Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 minut temu, kadajo napisał:

Rtx 3070 czy 4060ti to nie są karty do grania w najwyższych detalach czy wysokich rozdzielczościach.

Nie trzeba odpalać najwyższych detali w najwyższych rozdzielczościach, żeby w niektórych grach 8 GB VRAM brakło (na płynności jaką rdzenie z RTX 4060Ti i RTX 3070 jeszcze byłyby w stanie zapewnić) - to też nic odkrywczego.

@galakty

W "1080p" 8GB VRAM też potrafi braknąć :] ... jak ktoś jeszcze uskuteczniać chce FG, to tym bardziej.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już wina gier niestety, jakimś cudem konsolom wystarczy pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich grach, jakie to gry nie pozwalają "rozwinąć" skrzydeł tym układom. Tylko nie wyjeżdżaj mi tu znowu z tymi patolami typu hl czy innymi tego typu tytułami. Pokaż mi przykład na Battlefield, call of duty, pokaż mi jak źle ci działają horizon down zero. Nawet durny i słabo zoptymalizowany MFS działa poprawnie na tych kartach. To nie w kartach jest problem tylko w użytkowniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konsole mają 16GB pamięci, z czego około 12gb jest przypisanych typowo jako graficzna pamięć. Większość gier jest teraz optymalizowana pod 12gb, fakt, możesz zrobić użytek z większej ilości korzystając z RayTracingu, ale optymalizacja pod konsole jest na 12gb.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, galakty napisał:

To już wina gier niestety, jakimś cudem konsolom wystarczy pamięci.

Bo mają niższe ustawione detale/więcej niż 8GB VRAM/nie mają danej gry w ogóle.

13 minut temu, kadajo napisał:

Pokaż mi przykład na Battlefield, call of duty, pokaż mi jak źle ci działają horizon down zero.

Czemu usilnie chcesz udowadniać, że 8GB wystarcza, przy grach które nie potrzebują więcej? Mogę dać przykład Midnight Suns, gdzie 8 GB VRAM wystarcza NAWET do 4K (w którym jest zawsze ponad 60fps na RTX 4060Ti), ale producent chyba optymalizował tą grę pod 8GB VRAM, bo tekstury widać jak się doczytują na obiektach przez chwilę jak się obracamy (nawet przy karcie 16GB VRAM - więc to nie wina ilości VRAM, tylko "optymalizacji" pod mały VRAM). No to ja już bym wolał, by gra wciągała te parę GB VRAM więcej, ale żeby tekstury były doczytane przy obracaniu ... a przy 8 GB VRAM jak widać już jest coś za coś.

Nawet w The Last Of Us nowsze patche doprowadzają do tego, że na 8 GB VRAM jest lepiej, ale kosztem np. średniego FPS w niektórych lokacjach (jest niższy, nizna starszej wersji, która wymagała jednak więcej VRAM, więc widać to na kartach z większym VRAM dopiero) :]

Także karty 8GB VRAM czasem powodują, że producenci kosztem wydajności obniżają wymagania VRAM - takie to mamy "optymalizacje" i "bo po optymalizacji/na nowych paczach 8GB wystarcza".

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ja próbuję coś udowodnić tylko wy ciągle krzyczycie że 8GB to za mało dla kart które są MID endem w tej chwili i to takim naciąganym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

... no bo to jest mało dla kart, które obecnie są mid-endem i to takim naciąganym. (to że to jest mid-end i to naciągany - pełna zgoda)

Gdyby to miało przynajmniej te 10GB VRAM (taki RTX 4060Ti) to już byłoby znośnie. Taki RTX 4060Ti powinien mieć 12GB VRAM to byłby spokój święty. (tak powinien być projektowany rdzeń - bo obecnie nie można tyle dać ... jest tylko albo 8GB albo 16GB, czyli do wyboru jest albo trochę za mało, albo niepotrzebnie dużo)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kyle_PL napisał:

Gdyby to miało przynajmniej te 10GB VRAM (taki RTX 4060Ti) to już byłoby znośnie. Taki RTX 4060Ti powinien mieć 12GB VRAM to byłby spokój święty. (tak powinien być projektowany rdzeń - bo obecnie nie można tyle dać ... jest tylko albo 8GB albo 16GB, czyli do wyboru jest albo trochę za mało, albo niepotrzebnie dużo)

Oczywiście że byłoby lepiej, ale widocznie taka jest polityka NV. Ja to wgl mam wrażenie że VRAM sam w sobie nie jest problemem, tylko problemem jest sama seria kart xx60. One praktycznie na starcie są już słabe i martwe jeśli pomyślimy o kolejnych 2-3 latach.

U Nvidii nie opłaca się tego kupować, lepiej wziąć starszą generację wyższego segmentu, albo dołożyć do nowej lepszej niż się w to pakować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No plusem jest to, że obniżają moc cieplną takich xx70, więc w przyszłości jak tak dalej pójdzie, to takie pewnie będę kupował (chcę mieć niesłyszalny sprzęt przy pełnym obciążeniu, a więcej ciepła w budzie, to większy problem z niesłyszalnym schłodzeniem).

Tylko pytanie, czy RTX 6070 dostanie minimum te 16GB VRAM, czy będą się wygłupiać z marnymi jak na przyszłe czasy 12GB VRAM? 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

4060 miałby 12 GB jakby Nvidia nie zdecydowała się przepchać półek o 1 w dół :) 

Jakby nie było afery o RTX 4080 12GB to by się skończyło na 8/10 GB w 4070 i 4/6 w 4060.

Edytowane przez cichy45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cichy45

Z coraz większym zaciekawieniem obserwuję co się dzieje i jaki poziom wałka nVidia szykuje przy RTX 5xxx. 😁

PCI-E x4 dla 5060? 8GB VRAM dla RTX 5060Ti? - coś czuje, że tak może być, a ilość wiader pomyj wylewanych na nVidię będzie liczona w hektolitrach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Kyle_PL napisał:

PCI-E x4 dla 5060?

Patrząc po tym, jakie radiatory mają dyski NVME PCIE gen 5 - to może takiego RTX 5060 będziemy wpinać w slot M.2 :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy jesteście jacyś odklejeni, nie znacie kompletnie wydajności RTX 5060 czy to już w ogolę jakiś lot 6060, ale już jakieś teorie snujecie na temat magicznego vRAM.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale mamy na tyle rozeznania, że potrafimy to oszacować 😉

40 minut temu, cichy45 napisał:

Patrząc po tym, jakie radiatory mają dyski NVME PCIE gen 5 - to może takiego RTX 5060 będziemy wpinać w slot M.2 :) 

Tak, to nie (problem z umieszczeniem portów HDMI/DP choćby).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko, snujcie dalej teorie o kartach pokroju RTX 4060 Ti które powinny mieć 16GB vRAM :D

Przypomnę tylko nieśmiało ze macie na rynku RTX 4060 Ti który ma 16GB vRAM i jakoś nie bryluje ale widzę ciężko z wyciąganiem u was wniosków, lepiej walić teoriami na lewo i prawo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
45 minut temu, kadajo napisał:

No spoko, snujcie dalej teorie o kartach pokroju RTX 4060 Ti które powinny mieć 16GB vRAM :D

No paradoks polega na tym, że czegoś takiego NIE snujemy. One nie powinny mieć 16GB VRAM. ... ale też nie powinny mieć 8 GB VRAM. Od początku pisałem, że ta karta od podstaw powinna być projektowana z myślą o 12GB VRAM (tanich pamięci GDDR6 nonX na 192bit szynie - tylko o tym trzeba było nVidii pomyśleć już na etapie projektowania rdzenia, bo teraz to się pozamiatali). 160 bit i 10GB VRAM w RTX 4060Ti już nie byłoby tak żenujące jak to bieda 8GB - ale o tym trzeba było myśleć na etapie projektu rdzenia.

Natomiast co do brylowania - no to właśnie widzę, że u mnie bryluje, bo nie mam dzięki posiadaniu ponad 8GB VRAM po pewnym czasie spadku FPS w The Last Of Us (płynnego spadku FPS, na moich ustawieniach), które miałem na karcie 8GB i mam wyższy FPS niż na nowszych patchach, gdzie rozpoczęto optymalizację na bieda VRAM (zmniejszono zapotrzebowanie na VRAM, ale kosztem wydajności w niektórych miejscach - czyli dla posiadaczy kart 8GB jest lepiej, ale dla posiadaczy kart 12GB+ już jest gorzej w nowszych wersjach, w niektórych rejonach).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zobacz, RTX 4060 Ti to 1,5 roczna karta, RTX 3070 ma ponad 4,5 roku.

Czego ty oczekujesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tym bardziej RTX 4060Ti powinien dostać więcej VRAM niż 8GB.

Natomiast co do oczekiwań, to oczekuję, że nVidia rozsądniej będzie dobierać ilość VRAM, do wydajności karty - liczę, że RTX 5060Ti dostanie 12GB VRAM, a nie 8 GB VRAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze Nvidia rozsądek już dawno zostawiła w piwnicy i przykryła go RTX'em 4090.

Dla mnie GPU to tylko hardware, nic więcej. Bardziej mnie ciekawi czy jest cokolwiek dla mnie interesującego na nim uruchomić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTX4060Ti 16GB  to tylko Stable Diffusion . Ludzie  chyba tylko do tego ją kupują. Bo jakoś nie wieżę że przy cenie 2599zl za 4070 super na ostatnich promocjach ktoś kupował to za 1900zl ...

5060Ti na magistrali 192bitowej z 12GB VRAM z obecnym  poziomem wydajności RTX4070 super na poziomie 2.1-2.2 tys bylo by całkiem rozsądnym rozwiązaniem.

To NV ... Na więcej nie widzę szans ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwię się, jak RTX 5060Ti to będzie wydajność RTX 4070, ale NIE super.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

4060Ti miał dostać 192bit AD104 do czasu aż Nvidia zorientowała się, że RDNA3 to padaka. 

3080 korzystał z 628mm2 rdzenia gdyż RDNA2 było całkiem konkurencyjne. 

Ilość rdzeni vs topowy układ danej generacji ( AD102 144SM 100%, GA102 84SM 100% itd)

fe4203fa105561767cbccd52e567eac5fea90f3b 

Edytowane przez Smogsmok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kadajo napisał:

call of duty

Akurat cod to potrafi wciągną 23 z 24gb u mnie :p Nie wiem czy tam jest jakiś błąd czy co. Kuzyn na 4080 ma zajęte pod korek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to ile potrafi wciągnąć tylko jak działa.

To się nazywa zarządzanie pamięcią.

Ta pamięć na kartach jest po to aby jej używać a nie żeby była zapełniona w połowie.

Pamiętajmy tez ze często mylimy alokacje pamięci z jej faktycznym wykorzystaniem.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi