Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

A AMD zamiast konkurować cenowo adekwatnie do tego co oferują, oczywiście dadzą 90% tego co dała Nvidia. :E I tak się to będzie w kółko toczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Amd teraz nic sensownego nie da aż do rdna5. Co najwyżej atrakcyjnie wycenionego średniaka rdna4, ale dla mnie to żadna oferta, bo mi nowy 7900gre z lepszym rt do niczego niepotrzebny. Rdna5 najwcześniej na koniec 2025.

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Isharoth napisał:

A AMD zamiast konkurować cenowo adekwatnie do tego co oferują, oczywiście dadzą 90% tego co dała Nvidia. :E I tak się to będzie w kółko toczyć.

U AMD nie będzie teraz nic ciekawego...plotki mówią, że w rasterze kolejna generacja dostanie od 7900xtx...a nawet xt;) Jedynie tyle, że ma być poprawa w RT. Także bardzo prawdopodobne, że u mnie po 6950xt wpadnie nvidia, raczej będzie celowane w 5070ti, max 5080...no na pewno nie wpadnie AMD bo po co zmieniać na coś o tej samej wydajności w rasterze :E 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki w ogóle jest sens wypuszczania nowej generacji która w standardowych zastosowaniach będzie gorsza.

Co ich powstrzymuje żeby skleić dwa chipy razem i rzucić jakiegoś potworka TGP 450 watów jak u NV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD już takie akcje odwalało, choćby ostatnio 5700xt który plasował się jeśli dobrze pamiętam miedzy 2070 a 2070s...z tym że teraz to może być konkurencja do jakiś 5060/ti co najwyżej jeśli wierzyć plotkom:hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Jak myślicie? Ile za 5090 krzykną na wejściu?

Przejrzałem temat rtx4000 i przed poznaniem cen większość typowała za 4090 widełki 7-9k

Po pojawieniu się w sklepach forum zaploneło

"Jak ludzie będą kupować w tych cenach to się nie zdziwię jak seria 5xxx zacznie się od 20000zł"

Nie muszę wspominać, że szarpano za 10-11k jak Reksio szynke, a to było 2 lata temu.

Ja już obstawiam 18k za 5090 po pojawieniu się w sklepach. 

Edytowane przez T0TEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak seria 5xxx nie wniesie nowych technologii, to nie ma co się na nie rzucać, tylko poczekać na spadki cen serii 4xxx i kupić fajne np. 4080S w niższej cenie. Ale, jak seria 5xxx wniesie nowe ficzery, to już tak kolorowo nie będzie i ceny kart pewnie będą wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, takie technologie, których nawet nie wiesz, że byś potrzebował. 😁

• Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Isharoth napisał:

A co mają zrobić? Dać dużo niższą cenę i niewiele zarobić. Taki 4850 w dawnych latach nie dlatego kosztował 199$ bo AMD to dobry wujek tylko te karty były tanie w produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, T0TEK napisał:

Nie muszę wspominać, że szarpano za 10-11k jak Reksio szynke, a to było 2 lata temu.

Wtedy dolec stał całkowicie w innym świecie, na premierę 4090 to było ~5 zeta za dolca + 23% VAT :E .

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD nie ma szans już dogonić Nvidii w TOP. 

7900XTX vs mocno pocięta ADA102 (4090) - różnice wydajności są olbrzymie (gigantyczne wręcz w RT). 

Nvidia za chwilę znowu wydaje TOP który ma być lepszy od aktualnego, a AMD ? Stagnacja. 

RDNA5 aby zaszkodzić NextGen Nvidia musiała by dokonać cudu i przyspieszyć co najmniej 2X (200 % booosta ? Zazwyczaj TOP przyspiesza od 30 do 50 % z Gen na Gen).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, lukadd napisał:

Wtedy dolec stał całkowicie w innym świecie, na premierę 4090 to było ~5 zeta za dolca + 23% VAT :E .

Nawet jakby 5090 był za 1900$ to i tak będzie tańszy niż 4090 na premierę. :E 

Tak jak z Superkami, ja trafiłem w cenę a dużo osób się śmiało ze NV nie da więcej wydajności w tej samej cenie :E No ale cena dolara zrobiła swoje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, sideband napisał:

A co mają zrobić? Dać dużo niższą cenę i niewiele zarobić. Taki 4850 w dawnych latach nie dlatego kosztował 199$ bo AMD to dobry wujek tylko te karty były tanie w produkcji.

Skoro nie nadążają technologicznie za Nvidią to powinni realistycznie wycenić swoje produkty, żeby były jakkolwiek bardziej atrakcyjne dla potencjalnych nabywców. Po co ktoś ma kupować kartę od AMD za 100-200zł mniej, skoro od Nvidii dostanie: DLSS (lepsze od FSR), lepsza wydajność w RT, CUDA, funkcje typu RTX HDR, Super Resolution. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to że z AMD jest mniej bolączek jeśli chodzi o stery pod Linuxa. Ale nawet tu Nvidia zaczęła coś (w końcu) działać i ludzie chwalą 555 beta na Wayland, choć jeszcze jest trochę pobugowany. ;) 

Może się wydawać że to co wymieniłem to jakieś bzdety, ale tak naprawdę coraz częściej będzie się z tego korzystać. A odpowiedniki tych technologii u AMD, jeśli istnieją, to często działają gorzej niż u Nvidii. Nawet Intel mimo problemów ze sterownikami na pierwszej serii dGPU, wypadł lepiej od AMD pod względem RT i upscalingu. :E To nie tak że ludzie zakochali się w NV i specjalnie nie kupują kart od AMD żeby zrobić im na złość.

No mogą też iść w zaparte i dalej tracić udział na rynku.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Isharoth napisał:

High end i generalnie rynek dla entuzjastów hardware przejmie NVIDIA, a dla przeciętnie zamożnych graczy zostanie Intel. 

AMD skupi się na konsolach i równowaga w przyrodzie zostanie zachowana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, RTX4090 napisał:

AMD nie ma szans już dogonić Nvidii w TOP. 

Na chwile obecną to oni nie bardzo chcą nawet swój obecny top gonić, skoro najszybsza ich karta kolejnej generacji to będzie w rasterze ~6950XT, czyli top dwie generacje wstecz względem niej :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to co oni maja gonić, karty po 8-12 tys. na premierę ? :E

Nvidia może i odjechała wydajnością ale też i ceną, żeby się nie okazało ze sami oddadzą dużą część rynku AMD na tacy.

Na razie to widać trend ale kupowania kart poprzedniej generacji po wyjściu aktualnej a coraz mniej osób rzuca się na premiery które są po prostu ultra drogie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kadajo napisał:

Na razie to widać trend ale kupowania kart poprzedniej generacji po wyjściu aktualnej a coraz mniej osób rzuca się na premiery które są po prostu ultra drogie.

W sumie sam tak zrobiłem przy obecnym GPU...po wejściu RTX4000 i RX7000 kupiłem 6950XT.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja tak planuje zrobić. Zostawiłem obecną serię 4xxx, żeby wyszła 5xxx. Seria 4xxx potanieje, bo musi i wtedy mile widziana 4080S jak z  wypłaty starczy.  Optymistyczna wizja :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poczekam aż opadnie premierowy kurz i ceny się ustabilizują, obecna karta jeszcze daje radę w 3440x1440 więc mnie nie ciśnie na zmianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba, że seria 5xxx okaże się na tyle atrakcyjna, że np. wynalazek pokroju 5060ti będzie mieć 16GB Vram, będzie zbliżony wydajnościowo do 4070 TiS i będzie kosztować 3kzł :notworthy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak za 3 lata myślę ze będzie 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i będzie można cieszyć się większą ilością klatek w nowej grze cyberpunk 2077 i rdr2.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

W sumie to co oni maja gonić, karty po 8-12 tys. na premierę ? :E

Nvidia może i odjechała wydajnością ale też i ceną, żeby się nie okazało ze sami oddadzą dużą część rynku AMD na tacy.

Bo teraz albo masz bardzo dobre i drogie karty, albo tanie i średnie, przecież branie takiego RTX 4060 nie miało sensu, jak dla mnie tylko ten 4070 Ti był złotym środkiem wartym wykosztowania się, 4080 niezbyt no i jak ktoś chciał topkę to 4090 robiła przeciąg, ale właśnie - kasa. 

W sumie gdyby nie FG to bym się nie pchał w 4070Ti nawet, tylko wziął AMD. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Isharoth napisał:

Skoro nie nadążają technologicznie za Nvidią to powinni realistycznie wycenić swoje produkty, żeby były jakkolwiek bardziej atrakcyjne dla potencjalnych nabywców. Po co ktoś ma kupować kartę od AMD za 100-200zł mniej, skoro od Nvidii dostanie: DLSS (lepsze od FSR), lepsza wydajność w RT, CUDA, funkcje typu RTX HDR, Super Resolution. Jedyne co przychodzi mi do głowy, to że z AMD jest mniej bolączek jeśli chodzi o stery pod Linuxa. Ale nawet tu Nvidia zaczęła coś (w końcu) działać i ludzie chwalą 555 beta na Wayland, choć jeszcze jest trochę pobugowany. ;) 

Może się wydawać że to co wymieniłem to jakieś bzdety, ale tak naprawdę coraz częściej będzie się z tego korzystać. A odpowiedniki tych technologii u AMD, jeśli istnieją, to często działają gorzej niż u Nvidii. Nawet Intel mimo problemów ze sterownikami na pierwszej serii dGPU, wypadł lepiej od AMD pod względem RT i upscalingu. :E To nie tak że ludzie zakochali się w NV i specjalnie nie kupują kart od AMD żeby zrobić im na złość.

7900xtx jest na poziomie 4080 do tego tańszy i ma 1.5x więcej pamięci. To nie jest takie proste jak Ty myślisz. Oni technologicznie od dawna są słabsi pomimo to karty się sprzedawały. Załamanie powstało 2013/2014 kiedy NV mocno poprawiła stery. Nawet mając podobny wydajnościowo sprzęt ludzie "przestali" kupować karty od AMD pomimo niższych cen. Jeszcze niższa cena nie zatrzyma tego trendu. Intel pomimo też nie rozdaje kart za darmo, a i tak leci na stratach i przy obecnym sofcie ciężko im zdobyć więcej rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi