Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, galakty napisał:

Pytanie czy wgl będą zachęcać i mają w tym interes. Moga zrobić serię na przeczekanie bez fajewerków, oni i tak zarabiaja na innych kanałach. 

AMD ich nie dogoni, mogą spać spokojnie. Seria 6000 jak zobaczą że AMD dogoniło 4000 to wtedy mogą zaskoczyć.

Ale ty bzdury piszesz i wgl jak można pisać o czymś na przeczekanie tylko dlatego że zarabiają na czymś innym ? To jest korpo i będzie cisnęło każdy segment żeby zarobić jak najwięcej a nie spoczywać na laurach tylko dlatego że z ai mają kasę. W każdym biznesie tworzy się produkt, który wyciągnie jak najwięcej kasy. A tylko dobry produkt to zrobi więc nie można odpuszczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nawet kijowy produkt będzie lepszy od AMD :E

Zen 5 pokazał jak się robi kasę na czym się da 🤣

Edytowane przez galakty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz nie na temat ;) A jednak Zen5 nie robi kasy, nawet nie znam jednej osoby która by to coś kupiła 🤣 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, lukadd napisał:

Co do wyciskania watów to już przed premierą 4090 była panika i ploty, że 600W będzie. A wyszło 450W stock i 600W max PL po odblokowaniu.

Osobiście nie wierzę, że dadzą w 5090 600W stock. Może z ~500 :E

Pamiętam gdy na tym forum o 300W pisano jak dzisiaj o 600W. 300 to było bardzo dużo, a dzisiaj jest już zwyczajnie. Co dalej? Przyzwyczajanie do 600W jak zwyczajności, a 1200 bardzo dużo ale może się zdarzać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak PL odbija się od siebie, to zegar GPU  skacze. Dla tego po UV poprawnie wykonanym, jest lepszy wynik w benchach, niż profil fabryczny karty. Fabryka daje max użycie GPU i ogranicza przeciążenie limitując PL. To kupa, a nie podejście do sprawy. Mogę mieć ponad 2000 mhz na karcie, ale PL za chwilę mi to zredukuje do 1750mhz - 1950mhz itd. Wole niższe Vgpu i mieć cały czas taki sam mhz na GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Pytanie czy wgl będą zachęcać i mają w tym interes. Moga zrobić serię na przeczekanie bez fajewerków, oni i tak zarabiaja na innych kanałach. 

AMD ich nie dogoni, mogą spać spokojnie. Seria 6000 jak zobaczą że AMD dogoniło 4000 to wtedy mogą zaskoczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe koryto. Na razie do przodu i być może będzie angaż dla pracowników  nie chciałbym tam pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://videocardz.com/newz/never-released-nvidia-rtx-4090ti-aka-titan-ada-has-been-spotted-again-but-this-time-with-pcie-interface

:E

Jest idealna :E

*Czekam na te MSI liquid suprim fusion 

https://overclock3d.net/news/gpu-displays/more-power-and-lower-thermals-msis-rtx-4090-suprim-fusion-is-a-monster/

Tylko zasiłekę też trzeba wymienić lub dołożyć drugą. Już mam plan jak to wcisnąć w sama im01 :E

Edytowane przez wii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wejdzie do nano s...(Co innego inno3d z ich ichill black-żal że nie złapałem 3080ti) Chwilowo 2080ti waterforce. Ja jeszcze chyba zejdę z rozmiarami budki. 

Łap jak nie chce ci się w linki wchodzić by rozpływać się nad nadchodzącymi kolosami :E

Edytowane przez wii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę kolosów, dla tego od jakiegoś czasu sam robię sobie AIO dla GPU. U Ciebie w "ja chcę" musi być AIO, no bo jak inaczej ?

Custom ?

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, lukadd napisał:

Robisz nastaw UV na danym napięciu i takcie, testujesz stabilność i lecisz kolejne 2 lata czy tam dokąd będziesz miał jeszcze to GPU na danym profilu.

I ja właśnie tak robię, obecny Tuf 1,5 roku na jednym profilu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10% więcej prądu dla 5080, ciekawe ile więcej wydajności :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, galakty napisał:

10% więcej prądu dla 5080, ciekawe ile więcej wydajności :szczerbaty:

Jeśli prawda okażą się plotki że ma być 10% szybciej od 4090 to pewnie z 35% wzrostu w stosunku do 4080. Wielkiego szału nie ma

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f3f.jpg

RTX 5090 faktycznie ma mieć taką specyfikację? Przecież to deklasacja reszty kart, a RTX 5080 ustąpi RTX 4090? :szczerbaty:

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się potwierdzi to 5080 będzie mega kastratem :E Jak ludzie pisali że w 4000 opłaca się kupować tylko 4090, to tutaj już w ogóle będzie to prawda objawiona. Upsell pełną gębą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę, że wydajność na wat w serii RTX 50xx będzie istotnie (np. +40%) wyższa niż w serii RTX 40xx. W przeciwnym razie upgrade nie bardzo będzie miał sens.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby potwierdziły się te spekulacje, to na papierze RTX 5090 jest dużo mocniejsza od RTX 5080 niż 4090 od 4080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz wyjdzie że wszyscy kupią 5090 :E bo to będzie najlepszy wybór XD

Ale jak zawsze napiszę jakie ceny przewidywane bo to najważniejsze :E

Ja się czaję na 5070 głównie

Edytowane przez Broly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

Czysto teoretycznie ze swojej szklanej kuli jaką cenę obstawiasz na 5070 ? w złociszach. Dobrze kombinuję że skoro 5090 ma mieć premierę w tym roku to 80 i 70 gdzieś w marcu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Broly napisał:

Ja się czaję na 5070 głównie

A potem wyjdzie Ti albo Super... ;) 

Na papierze ta 5070 nie wygląda szałowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi