Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Z cyklu kiedyś to było. Robię właśnie remament na chacie i wyszargałem oryginalną 7900 GT :E
1 slotowe GPU z chłodzeniem wagi piórkowej :E

e6PNhN7.png

I tak sobie przy okazji powspominałem stare czasy :E

7900GT MSRP ~$300
7900GTX MSRP ~$500
7800GTX MSRP ~$600

Lata 2005-2006

yor5j2I.png

To były też czasy gdzie w kompach "entuzjastów" modne było SLI dla osiągnięcia najlepszej wydajności czyli trzeba było kupić 2 sztuki GPU. W topce taki 7800 GTX x 2 ~$1200, następca trochę lepiej wyceniony 7900 GTX x 2 ~$1000.

y4ULg5N.png

A forsowane SLI dla topu przez te wiele lat, to każdy wie jak sobie radziło i w ilu grach faktycznie to działało poprawnie i dawało wartego uwagi boosta :E

Osobiście to mega się cieszę, że SLI padło na ryj, wparcie było tragiczne i niewiele gier z tym dobrze działało :E A względnie jeszcze nie tak dawno bo aż do Pascala było to kontynuowane i nawet u nas na forum pojawiali się "entuzjaści" z dwoma Titanami XP w SLI :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dzisiaj nie mam pojęcia jakim cudem mieliśmy problemy by schłodzić pokraki typu 250W TDP i trzeba było mody robić, a teraz potworki 450W to nie problem :E Taki był duży bunt ludzi że 3 sloty to za dużo miejsca zajmuje, albo płyta się wygnie? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie mam pojęcia... :E
A nie czekaj...:

r/nvidia - ITX motherboard installed on a RTX 4090

🤣🤣🤣🤣

• Like 1
  • Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TheMr. Obudowy to kiedyś były niezłe puszki ze stosunkowo kiepskim przewiewem, dominowały wentylatory typu 80mm, zasilacze też były najczęściej z takimi wentylatorami i o oddzielnym obiegu powietrza dla nich nikt nie słyszał. W kablach pierdolnik, cable management? jak ktoś spiął jako-tako trytką co najwyżej wewnątrz obudowy. Myślę, że można tak wymieniać i wymieniać.

• Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inside-pc-e1435875067390.jpg

To były czasy :E

• Like 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie ma czasów a PCMR robi swoim Pc cablecure i inne LGBT :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.07.2024 o 00:14, *** ChOpLaCz *** napisał:

Gdzieś czytałem,  że lambo albo ferarka robi modele... elektryczne. Kabaret! ;)

Do tego dorabiają całe nagłośnienie żeby dźwięk wydobywał się jak z minimum V8 :D

Jedno jest dobre postęp idzie w dobrą stronę, tylko na razie miniaturyzacja baterii do tych samochodów to porażka.

Pierwsze komputery też nie były małe, a teraz mój telefon ogarnie więcej niż ODRA i nie waży 400 KG :)

W dniu 15.07.2024 o 09:20, Send1N napisał:

U mnie np UV obecnie ogranicza kartę ale to radeon wiadomo :E natomiast co do nv to mając kiedyś totalny low end (msi rtx 2060 ventus) na stock zegar potrafił wydropić do 1815mhz przy 2200rpm a temperatura dobijała do 73c, kartę ustawiłem tak że zegar nie dropił poniżej 1965mhz obroty max 1650rpm i max temp 65c także inna bajka, jak miałem karty zielonych to zawsze kombinacja UV + PL limit max w prawo dawała najlepszą wydajność.

Dokladnie, mam dzisiaj w rękach 4070S gigabyte gaming karta już jest na tyle ciężka że pasuje dać a oczywiście w pudle nie ma, dobrze że miałem drugą oprócz swojej w szufladzie to dołożę we własnym zakresie :E 

Po wpięci 7900 GRE też musiałem podpierać, ponieważ jest już zbyt ciężka i nie dosyć, że głupio wygląda jak się wygina, to jest już realne ryzyko że coś się wyłamie. Oczywiście podpórki nie ma w zestawie więc tymczasowo zrobiłem z LEGO.

Syn przychodzi i taki był dialog:

"

- Tato dlaczego zabierasz mi klocki, będę je potrzebował

- muszę podeprzeć kartę graficzną

- a kiedy mi oddasz?

- jak kupię ładną podpórkę

- jesteś sussy

"

Tak zostałem podsumowany przez 7 latka... a ja tylko chciałem poprawić fabrykę...

Edytowane przez Norrberrto
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, kadajo napisał:

Teraz nie ma czasów a PCMR robi swoim Pc cablecure i inne LGBT :E

No i kiedyś jednak każdy więcej czasu spędzał przed monitorem z myszką i klawiatura,  a teraz chyba z głową w puszce. Jak tak dalej hobby będzie ewoluować to niedługo filmki jak inni składają na YT nam wystarczą :D

Edytowane przez Voodoo 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Voodoo 2Już tak się dzieje powoli :) Więcej czasu spędzam na oglądaniu filmów na YT z cyklu "Jak działa gra XYZ na RTX 4080 Super" :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Voodoo 2 napisał:

No i kiedyś jednak każdy więcej czasu spędzał przed monitorem z myszką i klawiatura,  a teraz chyba z głową w puszce. Jak tak dalej hobby będzie ewoluować to niedługo filmki jak inni składają na YT nam wystarczą :D

Obecnie jest też różnie. Mój syn 14 lat teraz zmieniał obudowę, sam wybrał, sam wertował testy i poszedł w Corsair 7000D z zero LRGBt :E

Jak zmienił obudowę to zmieniliśmy gpu z rtx 2070 na 3080. Wczoraj do niego wpadam i widzę, że gpu mu w jakiejś jego gierce leci na 70% i uderza w limit 162hz monitora. Więc mu mówię, że teraz może sobie detale jeszcze podkręcić bo ma zapas i całą masę fps. A on, że wie, ale narazie i tak nie ma czasu bo gra :E Ogólnie nie ma fazy jak wielu na tym forum na ultra :E

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma mieć jak go stary katował RTX 2070 w 2024 roku. :E 

Mnie jak zwykle interesuje segment z xx70 w tle i cieszy, że TDP będzie w zakresie 220W.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tego 2070 miał już od prawie 4 lat. Ogólnie nigdy nie miał przesadnej fazy na detale. Bez problemu potrafi sie przesiąś z 165hz monitora na np. ps4 i grać w 30fps. Co jest tutaj pewnie nie do pomyślenia dla zdecydowanej większości pcmr :E Chociaż PC jest jego stanowczo najbardziej ulubioną platformą dla 90%+ gier. A większość jego gierek jest co najwyżej średnio wymagająca. W fortnite nie gra z RT itd.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, lukadd napisał:

Ogólnie nie ma fazy jak wielu na tym forum na ultra :E

Nie jest jeszcze zepsuty na to przyjdzie czas :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lukadd napisał:

Tego 2070 miał już od prawie 4 lat. Ogólnie nigdy nie miał przesadnej fazy na detale. Bez problemu potrafi sie przesiąś z 165hz monitora na np. ps4 i grać w 30fps. Co jest tutaj pewnie nie do pomyślenia dla zdecydowanej większości pcmr :E Chociaż PC jest jego stanowczo najbardziej ulubioną platformą dla 90%+ gier. A większość jego gierek jest co najwyżej średnio wymagająca. W fortnite nie gra z RT itd.

Dobra, dobra:szczerbaty:.

A0xSgNy.png

:szczerbaty:

• Haha 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Żeby młodego odetkać to teraz trzeba mozolnej pracy, odzwyczajania go od Fortnajtów dla dzieciarni i zainstalować mu jakiegoś kosiora pokroju RDR 2, Horizona Forbidden West czy Cyberpunka 2077 OCZYWIŚCIE na ultra. Jeszcze nie wszystko stracone, w tym wieku umysł chłonny i plastyczny jak modelina - kilka znaczących tytułów na ultra i wróci na właściwe tory.

Tak na marginesie to oddawaj mu swojego kompa bo sam go marnujesz na indyki, niech młody rozwija skrzydła w majestacie #pcmasterrace. :E 

------------------------

Przy okazji nowe sterowniki Nvidia 560.70 już dostępne.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, sideband napisał:

Nie jest jeszcze zepsuty na to przyjdzie czas :E

Bardzo możliwe, ja też mając naście lat cieszyłem się bardziej z tego co miałem i nie było takich wymagań. Z biegiem lat mniej lub bardziej zaczyna się nudzić i odwalać :E

@caleb59 

Fortnite grają prawie wszystkie dzieciaki, mniej lub więcej. U mnie dzieciak gra też w simracingi typu AC na kierze, BeamNG drive, Automation, Teardown itd. 

Takie rozreklamowane AAA i inne assassiny popularne u nas na forumie jeszcze go nie kręcą :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden kabel jest ponad 650W i nie jest kompatybilny poniżej. A drugi jest ponad 550W. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak rozumiem dla mnie ten droższy będzie odpowiedni z racji posiadania zasilacza 750W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest mało precyzyjnie napisane lepiej zapytać producenta bo ten droższy może mieć lepsze konektory i tą nową lekko zmienioną wtyczkę ;)

Chyba, że w Proline będą wiedzieć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczym szczegolnym wedlug opisu sie nie różnią. Może jakaś inna partia albo inne opakowanie.

Na stronie Seasonica jest tylko jeden kabel tego typu, do wszystkich zasilaczy, ale ma kolorowe opakowanie, a z Proline przyszedł mi kiedyś w szarym kartonie "not for resale". Chyba wersja dosyłana gratis kupującym niektóre zasilacze premium.

Kabel z nową wtyczką byłby oznaczony 12v2x6 https://seasonic.com/accessories/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sideband napisał:

Tam jest mało precyzyjnie napisane lepiej zapytać producenta bo ten droższy może mieć lepsze konektory i tą nową lekko zmienioną wtyczkę ;)

Chyba, że w Proline będą wiedzieć.

raczej proline bedzie wiedziec na 99%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
46 minut temu, someI napisał:

Kabel z nową wtyczką byłby oznaczony 12v2x6 https://seasonic.com/accessories/

Ten z kolei to ATX 3.0, to nie jest przewód pod mój starszy zasilacz.

-------------------

Ta wersja jest pod mój zasilacz: https://seasonic.com/12v-2x6-cable-90-degrees/

Oczywiście niedostępna nigdzie w PL. :E 

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

Bardzo możliwe, ja też mając naście lat cieszyłem się bardziej z tego co miałem i nie było takich wymagań. Z biegiem lat mniej lub bardziej zaczyna się nudzić i odwalać :E

@caleb59 

Fortnite grają prawie wszystkie dzieciaki, mniej lub więcej. U mnie dzieciak gra też w simracingi typu AC na kierze, BeamNG drive, Automation, Teardown itd. 

Takie rozreklamowane AAA i inne assassiny popularne u nas na forumie jeszcze go nie kręcą :E

Ja pamiętam jak cieszyłem się z 286. Wolfenstein 3d, Dune II itd. leciały jak złoto :)
Masz rację, kiedyś człowiek się cieszył z tego co ma... teraz może mieć wszystko i to powiedzmy sprawia niewielką przyjemność...
Pewne rzeczy chyba się robi z sentymentu lub żeby wywołać namiastkę radości z przeszłości.

Sad but true.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi