Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Z perspektywy czasu Turing jest lepszy niż niektórym się wydawało, a Pascal nie tak dobry ;)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w większości przypadków wymiana karty z serii na serię nie ma dziś żadnego sensu. To się będzie teraz ciągle powtarzać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo dali dlss który działa jak devi zechcą? bo jeszcze pierwsze rt da się odpalić? Sam jeszcze na 2080ti siedzę.

Siedzę bo nie chce mi się kombinować by na tej sf zasiłce podpiąć jakoś te nowe 12pin :E

Na te suche liczby to się nie ma co napalać. Może w starszych grach nie dadzą już takiego kopa a ciekawe czym będą chcieli sprzedać nowość. Jakoś te tensory poprawili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie no, nawet nie biorąc pod uwagę DLSS, to Turingi z czasem trochę odskakiwały od Pascali w czystej wydajności. DLSS to był tylko gwóźdź do trumny Pascali. ;) 

Warto zerknąć jaka była różnica między 2080 a 1080 Ti, a jaka jest teraz.

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Garru napisał:

(...) Trzeba podziękować cudnej, wolnej i wspaniałej Ameryce, która chce dobra dla świata, dlatego biedni Chińczycy teraz muszą wpływać na losy całego globu (...(

Czy my nadal mówimy o GPU (czyt. zabawce do gier)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
39 minut temu, sideband napisał:

Z perspektywy czasu Turing jest lepszy niż niektórym się wydawało, a Pascal nie tak dobry ;)

Oczywiście Turing zyskiwał. No, ale powoli z czasem. Premierowo nie było rewolucji, było wręcz mocno przeciętnie, czas mijał, w końcu pojawiały się pojedyncze gry lepiej wykorzystujące architekturę i nagle cyk pyk ~2 lata minęło , wpadł Ampere który i tak pozamiatał Turinga :E

15 minut temu, Isharoth napisał:

Warto zerknąć jaka była różnica między 2080 a 1080 Ti, a jaka jest teraz.

Tak, zgadza się na przestrzeni wielu lat.
Premierowo i pierwszy rok turinga to była raczej ogólnie słabizna vs jak ktoś miał takiego 1080Ti. Drugi rok już coś więcej Turingi zaczynały pokazywać, no, ale Ampere już był i tak tuż tuż.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Isharoth napisał:

Moim zdaniem w większości przypadków wymiana karty z serii na serię nie ma dziś żadnego sensu. To się będzie teraz ciągle powtarzać.

Sens jest zawsze wymieniać dla dużego boosta ja wymieniałem tak:

770-->(boost)970 -->1080 (duży boost) -->2080TI (duży boost) -->4090 (ogromny boost)

Następna zmiana MOŻE 6090. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, RTX4090 napisał:

Sens jest zawsze wymieniać dla dużego boosta ja wymieniałem tak:

770-->(boost)970 -->1080 (duży boost) -->2080TI (duży boost) -->4090 (ogromny boost)

Następna zmiana MOŻE 6090. 

i wtedy zmienisz nick na rtx 6090?

• Haha 4
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lukadd napisał:

Premierowo i pierwszy rok turinga to była raczej ogólnie słabizna

Ludzie już zapomnieli, że to seria RTX 2000 jako pierwsza ukształtowała obecne ceny i był to bardzo duży czynnik hamujący. 

RTX 2060 za 1500 zł, RTX 2070 za 2800 zł. RTX 2080 Ti za 5,5 patyka (taniej obecnie kupicie 4080 Super). Takie ceny były w 2019 roku. 

Gracze zaczęli przychylniej patrzeć na Turingi po premierze Superek. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, RTX4090 napisał:

Patrząc na to jakie ceny i promocje są na karty graficzne i inne rzeczy z elektroniki w Niemczech, to ja nie widzę sensu nie przesiadania się co generację na topowe modele, bo i tak sprzedając potem taką kartę w Polsce to jestem mało stratny, a zawsze mam top wydajność, no ale jak kto woli :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, leven napisał:

Jak zrobią RTX 5060 w wersji 8GB 128 bit, to nikt tego kijem nie dotknie :E Może 5060ti 16GB 190bit się pojawi, to łykam :]

już na pure jest przeciek że 5060ti 128-bit ale chociaż ddr7, a 4060 na ddr6 i 4 SM mniej :E może nie być mocniejszy od 4060 no chyba że mocniejszy w cenie. i się jeszcze okaże że po premierze 5xxx że 4060ti 16gb to nie taka zła karta 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Łopatologicznie podchodząc do sprawy, 128bit + ddr7 może dać efekt 192bit ddr6, tylko ile tej pamięci ma być ? Bo jak 8GB to klapa, 12GB słabo, dopiero 16GB będzie OK. 5060ti powinna być w wydajności obecnego 4070, więc dla mnie w sam raz :]

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

128-bit i pcie x8 to raczej nie będzie dobry deal do mobasa z pcie 3.0 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, King Arthas napisał:

Patrząc na to jakie ceny i promocje są na karty graficzne i inne rzeczy z elektroniki w Niemczech, to ja nie widzę sensu nie przesiadania się co generację na topowe modele, bo i tak sprzedając potem taką kartę w Polsce to jestem mało stratny, a zawsze mam top wydajność, no ale jak kto woli :) 

No nie powiedziałbym. 3090ti wyszła i kosztowała około 8-9k zł a kilka miesięcy później wyszła 4090 więc 3090ti spadła cenowo do jakichś 4k zł.
Ludzie nie potrzebują topowej wydajności bo nie mają gdzie tego wykorzystać. Kupić kartę za 10k zł żeby zagrać w 1-3 tytuły AAA przez 2 lata to średni interes a do multi większość nie potrzebuje 200 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Keken napisał:

No nie powiedziałbym. 3090ti wyszła i kosztowała około 8-9k zł a kilka miesięcy później wyszła 4090 więc 3090ti spadła cenowo do jakichś 4k zł.

Ty piszesz o cenach na samym szczycie, gdzie było krypto w szale. To jest inna kwestia. Ja niektóre rzeczy nawet sprzedałem drożej przy wyprowadzce z Polski, gdy musiałem się komputera pozbyć. Dodam, że Pixela 8 kupiłem w sklepie na promocji w Australii za 750AUD plus 30AUD karta na miesiac (od razu zrezygnowałem), gdzie w Polsce o takich cenach można pomarzyć. Wiekszość rzeczy miałem z Niemiec, bo nawet przez pośrednika się opłaca.

Edytowane przez King Arthas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, ghs napisał:

128-bit i pcie x8 to raczej nie będzie dobry deal do mobasa z pcie 3.0 

Czekam na nowe Intele, więc i mobo będzie na pci-e 5.0 :] Ale w pierwszej kolejności ofkors nowa karta, tylko nie wiem, czy nvidia wprowadzi nowe hardwarowe ficzery typu FG nowej generacji, czy DLSS4 :E Jak będą nowe techniki, to pozostaje tylko zbieranie kasy na serię 5xxx i raczej 5060ti. 5070 będzie cenowo poza moim zasięgiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, leven napisał:

dopiero 16GB będzie OK. 5060ti powinna być w wydajności obecnego 4070, więc dla mnie w sam raz

Po co karcie pokroju 4070 aż 16GB VRAM? Chyba tylko po to żeby usprawiedliwić wzrost cen Kurteczce xD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też jestem zdania, że 12GB już obleci w karcie o wydajności RTX 4070 (czyli pewnie 5060Ti). W 5070 fajnie byłoby zobaczyć więcej, ale na razie wygląda na to, że wleci też 12GB.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, galakty napisał:

Po co karcie pokroju 4070 aż 16GB VRAM? Chyba tylko po to żeby usprawiedliwić wzrost cen Kurteczce xD

Jak po co ? W 1440p wydajność będzie przyzwoita, ale patrząc na gry, które łykają w 1080p ponad 10GB Vram śmiem przyjąć za pewnik, że za rok zabraknie 12GB Vram. Obecna 3060ti 8GB jest przeżytkiem, więc mus kupić coś z większą ilością Vram :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie 5070Ti o ile wyjdzie będzie miała 16GB, chyba że zrobią cyrki i dostanie tez 12GB :/ 

Teraz, leven napisał:

Jak po co ? W 1440p wydajność będzie przyzwoita, ale patrząc na gry, które łykają w 1080p ponad 10GB Vram śmiem przyjąć za pewnik, że za rok zabraknie 12GB Vram. Obecna 3060ti 8GB jest przeżytkiem, więc mus kupić coś z większą ilością Vram :]

Ok, czyli mylisz potrzeby z alokacją, wszystko jasne. 

6700XT też łykała 12GB w 1440p... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5070Ti czyli przyjmijmy wydajność pokroju 4080, ale z 12GB VRAM? - a ludzie narzekali na serię RTX 4xxx 😄

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no na pewno dostanie minimum 16 prawda ?

Prawda ?

Laughing Tom Cruise | Nurse memes humor, Tom cruise, Laugh

• Like 1
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nvidia pójdzie śladem apple, i powie że 8 GB u nivdii to jak 16 u radeona.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teeee, żeby się nie okazało że wymyślą coś pokroju DLSS tylko do VRAM i faktycznie tak będzie XD

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi