Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet nie chce mi się odpisywać, UV to rak taki sam jak limity fps i zdania nie zmienię.

• Haha 2
  • Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@caleb59 nie ogarniam.
Jeżeli ujmuję karcie prądu i zyskuję jej wydajność.
Gdzie ten rak? Gdzie to zło? I co w tym złego?

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, caleb59 napisał:

Zdrowy rozsądek to rzadka umiejętność dobierania sprzętu pod swoje potrzeby, a nie kupowanie "na zapas" i przy okazji ograniczanie mocy przez UV czy locki na 60fps w grach.

Zgadzam się poza kwestią uv, bo je warto zawsze robić - poprawia się po prostu fabrykę. Nie zawsze trzeba robić uv tak drastyczne, żeby zauważanie stracić wydajność od fabrycznych nastawów.

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, kadajo napisał:

No właśnie, tu nie chodzi tyle o TOP co o ogólną prądożerność układów.

285 w RTX 4070Ti ?
350W w zwyklej "80" ?

Od kiedy to nietopowe układy zaczęły mieć topowe TDP

Myślę, że od wtedy jak stały się na tyle drogie, że opłaca się do nich wrzucić mocne chłodzenie, które sobie radzi z odprowadzaniem tego ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że czas zacząć się leczyć ? :E

Bo taka osoba nigdy nie będzie zadowolona :E

Sorry.
Brednie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, Kelam napisał:

Nie zawsze tzreba robić uv tak drastyczne, żeby zauważanie stracić wydajność od fabrycznych nastawów.

No właśnie nie zawsze ale można to przypadkowo zrobić bo sam proces jest popieprzony, niejasny dla zwykłego usera, do tego po restarcie PC krzywa lubi się przestawiać i jak ktoś to robi "na żyletki" to nagle może mieć niestabilności nie zdając sobie nawet sprawy, że ustawienie uległo samoczynnie zmianie. Trzeba szerzej patrzeć na to wszystko a nie tylko z perspektywy starego #pcmasterrace, który zjadł na tym zęby i chwali UV na lewo i prawo. Gdyby to było takie fajne to nie sądzicie, że producenci kart nie zaczęli by tego reklamować czy dodawać gotowe profile do wyboru? No właśnie - cały proces jest niepewny, upierdliwy i czasochłonny stąd też moje obiekcje.

Sens ograniczania sobie wydajności lockiem na 60fps w karcie za 10000zł to już inny temat, też godny pogardy.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u mnie uv jest ograniczeniem karty? Bez uv karta ma 1830mhz z 225W, z uv mam ok 180W przy 1905mhz- 0.9mv. Ograniczenie do 60fps to inna sprawa, ale samo uv takowe nie jest, bo nie ograniczyło mi wydajności.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, lukadd napisał:

Myślę, że od wtedy jak stały się na tyle drogie, że opłaca się do nich wrzucić mocne chłodzenie, które sobie radzi z odprowadzaniem tego ciepła.

Układ chłodzenia wrzuca się w zależności od TDP karty, a nie od tego, jaka jest droga. Topowe karty zawsze miały dobre chłodzenia a kapiszony miały lekkie. Nic się tutaj nie zmieniło.
Naprawdę uważasz ze RTX 4090 dostał taki układ chłodzenia, bo Nvidia was lubi ? Ta karta miała mieć wyższe TDP stąd takie masywne chłodzenie.
Ostatecznie TDP obniżyli, bo były problemy z wiadomo czym, ale karty i chłodzenia były już gotowe.

Od premiery serii RTX 4xxx nie widziałem tylu uszkodzonych z powodu ciężaru i gabarytów GPU na serwisach. Wyłamywanych slotów PCie itp.

5 minut temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Sorry.
Brednie.

To był, żart, nie złapałeś. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś nie potrafi ogarnąć UV to niech sobie siedzi na stock, mając gorszą wydajność na watt :E Obecne chłodzenia w GPU są i tak na tyle dobre, że sobie poradzą na stock. A jak ktoś lubi sobie blokować klatki na 60fps czy tam na ile to niech sobie blokuję. To jego sprawa i jego preferencję.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Od premiery serii RTX 4xxx nie widziałem tylu uszkodzonych z powodu ciężaru i gabarytów GPU na serwisach. Wyłamywanych slotów PCie itp.

Dalej się pojawiają, u Ostrówki na YT 2 tygodnie temu był pęknięty MSI 4090.

2 minuty temu, lukadd napisał:

To jego sprawa i jego preferencję.

Oczywiście - argument ostateczny musiał paść. :E Zapomniałeś jeszcze, że "to jego pieniądze".

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, kadajo napisał:

Naprawdę uważasz ze RTX 4090 dostał taki układ chłodzenia, bo Nvidia was lubi ? Ta karta miała mieć wyższe TDP stąd takie masywne chłodzenie.
Ostatecznie TDP obniżyli, bo były problemy z wiadomo czym, ale karty i chłodzenia były już gotowe.

Bez dwóch zdań tak. Zatem, skoro 40xx miały żreć (i o włos się z tym mignęli), to 50xx powinny juz żreć na bank! Skoro mamy "tylko" +10% W, to imo nie ma dramy i mogło być gorzej.

5 minut temu, kadajo napisał:

Bez jaj. 40xx to kloce i należy je podpierać. Kto tego nie robi, sam sobie winien.
Jak się drzewko w ogrodzie od wiatru wywali, to słabe drzewko (?), czy farmer, bo powinien je opalikować? - co każdy lamus ogrodnictwa wie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, kadajo napisał:

Układ chłodzenia wrzuca się w zależności od TDP karty, a nie od tego, jaka jest droga

Kiedyś normą były chłodzenia GPU w średnich czy nawet wyższych półkach które robiły 70stopni+ na GPU przy 1500-2000 i jeszcze więcej rpm, aby utrzymać te tempy. Dzisiaj w średnio-wyższych półkach GPU sporo tych chłodzeń nawet tych z nie najwyższej półki robi raczej 60+ i przy niższych rpmach.

Kto jeszcze pamięta turbo doładowane GPU :E które się gotowały od samego patrzenia na nie, a pod obciążeniem somsiad za ścianą w bloku musiał zakładać zatyczki do uszu jak grałeś :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Jak się drzewko w ogrodzie od wiatru wywali, to słabe drzewko (?), czy farmer, bo powinien je opalikować? - co każdy lamus ogrodnictwa wie ;)

Producent powinien dodawać podpórki do zestawu a tak w większości nadal nie jest. Można tym samym wywnioskować, że producent uważa, że jest to niepotrzebne, a statystyczny user pomyśli podobnie skoro w pudełku nie ma.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@caleb59 

Zgadzam się, że dla zwykłego usera nie jest lekko, zwłaszcza jak się boi grzebać. Ale to dotyczy nv. Uv na radku jest banalnie proste - zjechanie z zegarkiem wedle uznania, min zegarek 100 od maksymalnego i tyle. Żadnych crashy, jeżeli się nie grzebie przy offsecie napięcia. Niestety takie kombinowanie jest koniecznie, bo taki niezbyt przyjazny dla zwykłego konsumenta kierunek obrali sobie producenci - pałowanie napięcia i zegarka ponad racjonalny poziom. Gdzie pobór prądu zwiększa się nieproporcjonalnie bardziej niż realna uzyskana wydajność. 

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez dwóch zdań tak. Zatem, skoro 40xx miały żreć (i o włos się z tym mignęli), to 50xx powinny juz żreć na bank! Skro mamy +10% W, to imo nie ma dramy i mogło być gorzej.

Myślę ze inżynierowie wiedza jak bardzo robi się "gorąco" dlatego TDP poszło tylko 50W. Jeśli oczywiście tak będzie, bo to na razie ploty.
Jest wielce prawdopodobne, że RTX5xxx właśnie dlatego nie będzie miał takiego solidnego kopa, jaki by wszyscy chcieli właśnie przez pobór mocy.

3 minuty temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Bez jaj. 40xx to kloce i należy je podpierać. Kto tego nie robi, sam sobie winien.

No więc właśnie, ile razy w przeszłości widziałeś, aby były dodawane podpórki do kart z serii 70,80,90 ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mnie w ogóle dziwi sam fakt "klasyfikowania" modyfikacji.
Od stu lat podkręcało się karty (!), procesory (!) z durona 600 robiłem 900!
To było błogosławieństwo i domena speców / fascynatów IT. Świat się cieszył.

Dlaczego akurat UV jest nagle be? Skąd to się we łbach ulęgło (?), że dowalanie watów, podnoszenie temperatury i podciąganie osiągów (OC), to super (!), ale już ujmowanie watów, mniejsza temperatura i... podciąganie osiągów (UV), to coś złego? Mózg mi tu eksploduje.
Przecież to ten sam efekt, tylko metoda inna (IMO lepsza, bo ujmuję W i tempereatur, a nie dodaję).

Suwaki w prawo = SUPER, suwaki w lewo = ZUO.
Choć efekt ten sam. :) LOL.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lukadd napisał:

Kiedyś normą były chłodzenia GPU w średnich czy nawet wyższych półkach które robiły 70stopni+ na GPU przy 1500-2000 i jeszcze więcej rpm, aby utrzymać te tempy. Dzisiaj w średnio-wyższych półkach GPU sporo tych chłodzeń nawet tych z nie najwyższej półki robi raczej 60+ i przy niższych rpmach.

Kto jeszcze pamięta turbo doładowane GPU :E które się gotowały od samego patrzenia na nie, a pod obciążeniem somsiad za ścianą w bloku musiał zakładać zatyczki do uszu jak grałeś :E

Myślę ze to akurat się wzięło z ogólnej chęci zwiększenia kultury pracy samych PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kadajo napisał:

No więc właśnie, ile razy w przeszłości widziałeś, aby były dodawane podpórki do kart z serii 70,80,90 ? :)

Ciągle powtarzam. Dobijamy ściany. Układy sa coraz bardziej prądożerne, coraz cięższa, coraz cieplejsze. 
Podobnie mają samochody za 500K pln, z silniczkiem wielkości pudełka do butów i remontem po 80K km.
Taki czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w ogóle dziwi sam fakt "klasyfikowania" modyfikacji.
Od stu lat podkręcało się karty (!), procesory (!) z durona 600 robiłem 900!
To było błogosławieństwo i domena speców / fascynatów IT. Świat się cieszył.

Dlaczego akurat UV jest nagle be? Skąd to się we łbach ulęgło (?), że dowalanie watów, podnoszenie temperatury i podciąganie osiągów (OC), to super (!), ale już ujmowanie watów, mniejsza temperatura i... podciąganie osiągów (UV), to coś złego? Mózg mi tu eksploduje.
Przecież to ten sam efekt, tylko metoda inna (IMO lepsza, bo ujmuję W i tempereatur, a nie dodaję).

Suwaki w prawo = SUPER, suwaki w lewo = ZUO.
Choć efekt ten sam. :) LOL.

Ja tego nie widzę jako zło, raczej mnie bawi stwierdzenie, że zrobi się UV i jakoś to będzie.

UV jak i OC to powinien być bonus, a nie mus. ;)

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, kadajo napisał:

UV jak i OC to powinien być bonus, a nie mus. ;)

No i... tak przecież jest.
Nie ma przymusu oszczędzania swojego sprzętu.
Można go sobie gotować wedle woli.
Kto zechce -zdejmie buta z pedału, kto nie chce - ciśnie z fabryką. ;)

Złota zasada. ŻADNEMU producentowi CZEGOKOLWIEK, nie zależy, by dobrze zrobić userowi - a sobie (sprzedać produkt).
Jeżeli sam sobie nie zadbasz (jeżeli można) producent nie ma interesu, by robić to w naszym imieniu. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak a co chwile czytam, przecież zrobi się UV. :E
Przypomnijcie sobie, o których GPU zaczęliście robić UV i co za tym szło ;) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UV obecnie to już jak DLSS - ludzi idzie po czasie do wszystkiego przyzwyczaić i będą tego jeszcze bronić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, kadajo napisał:

To był, żart, nie złapałeś. ;)

Luz ;)

3 minuty temu, kadajo napisał:

Przypomnijcie sobie, o których GPU zaczęliście robić UV i co za tym szło ;) 

3080 ;) i chęć schłodzenia. ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, caleb59 napisał:

UV obecnie to już jak DLSS - ludzi idzie po czasie do wszystkiego przyzwyczaić i będą tego jeszcze bronić.

Tak jak @*** ChOpLaCz *** pisze, takie czasy.

My sobie tu tylko dyskutujemy ot, tak.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.07.2024 o 00:00, caleb59 napisał:

Przestań zaklinać rzeczywistość, a zdrowszy będziesz i dłużej pożyjesz.
A wentylatory w monitorach (?), a jakieś mechanizmu resetu pikseli w oledach, itd. to dobra droga?
Tak jest. Nie walcz z tym. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi