Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

To zmieniaj nicka i nie sciemniaj :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o ile 5090 będzie mocniejsza od 4090? będzie z 80%? :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie różnica  redzie około 40/50%

Tyle że to wróżenie z fusów a to i tak karta dla bogatych. Ważniejsza jest 5080 i cena bo 5090 to interesuje tylko mały procent zwykłych graczy na 5080 to już nie tak wielu będzie stać na to i większość i tak czeka na 5070.

Ja czekam do premiery 5080 i kiedy już będzie znana cena więc do tego czasu wstrzymuje się z upgradem kompa i mam nadzieje że w 12 tysiącach się zmieszczę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, RTX5090 napisał:

Przecież dla kogoś kto ma 4090 dużego sensu wymiany na 5090 nie będzie.

4090 wcale taki szybki nie jest. W zwykłym 2560x1440p trzeba się w Ratchet & Clank ratować DLSS bo bez niego na maksymalnych ustawieniach to spada do 80-90 FPS.

A to przecież wcale nie jakaś topowa gra wymagająca nie wiadomo czego.

Edytowane przez cichy45
  • Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie 4090 jest wolny, to gry są obsrane i skopane do bólu :D Taki Rysiek and Crap to dobry przykład portu partaczy z biednej konsolki. Dla takiej spartolonej roboty to Skynet będzie mało.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cichy45 napisał:

4090 wcale taki szybki nie jest. W zwykłym 2560x1440p trzeba się w Ratchet & Clank ratować DLSS bo bez niego na maksymalnych ustawieniach to spada do 80-90 FPS.

Tyle to ja miałem na 4080 bez DLSS.

1 godzinę temu, kadajo napisał:

To nie 4090 jest wolny, to gry są obsrane i skopane do bólu :D Taki Rysiek and Crap to dobry przykład portu partaczy z biednej konsolki. Dla takiej spartolonej roboty to Skynet będzie mało.

Nic bardziej mylnego, w tej grze RT ubija wydajność, wystarczy to wyłączyć i fps jest kosmiczny. Gra ma małe wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Phoenix. napisał:

Tyle to ja miałem na 4080 bez DLSS.

Napisałem o spadkach do 80-90, tak to śmiga 120-130 fps. Co i tak nie daje locka na 165 Hz i trzeba się ratować albo DLSS albo FG. Jak 5090 pozwoli na swobodne granie z mocnym RT w 1440p to będzie jakiś postęp. 

Ale to przyrost wydajności w RT musiałby być taki jak 3090 -> 4090 czyli 70-100% więcej a w to wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, cichy45 napisał:

Napisałem o spadkach do 80-90, tak to śmiga 120-130 fps. Co i tak nie daje locka na 165 Hz i trzeba się ratować albo DLSS albo FG. Jak 5090 pozwoli na swobodne granie z mocnym RT w 1440p to będzie jakiś postęp. 

Ale to przyrost wydajności w RT musiałby być taki jak 3090 -> 4090 czyli 70-100% więcej a w to wątpię.

Masz spadki przez slaby cpu, 100fp w takiej grze to jest i tak komfort, fajnie miec wysoki fps i to rozumiem ale narzekac bo nie ma sie full 165fps.. :D 5800XD  to dobry cpu ale juz leciwy i chwala nie idzie w parze z wydajnoscia, to nadal zen3 i dzis ten proc to juz troche smietnik.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jak dobrze pójdzie to może w przyszłym roku kupno nowej platformy, ewentualnie zaczekam na 10800X3D. Bo nie chciałbym kupować śmietnika jakim będzie 9800X3D ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam spadki do 80-90fps to i tak dobrze w ogóle 4090 w 4K bez RT w wiekszosci gier i tak ma 100fps plus jedynie kilka tytułów potrafi zajechać go gdzie fps spadnie poniżej 100 a jeszcze mniej gier jest gdzie będzie poniżej 60 fps a mamy jeszcze DLSS w 4K można go użyć i wtedy nawet RT w wiekszosci gier ładnie chodzi a chciałbym przypomnieć że swego czasu powstał taki twór jak Crysis i tak karty nawet powyżej 2 tysięcy złotych z samego topu nie dawały wyświetlić nawet 20fps6w 1080p a teraz tragedia jak spadnie poniżej 60 :E

Według mnie jak jest te 60fps+ to w wieku grach i tak wystarczy nie licząc jakiś dynamicznych sytrzelanek czy wyścigów gdzie warto mieć grubo ponad 100 a w takich grach RPG czy coś jak Alan Wake serio około 60fps jeszcze jak jest RT to dla mnie już jest wypas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Thimedes napisał:

Czyli generalnie 8 GB wydaje się wystarczać, może ze względu na dobrą kompresję Nvidii.

To zależy od gry, bo w Ratchet and Clank:

Cytat

Detale Ultra są oczywiście poza zasięgiem RTX 2080 Super. Chodzi głównie o ograniczenie na gruncie pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Thimedes napisał:

Czyli generalnie 8 GB wydaje się wystarczać, może ze względu na dobrą kompresję Nvidii. RT jeśli już to tylko z DLSS. 2080S zwykle daje radę 1440p 60fps ale nie warto być niewolnikiem ustawień ultra. DLSS Quality nie jest już jak na premierę Turinga, a znacznie lepszy i nie widać mydła, więc zwykle można stosować. Ale pierwsza generacja RTX nie jest dobrze dostosowana do RT, chyba że w 720p.

RTX 5080 może być w RT potencjalnie nawet 5-krotnie szybszy od 2080. 4080 już jest 3-krotnie szybszy. Jednak poziom 2080 w obliczeniach RT jest niski i w związku z tym nawet 5x raczej nie da rady z wieloma promieniami na piksel w 4K. Na pewno Nvidia będzie coś o AI nadawać, ale my powinniśmy to brać nie całkiem dosłownie i poważnie. Jednak ich DLSS stanowi jakiś krok do przodu, który bywa też traktowany jako usprawiedliwienie dla nieszczególnie dobrej optymalizacji.

Nie testował w Harrym czarodzieju optymalizacji :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, michaelius33 napisał:

@kadajo  widać , że to stary mem :E

obraz.png.e3608c9e3e215d0d9a2b9873d4fb43ac.png

To było przewidzenie przeszłości, bo to jest rozdzielczości renderingu DLSS :rotfl:

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, cichy45 napisał:

pamiętaj, że laptopy czyli największy rynek mają topowe rtxy 4090 mobile o wydajności desktopowej 4070S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, wii napisał:

Nie testował w Harrym czarodzieju optymalizacji :E

Nie wiem po co takie idiotyczne komentarze. Hogwarts Legacy dzieje się w 1890 roku, 2 lata przed przystąpieniem do szkoły Albusa Dumbledore'a i 90 lat przed narodzinami Harry'ego Pottera, który jest jedną z bardzo wielu osób tam funkcjonujących. I nie wiem czemu nie miała to być jedna z gier, w których testuje się działanie karty graficznej. Była bardzo popularna po premierze.

17 godzin temu, creatinfreak napisał:

Ogólnie rt zabija wydajność i bez dlss nie warto nawet podchodzić do tego. 

Lepiej mieć płynną rozgrywkę niż ray-tracing. Chyba że można mieć jedno i drugie jednocześnie, wtedy ray-tracing może mieć sens, ale też zależy. Ray-tracing trochę ubija art direction, bo zamiast artyści kierować światłem, to ono samo się kieruje w silniku gry i na GPU.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray Tracing to król! Pamiętaj chłopcze. Nic nie daje tyle radości co odbicie Twojego karabinu w kałuży przez 0.001 sekundy, gdy biegniesz po polu bitwy... NIC! 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprowadzajmy RT do głupkowatych odbić w kałuży. ;)

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie RT to coś właśnie fajnego i dzięki temu gra jeszcze bardziej wygląda realnie a o to chodzi by wyglądały realistycznie przynajmniej większość gier i jak miałbym nie uruchamiać RT to kuoil bym RX 7900XTX i olal 4080 Super bo u,ywke na dwuletniej gwarancji moz a formacie za 3500 zł a RTX poniez 4 nie ma opcji a przecież w zwykłym rasterze to 7900XTX jest taki sam a czasem lepszy jak 4080 Super w 4K.

Ja na turniejach nie gram czy nawet online więc w zupełności płynne 60fps mi wystarczy a w wielu grach które będę chciał ograć jak W3 z RT i tak będzie wydajności ogrom czy też Metro Exodus no i Stalker 2 jak wyjdzie tutaj niewiadoma jak to będzie latało myślę że nie będzie tragedii :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tasak "," <--- to jest przecinek, przecinek stawiamy czasami między wyrazami... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalker 2 nie dostanie na premierę RT i wcale nie musi dostać w późniejszym czasie.

W praktyce dobra implementacja HDR potrafi zrobić lepszą robotę niż te pierdy z dopiskiem RT, które dodają do większości tytułów.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sideband napisał:

dobra implementacja HDR

Słowo klucz 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi