Skocz do zawartości
WiktorSmoo

Stary i7 4790K kopnął w kalendarz. Prosze o pomoc w wybraniu nowego do 6-8k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Napiszę co miałem dotychczas...

Asus Z97 Delux NFC

I7 4790K  (modelu chlodzenie nie znam)

GeForce GTX 1070  Gaming X 8GB

G skill DDR3 8+16GB

Zasilacz Bequiet 80PLUS BRONZE

SSD Samsung NVME M2 980 1TB+ 2x SSD 1TB

Obudowa Be quiet Dark Base PRO 900

1 Monitor Huawei 34 cale 165hz

2 monitor Acer Predator Gaming 27 cali 144hz

Niestety umarł procesor i po przeczytaniu kilku wątków zrozumiałem,ze czas zmienic sprzęt aby znowu miec spokoj na kilka lat.

Komutera uzywam w pracy....duzo jednoczesnie otwartych programów, podłączone oba monitory jednoczesnie.

Głownie programowanie, obrobka plików samochodowych ,,ale tez czasami montaż obróbka filmów. ( kilka timeline + napisów itp), duzo prezentacji POWER POINT, tworzenie modeli do druku 3d ( 3d design) 

Oprócz tego potrzebuje mnostwo portów USB:) Oprócz 14 standardowych musiałem dokupic rozszerzenie PCI na kolejne 7 USB 3.0

Jesli chodzi o gry to raczej sporadycznie. PUBG to jedyny tytuł jaki gram.

Proszę Was o pomoc dobraniu cześci/ nowego zestawu ktory bedzie wydajny.

Domyslam się ,ze niczego z posiadanych elementow raczej juz nie wykorzystam ( poza monitorami) ale jesli uwazacie inaczej to chętnie przyjme propozycje.

Kwota do wydanie...6000 do 8000zł Ewentualnie kilkaset zł wiecej jesli na prawde bedzie potrzeba.

Z gory dziekuje za pomoc i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu miałbyś nie wykorzystać posiadanych elementów?

Obudowa, dyski, zasilacz (tylko podaj ile watów ma), kartę graficzną można spokojnie przełożyć do nowego PC.

Kupujesz nowy proc, płytę, chłodzenie AIO (montaż na górze obudowy) i RAM DDR5:

https://www.morele.net/inventory/info/762e9d0d/

Skoro nie grasz za bardzo to wymieniać GPU nie widzę potrzeby - jakby cię naszło na granie to sobie kiedyś wymień. 

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dirian napisał:

Kupujesz nowy proc, płytę, chłodzenie AIO (montaż na górze obudowy) i RAM DDR5:

https://www.morele.net/inventory/info/762e9d0d/

Moim zdaniem delikatny overkill dla tych zastosowań wymienionych w wątku - dałbym i5-13600K, ewentualnie i5-13500, chłodzenie powietrzem typu Fortis 5 a zaoszczędzone 2000zł zostawił pod przyszłe upgrady.

12 godzin temu, WiktorSmoo napisał:

Niestety umarł procesor

Znam z doświadczenia - kupiłem wtedy w miarę tanio 4790 (bez K) i używałem kilka lat.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie mam przekonania do chłodzenia cieczą, jako chłodzenia bezobsługowego na lata.

Także wolałbym chłodzenie tradycyjne i albo Intel (absolutny max i5 13600K - wyższe modele na ustawieniach ze specyfikacji, są po prostu zbyt problematyczne do schłodzenia bez throttlingu bez wody, natomiast niższy i5 13500 to już w ogóle byłby bardzo łatwy do schłodzenia), albo AMD i Ryzen 7900 bez X (ogromna wydajność wielo-wątkowa, przy niskiej mocy i temperaturach).

Co do Fortis 5, to technicznie jest rewelacyjny, ale miałem egzemplarz, w którym jedna nakrętka wkręcała się z 2x płyciej od drugiej (taki rozrzut jakościowy), więc dla świętego spokoju wymieniałem na Noctua NH-U14s - tutaj wszystko zrobione lepiej i montaż pewniejszy, prostszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za porady.

Szczerze podjarałem się tym i9 jak małe dziecko i tu moje pytanie...Wybierając lepszy typ chlodzenia wodnego uwazacie ze i9 nie miałoby sensu? Wydajnosc i5 13600K była by podobna?

Nie mam zamiaru podkręcać niczego...Po prostu chciałbym uzyskać wydajność na w miare domyślnych ustawieniach.

Co do Ryzena...sa jakieś wady tego procka?  Ostatnie AMD jakie miałem to był Athlon 1GB :)

Duzo pracuje na laptopach. mam ich 8szt. Wiekszosc to Dell z i5 lub i7. Genialnie sprzety. 

Najlepszy z nich to Precision 7720 

i7-7920HQ CPU @ 3.10GHz   3.10 GHz   PETARDA. Na serio daje rady.

Mam tez Latitude E6530ATG z i7 3520M , 8GB ram

Oraz prawie  identyczny latitude E6420ATG z i5  2520M  12GB ram

z tych dwoch pomimo,ze i7 jest starszy to w moim odczuciu ok 30% bardziej wydajny .

Domyslam sie ze DELL ma jakies umowy z intelem i dlatego zawsze jest ich procesor,ale moze jesli chodzi o PC to moze Ryzen mnie tez pozytywnie zaskoczy?

Kwestie finansowe pomijam. Wazniejsze są dla mnie wydajnosc i nowoczesnosc w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ghs napisał:

👍

dobra opcja to też i7 13700f:

https://www.ceneo.pl/146420826

i obędzie się bez AIO

No tak nie bardzo się obejdzie bez AIO, 13700F grzeje się tak samo jak 13700K.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, ghs napisał:

👍

dobra opcja to też i7 13700f:

i obędzie się bez AIO

Tak się obejdzie, że po odpaleniu bardziej wymagających obliczeń (a'la Cinebench R23 multicore) będziesz miał wysoce prawdopodobnie na takim Fortis 5 throttling, kiedy CPU pociągnie 219W. Rozmawiamy oczywiście o ustawieniach standardowych/ze specyfikacji, a nie UV (gdzie może tych 200W nie pociągnie).

Chłodzenie powietrzem może mieć problemy już z 200W na LGA1700 (kwestia jaki się IHS trafi).

Przy 181W (i5 13600K) jeszcze temp. nie powinny dobić do 100 stopni (na przedstawicielu dobrej wydajności chłodzenia powietrzem, czyli Fortis 5).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz juz się pogubiłem:)

Czyli i9 + chłodzenie wodą(cieczą) odpada? Bo ta opcja mnie podjarała:(

Przeglądałem wiele tematów i bardzo czesto pojawia sie i5 13500 lub 13600 w proponowanych zestawach....jednak ktos wspomnial,ze Ryzen 7900 móglby bardziej pasowac....

Co robić majstry??:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, WiktorSmoo napisał:

Czyli i9 + chłodzenie wodą(cieczą) odpada? Bo ta opcja mnie podjarała:(

Jak Cię podjarała, to bierz - sam obadasz, jak to chłodzenie AiO będzie działać za np. 7 lat.

Ja tego nie sprawdzałem, ale sprawdzałem chłodzenia tradycyjne (z ciepłowodami) i po 10 latach działają jak nowe (nawet wentylatory jak są dobrej jakości).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki zasilacz do tego zestawu na i9

7 minut temu, Kyle_PL napisał:

Jak Cię podjarała, to bierz - sam obadasz, jak to chłodzenie AiO będzie działać za np. 7 lat.

Ja tego nie sprawdzałem, ale sprawdzałem chłodzenia tradycyjne (z ciepłowodami) i po 10 latach działają jak nowe (nawet wentylatory jak są dobrej jakości).

Za 7 lat to juz chetnie tego kompa wymienie:)

Poradzcie jeszcze jaki zasilacz do tego zestawu na i9 wybrac? Obecnie mam beQuiet 80plus Bronze ...chyba 530W wiec pewnie za mało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak siedziałeś do dziś na i7 z 4C/8T to przesiadka nawet i5-13500 14/20  będzie tutaj ogromnym skokiem. Nie widzę tutaj za bardzo parcia na i9. Po środku masz jeszcze i7-13700K i raczej na tym bym skończył poszukiwania. Robisz sobie UV CPU, AiO 360, ramka kontaktowa i tyle. Patrząc na zastosowania raczej bym postawił na Intela, więcej rdzeni i wątków, iGPU pod ewentulaną obróbkę wideo w Premiere czy Resolve gdzie masz quicksynca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje wszystkim za pomoc..Z

decydowałem sie na i9 :)

Jesli mozecie sprawdzic czy wszystko sie zgadza,to bede wdzieczny.

https://proline.pl/?fn=koszyk-usun&kod=0000003604

Dodałem dysk SSD 2TB , oraz zewnetrzna karte dzwiekowa w obawie przed niskiej jakosci dziwieku z płyty (takie czytalem komentarze)

Jesli nie okaze sie ,ze cos w tym zestawie sie gryzie, to zamawiam :)

p.s Moze zapomniałem cos dodac? Np chlodzenie ssd lub inne polecane akcesoria?

Obudowe wykorzystam starą (choc bardzo zakurzona i bede miał duzo pracy aby ją wyczyscic)

Be quiet Dark Base PRO 900

GPU rozniez ze starego sprzetu jak na razie czyli  GeForce GTX 1070 Gaming X 8GB

Jeszcze raz pozdrawiam i dziekuje za porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w tym koszyku widzę i5, dysk 1TB i bez karty dźwiękowej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć poprawnie koszyk. Na dole masz opcję udostępnij i tam masz url do koszyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Caps napisał:

Wrzuć poprawnie koszyk. Na dole masz opcję udostępnij i tam masz url do koszyka

Ehh...przepraszam za moj blad. Oto poprawny url

https://proline.pl/konf/7bf2c1ac

21 godzin temu, AndrzejTrg napisał:

Ja w tym koszyku widzę i5, dysk 1TB i bez karty dźwiękowej... 

Tutaj poprawny link

https://proline.pl/konf/7bf2c1ac

Jeszcze chodzi mi po głowie nowa karta graficzna. Czy w zakresie do 2000zl kupie cos lepszego niz obecna? GeForce GTX 1070 Gaming X 8GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brałbym tak tego 990 Pro 2TB. Masz taniej i tak samo dobrze bez łatania firmware https://proline.pl/dysk-kingston-ssd-kc3000-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-skc3000d-2048g-p8112109 albo jeszcze wykręcony https://proline.pl/dysk-kingston-ssd-fury-renegade-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-sfyrd-2000g-p8115136

Taniej możesz dać https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-420-acfre00092a-p7113788

Masz razem 400 zł oszczędności. Tu byś lekko dopłacił i możesz myśleć o RTX 4070 12GB a jak do 2k, to RTX 4060 Ti który będzie i tak blisko dwa razy wydajniejszy od 1070

Dodaj sobie do tego https://proline.pl/thermalright-ramka-kontaktowa-lga1700-bcf-black-18xx-ilm-bending-correct-frame-p8117593

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i9 za 3000zl i do tego karta za max 2000? To sie nazywa niezbalansowany zestaw...

Lepiej Tobie wziac i7-13700K, ktorego mozna wyrwac za ~2000zl i ten tysiac doplacic do lepszego GPU. Chyba, ze faktycznie 16-rdzeniowy procesor Tobie nie wystarczy, w co mocno watpie bo inaczej nie siedzialbys na 4-rdzeniowym z przed 10 lat :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, amsztel napisał:

i9 za 3000zl i do tego karta za max 2000? To sie nazywa niezbalansowany zestaw...

Autor pisał, że gra tylko w PUBG, to nie wiem czy trzeba mu lepszej karty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Caps napisał:

Nie brałbym tak tego 990 Pro 2TB. Masz taniej i tak samo dobrze bez łatania firmware https://proline.pl/dysk-kingston-ssd-kc3000-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-skc3000d-2048g-p8112109 albo jeszcze wykręcony https://proline.pl/dysk-kingston-ssd-fury-renegade-2tb-m-2-pcie-nvme-gen4-sfyrd-2000g-p8115136

Taniej możesz dać https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-420-acfre00092a-p7113788

Masz razem 400 zł oszczędności. Tu byś lekko dopłacił i możesz myśleć o RTX 4070 12GB a jak do 2k, to RTX 4060 Ti który będzie i tak blisko dwa razy wydajniejszy od 1070

Dodaj sobie do tego https://proline.pl/thermalright-ramka-kontaktowa-lga1700-bcf-black-18xx-ilm-bending-correct-frame-p8117593

W takim razie ssd zminiam na  kingstone kc3000

Chlodzenie na Arctic Freezer II 420 black

Dodaje ta ramke kontaktowa.

No chyba zdecyduje sie jeszcze na ta RTX 4070,tylko ktory model?

Windforce,Eagle,Gaming? I czy zasilacz 850W obsluzy to wszystko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, WiktorSmoo napisał:

Windforce,Eagle,Gaming?

Możesz brać WF - model daje radę i jest tani

10 godzin temu, WiktorSmoo napisał:

I czy zasilacz 850W obsluzy to wszystko?

Bez najmniejszego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za pomoc i dyskusje.  Oto moj zestaw od ProLine:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02HtxiajrN2LTuabwZzHnkgoZpRQ1xN9j5XYK6KkxjnanQWZCdjNCogQ78T9Yfu24sl&id=100064307336442

Przy okazji dopytam...postanowilem mimo wszystko przywrocic do zycia to co mialem dotychczas( opis ponizej). Tzn nowa plyta główna, procesor,ram. 

Moze ktos mi podpowiedziec cos w tym temacie.  Byc moze zestaw ten przekaze dla chrześniaka (14lat) ktory lubi sobie pograc.

Obecnie chlopak ma jakiegos RYZENA + Karte 1650 jesli pamietam dobrze. Ram 32gb. Pamietam,ze cala jednostka kupiona 2lata temu za ok 3500zl.

Moje stare graty to:

Asus Z97 Delux NFC ( Do wymiany)

I7 4790K  (modelu chlodzenie nie znam) do wymiany 

GeForce GTX 1070  Gaming X 8GB - nada sie do czegos?

G skill DDR3 8+16GB - na pewno do wymiany 

Zasilacz Bequiet 80 PLUS BRONZE 500W

SSD Samsung NVME M2 980 1TB+ 2x SSD 1TB

Obudowa Be quiet Dark Base PRO 900

Czy wkladajac w to powiedzmy 4tys zl jestem w stanie uzyskac cos co bedzie lepsze niz jego obecny sprzet?

Z góry dzięki za porade.

Jutro dowiem sie dokladnie co on obecnie ma. Choc jak wspominalem 2 lata temu kosztowal 3500zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedz się dokładnie co ma. W tym co masz to w zasadzie zmienić płytę i proca + ramy i będzie git dla dzieciaka z GTX 1070, choć jak masz 4k, to można i postarać się o nowe GPU. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2023 o 08:44, Caps napisał:

Dowiedz się dokładnie co ma. W tym co masz to w zasadzie zmienić płytę i proca + ramy i będzie git dla dzieciaka z GTX 1070, choć jak masz 4k, to można i postarać się o nowe GPU. 

W załączniku raport z cpu-z.

Powinno wystarczyc.

Z gory dzieki za  pomoc:)

DESKTOP-JG0BMRB.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi