy wyższa rozdziałka była ucieczką od tych cholernych ząbków. I mordujących wydajność kart graficzych lepiej niż dziś RT antyaliasingu i filtrowania anizotropowego, które często mordowały kartę bardziej niż wyższa rozdziałka, a efekt dawały gorszy. Ciśnienie na wyższą rozdziałkę było po prostu zasadne. I właśnie 1440p jest tą rozdziałką, w której ząbków już w zasadzie nie ma, a nie morduje wydajności tak jak po prostu ładniejsze 4K. Na pewno zobacz sobie, jak w 4K spisuje się karta z segmentu wybranej przez Ciebie i sprzed tylu lat, ile oczekiwałbyś od nowego Radeona. Jak dla mnie 4K jeszcze przez kilka lat będzie opcją typu kupuj odpowiednika 4090 co generację, bo ładowanie się w 4K i kompromisy mi do siebie kompletnie nie pasują.

Z kolei za rok ma być premiera 50XX z kolejną generacją jak dla mnie 4K nie  ma sensu. 1440p długo będzie cisnąć z tą rozdziałką NVIDIA RTX 50x0 - Karty graficzne - Forum PCLab.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie siedzę i czytam Waszą dyskusję i coraz ciężej podjąc mi jakąkolwiek decyzję.
Na początku ktoś odradził mi 7900xtx ze względu na procesor który już swoje lata ma.
Z ciekawości zacząłem szperać i na YT zanalazłem ciekawe porównanie 9900k z 13700k i kartą graficzną 4090.
Róznica to było od 1 do 30 kl/s.
Nie jest to mało, ale chyba nie na tyle żebym od razu zmieniał i procka, a co za tym idzie i płytę główną i ram itd.

Gorzej natomiast z zasilaczem który przy obecnej konfiguracji z nową kartą będzie raczej za słaby - więc muszę doliczyć 1000 zł.

To co było argumentem przemawiającym za Nvidia były te ich "fliczery" tzn. RT.
Tu znów pojawia się pewne "ale". 
W przypadku tego Cyberpunk'a którego póki co biorę za wzór - róznica między 4070ti a 7900xtx wynosiła 8 kl/s.
Czy to dużo?
Nie wiem - niby 20% ale to i tak malutko mam wrażenie.

Zacząłem już nawet myśleć o 4080, ale po tym jak okazało się iż prawdopodobnie czeka mnie jeszcze wymiana zasilacza - muszę z tego pomysłu zrezygnować.

No i cała sytuacja wróciła właściwie do puntku wyjścia.
Na plus dla Nvidia że jest tańsza no ale chciałbym żeby to był zakup na kilka lat, więc wolę dołożyć więcej i mieć spokój na dłużej.

Więc tak ze swojej perspektywy - gdybyście mieli wybierać - to którą?

Ponieważ nie jestem w stanie podjąć decyzję - zrobię to w najprostszy możliwy sposó - zbiorę ilość głosów i podliczę :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem na kupnie i wzialem 7800xt, ale jeszcze jej nie mam w rekach i (zamawialem juz kilka, ale albo anulowali, albo czekanko...w miedzyczasie ceny podniesli - $*^%* polska).

Jesli w koncu sie doczekam to zostane przy 7800xt, jesli nie, to bede szukal 6{8,9}00xt na olx z jakas gwarancja za 2k. Do 7900xt nie widze sensu doplacania, bo mnie interesuje 2k w granicach  +/- 100fps. Do tych cudow wiankow od nvidii jeszcze sie nie przekonalem, bo zwyczajnie nie mialem, ale wole miec wieksza wydajnosc - bede ogrywal glownie strzelanki.

Takze moj glos w strone AMD.

• Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Tombycz napisał:

Z kolei za rok ma być premiera 50XX

Mówili o premierze w 2025r. ... i  może być jeszcze tak, że w 2025r zobaczymy RTX 5090, a RTX 5060 niekoniecznie.

11 godzin temu, Jurand ze Spychowa napisał:

filtrowania anizotropowego, które często mordowały kartę bardziej niż wyższa rozdziałka, a efekt dawały gorszy.

Filtrowanie Anizotropowe nie miało jakichś wielkich wymagań (a już na pewno nie "mordowało" karty bardziej niż podnoszenie rozdzielczości), a podnoszenie rozdzielczości nie rozwiąże Ci problemu rozmytych tekstur typowego filtrowania np. trójliniowego (czy antycznego dwuliniowego). Także pisanie o "gorszym efekcie" filtrowania anozotropowego od podnoszenia rozdzielczości renderingu, to jakby napisać, że chodzenie w butach daje gorszy efekt, niż pisanie (to po prostu dwie totalnie różne kwestie).

Dzisiaj stosowanie filtrowania Anizotropowego wraz z wyższą rozdzielczością to jest standard.

11 godzin temu, Jurand ze Spychowa napisał:

I właśnie 1440p jest tą rozdziałką, w której ząbków już w zasadzie nie ma,

Tia ... chyba na telefonie, przy braku AA ząbków w takiej rozdzielczości w zasadzie nie widać. Tutaj niektórzy pisali, że nawet w 4K widzą jeszcze ząbki na typowej wielkości monitorze ... i mają rację.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Melitarny napisał:

Ja czuję o co Blackowi chodzi. Poczułem w momencie premiery Watch Dogs 1 (2014) a już kategorycznie poczułem w The Division 1 (2016) że rozdziałka 1920x1080 nie pozwala wyświetlać poprawnie wszystkich detali w grze. Po prostu było mydło a w 2560x1440 tak jakby się ubrało okulary. Teraz mam wrażenie, że jesteśmy w momencie kiedy 3840x2160 jest tą nową rozdzialką która powinna być standardem. Gry po prostu potrzebują już takiej rozdziałki aby wyglądać dobrze. Chociaż jeszcze się waham. Tzn na 3440x1440 nie czuję wstrętu póki co. Czyli może jeszcze pare lat 1440p pożyje. 

Poniekąd masz rację i może nie zawsze trzeba stosować 4K ale np taki AC czy to Odyssey czy Valhalla na zwyklej rozdziałce 2K są rozciapciane i zawsze stosowałem rozdzielczość 2K 1.2x. Np w FC 6 niewiele to pomaga ale w AC bardzo poprawiało obraz, także niekiedy warto to zastosować. Oczywiście na 3060Ti musiałem wtedy zejść z innymi detalami jak chmury czy cienie ale i tak to się "opłacało"

Tu mysle lepsze źródło

Edytowane przez dam9an
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7800xt - zamowienie z 14.09 - dzisiejszy status: Twoje zamówienie nie jest jeszcze gotowe do odbioru. Planujemy dostarczyć je 09.10.2023, takze tego ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde... To aż takie problemy są? 

Nie spodziewałem się szczerze mówiąc. 

Co za sklep? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Interesujące, Odyssey wydawał mi się ładny w 2K. Ale to dawno było. Właśnie jest jeszcze ratunek dla monitora 2K polegający na upscalingu. I tu też się przyda VRAM :color:

6 minut temu, freeebed napisał:

7800xt - zamowienie z 14.09 - dzisiejszy status: Twoje zamówienie nie jest jeszcze gotowe do odbioru. Planujemy dostarczyć je 09.10.2023, takze tego ...

Ja zamówilem 10 września w X-kom i zero odezwu. Miała być wysłana dzisiaj ale cisza. Także przy wyborze 4070 vs 7800XT to wybór pomiędzy kartą a widmem. I ja wcale nie jestem daleko w kolejce bo na około 10tym miejscu. Więc tych zamówień nie ma dużo tylko AMD leci w kulki i dawkuje karty które mają gotowe od miesięcy.

Edytowane przez Melitarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mini21 napisał:

O kurde... To aż takie problemy są? 

Nie spodziewałem się szczerze mówiąc. 

Co za sklep? 

x-kom, wiec jeden z tych 'lepszych' ..., w euro rtv mialem 2 anule, w media expert 3 - tak troche sie czuje, jakbym w kraju 3go swiata przebywal, ale ostatnio kompa skladalem sporo lat temu wiec nie jestem na czasie. Takich cyrkow to nie pamietam w kazdym badz razie.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh coraz lepiej jak widzę... 

Szczerze to bardziej spodziewałem się niedoborów Geforce'ów niż Radeon'ów... 

Czy to wyższe zapotrzebowanie czy niedobory dostaw powodują taki stan rzeczy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w euro rtv chyba 14 z dostawą na 18 i karta była 18. Z tym że po moim zakupie kart już nie było od razu na stanie (widocznie wziąłem jedną z ostatnich sztuk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teorie spiskowe mowia, ze to amd nie dostarcza odpowiedniej ilosci, zeby ludzie zaczeli kupowac 7700xt.

Faktem jest, ze wyprzedaje sie to na pniu (xkom wpisal sobie wydluzony czas dostatwy i tak sprzedaje, pewnie zgodnie z prawem, nie posiadajac towaru na stanie - pozostale sklepy z tego co widze maja po kilka sztuk, ktorych zaraz nie ma).

Jedyna alternatywa w podobnej cenie to uzywka ze starszej serii, bo nviddi nie biore pod uwage z ich cenami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś koleś taki komentarz na benchmark.pl napisał:

Jedrek_LCD

2023-09-1702:54

0
Panie Maziarz...
Nie wiem o czym Pan piszesz 14 września ale chyba nie o dostępności kart RX 7800 Xt...
Świeże bułeczki są co najmniej raz dziennie a te karty wyparowały i ślad po nich zaginął...

Powiedzieć, że się wyprzedają to takie lekko mówiąc naciągane stwierdzenie.
Tych kart praktycznie nie było w Polsce na premierę!!!
Jakieś śladowe ilości.
Te co był sklepy pościągały by później podbić cenę po tym jak zobaczyli, że schodzą XD
A i na zagranicznych stronach sklepów zeszły w jeden dzień, znaczy w kilka godzin po premierze 6 września.
Z tego SS widać chyba ile mieli na stanie XD 220 sztuk hahahaha...

Przekleństwem dostępności tego modelu może być brak własnego rdzenia. Jest to zwyczajnie odpad z produkcji mocniejszych wersji z wyłączonymi uszkodzonymi sekcjami.
Prawie rok AMD zbierało te odpadowe chipy i widać nie ma ich w dostatecznej ilości o czym świadczy śladowe zaopatrzenie na premierę.
I jakoś wyraźnie lepiej nie będzie bo mocniejszych jest zbyt wiele sprawnych XD
Co innego gdyby ta karta miała swoje rdzenie a tak czeka na odrzuty.
Sam złożyłem 4 zamówienia będąc przekonanym, że przynajmniej jedno dojdzie do skutku... Inaczej bym "kupił" sztuką dla siebie jeszcze kilka razy gdzie tylko by się dało.
Niestety wszystkie zamówienia zostały anulowane... a terminu dostawy nie widać w najbliższym okresie... październik i to późny/listopad to jednak ciut za długo.
Czekam do końca września i jeśli w normalnych cenach nie będzie dostępna ląduje 4070FE/Ti/ lub ostatecznie najtańszy RTX 4080..., który i tak nie będzie tani nawet z outletu np. po zwrocie konsumenckim (5000-5300zł).
W przypadku 4080 karta niestety pozostanie na co najmniej 5 lat... lub nawet dłużej w co raczej wątpię by tyle wytrzymała w konfrontacji z nowymi grami od leniwych dewsów w dodatku na UE5, który nawet 4090 dzisiaj potrafi mocno spocić.
AMD znów pomimo możliwego sukcesu wtopiło...
I ten sukces nie jest z powodu super udanej konstrukcji ale przystępnej ceny do wydajności. Atrakcyjność 7800XT kończy się w okolicy 2500-2600zł i to z grą Starfield, którą można zbyć co jeszcze obniży koszt nabycia karty. Przeciwieństwem jest 7700 XT, który jest wyceniony nieodpowiednio... i nie schodzi.
Jeśli zejdzie z ceną na ok 1500-1700zł max wtedy znajdzie chętnych.
7800XT w cenie 3000zł i wyższej mocno mija się z opłacalnością, bo w podobnej cenie lub niższej ok 2700

Jeżeli to prawda z tymi odrzutami to tych kart raczej nie będzie.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kuźwa... 

No to niezły cyrk... 

Albo trzeba szybko kupować co jest od AMD 🤣 albo jednak darować sobie i brać rtx. 

Póki nie zdecyduje co brać muszę czekać i czytać, a z tego co widzę czas nie działa na korzyść. 

Jeszcze kwestia czy znajdę sklep który to ma i daje na raty... 

A co do Xkomu to mam z nimi problem - nie kwapią się do oddawania pieniędzy za wadliwy sprzęt. 

Kilka tygodni czekałem na zwrot kasy za laptopa w którym piszczał głośnik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Polska to niestety peryferia dla dystrybutorów GPU. Ale prawda nawet w mindfactory są dostępne tylko 4 modele i to najtańszy 2 wentyle Saphirre tak 575 euro.

No to patrząc to taki xfx speedster 7800xt za 2733zl w Polsce nie wygląda źle:

https://www.krsystem.pl/xfx_radeon_rx_7800_xt_speedster_qick319_core-item-72274.htm

Ale taka wersja za 2500zl wg mnie powinna być:)

Dlatego już bym dołożył jednak te 300zl do 4070:

https://m.ceneo.pl/151335908

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wersją 7900xtx też tak źle w kwestii dostępności? 

Bo chyba przy niej zostanę albo przy 4070ti jak nie będzie wyboru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi