Skocz do zawartości
Tombycz

NVIDIA RTX 50x0

Rekomendowane odpowiedzi

Może coś takiego w DLSS4 będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według Thomasa Ericksona są cztery podstawowe typy osobowości : zółta, niebieska, zielona i czerwona. Podobnie graczy można sklasyfikować na cztery podstawowe typy : zdobywcy, eksploratorzy, socjalizatorzy oraz zabójcy. Ja zaliczam się do eksploratorów.

GTA do mnie nieszczególnie trafia. To czego zawsze szukałem w komputerze, to jak największe odejście w przekonującą i satysfakcjonującą immersję kompletnie innego świata, a GTA wydawało się nazbyt inspirowane współczesnością i gangsterskimi filmami. Nie moje klimaty.

Odkąd pamiętam, motywuje mnie chęć eksploracji i życia w innym świecie nie powodującego odrazy i obrzydzenia (a te niestety towarzyszą mi w większym lub mniejszym stopniu non-stop) oraz chęć uporządkowania wszystkiego tak by było na odpowiednim, pasującym, adekwatnym miejscu.

Grałem w GTA SA oraz GTA LCS i najfajniej jeździło mi się bezpiecznie po mieście starając się udawać że tam mieszkam i czasami wykonuję jakieś zlecenia, zadania, misje lub spotykam się z jakimiś ludźmi. Dobrze, że to było offline, bo nikt mi nie przeszkadzał.

Dziwactwa, które ludzie wyczyniają w grach to nie moja bajka. Ani to fajne, ani śmieszne. Burzą moje marzenie ustawienia wszystkiego na swoim miejscu i skutecznego wyeliminowania tego co zaburza porządek.

Dobrze pamiętam, gdy w roku 2000, zorientowałem się, że przez poprzednie 10 lat, częstotliwość taktowania CPU wzrosła 32-krotnie, VRAM kart graficznych w tej samej cenie także 32-krotnie (1 MB do 32 MB za $200), a pojemność RAMu systemowego w tej samej cenie 160-krotnie. Był taki artykuł w jednym czasopiśmie, który to opisał. Uderzyło mnie to mocno, bo zrozumiałem jakie ogromne możliwości może przed nami otworzyć taki wzrost przez kolejne stulecie. I dało wiele istotnej nadziei, która niestety jest konsekwentnie atakowana każdego dnia od lat, a wątpliwości niekończące się.

Co do RTX 50X0, mam nadzieję że nowa seria pomoże by było lepiej, gdyż po pierwsze jest problem ze specyfikacją GPU przeciętnych graczy (a więc prawdopodobnie coś pomiędzy GTX 1650, a RTX 3060 Ti), po drugie jest problem z ray-tracingiem czyniącym art direction różnych gier zbyt podobnymi do siebie, a po trzecie jest problem z opóźnieniem ruch kontrolera -> akcja na ekranie, a także akcja na serwerze i ekranie innych graczy. Na prawdę chciałbym aby 4K w stabilnych 60fps stało się totalnie normalnym zwyczajnym standardem, a nie czymś traktowanym jako luksus. Do 16K na oko w 1200 Hz jeszcze bardzo, bardzo daleko ale potencjalnie DLSS może pomóc.

Już to pisałem ale napiszę po raz kolejny : nie ma opcji aby w 8 lub 12 GB zmieścić wszystko co od przyszłych gier możemy oczekiwać. Jeśli pamięć znacząco nie poszerzy się, to można liczyć jedynie na śmiałe próby osiągania maksymalnych granic przez coraz więcej gier różnych gatunków od różnych producentów. Przykładowo Switch 2 jeśli dostanie 3x więcej RAM, to otworzy większe możliwości dla tej platformy (ale fajniej byłoby 4x więcej). Fakt, że przez ostatnie 10 lat najmniejszy wspólny mianownik zmienił się z Xbox One na Xbox Series S, z zaledwie 25% więcej RAM ... nie jest wspaniałe. To już Nintendo zaliczyło większy progress ze 128 MB RAM dla 3DS i 2 GB dla Wii U do 4 GB dla Switch.

Przypominam, że PS4 miało podobno oferować 1080p 60fps, a PS5 2160p 60 fps, czego właściwie obydwie konsole nie oferują. PS5 dało za mały wzrost specyfikacji, aby jednocześnie zaoferować wzrost zaawansowania i rozmachu gier, rozdzielczości oraz klatek na sekundę. 40% czy nawet 50% szybsze PS5 Pro w tym jakoś wiele nie zmieni, tak szczerze. Do tego 20% wyższa cena i brak płyt? No średnio, średnio. Dobrze, że opuścili cenę PSVR2 o 150$, szkoda że od razu taka nie była, wtedy o wiele większe zainteresowanie by uświadczyli. PS6 podejrzewam 4 lata po PS5 Pro tak jak PS5 Pro 4 lata po PS5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postęp przez kolejne 10 lat będzie zablokowany, przez słabe CPU (wzrosty co 2 lata o 10%-15%). Dlatego właśnie wymyślono dlss3 aby obejść słabą moc obliczeniową procków.

• Haha 1
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na pewno dlatego powstał FG :E

Jak devsi zaczną wykorzystywać możliwości API to CPU nie będzie hamulcem dla GPU. Potworki optymalizacyjne powstawały i będą powstawać, które robią problemy niezależnie od wydajności sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie GTA które mi się podobało to jeszcze w 2D było :E

Ale poziom gier jeszcze przez najbliższe 6-7 lat będzie wyznaczać PS5  (circa 3-4 lata obecnej generacji i kolejne 3-4 lata do pierwszych gier PS6 only)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

PS5 to bzdura. PC rządzi się własnymi prawami, stąd przeróbki z konsol na PC. Może HZD i HFW są nie warte zachodu ? A to ciekawe.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, cichy45 napisał:

Może coś takiego w DLSS4 będzie :)

Gdyby coś takiego było w konsolach to byłoby świetne. Zgaduję że w PS6 dostaniemy coś takiego i w końcu zawita obiecane 4k 60fps, gdzie jest to dynamiczne 1080p-4k, 30fps z trikami :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Thimedes napisał:

Według Thomasa Ericksona są cztery podstawowe typy osobowości : zółta, niebieska, zielona i czerwona. Podobnie graczy można sklasyfikować na cztery podstawowe typy : zdobywcy, eksploratorzy, socjalizatorzy oraz zabójcy. Ja zaliczam się do eksploratorów.

GTA do mnie nieszczególnie trafia. To czego zawsze szukałem w komputerze, to jak największe odejście w przekonującą i satysfakcjonującą immersję kompletnie innego świata, a GTA wydawało się nazbyt inspirowane współczesnością i gangsterskimi filmami. Nie moje klimaty.

Co prawda nie na temat, ale:
Też lubię eksplorować, ale przeciwnie, tylko we współczesności, ewentualnie blisko współczesności.
Ulubione gry: seria GTA, Far Cry, Tomb Raider, Stalker. Takie wybitne gry, jak Wiedźmin 3, czy RDR2 mnie nie kręcą. Wiedźmina nawet nie spróbowałem, RDR2 spróbowałem i nie gram dalej.
Najbliżej do premiery nowej gry, to Stalker 2 i liczę na to, że leciwa już RTX3070 jeszcze da radę w 1440p, najwyżej zjadę z detali. Potem będzie długie czekanie na Far Cry 7 i GTA 6 i myślę, że pod te gry trzeba będzie zmienić kartę na RTX 5000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.09.2024 o 16:43, pro_zealot napisał:

Postęp przez kolejne 10 lat będzie zablokowany, przez słabe CPU (wzrosty co 2 lata o 10%-15%). Dlatego właśnie wymyślono dlss3 aby obejść słabą moc obliczeniową procków.

No za sprawą DLSS czy ogólnie AI interpolation, można potencjalnie zwiększyć liczbę klatek na sekundę eksponencjalnie. Do tego przydałoby się rozpopularyzowane framerate independent mouse movement, jak w filmiku który powyżej wstawiły cichy45. Ciekawe czy w PS5 Pro rzeczywiście będzie działać Sony AI upscaling. Nvidia jest z tym jednak lata do przodu.

PS5 Pro pozwoli np. zwiększyć liczbę klatek z 30 do 43 ale czy to imponujące? Może to ich "AI" pomoże ale mam wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FB_IMG_1726322936689.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500W zasilacz w 2025 roku? Ludzie :E

Jakoś ~2005 to już u mnie siedział Enermaxa 550W, później od ~2012- to już 750W wleciał :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U ciebie mógł se siedzieć, ale to nie była żadna norma. Aż do 2020 i 3xxx markowa 550, a przy oc 650w była w punkt. A przy typowych kompach średniakach to i 450w. Teraz - zwłaszcza jak ktoś intele trzymał, to i 850w mogło być mało. Ale to jest ciekawe, że wszędzie taka walka o ekologię, a nikt producentów za dupsko nie weźmie, że pałują pobór pod sufit zyskiem paru procent wydajności. Chyba za grube walizki $$ idą, by nikt decyzyjny na to uwagi nie zwracał ;).

Edytowane przez Kelam
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, lukadd napisał:

Jakoś ~2005 to już u mnie siedział Enermaxa 550W, później od ~2012- to już 750W wleciał :E

Sprawność jest kiepska. Nie to że do small from factor się nie wsadzało 1600W zasilaczy...

Mam sf600 i trochę myślałem nad skokiem na sf750. Teraz wyszły SFF zasilacze do 1kw...wieczne skubanie zwłaszcza z nowymi wtyczkami i standardami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, Kelam napisał:

U ciebie mógł se siedzieć, ale to nie była żadna norma. Aż do 2020 i 3xxx markowa 550, a przy oc 650w była w punkt.

W zasadzie do dziś 650W dobra markowa ci pociągnie w zestawie 4090 :E Oczywiście bez jakichś OC szaleństw.

Ja zmieniałem bo wolałem mieć spory zapas i low rpm na wentylach zasilacza. W międzyczasie się bawiłem w jakieś testowanie SLI dla hobby :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

W zasadzie do dziś 650W dobra markowa ci pociągnie w zestawie 4090 :E Oczywiście bez jakichś OC szaleństw.

Ja zmieniałem bo wolałem mieć spory zapas i low rpm na wentylach zasilacza. W międzyczasie się bawiłem w jakieś testowanie SLI dla hobby :E

Murwa mać, 650w do 4090 to miałby non stop zapierdziel niczym niewolnik :E

U Mnie też szybko duże moce zawitały, za czasów HD5870 już jakoś 1kw od Be Quiet miałem bo później dorzuciłem drugiego więc się nie marnował. Jeszcze pamiętam że go sprzedałem kilka ładnych lat później za około 300 zł jakiemuś Ukraińcowi na allegro.

Jakoś wolę mieć zapas mocy tym bardziej że najlepszą sprawność i tak jest w okolicach 50% więc znowu zawita 1kw minimum :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem 860w platynę dla spokoju. Jak by miało nie starczyć to nie biorę takiego gpu bo to byłoby chore;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.09.2024 o 16:43, pro_zealot napisał:

Postęp przez kolejne 10 lat będzie zablokowany, przez słabe CPU (wzrosty co 2 lata o 10%-15%).

No, jak ktoś przez te "kolejne 10 lat" chce pozostać przy 1920x1080, to pewnie tak. 😅

3 godziny temu, lukadd napisał:

Gdybyś nie kupował takich farelek jak RTX 4090 czy i7 po OC, to i w 2030 roku wystarczy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

860W cały czas leci na pasywie z 4090 tak się przegrzewa :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband to że coś wydziela dużą ilość energii w postaci ciepła (np. samo GPU ~400W), nie oznacza z automatu, że "się przegrzewa" :E Tak czy inaczej zima idzie, to będzie jak znalazł taki termowentylator :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o zasilaczu ;-)

Musi przekroczyć próg 50% obciążenia by wentylator wszedł na najniższe obroty. U mnie po UV to jeszcze sporo brakuje do tego progu. Co innego jak są ktoś leci ciągle na 450W i jeszcze CPU wykręca pod niebiosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, sideband napisał:

860W

Też masz Fractala u mnie z 5800x+3080 też nawet nie startuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś konkretne przecieki w sprawie serii RTX 5xxx? Chodzi mi konkretnie o modele 5080 i 5090. Na necie coś czytam i napisane jest, że koniec roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nic konkretnego. Żadnych dat. Może być w tym roku 5090 + 5080, może sama 5090, a może nic. Wydajność z plotek - 5090 500-550-600W kolos 50-60% mocniejszy jak 4090. 5080 wypierdek na poziomie 4090 lub tylko 10% mocniejszy. O cenach zero info. Tylko gdybanie, że 5090 będzie droga w opór. 

Edytowane przez Kelam
  • Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w końcu im się coś odmieni i zaczną znów wypuszczać normalne karty w tym niższym przedziale cenowym, jak to było za dobrych czasów z gtx 1060 / rtx 2060 bez cięcia i świrowania z pamięcią  czy szyną 🙄 Taki 5060 z wydajnością 4070 super z min. 12gb na pokładzie idealnie by siadło do mojego 5700x3d 😏 Jeszcze TDP okolice 150-170W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostaniesz najprawdopodobniej RTX 5060 TDP 170W 128bit o wydajności RTX 4070 oby SUPER. Pytanie jak będzie z VRAM:

• 12GB VRAM GDDR7 w kostkach 3GB (może będą do tego czasu na rynku)
  • 16GB VRAM GDDR7 w kostkach 4GB (może będą do tego czasu na rynku)
  • 16GB VRAM w kostkach 2GB stosując metodą taką jak w RTX 4060Ti 16 GB
  • ... a może totalny odlot kurteczki, w postaci 8GB VRAM 🤣
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi