Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już pod 40tkę a wciąż się gęba uśmiecha jak babcia wsuwa zaskórniak do kieszeni z hasłem: masz kup sobie cośtam :D śpieszmy się kochać Babcie ...! :D 

• Like 4
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie te czasy ,że pod choinką były skarpety i kapcie a i tak człowiek się cieszył. (starzy wyjadacze pamiętają te czasy ).

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie te karty będą droższe, bo jak wam babcie dają po 2000 a sobie odkładacie jak na lody 6000 to znaczy ze karty są za tanie  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze w świętach jest by spędzić je z bliskimi, a nie czekać na koperty jak głodny żyd na macę;). Pamiętajcie o swoich dziadkach i babciach zwłaszcza, żeby coś ekstra od siebie dać i się interesować póki czas. U mnie niestety zmarli, gdy byłem młody.

Edytowane przez Kelam
  • Sad 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nostalgia nas wzięła czy co. Ja też nie mam już dziadków a byli wspaniali.Mojego dziadka ulubiony tekst do mnie jak byłem mały i coś mu chciałem pomóc "Z gówniarzami to gówno nie robota" :)

Edytowane przez noah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obie babcie, 22.09 babcia o której mowa wyżej skończyła 90 lat. Wypasiona impreza była. Dziadków już niestety nie mam...

Patrzę po reakcjach online, to tak samo jak był bulwers na 5080 16 GB, tak samo jest z reakcją na 5070 12 GB. Sporo ludzi pisze '5060 8 GB, in 2025, man' :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 5060 ma mieć 8 GB to mam nadzieję ,że tego nikt im nie kupi i będzie stał na półce obok octu.

• Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, matfcbpl napisał:

Nie będzie nowy RTX do i7 obecnego, spokojnie.

W sumie jakby tak RTX 5090 sparować z C2Q Q6600 albo Q9770 to ciekawe czy chociaż wentyle by odpalił (zakładając jakiś normalny scenariusz typu 1440p a nie 16K).

Tu ktoś testował 4090 z Q6600 :E 

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam poziom zużycia byłby coś na poziomie 10-15%? :D wątpliwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, trochę offtop ale nie dawało mi to spokoju :E CP2077 max ustawienia 1440p DLAA

Stock to stock

UV to próba ustawienia zegara efektywnego takiego jak stock @ 940 mV, mem +1700 (nie wiem czy stabilne, tylko kilka pętli w benchmarku), PL 133%

OC to mem +1700, napięcie 1.07V rdzeń +215, 133% power limit

Może na starszych 4090 z limitem 1.1V i co za tym idzie wyższym zegarem w jakiś grach dałoby się dobić do PL 600W ale na 1.07V nie ma opcji, nawet w Quake RTX po OC dobiło do 450W tylko.

MS8kJGA.png

Dlatego podtrzymuje swoje zdanie, że UV na 4090 nie ma sensu chyba że komuś zależy tylko i wyłącznie na poborze energii.

Może 5090 z TBP 600W to zmieni i będzie się odbijać od power limitu jak 3090 i przywróci sens UV w celu zyskania wydajności. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, noah napisał:

Jeśli 5060 ma mieć 8 GB to mam nadzieję ,że tego nikt im nie kupi i będzie stał na półce obok octu.

12GB zarezerwowane jest dla RTX 5070. 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12GB mogą sobie wsadzić w buty skoro są już na rynku gry, które ten limit przekraczają:

https://www.techpowerup.com/review/star-wars-outlaws-fps-performance-benchmark/5.html

https://www.techpowerup.com/review/black-myth-wukong-fps-performance-benchmark/5.html

Edytowane przez leven
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, noah napisał:

Będą schodzić jak świeże bułeczki.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurteczka wziął sobie do serca słowa najsilniejszego człowieka na ziemi

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, leven napisał:

Gowno gierki od ubikacji i chinska popierdolka. Pytanie czy nvidia powina dawac wiecej vram czy tworcy gier pownni wziasc sie za robote 🤣 Jednak chyba to drugie. Jak na UE5 masz ciagly stutger na top cpu to wina topowych cpu czy optymalizacji gry ?? ;) Lepiej zwalic na brak vram czy slaby procesor. I nvidia ma dawac wiecej vram za darmo bo gowno deweloperzy nie ogarniaja swoich gier.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, noah napisał:

Takich będzie najwięcej schodzić, bo jak ktoś składa taniego kompa to nie ma wyboru, a NV lepsze od AMD i cyk. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, matfcbpl napisał:

będę czekał na RTX 5080 24 GB (czy tam RTX 5080 SUPER 24 GB) lub pójdę w RTX 5090 32 GB. W tego kastrata 16 GB nie pójdę. Nie zaskoczył niczym kurtka. 5070 powinna mieć 16 GB (obecnie to jest tak naprawdę 5060), 5080 powinna mieć 24 GB (obecnie to tak naprawdę jest 5070), a ta RTX 5090 to powinien być taki smok jak zapowiadają. Szkoda, że tak kurtka odleciał. Jak kupowałem GTX 1070, to jakoś nie była ta karta takim kastratem w porównaniu do najwyższej półki.

Zgadzam się co do ilości pamięci. Przewiduję:

5070 12GB $600 (baardzo obcięta karta, 5070 tylko z nazwy)

5070 Ti 16GB $800

5080 16GB $1000

5080 24GB $1200

5090 32GB $2000

Przypomnę, że 1080 Ti miało 11 GB w marcu 2017 za $700. To będzie aż 8 lat do premiery serii 50X0. Tylko AI i RT wyraźnie odróżniają te karty. Ogólnie to zastanawiają mnie perspektywy dalszego rozwoju branży szczególnie gier przy takiej a nie innej sytuacji z cenami i postępami specyfikacji. Proce Intela nie będą szybsze w grach, a karty Nvidia będą szybsze ale będą też drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja też taka jest, że ogromne ilości dużych drogich kart potrzebne są do uczenia sztucznych inteligencji i to nie będzie bez wpływu na priorytety. Nasze gierki są mniej ważne i to w sumie zrozumiałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Wy jęczycie, masakra. Tu zawsze tak było czy tylko teraz? Zero optymizmu. 

Rozumiem jęczeć 6 stycznia jak okaże się, że karta kosztuje 15k zł. Ale jęczeć do spekulacji? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to specyfikacyjnie 4060 Ti 16GB jest nawet spoko. Jest 50% szybsze od 3060 i ma 33% więcej RAM, ale 2000 zł to nieco drogo. Powiedzmy że 1600 zł byłoby w miarę fajnie.

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Ale Wy jęczycie, masakra. Tu zawsze tak było czy tylko teraz? Zero optymizmu. 

Rozumiem jęczeć 6 stycznia jak okaże się, że karta kosztuje 15k zł. Ale jęczeć do spekulacji? 

Odkąd Turinga zaprezentowano tak jest na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi