Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Phoenix. napisał:

Do jazdy samochodem nie potrzebne ci jest 986 konne nowe Ferrai tak jak do grania nie jest potrzebna karta bioraca 500W. A topowe modele/podzespoly sa w kazdej dziedzienie ;)

Wiec skad to zdziwienie ? Skoro to tylko 50W wiecej od 4090?

Nawet dobry przykład dałeś. Już chyba mało zostało producentów super samochodów którzy by nie ograniczali zużycia w ramach ogólnoświatowego trendu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem,  że lambo albo ferarka robi modele... elektryczne. Kabaret! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
34 minuty temu, kadajo napisał:

No niby tak a co chwile czytam, przecież zrobi się UV. :E
Przypomnijcie sobie, o których GPU zaczęliście robić UV i co za tym szło ;) 

Odkąd GPU zostały wyżyłowane na maxa fabrycznie :E Obecnie na napięciu stock na RTX 4090 czyli te 1.05V jesteś w stanie zrobić ~2.90 - 3Ghz, gdzie stock jest w zależności od modelu ~2730-2800Mhz :E A stockową wydajność jesteś w stanie uzyskać na napięciu niższym o blisko 0.1V
Takie czasy.

Od kiedy się naumiałem to zawsze optymalizowałem napięcia na GPU. Raz poniżej stock, raz powyżej w zależności w co się grało i jakie to było GPU. Kiedyś producenci jeszcze nie ogarniali i potrafili dawać lepsze zapasy mocy do customowej zabawy.

Ale były inne problemy, chłodzenia były ciulowe, gpu się grzały i były mega głośne :E Stock mimo, że mniej watów to była totalna padaka z tymi chłodzeniami wtedy.

Na starych GPU pokroju np. HD 7950 czy starszych typu np. X800 XT jeszcze dodatkowo praktycznie zawsze zmieniałem całe chłodzenia na customowe, dokładałem radiatory bo inaczej się nie dało z wirnikiem w budzie wysiedzieć :E i wtedy dopiero sensownie można było się pokusić o podbicia napięcia czy mody je podbijające.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, caleb59 napisał:

UV obecnie to już jak DLSS - ludzi idzie po czasie do wszystkiego przyzwyczaić i będą tego jeszcze bronić.

Idiotyczne porównanie.

Przy chodzi ziomek w garniturze do labu proszę mi wycisnąć wszystkie soki z krzemu bo musimy więcej zarobić. Oni to robią nieważne, że to kiepski pomysł.

Póki da się ręcznie ogarnąć CPU/GPU to nie jest źle.

DLSS to zupełnie inna kwestia.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

😎

Edytowane przez eciepecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5gv.gif

Szykuje nam się bardzo energooszczędna karta graficzna jaką jest RTX 5090.

Konkurencja będzie mogła pomarzyć o takiej wydajności na wat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

72c2704cc52f195601d5f60054c81c789368f614

• Haha 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, kadajo napisał:

Układ chłodzenia wrzuca się w zależności od TDP karty, a nie od tego, jaka jest droga. Topowe karty zawsze miały dobre chłodzenia a kapiszony miały lekkie. Nic się tutaj nie zmieniło.

Vega też? :E 

Nie wiem jaki sens widzisz w tej udawanej energooszczędności, w sytuacji gdzie przykładowy 5090 miałby zegar 2 GHz przy poborze mocy przykładowo 250 watów, a przy 500 watach miałby 3 GHz. Każdy kto kupuje 5090 by wolał wziąć kartę 3 GHz z poborem 500 watów, bo tak czy siak i tak będzie płacił za nią kosmiczną cenę, więc niech dostanie absolutnie maks na co dany rdzeń stać. 

Na topie nie ma znaczenia że uzyskujesz tylko 50% więcej zegara kosztem 100% większego poboru. I tak za 5090 zapłacisz gruby hajs, bo taka jest sytuacja na rynku, to czy on by miał pobór 500 czy 300 watów nic nie zmieni, mniejsze chłodzenie nie spowoduje niższej ceny bo sobie nvidia weźmie większą marżę o 2% na tej karcie wtedy.

Edytowane przez cichy45
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nikomu nie broni kupić karty i używać na pół gwizdka. Jak ja bym kupowal auto/kartę do zabawy i wydawał kopę siana, to jednak chciałbym pełną moc cały czas. 

Dla jasności, jestem za UV zrobionym z głową, w celu poprawy wydajności.

UV może poprawi kulturę pracy ale... to i tak dalej będzie grzałka. Dla mnie limitem był już 2080s xtrio, chłodzenie świetne i ciche, TDP coś koło 250W to miało, ale i tak grzało wszystko do okoła. Już mi praktycznie to nie robi różnicy czy 250 czy 400W idzie w gwizdek, bo i tak jest kaszana. Zawsze pozostaje argument "niższych rachunków za prąd" ale oszczędzanie na własnej zajawce to już patologia.

Dopiero zmiana podejścia i LC poprawiło kulturę pracy, cała energia cieplna uwalnia się większą powierzchnią, pamięć, płyta, dyski SSD już nie są podgrzewane. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, cichy45 napisał:

Nic z tego nie jest problemem, bo dopóki te 1000 W poboru "robi robotę" to będą odpowiednie konstrukcje żeby to schłodzić.

Chyba schłodzić pokój w którym to odpalisz... dodatkowy koszt, a potem globalne ocieplenie o nieeee, ale skoro musimy włączać klimatyzację żeby komfortowo pograć no to stary XD

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, caleb59 napisał:

No właśnie - cały proces jest niepewny, upierdliwy i czasochłonny stąd też moje obiekcje

Czyli tak samo jak OC. Pamięci na przykład 😄

8 godzin temu, kadajo napisał:

Ja tego nie widzę jako zło, raczej mnie bawi stwierdzenie, że zrobi się UV i jakoś to będzie.

UV jak i OC to powinien być bonus, a nie mus

90% albo i więcej ludzi nie robi UV tylko używa kart stock i działa. Jesteś na forum grzebiących w sprzęcie więc ludzie nastawiają się na grzebanie i poprawianie fabryki. Był ktoś na forum, kto kupował 2500k żeby go trzymać na stock?

OC i UV to dwie strony tej samej monety. Modyfikujemy MHz i napięcia, zmniejszając margines stabilności,  który dał producent.

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Reddzik napisał:

Czy u mnie uv jest ograniczeniem karty? Bez uv karta ma 1830mhz z 225W, z uv mam ok 180W przy 1905mhz- 0.9mv. Ograniczenie do 60fps to inna sprawa, ale samo uv takowe nie jest, bo nie ograniczyło mi wydajności.

U mnie np UV obecnie ogranicza kartę ale to radeon wiadomo :E natomiast co do nv to mając kiedyś totalny low end (msi rtx 2060 ventus) na stock zegar potrafił wydropić do 1815mhz przy 2200rpm a temperatura dobijała do 73c, kartę ustawiłem tak że zegar nie dropił poniżej 1965mhz obroty max 1650rpm i max temp 65c także inna bajka, jak miałem karty zielonych to zawsze kombinacja UV + PL limit max w prawo dawała najlepszą wydajność.

9 godzin temu, caleb59 napisał:

Producent powinien dodawać podpórki do zestawu a tak w większości nadal nie jest. Można tym samym wywnioskować, że producent uważa, że jest to niepotrzebne, a statystyczny user pomyśli podobnie skoro w pudełku nie ma.

Dokladnie, mam dzisiaj w rękach 4070S gigabyte gaming karta już jest na tyle ciężka że pasuje dać a oczywiście w pudle nie ma, dobrze że miałem drugą oprócz swojej w szufladzie to dołożę we własnym zakresie :E 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, T0TEK napisał:

Nikt nikomu nie broni kupić karty i używać na pół gwizdka. Jak ja bym kupowal auto/kartę do zabawy i wydawał kopę siana, to jednak chciałbym pełną moc cały czas.

Nie do końca jest coś takiego. Procesory (te w GPU też) nie pracują "pełna moc lub niepełna moc". Mniej więcej wzrost mocy w stosunku do wydajności rośnie wykładniczo, a producent wybiera sobie miejsce na tej krzywej. Oczywiście zawsze musi wziąć jakiś margines bezpieczeństwa (musi wziąć pod uwagę, że układ ma być stabilny, kiedy napięcie będzie niższe przy danym taktowaniu, i/lub temp. będzie wyższa).

2 godziny temu, T0TEK napisał:

Już mi praktycznie to nie robi różnicy czy 250 czy 400W idzie w gwizdek, bo i tak jest kaszana

Nie no, bez przesady. 250W a 400W wydalane przez GPU w postaci ciepła, to jednak ogromna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, cichy45 napisał:

Vega też? :E 

Nie wiem jaki sens widzisz w tej udawanej energooszczędności, w sytuacji gdzie przykładowy 5090 miałby zegar 2 GHz przy poborze mocy przykładowo 250 watów, a przy 500 watach miałby 3 GHz. Każdy kto kupuje 5090 by wolał wziąć kartę 3 GHz z poborem 500 watów, bo tak czy siak i tak będzie płacił za nią kosmiczną cenę, więc niech dostanie absolutnie maks na co dany rdzeń stać. 

Na topie nie ma znaczenia że uzyskujesz tylko 50% więcej zegara kosztem 100% większego poboru. I tak za 5090 zapłacisz gruby hajs, bo taka jest sytuacja na rynku, to czy on by miał pobór 500 czy 300 watów nic nie zmieni, mniejsze chłodzenie nie spowoduje niższej ceny bo sobie nvidia weźmie większą marżę o 2% na tej karcie wtedy.

Tak jak wcześniej pisał @*** ChOpLaCz *** doszliśmy do ściany technologicznej która powoduje ze te wszystkie GPU i CPU zrobiły się bardzo prądożerne. Nie patrz na układ tylko pod pryzmatem wydajności albo tego ze se zwiększysz Perf/W bo zrobisz UV czy FPS locka. Liczy się 100% wydajności samego układu i jakiego TDP do tego wymaga. Gdzie do wydajności nie można mieć zastrzeżeń to do TDP już zdecydowanie. 285W w karcie pokroju RTX 4070 Ti, czy 220 w zwykłych 70 to sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przypomnę - 4090 miała mieć z przecieków 600W a ma 450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicznie RTX 4090 może mieć 600W.
Nawet FE ma odblokowany limit do tego poziomu.

obraz.png.d4bc58d84eee497601c62e46502bfcd3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baaa może mieć i 1000 W - są takie Biosy.

Chodzi o referencyjna wersję - przeciek mówił o 600 W a wyszło 450.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to lolek straszył 800W ;) A nawet nie patrzył na możliwości wtyczki + pci-express ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kadajo napisał:

doszliśmy do ściany technologicznej która powoduje ze te wszystkie GPU i CPU zrobiły się bardzo prądożerne.

Popatrz jednak na karty Zakiusowe (nVidia Quadro). W danej mocy mają znacznie większą wydajność od zwykłych konsumenckich. ... po prostu są mniej wyżyłowane i pracują w bardziej efektywnym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam trafiają lepsze kawałki krzemu :) Jak ze starymi Xeonami które wchodził w konsumenckie LGA 775/1366. Lepiej się kręciły przy niższym napięciu, może poza absolutnym topem typu QX9775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo w inny sposób korzystają z tych układów.

Z drugiej strony takie AI potrafi obciążyć nasze GPU lepiej niż Quake RTX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4090 jest mocno pociśnięta dlatego Quadro nie mogli iść tak daleko z TDP ze względu na chłodzenie i specyfikę gdzie i jak są montowane karty Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, TheMr. napisał:

Ciekawe bo myślałem, że 5080 będzie wysycał ograniczenia embarga pod korek. Natomiast jak 5090D istnieje to chyba 5080 może zapomnieć o wydajności na poziomie 4090/4090D ?

No chyba, że rzeczywiście pojadą po bandzie i zrobią BIOS ograniczający wydajność w AI ale to będzie śmianie się rządowi USA w twarz bo ograniczenia biosem zazwyczaj długo nie wytrzymują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5080 będzie miał ograniczenie po TDP, już to widać. Jeśli plotki okażą się prawdą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi