Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Broly napisał:

Żeby opłacało się kupić 5070 to musiała by kosztować max 5 tyś i mieć 16 gb + wydajność 4080.

14451822582031.jpg

• Haha 3
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Smogsmok

my-apolocheese-im-sorry.gif

Mój błąd cena mi się jebła :E

4 tysiące miało być xDD

Nie widziałem że RTX 4080 Super można już kupić za 4599 zł :P ostatnia cena jaką widziałem to był zwykły 4080 za 5.5 k :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jeszcze raz ci się pomyliło - 3 koła miało być:whee:. 12GB karta o mocy 4080, gdy można już dziś dostać za 4.5k 4080s, to żadna okazja by była, a kolejne naplucie w mordę. Ale spokojnie z plotek wynika, że lekko najwyżej 4070ti wyprzedzi, także o pluciu nie ma mowy - tutaj już wchodzi w grę stawiania klocka na klatę graczy przez kurteczkę;).

e: widzę edytowałeś. No, za 4.5k można nawet dostać. Ale pewnie niedługo tak będzie. 

Edytowane przez Kelam
  • Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kelam napisał:

Chyba jeszcze raz ci się pomyliło - 3 koła miało być:whee:.

Starałem się być bardziej realny z tymi 4k bo 3k wiadomo nierealne 8:E

Koniec końców nie wiadomo jaka będzie wydajność 5070, trzeba czekać na premiere.

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5070 ma dostać 6400 CUDA-ków. To jest idealnie pomiędzy 4070 a 4070 Super. 

A co za tym idzie - cena zostanie na poziomie identycznym co 4070, czyli 599$. W sklepach poniżej 3000 zł.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdyle interes życia i jeszcze 12 GB :E

hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAx

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Broly napisał:

Dlatego co najwyżej do grudnia czekam aż budżet podreperuje :E

Ja czekam z kupnem RTX4070TI Super max. do black friday, może jakąś 1-2 stówki się uda ugrać, ale najprawdopodobniej to te 1-2 stówki do końca listopada podrożeją i kupię za tyle samo co teraz 🙃

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli do tego czasu jakaś sensowna promka się trafi za przyzwoitą wersję, to nie czekaj, tylko bierz. Pamiętaj, że u nas black friday, to jest black frajer edition - kpina, parodia i zaprzeczenie eventu czyszczenia magazynów i mega promek w stanach. Sklepy z wielu branż specjalnie podbijają ceny przed premierą (eventu BF), a jak już obniżą, to rzadko kiedy wychodzi z tego coś sensownego, a co tu mówić o szałowych promkach. Nie u nas. Nie w Polsce;)

Edytowane przez Kelam
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, muszka9 napisał:

Ja czekam z kupnem RTX4070TI Super max. do black friday, może jakąś 1-2 stówki się uda ugrać, ale najprawdopodobniej to te 1-2 stówki do końca listopada podrożeją i kupię za tyle samo co teraz 🙃

Podobno takie praktyki zostały zakazane w pl ale nie wiem w tym prawdy, jak sobie przypomnę gdzie to było to wstawię.

Ale pewnie tak będzie :E https://www.x-kom.pl/p/1277294-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-windforce-max-oc-16gb-gddr6x.html tydzien przed BF skoczy do 4.199 a na BF do 3.899 :E

1 minutę temu, Kelam napisał:

Jeżeli do tegPamiętaj, że u nas black friday, to jest black frajer edition - kpina, parodia i zaprzeczenie eventu czyszczenia magazynów i mega promek w stanach. Sklepy z wielu branż specjalnie podbijają ceny przed premierą, a jak już obniżą, to rzadko kiedy wychodzi z tego coś sensownego, a co tu mówić o szałowych promkach. Nie u nas. Nie w Polsce;)

Dokładnie tak :D

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kelam napisał:

Jeżeli do tego czasu jakaś sensowna promka się trafi za przyzwoitą wersję, to nie czekaj, tylko bierz. Pamiętaj, że u nas black friday, to jest black frajer edition - kpina, parodia i zaprzeczenie eventu czyszczenia magazynów i mega promek w stanach. Sklepy z wielu branż specjalnie podbijają ceny przed premierą, a jak już obniżą, to rzadko kiedy wychodzi z tego coś sensownego, a co tu mówić o szałowych promkach. Nie u nas. Nie w Polsce;)

Ta, zacząłem już obserwować ceny w sklepach, zobaczymy jak przez najbliższe tygodnie będzie to wyglądało.

Wielka szkoda, że taka kaszana w line-upie 5xxx, bo w takie 16GB 5070 celowałem

5090 to poza zasięgiem

5080 z 16GB to porażka i będzie pewnie koło 6k kosztować, wiec bezsens jak jest 4080super za 4,5k.

5070 z 12GB to się nie ośmieszajmy.

5 minut temu, Broly napisał:

Podobno takie praktyki zostały zakazane w pl ale nie wiem w tym prawdy, jak sobie przypomnę gdzie to było to wstawię.

Ale pewnie tak będzie :E https://www.x-kom.pl/p/1277294-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-4070-ti-super-windforce-max-oc-16gb-gddr6x.html tydzien przed BF skoczy do 4.199 a na BF do 3.899 :E

Teraz chyba już nie przejdzie bo muszą podać najniższą cenę z ostatnich 30 dni. Chyba, że na 31 dni przed Black Friday podniosą cenę :E

Edytowane przez muszka9
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Radio_Tirana napisał:

5070 ma dostać 6400 CUDA-ków. To jest idealnie pomiędzy 4070 a 4070 Super. 

Czyli będzie 4070 Super 5070 w cenie 4070 Super i wydajności 4070 Super :E Jest postęp.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, muszka9 napisał:

Ta, zacząłem już obserwować ceny w sklepach, zobaczymy jak przez najbliższe tygodnie będzie to wyglądało.

Istnieje jeszcze inne wyjście. 

Możesz się nakręcić na nowego Radeona 8700XT czy tam 8800XT, przez następne 3 miesiąc śledzić wszystkie rzecieki dot. specyfikacji oraz wydajności, na koniec otworzyć testy i... 

...i dojść do wniosku, że jednak lepiej było brać te 4070 Ti Super 8:E😉

Edytowane przez Radio_Tirana
Literówka
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, cichy45 napisał:

Czyli będzie 4070 Super 5070 w cenie 4070 Super i wydajności 4070 Super :E Jest postęp.

Nie rozumiem serio celu robienia 5070 :E po co dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale były już w ofercie nvidii takie wyciągacze kasy, np GTX 770 (aka 680), potem wprowadzenie GTX 760. Wyciągać kasę zawsze umieli, seria 5000 też będzie czymś podobnym (poza 5090 oczywiście)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, razeks napisał:

Ale były już w ofercie nvidii takie wyciągacze kasy, np GTX 770 (aka 680), potem wprowadzenie GTX 760. Wyciągać kasę zawsze umieli, seria 5000 też będzie czymś podobnym (poza 5090 oczywiście)

Szkoda że nie będzie powtórki cenowej z 2080ti i 3070 :E :E

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak trzeba się cieszyć że co generację mamy nową architekturą a nie powtórkę Fermi i Keplera, gdzie GTX 480 stał się GTX 570, a GTX 680 stał się GTX 770 :E 

A, no i nie wspominając nawet serii 9x00 GTx :E 

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Broly napisał:

Nie rozumiem serio celu robienia 5070 :E po co dlaczego ?

Przecież będzie bardzo ładna 5070 tylko pod nową nazwą 5080 ;)

Tylko ta ostatnia kolumna się nie będzie zgadzała :D

Zrzut ekranu 2024-10-12 1857092-min.jpg

Edytowane przez muszka9
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co narzekać, będą tanie RTX 4090 z drugiej ręki.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, muszka9 napisał:

Poluj na OLX, na nowe, z nieotwieranym pudełkiem. Z przesyłką OLX. Ja tak kupiłem Ryzena 9 7950X3D za 1926 zł. Tam dopóki nie potwierdzisz, że jest OK z towarem, to facet nie dostaje kasy więc nie jest łatwo kogoś oszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne ploteczki, tym razem z tajwańskich mediów. Stoją w sprzeczności z kopytkiem i jego gdybaniem o 10% większej wydajności 5080 względem 4090. CI tutaj spekulują, że będzie 5080 znacznie słabszy. I te spekulację bardziej się kalkulują patrząc na specki i to, że 5070 ma być tylko leciutko ponad 4070ti. Także może być śmieszniej niż niektórzy zakładają. W sumie zamiast się kompromitować, to mogłaby po prostu nvidia wydać 5090 jako titana za 3 kafle zielonych i nic więcej już nie wypuszczać z tej pseudo generacji, skoro mają w planach taki piach poniżej topki. Póki co, to nadal tylko plotki, ale coraz gorzej to wygląda z każdą pogłoską. 

Edytowane przez Kelam
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NVIDIA wypuści przestanie produkować serię 4000 i ludzie będą kupować. Co rzuca to wezmą, będą narzekać, biadolić ale w końcu kupią. Albo odejdą całkiem od PC a NVIDIA póki co wyprzedali balckwella na rok wprzód pod ai więc im lotto gaming i te marzę niskie :)

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kelam napisał:

Kolejne ploteczki, tym razem z tajwańskich mediów.

Mhm, już widzę jak ludzie masowo wyprzedają swoje 4090 z powodu 5080 :E 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, cichy45 napisał:

Mhm, już widzę jak ludzie masowo wyprzedają swoje 4090 z powodu 5080 :E 

:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi