Skocz do zawartości
Nuchi

Zestaw do pracy i do gier 10tys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Szukam zestawu do pracy (programowanie) i do grania 1080p z opcją przesiadki na 1440p lub 4K za niedługo. Budżetu raczej nie mam konkretnego co do złotówki ale chciałbym zmieścić się w 8-10 tys i ewentualnie w przyszłości coś dokładać w miarę potrzeb dlatego skłaniałbym się w kierunku AM5.

Udało mi się złożyć taki zestaw 

https://proline.pl/koszyk/3bb83dbd

- procek 7600 wydaje się być sensownym wyborem niskie temp i w przyszłości zawsze można wsadzić więcej rdzeni

- płytę brałem jedna z tańszych ale raczej ma dobre opinie, nie planuje iść mocno w OC o ile w ogóle i większość tych płyt na AM5 ma dobre sekcje zasilania, kwestia złącz ale to tu nie mam dużych wymagań, gram na słuchawkach wiec jakiegoś lepszego audio nie potrzebuję, jedyne wymaganie to WiFi

- ten cooler do procka jedynie mnie zastanawia czy nie będzie zawadzał o pamięci ale sprawdziłem w datasheet i wentylator wystaje nad pierwszy slot reszta powinna być niezakryta i w manualu płyty producent zaleca 2xdimm do slotu A2 B2 czyli drugi i czwarty dobrze to rozumiem? Te pamieci spodobały mi się bo maja niski profil większość ma wysokie radiatory  

- karta 4070ti to dobry wybór do 1440p? Zastanawiałem się nad 4080 ale to więcej kasy a póki co i tak jestem na 1080p i za różnice dołożę sobie do monitora, a kartę wymienię za rok dwa jak wyjdą gry gdzie 12gb vram to będzie mało i nowa generacja kart

Edytowane przez Nuchi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś by tutaj zmienił, bo tu co masz to i GPU pod 4K za jakiś czas do zmiany i jak też wspominasz to i CPU. 

https://proline.pl/koszyk/861150c8 i masz już z 7800X3D a możesz też dać nawet https://proline.pl/zasilacz-modularny-msi-mpg-a1000g-pcie5-1000w-80-gold-atx-3-0-p8117881 i w przyszłości zmieniasz sobie tylko GPU a jak coś to za dychę to i masz https://proline.pl/koszyk/2978ac39 z GPU o wydajności goniącej RTX 4080 wraz z CPU 8/16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hej,

Zdecydowałem się ostatecznie na 7800X3D + 4070ti + liquid freezer 2 360 + buda Lancool 3. Pierwszy raz składałem kompa i mam parę pytań:

- po złożeniu i odpaleniu miałem tempy w okolicach 35-37 w bios, po aktualizacji bios i zainstalowaniu sterownikow itp wszystkich tych pierdół mam podczas uzywania przeglądarki 45-47, w iddle ok 40-43 i te wentylatory na chłodnicy bardzo wolno się kręcą (600-800 obrotów?) czy to ok? Czy powinienem pobawić się trochę krzywymi czy te tempy mogą zostać? 

- w biosie od razu mi wrzucił ustawienia XMP i widzę częstotliwość 5200 w task manager, a w CPUZ dram 2600 to też ok? 

- mam zamontowana chlodnice na topie, z przodu 3 wentylatory i z tyłu 1 - czy ten z tyłu dać odwrotnie żeby więcej wpadało powietrza do środka?

- Jakie zrobić testy żeby sprawdzić stabilność i temp ew jakie programy?

Sprawdzałem przy montażu z 5 razy ten offset na AM5 dla chłodzenia i jestem pewny ze dobrze zamontowałem, jedynie mnie byłem zdziwiony ilością pasty myślałem ze będzie ciut więcej ale rozprowadziłem calość na procku dosyć równomiernie

Edytowane przez Nuchi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- temperatury sprawdzaj pod obciążeniem, w iddle to tam mniejsza czy jest 30 czy 50 stopni

- jaki masz RAM? 

- przednie wentylatory wtłaczają powietrze do środka, a AIO i tylny wentylator wyciągają - tak to powinno wygladac

- np. Cinebench albo po prostu odpal wymagającą grę i pograj troche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć Lexar Ares RGB 6400MHz CL32 dwa moduły po 16gb. Jasne, dzisiaj sobie trochę potestuje :) Mam dosyć ciepło w pokoju gdzie mam biurko bo dzis temp 26.5 wiec podejrzewam że może być więcej o parę stopni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spróbuj ustawić wyższe taktowania dla RAM-u bo 5200 to słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc. Generalnie odpaliłem cinebencha 2024 i temperatury nie przekraczały 77st, bardziej jak odpalałem program to miał pik do 80 :D Więc chyba mieści się w normie, wynik na multicore to 1064 więc chyba też szału nie ma ale w normie. Pamięci ustawiłem na 5800 póki co i strasznie długo wstaje ale generalnie działa. Sprawdzę jeszcze jakimś memtestem i spróbuję podbić jeszcze jak będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałeś BIOS płyty głownej? Zacznij od tego i wtedy baw się w ustawianie RAM-ów. Powinny lecieć na te 6400 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pierwsze co zrobiłem mam najnowszy więc trochę dziwne że XMP nie leci ale ręcznie spróbuję powoli podbijać i testować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo generalnie pod AM5 lepiej wziąć RAM z profilem EXPO a nie XMP, tutaj jest większa loteria czy będzie śmigać czy nie. No ale kombinuj może ręcznie się uda ustawić, jak nie 6400 MHz to 6000 MHz i może coś zjechać delikatnie z CL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co bardzo dziwne bo wyłączyłem to całe XMP zrobiłem reboot na 5200 i włączyłem i ustawił na 6400 :D więc może to kwestia, że po aktualizacji biosu trzeba jeszcze raz wyłączyć/włączyć no nic ale działa dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi