Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 29.07.2024 o 12:30, sideband napisał:

Będzie na premierę Stalkera :E

Poszedł bym o krok dalej

Na premierę Half Life 3 :E

Edytowane przez Broly
  • Haha 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe gdzie jest granica opłacalności skalowania shading units i shader modules dla większości zastosowań. 3 lata temu szacowałem 20-40K SU oraz 160-320 SM (RTX 5090 ma podobno zawierać 20K SU wewnątrz 160 SM). W CPU szacowałem to na gdzieś pomiędzy 16, a 48 rdzeni (bez SMT). Oby te granice były jednak sporo wyższe i obym się mylił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ja mam wrażenie że co z tej premiery 50xx skoro żadnych fajnych gier nie widać na horyzoncie. 

Dlaczego? Bo sprzęt jak się kupuje to żeby go używać tu i teraz. 

Oczywiście jak ktoś ma dużo kasy to jego wybór, mozna zmieniać GPU co generację,ale ja mówię z perspektywy normalnego zjadacza chleba. 

Moim zdaniem najlepszy moment na upgrade GPU to wtedy gdy wychodzi jakaś " pro gra" która wyznacza nowe szlaki dla branży.  Przykładami tego niech będą: 

Skyrim (2011r) na tamte czasy ta gra zrobiła na mnie mega wrażenie

Wiedźmin 3, gta V na PC ( 2014 lub 2015r) to samo, gra wytyczyła nowe szlaki 

Potem jak dla mnie RDR 2. 

Następnie można uznać za taką "perełkę" cyberpunk, choć może nie w dniu premiery. 

I co potem? Długo, długo nic. 

Oczywiście mowa tutaj o grach, które są zasobożerne, nie jak np Elden Ring, który jest świetna gra, ale nie ma tam super grafiki. 

Teraz zastanówmy się...kiedy będzie najbliżej premiera takiej " super" gry? 

GTA VI prawdopodobnie będzie najszybciej i dla tej gru warto będzie ulepszyć sobie komputer. Problem jest taki że premiera ma mieć miejsce w 2025r i jeżeli nie będzie obsuwy jak to w przypadku rockstar ma miejsce, to na port PC poczekamy najwcześniej do 2026r, jak nie 2027r. 

Potem w latach 2026-2027 przewiduje że wyjdzie wiedźmin 4, a w niedługim czasie po wiedźminie 4 ma wyjść remake wiedźmina 1. 

Następna gra z serii cyberpunk jest robiona... Ale wyjdzie po remaku wiedźmina 1. 

Tak więc najlepsze lata do grania niestety dopiero przewiduje na rok 2026r, jak nie 2027.

po drodze jeszcze co prawda będzie god of war, czy stalker 2 ale nie przewiduje że to beda gry na miarę wiedźmina 3 czy cyberpunk Phantom of liberty. 

I szczerze mówiąc trochę żałuję że nie ma fajnych gier na horyzoncie, bo sam mam ochotę zmienić swojego rtx 2060. Ale po co mam to robić, skoro i tak nie ma jakiś goracych premier? 

Fakt mój rtx 2060 to stara karta, ale nie jest to jakiś relikt przeszłości i w najnowsze gry na high pogra się w full hd, a w stare gry nawet na 1440p ciągnie. To po co zmienić to GPU. 

Znaczy wyjdą też fajne gry jak god of war, stalker 2, może nawet wukong...ale intuicja podpowiada mi że to będą gry w stylu " przejść i zapomnieć", przynajmniej tak miałem w przypadku poprzedniego god of war. 

to dla mnie trochę za mało by zrobić upgrade sprzętu, a potem gdy wyjdzie super premiera to nie będę mógł wynieść 100 proc z tej gierki. 

Tak więc reasumując...co nam będzie z premiery 5 generacji, gdy nie ma super hitów w drodze? 

Edytowane przez bananzafryki
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, bananzafryki napisał:

co nam będzie z premiery 5 generacji,

Co nam będzie to nie wiem, ale mi RTX 5070 się przyda z uwagi na planowaną wymianę monitora na 3440x1440.

Do tego niedługo wychodzi Kingdom Come Deliverance 2, Gothic Remake, Czarny Samuraj (tj. nowy Assassin's Creed). Przez sezon jesienno-zimowy będę miał w co grać. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce 5080 zeby ograc jeszcze raz CP77 w przyzwoitym FPS z wodotryskami. Reszte gier tez jeszcze raz chetnie ogram w 120fps gdzie teraz mialem 50... 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, bananzafryki napisał:

Oczywiście mowa tutaj o grach, które są zasobożerne, nie jak np Elden Ring, który jest świetna gra, ale nie ma tam super grafiki.

"Super" grafika czy "super" gra to kwestia indywidualna, subiektywna i dyskusyjna. Dla niektórych, Elden Ring wygląda dużo dużo lepiej niż gry które wymieniłeś albo inne gry. Grafika, to nie jest tylko ilość detali na metr (lub kilometr) kwadratowy lub poziom realizmu. Albo ilość cząsteczek, NPCów czy czegoś tam innego. Ogólnie gier wychodzi sporo, rozmawiam z ludźmi prywatnie na ten temat i wymieniamy bez problemu różne fajne gry, które niedawno się ukazały albo za niedługi czas wyjdą. Ale zgadzam się, że we współczesnej sytuacji i współczesnych grach, RTX 5090 będzie przesadnym wyborem, chyba że do sztucznej inteligencji. Karty robią się za drogie, pobierają za dużo prądu, wzrosty szczególnie w VRAM są za małe, wydzielają za dużo ciepła, są zbyt duże gabarytowo i raczej nie ma konieczności tego by wymieniać sprzęt (chyba że masz bardzo słaby), gdyż konsole i tak są jakie są. Switch 2 (jeśli tak będzie się nazywać) będzie najbliższą nową konsolą, ale on i tak będzie nie wydajniejszy od Xbox Series S (choć pewnie będzie mieć 20% więcej RAMu).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem taką opinię że rzekomo sprzęt najlepiej wymieniać wtedy kiedy wychodzi nowa generacja konsol 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Nowe generacje konsol wychodzą co ~7 lat :E
W PC wymienia się GPU wtedy kiedy potrzeba, ludzie grają w różne gierki, niektórzy prawie nie tykają AAA :E Część
wymienia co generację, odsprzedając starsze GPU przed premierą nowej, jakaś dokładka finansowa i leci się dalej na najnowszym gpu przez kolejne ~2 lata.

• Like 4
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, bananzafryki napisał:

Słyszałem taką opinię że rzekomo sprzęt najlepiej wymieniać wtedy kiedy wychodzi nowa generacja konsol 

Wymieniasz jak jest interesujące Cię GPU wyraźnie szybsze (przykładowo, strzelam: +70%, czyli 1,7x szybsze) od tego, które masz obecnie. Oczywiście jeden wymieni dla +30% a kto inny bez x2 nie podejdzie - także sam sobie ustal progi. No i oczywiście wszystko przy założeniu, że stare GPU nie wyrabia.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I, że nie wychodzą nowe techniki jakości obrazu, czy bajerów pt. generator klatek :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To można olać. Generalnie jak wychodzi nowa technologia to zawsze mija ten rok dwa aż się spopularyzuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I generacja dwie, zanim coś ciekawego z niej wyniknie. Chociaż nie zawsze tak jest. FG czy DLSS ogarnęli w ciągu jednej generacji. A RT potrzebowało w sumie trzech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, bananzafryki napisał:

W dniu premiery jest niewiele gier na nową generację. Musisz czekać ze 4 lata by się ich zebrała sensowna ilość.

RTX 3080 z 2020 ma wydajność w miarę ok, ale VRAM jednak mało.

RTX 4080 ma wydajność i VRAM raczej ok, ale cena bardzo wysoka.

RTX 3090 i 4090 mają spoko wydajność i VRAM ale ceny serio b. wysokie, podobnie 5080 i 5090.

Może RTX 5060 Ti będzie jako-tako fajną kartą? Albo chociaż RTX 5070? Gdyby wkrótce przehajpowana Ngreedia w RTX 50X0 zaoferowała odpowiednika RTX 3080 Ti (12 GB VRAM) za 120 wat i $279 MSRP, to byłoby może powiedzmy "w miarę dobrze". Ale mam co do tego duże wątpliwości niestety. Raczej będzie odpowiednik RTX 3080 z 8GB, 140 wat i $329 MSRP...

Billion Dollar Fund Dumps NVIDIA, Buys Arm After Warning About A “Bubble”g-about-a-b

Cytat

The fund had taken an aggressive tone against NVIDIA in its investor letter, which included claims from some of AI's biggest detractors. As per the Financial Times, Elliot hadn't held back and stated that not only was NVIDIA a "bubble" but that the firm, along with its mega cap technology peers were all in "bubble land."

(¬_¬")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwietniu 2017 GTX 1080 Ti kosztował 3500 zł.

Dzisiaj RTX 4070 Ti Super kosztuje 4000 zł, mając ~120% lepszą wydajność oraz 45,5% więcej VRAMu.

To nie jest dobra oferta po 7 latach i 4 miesiącach, moim zdaniem. 3080 Ti ma ~100% lepszą wydajność i 1 GB VRAMu więcej. Gdyby kosztował 1400 pln, to byłoby jako-tako znośnie imo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz przelicz mi ile kosztował proces potrzebny do stworzenia chipu w 2017 roku, ile kosztował pracownik, ile kosztował prąd, ile kosztował transport, spakowanie, pudełka, jakiej jakości było chłodzenie w 1080Ti vs obecne 2-3 kg "byczki". Margines netto nie powiększa się aż tak, ciągle lawiruje między 50-60%. No i tak, w kwietniu 2017 roku 3500 zł był większym wydatkiem niż 4000 zł w 2024. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To porównaj bardziej 1080Ti do 4080S. I różnica w cenie jest kolosalna i nawet inflacja nie wiele zmienia. Koszt pracownika w chinach, czy prąd nie wiele zdrożał - jedynie transport po 2021.

Po prostu bo ostatniej bańce krypto ceny nie spadły tam gdzie powinny. 1080Ti to GOAT wśród kart graficznych, nawet teraz w 1080p można pograć na rozsądnych detalach

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej porównujcie topke do topki

1080ti do 4090 bo to jest odpowiednik.
Titan to była anomalia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie to 1080 Ti była anomalia, bo Nvidia dała ludziom kartę o wydajności tytana tańszą o połowę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Thimedes napisał:

RTX 4080 ma wydajność i VRAM raczej ok, ale cena bardzo wysoka.

Jednak pojawiła się na szczęście ciekawa RTX 4070Ti SUPER (fajne połączenie wydajności i 16GB VRAM powinno na długo wystarczyć, a cena za to wszystko niższa niż za RTX4080)

20 godzin temu, Thimedes napisał:

Może RTX 5060 Ti będzie jako-tako fajną kartą? Albo chociaż RTX 5070?

Totalnie różnie może być. Jak nVidia da w 5060Ti 8GB VRAM, to będzie niezły śmiech w tym 2025r. Z kolei 12GB VRAM za rok w RTX 5070 to też byłoby słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Keken napisał:

1080ti do 4090 bo to jest odpowiednik.

4090 nie uważam za kartę dla przeciętnego gracza, cena kosmiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

cena wysoka ale to topka tak samo topką była 1080ti.

nvidia mocno namieszała z nazewnictwem ale topkę porównywałbym do topki nie licząc titanów które były półprofesjonalnymi kartami.

4090 droga bo nvidia wie, ze może sobie pozwolić na takie ceny. Klienci i tak kupią.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Titan był właśnie odpowiednikiem dzisiejszej 4090, przecież co chwila się mówi ze 4090 to karta już do zastosowań profesjonalnych stad 24GB pamięci.

Poza tym 1080Ti miał praktycznie niemalże takie same parametry jak Titan X i Titan Xp wiec jego profesjonalne zastosowanie można było postawić na tym samym poziomie.

To tak jakby dziś był RTX 4080 Ti, który od 4090 by odstawał 5% a kosztowałby mniej niż 4080 Super.

titan-xp-firestrike-ultra

titan-xp-timespy

titan-xp-grw-4k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVGA 1080 Ti 130% szybsze od EVGA 1060.
Dziś 4090 210% szybsze od 4060 i 160% szybsze od 4060 Ti (oraz 200% więcej VRAM).
W 2017 karta dla ludu znajdowała się bliżej karty top w wydajności i pamięci. Dzisiaj dalej. Tak jak gdyby chciano stratyfikować PCMR. Co więcej, karty dla ludu wychodziły przed topką i krótko po półce średnio-wyższej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCMR pokazla ze chce placic wiecej to kobinuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kadajo napisał:

Titan był właśnie odpowiednikiem dzisiejszej 4090, przecież co chwila się mówi ze 4090 to karta już do zastosowań profesjonalnych stad 24GB pamięci.

Pamięć pamięcią ale titany miały pełny albo prawie pełny rdzeń. 4090 to jest niezły kastrat w porównaniu do Titanów. Prędzej to 3090 Ti zasługuje na nazwę titana bo ma 98% CC aktywnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi