Skocz do zawartości
banarana

Silver Monkey X Snowy 240 Nie działa jak trzeba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, od roku posiadałem komputer z procesorem i7-i7-12700F i chłodzeniem navis 240, do czasu gdy procesor zaczął grzać mi się do 80 stopni z może 5% użyciem procesora. Na szybko zamieniłem chłodzenie na boxowe intela i sytuacja się uspokoiła. W 100% pewny, że zepsuła się pompa w chłodzeniu kupiłem Silver Monkey X Snowy 240. Zamontowałem i o ile widzę, że temperatura w idle oscyluje przy 40 stopniach (jednak skacze też do 50 albo 60 w przeciągu pół sekundy) to przy stress teście temperatura rośnie do 100 bardzo szybko, a radiator nawet nie jest choć trochę ciepły. Zamieniałem już pompę i wiatraki CPU wtyczkami co nie przyniosło żadnych zmian. Pompa oczywiście ustawiona na 100% mocy. Naprawdę mam mętlik w głowie. Macie jakieś pomysły co może być nie tak? 

779058568_Zrzutekranu2023-09-16180540.png.d795ebb910ba927f42253f8c63c74e9c.png

1807048054_Zrzutekranu2023-09-16180113.png.14b81950669504a8da381516ff3ed606.png

Edytowane przez banarana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jakąś fotkę/schemat/opis jak/gdzie masz to zamontowane w obudowie.

Najpopularniejsze problemy dlaczego chłodzenie wodne słabo działa to:

- nie odklejona naklejka zabezpieczająca na blokopompie, ewentualnie źle nałożona pasta termoprzewodząca.

- zapowietrzona pompa (ewentualnie zobacz czy raportuje obroty i czy działa).

- źle ustawione obroty wentylatorów (ale jak chłodnica jest zimna, to raczej nie to).

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@MassTA
Radiator przykręcony na górze obudowy, na poziomo, a pompa jest poniżej. 

Naklejka odklejona. Co do pasty to nałożyłem podłużny, cienki pasek na procesor, thermal grizzly, a potem przycisnąłem chłodzeniem. Na poprzednim chłodzeniu zrobiłem to identycznie (jakieś pół roku temu i wszystko działało jak należy do tego tygodnia) i przy zdejmowaniu cała powierzchnia była w paście, bez nadmiernej ilości po bokach procesora, więc chyba dobrze?

CPUID pokazuje 2242 rpm, bawiłem się też w biosie zwiększając i zmniejszając obroty pompy, było to słyszalne i temperatura rosła bądź malała. Przy pierwszym odpaleniu było słychać bąbelki, ale potem sie unormowało. 

Wentylatory też dawałem na 100% i nic to nie zmienia. 

Bios też resetowałem i nic. Obecnie mam dwa dyski z dwoma systemami i na obu jest to samo. Tylko jaki sens, że problem pojawił się praktycznie znikąd na poprzednim chłodzeniu i na nowym jest to samo? 

EDIT: aż wstyd się przyznać, ale jendak nie odkleiłem naklejki. Na początku montażu wziąłem się za to, zostawiłem, a potem byłem pewny, że naklejka jest już odklejona.. Już wszystko działa, więc poprzednie chłodzenie idzie na gwarancję do naprawy. Dzięki za pomoc. 

Edytowane przez banarana
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@banarana mógłbyś zdradzić jak chłodzenie sobie radzi z tą i7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie swoje odsyłam - ale tempy mam lepsze na mojej 12700 , okolice 82 stopni - zero UV bo nie mogę , 160W

I zdecydowanie u mnie nie leci to na 100%.

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi