Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Wasza dyskusja skłoniła mnie do przełączenia się na 120 Hz w telefonie :E

Zdążyłem sprawdzić, że w pełni działa odświeżanie adaptacyjne. Jak nie przesuwam paluchem po ekranie przez 5 sekund to częstotliwość spada do 60. W teorii ma to zaoszczędzić baterię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do telefonu to dawno też zmieniłem na 60. Producenci sprzętu i dzisiejszy świat stara nam się wmówić że czegoś potrzebujemy, a tak naprawdę często wystarcza na to co mamy. To się nazywa konsumpcjonizm. Jak ktoś uważa inaczej to  nie  pasuje;)

Ja zawsze np kupuje średniaki z telefonów. Gry kupuje na promocjach po paru latach jak poprawia bugi i wydadzą tak naprawdę wersję finalną. Wyjątek diablo 4 ale testowałem ja zanim kupiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W telefonie to nie ma sensu. Jak grasz w cs2 to wiecej fpsów=mniejszy input lag. Tutaj dyskusja rozchodzi się bardziej o tzw. dimishing return. Czyli coraz większa liczba fpsów przy pewnym progu niedaje już zauważalnej(odczuwalnej róźnicy). 

Tutaj jes szczegółowa dyskusja na ten temat.

I tested the input lag impact of every cs 2 setting. : r/GlobalOffensive (reddit.com)

przy 30 fpsach masz 33.34 ms

przy 60 fpsach masz 16.67 ms

przy 120 fpsach masz 8.3 ms

przy 240 fpsach masz 4.1 ms

przy 480 fpsach masz 2 ms

przy 960 fpsach masz 1.04ms.

czyli przy 1000 masz równo 1 milisekunde. zakładjąc, że reszta sprzętu ma zerowe opóźnienie co jest w praktyce nie możliwe.(monitor, myszka, karta graficzna itd..) wszystko dodaje laga nawet włączony v-sync dodaje laga.

CS2's Input Latency (youtube.com)

Edytowane przez pro_zealot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w telefonie mam 120 a i tak przestawiłem na 60, bo 120 żre szybciej baterię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie z tymi fonami, to jest jakaś patologia. Tyle lat cackania się, nowe modele za ciężkie hajsy i żeby chociaż tych 15h sotu nie było bez robienia cegłówki :szczerbaty:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2027 wszystkie nowe telefony w UE mają mieć wymienne baterie. Czekam jak na zbawienie.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Keken napisał:

Od 2027 wszystkie nowe telefony w UE mają mieć wymienne baterie

Nie ma się co cieszyć, wprowadzą nakaz instalacji oryginalnych za chorą cenę i tyle. Zamienniki będą zablokowane z poziomu oprogramowania

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też nie znaczy, że bateria będzie odpinana jak w starej Nokii i będziesz sobie nimi żonglował w kilka sekund. Wymagana będzie możliwość wymiany za pomocą podstawowych narzędzi, więc przynajmniej może skończy się klejenie i lutowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w dzisiejszych czasach telefon często gęsto byłby dalej do użytku gdyby nie bateria/koszt wymiany. Jedna z niewielu proeko akcji która wg mnie ma duży sens - ogólnie right to repair - możliwość naprawy/wymiany prostymi sposobami a nie tylko specjalnym narzędziem dla danego modelu

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie marka Hammer ma w modelu Blade V wymienną baterię jak w tak starej Nokii. To są co prawda jakieś smarfony robocze, niemniej jest możliwość wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny Offtop z fonami. 
Wszystko co piszecie 100% racji. 
Gdyby nie to że mój s10 zleciał z 4 piętra na trawę i przestał perfekcyjnie szybko łapać ostrość przy fotkach to bym go nie zmienił na s21+ to wszystko działa niby tak samo. Wyjątkiem jest video 8k i niby szybszy ekran . Reszta działa tak samo, w oby dwa używane w odświeżaniu najniższym działały identycznie . 

Wracając do tematu sam się zastanawiam czy czekać na serię 5xxx czy kupować 4060ti albo zwykły. Gram w full hd bo tylko tyle potrzebuję :D Grywam w q3a, ut i starcrafty :boink: i okazjonalnie w f76/rdr2 i wieś3 . Teraz przysiadam na CP i 1660super nie daje sporej frajdy w graniu . Płynnie na średnich 50--~70 spfs , no ale to średnie . Reszta to fusion 360 i adobe bratnia duszyczka obrabia foty . Nowe gpu typowo pod cp i stalkera 2 :D i totalnie nie wiem co zrobić, czekać na 5060 ? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujesz, że potrzebujesz, bo brakuje mocy na teraz to kup 40xx. Nie potrzebujesz, czekaj. Recepta prosta jak drut :D 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Pepsko napisał:

Wracając do tematu sam się zastanawiam czy czekać na serię 5xxx czy kupować 4060ti albo zwykły. Gram w full hd bo tylko tyle potrzebuję :D Grywam w q3a, ut i starcrafty :boink: i okazjonalnie w f76/rdr2 i wieś3 . Teraz przysiadam na CP i 1660super nie daje sporej frajdy w graniu . Płynnie na średnich 50--~70 spfs , no ale to średnie . Reszta to fusion 360 i adobe bratnia duszyczka obrabia foty . Nowe gpu typowo pod cp i stalkera 2 :D i totalnie nie wiem co zrobić, czekać na 5060 ? :D 

Jak możesz to czekaj, choćby dla spadku cen obecnych kart to w cenie rtx4060ti kupisz używanego rtx4070 lub może nawet za mniej. Możesz też sprzedać i kupić używanego rx6600 za tylko ~250 zł więcej, po odsprzedaży. RTX3060ti buja się już koło 800 zł. 

Mam ten sam problem na gtx1660ti, ale w Cyberpunku więcej grzebałem w opcjach, modyfikując ustawienia digital foundry, niekiedy bawiąc się w OC
Idzie dobić do 60fps na ustawieniach lepszych niż średnie, ale jeśli chcesz na dobre pozbyć się spadków to potrzebne jest dynamiczne skalowanie.
Osobiście zablokowałem fpsy na 40, ponieważ input lag bez Vsync jest tam o wiele lepszy niż 30 i grałem na TV, gdzie jest 120hz. Miodnie działało nawet w dodatku i od biedy można coś podbić ;) 
Moje ustawienia, większość na wysokich:
cienie kaskadowe - średnie
mgła wolumetryczna - średnie
chmury - średnie
odbicie - niskie, zalecane przez digital foundry, i tak nie zwracasz uwagi na delikatny szum w odbiciach wody ;) 
okluzja otoczenia - niskie, praktycznie brak różnicy wedle nich
precyzja kolorów - średnia
Reszta ustawień zaawansowanych na wysokich / włączonych / x16 oraz dekale na ultra, tekstury też na wysokich, bez skalowania, tłumy na wysokich jeśli procesor pozwala. W dodatku będą spadki do okolic 40-50fps, ale nie poniżej. Jeśli grasz zbyt długo, to czasem gra się zbuguje i obniży wydajność, ponoć od otwierania mapy. Wygląda to pewnie niezauważalnie gorzej niż na PS5, poza niższą rozdzielczością, ale możliwość nieużywania FSR w więcej niż 30fps wynagradza to.

Podobne ustawienia dają radę na gtx1650 super, tylko trzeba zejść z niektórych, aby częściej dobijać do 40fps...., ale tam to procesor ogranicza - i3 8100 :E , za to skrypt do windowsa z forum pewnie nieco pomaga.

Edytowane przez musichunter1x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O fajnie że nie jestem sam z wyborem gpu. Na chwilę obecną dość ciężka sytuacja z uwagi na nadchodzące 5xxx nie wiadomo tylko ile trzeba czekać. Właśnie myślałem że 4070 z wtórnego będzie dobrym pomysłem. Nie spieszy mi się za bardzo bo nie mam czasu grać ostatni 😃

Radeony to Radeony , nie biorę ich pod uwagę. 'Coś' w tych kartach mi nie pasuje w jakości grafiki

U mnie r9 5900x więc może chodzić ciut lepiej. Jutro zobaczę swoje ustawienia w CP. 

Edytowane przez kadajo
Cytowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Pepsko napisał:

Radeony to Radeony , nie biorę ich pod uwagę. 'Coś' w tych kartach mi nie pasuje w jakości grafiki

Rezultat jest ten sam, chyba że w jakiś wielkich wyjątkach.
RX6600 da rozsądnego kopa za tylko 250 zł dopłaty przez co przeczekasz bez problemu te ~1.5 roku. Sam bym to zrobił, ale potrzebuję physx do starszych gier oraz nie chcę sprzedawać tej karty, ponieważ przyda się mi później, do projektu ITX. Jedynie za bardzo cebuluję i przeczekałem outletowe a520 itx.... Może w zimę przejdę na używanego rtx3070 /3060ti w oczekiwaniu na spadki rtx5xxx, bo tak to za ciepło w pokoju :E 
Choć po udervolcie taki rtx3070 nie jest  tak daleko w poborze energii od rtx4060ti, tylko wydajność w RT odstaje.

Następny Half Life może pojawić się w przeciągu 2 lat, więc to na pewno popchnie mnie do kupna sprzętu.... + gra Kojimy.

Edytowane przez musichunter1x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pojawia się też u mnie chęć zakupu jakiegoś vr'a żeby pograć w Alyxa. Mega produkcja. Grałem w to u kumpla na 4070 na queście3 . 

Totalnie nie wiem, co uczynić . Kiedy te premiery nowych rtxów nastąpią... 🥱

Edytowane przez kadajo
Cytowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pepsko napisał:

Pojawia się też u mnie chęć zakupu jakiegoś vr'a żeby pograć w Alyxa.

Dla jednej gry nie ma co kupować VR, lepiej pożyczyć, wynająć ewentualnie kupić używany sprzęt i sprzedać ;)
Do tej gry nawet gtx1660 starczy, a do pełni wrażeń ~rtx3060 12gb, a najlepiej jakakolwiek karta powyżej niego, aby był to poziom ponad rtx2070super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Pepsko napisał:

Pojawia się też u mnie chęć zakupu jakiegoś vr'a żeby pograć w Alyxa. Mega produkcja. Grałem w to u kumpla na 4070 na queście3

Na początku fajnie, a czym dalej w las to coraz bardziej mnie nudziła ta gierka. Aż odłożyłem ją i jeszcze do dziś nie skończyłem :E Ale kiedyś jeszcze się wezmę bo długa nie jest. I jak wyżej lepiej pożyczyć VR jak to dla jednej gierki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kaprys, vr raczej przy okazji. Akurat mam możliwość pożyczenia na trochę takiej zabawki . W cenie q3 można mieć na prawdę dobre gpu

Czekam zatem :D aczkolwiek miałem kupić 4060 eagle na teraz do zabawy. 

Edytowane przez Pepsko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompetetywnie w nic nie gram, za realizmem nie przepadam i nie muszę konieczne grać w nowości.

Ale jednak mimo wszystko te 3840x2160 120Hz/fps miło było by w grach mieć. A to łatwe do uzyskania jeszcze nie jest. Przykładowo Age of Mythology Retold (129 zł) albo Tekken 8 (289 zł) nie będą działać wspaniale na byle czym, a ja jednak te różnice dostrzegam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w t8 to w ogóle jest tryb 120 fps bo tam to chyba lock jest na 60 fps?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.09.2024 o 12:56, *** ChOpLaCz *** napisał:

Oczywiście, że tak - moje.
Spoko.

Zatem. Kto z Was odczuwa wyraźną, znaczącą poprawę i widoczną bez OSD pow. 120 fps grając w single?

Tu nie ma znaczenia czy to jest single czy multi tylko typ gry. Poza tym najlepiej to sprawdzać na OLED, a nie jakimś smużącym LCD.

Każdy szybszy obrót i widać dużą różnicę na rzecz 240Hz. Druga kwestia to wielkość ekranu i większy ekran przed oczami tym te różnice są bardziej odczuwalne.

Kolejna kwestia to niektóre gry są mało płynne w mniejszej ilości klatek. W jednej grze 60fps jest ok, a w drugiej przy 60fps masz odruch wymiotny ;-) Może to być wina framepacing lub inne problemy z frametime.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że to kwestia wieku.

Tak zwany kryzys wieku średniego.

A zmieniając temat to GTA6 dopiero w 2026. To na PC zadebiutuje chyba z serią rtx 7000.

Cytat

Pojawia się coraz więcej głosów, według których Grand Theft Auto VI - wbrew wcześniejszym zapowiedziom - nie trafi do graczy w przyszłym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS5 pro i oled 77 cali zdąży mi stanieć do tego czasu xD Nie ma pośpiechu, jak ukończą to wyjdzie. Czy będzie hitem czy nie, to i tak GTA to dla mnie coś więcej niż gra, już od dzieciaka lubiłem chodzić i zabijać ludzi na ulicy :D

Jeśli kolejne serie kart będą wychodzić co 3 lata, to rtx6000 wyjdzie na początku 2028r. Może tak się zdarzyć, że pokryje się z GTA6 na PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

LOL . Pamiętam jak tłukłem w GTA1 i postala :D apropo zabijania w grach ;)
Seria rtx 5 będzie miała co robić w gta6. 5060 będzie za słabe , na średnich może sie uda zagrać w 40 fps, ale to tylko wróżenie z fusów

Edytowane przez Pepsko
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi