Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, unadarek napisał:

O tak galaxy 8600GE 512mb i krzysiek  pomykał bardzo przyzwoicie ,potem chyba 8800gts 640mb i tu już czuć było kopa :thumb:

Wszystkie karty poniżej nawet najsłabszego modelu 8800 czyli gts 320mb pozwalały grać co najwyzej na medium, po 2 latach od premiery miałem już monitor lcd i crysis działał na high z 8800GTX przy 1440x900 lepiej niż na medium 1024x768 z ex 7900GS - niezapomniane czasy, wtedy to był jedyny cel w życiu aby odpalić "krzysia" na Very high :E nic więcej się nie liczyło 🤣🤣 przez pierwszy rok od premiery v-high oglądałem na YT czekając aż uzbieram całą kwotę i kupię tą 8800 :] 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, skunRace napisał:

Tylko zobacz sobie jakie wrażenie robił Crysis/Far Cry na tle innych gier, które wyszły w tamtych latach, a jakie robi Senua na tle gier dzisiejszych, czytaj nawet kilku letnich, wcale aż takiego szału nie robi. Zobacz jakie możliwości mieli twórcy gier wtedy, a jakie mają teraz i w jakiej stagnacji jesteśmy mimo wszystko od lat. Tym bardziej, że Senua jest zamkniętą tunelową grą.

Do tego, żeby zagrać w Crysisia w tamtych latach w standardowej rozdzielczości, trzeba było topowej karty, dzisiaj nazwijmy standardową rozdzielczością 1440p i takiej nie potrzeba do Senuy, wystarczy "przyzwoita" karta. Marzy mi się taki Wiedźmin 4, lub jakakolwiek inna gra z otwartym światem na takim silniku UE5 jak Senua, to będzie coś.

Tylko ja sie odnioslem do poziomu grafiki, a nie caloksztaltu, kolega wyzej pisal, ze UE5 wniesie sporo swiezosci i owszem ale tylko wizualnych. Gry juz niczym nie zaskocza, kiedys to co wychodzilo bylo pierwsze wiec innowacyjne i czlowiek robil wow. Dzis pomysly se skonczyly i potrzeba 300 baniek zeby zrobic filmowa gre bo filmowowsc i rozmach to dzis jeszcze cos co sie sprzedaje. Jesli takie gta 6 nie wniesie czegos na wyzszy poziom to juz zadna gra nie wzniesie zadnych innowacji. Grafika bedzie coraz ladnijsza a gry nudne i powtarzalne.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Send1N napisał:

Wszystkie karty poniżej nawet najsłabszego modelu 8800 czyli gts 320mb pozwalały grać co najwyzej na medium, po 2 latach od premiery miałem już monitor lcd i crysis działał na high z 8800GTX przy 1440x900 lepiej niż na medium 1024x768 z ex 7900GS - niezapomniane czasy, wtedy to był jedyny cel w życiu aby odpalić "krzysia" na Very high :E nic więcej się nie liczyło 🤣🤣 przez pierwszy rok od premiery v-high oglądałem na YT czekając aż uzbieram całą kwotę i kupię tą 8800 :] 

Nie pamiętam jaką kartę miałem, ale demo Crysis chodziło mi w 15-20 FPS... I tak przeszedłem :D 

Potem jak ojciec kupił GTS 8800 512MB to była taka rakieta, że mogłem większość na high/max dać (nie pamiętam już) i było tak płynnie że byłem w szoku. Nie wiem czy już DX10 to ogarniało, czy jeszcze nie :D 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Obsługa była jeżeli o to pytasz i grać się też dało w dx10 very high na kartach 8800 na viście, można było też pod xpka po czasie wrzucić pliki które symulowały detale VH bo normalnie powyżej high były te opcje szare przez brak wsparcia dx10 na xp :] 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DX10 to była niezła ściema w Crysis :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N Ja zrobiłem upgrade kompa przy GTXie 260 i wleciał LCD 1680x1050 to Crysis działał ładnie na miksie medium z high. Ale ile było fps, nie pamiętam, za daleko w przeszłość :E 

Czyli plus minus to było 6-8 miesięcy od premiery Crysisa. Nie trzeba było długo czekać aż pojawiły się karty żeby go ujarzmić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W 2008 to były w ogóle premiery dwóch serii 🙃 najpierw w marcu odgrzewane kotlety seria 9000gtx a za chwile w tym samym roku GTX 200, wcześniej przed 200 był jeszcze twór 9800GX2 (miał wydajność 280)

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mailem 9600GT ale poszła z dymem po OC i wymieniłem sobie na 9800GT :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć od kogo nie kupować używanego sprzętu :E

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie karty, która jeszcze nie miała premiery (czyt. najnowszej) trwa dyskusja o retro kartach :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani moim współforumowicze.

Czy może mi ktoś z fusów wywróżyć co lepiej zrobić na dzisiejszy dzień. Mam RTX4070 i gram w 1440p na monitorze z matrycą 144Hz. No karcioszka niedomaga, szczególnie w moim ukochanym Darktide i Flight Simulatorze. Procek 5800X3D. 
Chciałbym by moja rozgrywka w gry wszelakie nie spadała poniżej 90fps z g-sync, poniżej jakimś cudem już odczuwam różnicę.

Czy kupno teraz 4080S to dobry strzał czy jednak zacisnąć poślady i czekać?
5k do wydania mam i w sumie za referenta tyle bym musiał zapłacić (interesi mnie tylko ref 4080S). 

Wspomóżcie dobrym słowem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Suwaki w lewo

Edytowane przez kadajo
Cytowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 5k to co najwyzej kupisz 5070ti no i pytanie czy jestes w stanie czekac nawet 6msc bo cos chodza ploty, ze premiera 2025.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, unadarek napisał:

Suwaki w lewo

no właśnie suwaki w lewo jakoś tak nie działają przy Darktide i FS i to mocno w lewo ;) stąd chęć zmiany ech ech ech 

@Phoenix. no właśnie też coś czytałem, że 2025+ i mam ból zadka. 

Edytowane przez MJRegul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na sprzecie nie zaoszczedzisz, kupujesz teraz i korzystasz lub czekasz i doplacasz. Szczegolnie, ze wszystko no to wzkazuje ponizej 5090 bedzie mialo zapewne kiepski wzrosty majac tyle samo SM i prawie ten sam proces technologiczny.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Pawelek6 napisał:

Dobrze wiedzieć od kogo nie kupować używanego sprzętu :E

Karta umarła chyba w 48H, pewnie wadliwa sztukę trafiłem ale kto wie :E

Nic potem takiego już mi się nie przydarzyło nigdy. Ale z jeszcze bardziej zaległych opowieści ogniskowych to miałem 7900GS i uszkodziłem go podłączając TV pod niego, co ciekawe wystarczyło "wyłączyć" za pomocą edycji biosu jedna potok renderujący i karta normalnie działała ale oczywiste była wolniejsza. To były czasy :E
Najlepsze ze ja tez oddałem na serwis i wymienili mi na najszybsza wtedy i chyba ogólnie kartę AGP jaka wyszła na rynek czyli Radeona HD3850, którego ostatecznie sprzedałem bo stwierdziłem ze czas przesiąść się na PCIe i wtedy chyba właśnie kupiłem tego 9600GT a potem 9800GT :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Phoenix. napisał:

Gier nie brakuje, teraz ci sie tylko wydaje bo cyrsis to bylo cos nowego ale jak 99% gier starych to dzis totalne szroty na tle tego co nowe gry graficznie wnosza. Dzis taka Sensua to bije na glowe takiego Crysisa. Wtedy to robilo WOW bo to bylo cos nowego, dzis grafika sto na takim wysokim poziomie, ze juz nie robi WOW. Musialby cie w grze ktos za reke zlapac ;) 

Grafika w grze dzis nie zrobi juz zadnego wow, predzej elementy fizyki, VR czy bog wie czego. Po porstu czegos nowego co zaskoczy.

Niedlugo co jedynie moze zaskoczyc to rozmowa z AI tak jak z wlasnym kumplem, a nie gra czy grafika.

Ja osobiście nie lubię hiper realistycznej grafiki. W dużo nowych gier gra mi się po prostu źle bo jak najwierniejsze odwzorowanie wszystkie prowadzi do zielono brązowej grafiki na jedno kopyto i zaczyna mi się męczyć wzrok. Dlatego wolę dużą bajkowość i kolorowość typowe dla wschodnich produkcji.

Za to mam swoje dwa równie kosztowne zboczenia czyli anty aliasing i płynność w ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, MJRegul napisał:

no właśnie suwaki w lewo jakoś tak nie działają przy Darktide i FS i to mocno w lewo ;) stąd chęć zmiany ech ech ech 

@Phoenix. no właśnie też coś czytałem, że 2025+ i mam ból zadka. 

Jak suwaki w lewo nie pomagają, to procesor nie potrafi utrzymać FPS. Zobacz ile możesz wyciągnąć z danej gry, gdy masz np. ustawione 1080p w najniższych detalach. Minimum FPS będzie się opierać na wydajności procesora.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@levensuwaki w lewo powoduja wzrost fps ale nie taki na jaki licze a nie bede gral w medium (pcmr!) ;) 5800X3D powinien dawac rade jeszcze jakis czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien ? To co opisałeś właśnie przedstawia wydajność CPU, jaki może zostać osiągnięty. Grafika w tak niskich rozdzielczościach i detalach ma minimalny wpływ na FPS, szczególnie 1% LOW. Nie utrzymasz np. 100FPS w 2010p, gdy w 1080p też tego FPS nie uzyskasz :]

Procesor + reszta platformy nie jest w stanie (zakładając, że karta grafiki ma wydajność powyżej tych przykładowych 100fps) zapewnić tego minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, MJRegul napisał:

@levensuwaki w lewo powoduja wzrost fps ale nie taki na jaki licze a nie bede gral w medium (pcmr!) ;) 5800X3D powinien dawac rade jeszcze jakis czas

Kup sobie Lossles Scaling na steamie. On ma opcję generowania klatek x3 więc możesz zrobić z 40 FPS całe 120. Albo jak odpalisz w grze FrameGen, to z 40 zrobisz 80, a z 80 zrobisz 240 bo będziesz generować klatki z wygenerowanych klatek :E ale o jakość i latencję nie pytaj.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, leven napisał:

Powinien ? To co opisałeś właśnie przedstawia wydajność CPU, jaki może zostać osiągnięty. Grafika w tak niskich rozdzielczościach i detalach ma minimalny wpływ na FPS, szczególnie 1% LOW. Nie utrzymasz np. 100FPS w 2010p, gdy w 1080p też tego FPS nie uzyskasz :]

Procesor + reszta platformy nie jest w stanie (zakładając, że karta grafiki ma wydajność powyżej tych przykładowych 100fps) zapewnić tego minimum.

Przecież napisał że nie będzie grał na medium.

Kupił 4070 do 1440p i zdziwiony że na ultra w MFS grać nie może 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mmmmm świetnie się z wami rozmawia, widzę poziom się nie zmienia :) Po tylu latach się powinienem już przyzwyczaić.
4070 kupiona z rok temu bo na to była kasa, stwierdziłem podczas użytkowania, że wydajność za niska, chcę zmienić a tu śmieszki heheszki :) ciesze się nawet, że wam humor poprawiam, nie będę ukrywał.

Temat dla mnie zakończony - 4080S na teraz a może później R7000 i seria 5000 w zależności co pokaże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MSFS gdy się za dużo dzieje, to żaden CPU nie zapewni 90 fps, a nawet z 45 fps dla frame generatora będzie problem. 

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi