Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Radio_Tirana, nie wymyślaj jakichś teorii spiskowych. Co sugerujesz, że inżynierowie NVIDIA nie mają co robić tylko siedzieć przy twórcach gry i podpowiadać np. połącz te dwa modele 3D w jeden, żeby na kartach AMD była gorsza wydajność.

Z każdej gry można łatwo przechwycić TLAS i BLAS, wyświetlić jaką geometrię zawiera i sprawdzić jak jest podzielona, za pomocą np. Nsight Graphics, Microsoft PIX.

Edytowane przez SebastianFM
  • Confused 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, RTX4090 napisał:

Prezentacja modeli PRO - 29 lipca (konferencja zapowiedziana) - około 190 SM (rzadko są pełne chipy), 512 bit, 48 GB pamięci 

Nic tam nie zapowiedzą, układy pod gry powinny być zapowiedziane we wrześniu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFM Przypomnij sobie aferkę w Wieśku 3 co się znajdowało pod teksturami co karty AMD musiały liczyć i dzięki temu im wydajność siadała :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak tam afera była z W3? Nie przypominam sobie chyba, że chodziło o Crysis 2 ;)

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobna sytuacja jak teraz z RT. Karty AMD miały słabą wydajność przy korzystaniu z tesselacji. W Wiedźminie 3 też była niższa wydajność na kartach AMD przy włączonym HairWorks, używającym tesselacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

On tam będzie gadał o EjAj i robotyce. To jest teraz najważniejsze i nie ma się co dziwić, taki jest trend, zdominowali rynek i wyciągają z niego niewyobrażalny hajs. Jak tak dalej pójdzie to wogóle rakiem się wycofają z GPU😂

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SebastianFM napisał:

Podobna sytuacja jak teraz z RT. Karty AMD miały słabą wydajność przy korzystaniu z tesselacji. W Wiedźminie 3 też była niższa wydajność na kartach AMD przy włączonym HairWorks, używającym tesselacji.

Tak, ale ta akcja wodą pod mapą miasta i masakrowaniem kart AMD przez teselację dotyczyła "Crysis 2", do tego Sideband się odnosił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kaczkofan, ja o tym doskonale wiem, nie musisz mi nic tłumaczyć. Co ci się nie zgadza w mojej odpowiedzi? @TheMr. napisał o Wiedźminie 3 więc wyjaśniłem o co tak naprawdę chodziło.

A jeżeli chodzi o Crysis 2 to w ogóle czy ktoś zweryfikował to, czy rzeczywiście ta woda była renderowana podczas gry? Ten film na YT pokazujący tą wodę pod miastem to jest nagranie z edytora a nie z gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj już nie brońcie AMD że gorzej chodzi w grach bo producenci gier robią wałki. Nawet gdyby ich nie robili to dalej NV będzie lepsza. Niestety, bo lepiej dla nas by było jakby się AMD ogarnęło i wypuściło coś pokroju Ryzena. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radki są po prostu dla ludzi, którzy RT nie włączają :E Osobiście rok temu wchodząc po 3070 w 6950xt liczyłem się z tym, że tutaj amd leży i kwiczy...no ale mając wybór między nim a 4070 jakoś wolałem radka, do 4070ti mogłem dopłacić...ale nie chciałem  :E 

W sumie to też po trosze wybrałem go żeby te mityczne problemy zobaczyć...no nie zobaczyłem :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nvidia - only one true love 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, SebastianFM napisał:

A jeżeli chodzi o Crysis 2 to w ogóle czy ktoś zweryfikował to, czy rzeczywiście ta woda była renderowana podczas gry?

Z tego co ja pamiętam to afera była o to, że mało znaczące i posiadające mało detali obiekty typu krawężnik czy betonowa zapora miały teselacje płaskich powierzchni do milionów poligonów. Ale nie wiem czy to było faktycznie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 5060 znowu dostanie 8GB to skończy się to tak

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo jak ktoś kupuje 4060 Ti do grania w 4K to faktycznie tego VRAMu może zbraknąć ;) W 1440p już praktycznie różnic nie było, a i tak osobiście bym powyżej 1080p nie wchodził z taką kartą.

Brakuje mi porównania w tym teście do takiego RTX 3070/3080 z 8GB VRAMu, wtedy by było widać lepiej... Mocno naciągany film jak dla mnie, walnął 4K HIGH/VERY HIGH i zdziwienie że słaba karta z 8GB nie daje rady. Tak wersja 16GB działa lepiej ale i tak FPSów mało więc ja bym już ją dawno wymienił na nową kartę 🤣

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba inny film oglądamy. Wersja 8GB ma czasami problem nawet z 4K dlss performance czyli 1080p. A wtedy te karty mają często po 60+ fps więc nie mało. Konsolowcom wystarczy 30 z dropami i nie narzekają :)

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądamy tylko nie czytasz co napisałem... Kto kupuje 4060 Ti do grania w 4K?! Nawet na 4070Ti nie przyszło mi to do głowy, testy pod tezę wybrane i tyle. Przyznałbym Ci rację gdyby w 1080p był też problem, ale jakimś cudem nie ma nawet w 1440p i nie mieszaj do tego DLSS bo to tak nie działa.

Niech dorzuci RTX 3080 8GB do tego testu i porówna FPSy, wtedy będzie pełny obraz. Ale nie, po co, lepiej testować w 4K słabe karty bo wtedy wyjdzie że ma rację. 

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie porównania można sobie darować, teścik pod publiczkę i nabijanie klików, a samo założenie i dobór  karty absurdalne. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, galakty napisał:

Kto kupuje 4060 Ti do grania w 4K?!

Myślę że całkiem dużo osób, bo bardzo mało ludzi stać na 4090 a komputer podłączony pod TV to coś bardzo popularnego. Więc tak, ludzie biorą 4060 Ti bo jest w miarę tania, energooszczędna i grają na nich w 4K na telewizorze. Forum gdzie prawie każdy ma 4090 do 4K to jest bańka entuzjastów i daje spaczony obraz na rzeczywistość.

Na wykopie też każdy zarabia minimum 30k miesięcznie bo tak pisze, więc pewnie reszta polski tak samo zarabia ;) 

• Confused 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd ty bierzesz te bzdury ze ktoś kupuje RTX 4060 Ti a potem gra na TV 4k 🤣

Komputer to nie konsola i nie, podłączanie go pod TV to nie jest nic popularnego, podłączanie pod monitor jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał:

Brakuje mi porównania w tym teście do takiego RTX 3070/3080 z 8GB VRAMu, wtedy by było widać lepiej.

RTX 3070 to jest praktycznie poziom RTX 4060Ti (średnio RTX 4060Ti plasuje się pomiędzy RTX 3060Ti a 3070 - tak było na premierę 4xxx, bo z czasem średnio 4xxx powinien przesunąć się w nadchodzących grach minimalnie wyżej niż jest obecnie, na skutek optymalizacji sterowników pod nowe gry dla najnowszych generacji). Choć fakt faktem, przy podnoszeniu rozdzielczości RTX 3070 traci minimalnie mniej niż 4060Ti.

Swoją drogą RTX 5060 będzie pewnie miał wydajność modelu 4060Ti i 8GB VRAM w 2025r (i to pewnie w drugiej połowie) - także w tej karcie 8GB VRAM będzie bolało jeszcze bardziej.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rtx 3070 czy 4060ti to nie są karty do grania w najwyższych detalach czy wysokich rozdzielczościach. 5060 też nie będzie. Nie wiem co to za odkrycia.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 minut temu, cichy45 napisał:

Myślę że (...)

I tu jest sedno problemu.

Całkiem dużo osób to kupuje konsolę do grania na TV, a nie gracz pecetowy. Ci mają głównie monitory 1080p, a jak ktoś gra w 4K to zaufaj że na pewno nie na 4060 Ti tylko prędzej 3080 ;) 

A na dowód że mam rację i ten test to bzdura to masz test RTX 3080 12GB od tego samego youtubera, w Cyberpunk nie alokuje nawet 8GB, w Tomb Raider nieco ponad 10GB. Czyli pamięć nie jest problemem. RTX 4090 osiąga dużo więcej FPS - https://www.youtube.com/watch?v=Czbb7YZsrM8

A tu masz porównanie RTX 3070 do RTX 4070 12GB - w takim Fortnite 4K mimo 12GB i tak ssie a 3070 8GB nie odstaje znacząco - https://www.youtube.com/watch?v=VP_aCwPzIfk

Cały czas zostaję przy swoim - prędzej się skończy moc rdzenia niż VRAM. Jedynie jak ktoś chce trzymać kartę ponad 4 lata i oczekuje rozdzielczości wyższej niż optymalna to ten VRAM będzie robił różnicę.

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, kadajo napisał:

Skąd ty bierzesz te bzdury ze ktoś kupuje RTX 4060 Ti a potem gra na TV 4k 🤣

Komputer to nie konsola i nie, podłączanie go pod TV to nie jest nic popularnego, podłączanie pod monitor jest.

no ja akurat kompa z opisu mam pod TV :D i faktycznie TV 4k, ale gram w 1080p ze skalowaniem obrazu do 4k :) pod gry córki i Forza Horizon5 na razie 6600XT w zupełności wystarcza :D procka chętnie bym zmienił na 5800x3D, ale gdyby była możliwość 1:1 na zamianę, bo sprzedawać i kupować mi się nie chce :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kadajo napisał:

5060 też nie będzie. Nie wiem co to za odkrycia.

Dla mnie seria xx60 to 1080p i nic ponad to. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi