Skocz do zawartości
kochan4

Co będzie lepsze do 1440p, rx 6700 czy rtx 4060?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak w temacie , generalnie gram na konsolach od 3 lat, ale ostatnio wlaczylem ja3 i okazalo sie ze moj rx 6600 w 1440p ledwo zipie w tej grze nawet po zjechaniu ostro z suwakami, zerknalem na ceny kart a tu wsio tak potanialo,  ze w szoku jestem (swego rx6600 kupilem za 2200 i to bylo tanio ponad 1,5 roku temu).

Nie zalezy mi na graniu w ultra, ale te high by się przydalo przy wyłączonym msaa.

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwocie ~1,5k jest 6700XT https://www.ceneo.pl/127570818;0280-0.htm, przeskok względem RX6600 będzie spory, w rozdziałce 1440p pograsz na przyzwoitych detalach, z innych gpu, można by polować na okazje 3060Ti, ale teraz nic nie mogę znaleźć, więc brałbym 6700XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o jagged aliance czy jak to tam, to jak dobrze kojarzę to ta gra tak ma, czyli wygląda jak wygląda, a wymagania z kosmosu. Ps ostatnio ceny troszkę wzrosły 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie zamknac w budzecie 1300, widzialem ze 6700xt mozna w tej kwocie jeszcze na gw kupic, trudniej bedzie z 4060, ale nie chce chyba sie pakować w 8gb skoro to ma byc do 1440p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako posiadacz NVIDIA mogę Ci napisać że to 1440p lepszym wyborem będzie AMD z większą ilością VRAM niż 8GB. 4060 jest spoko do FHD,  ale do 1440 rozejrzałbym się za czymś innym. Ja gram na FHD z monitorem 240 Hz więc seria 4060 jest dla mnie idealna bo FG fajnie zwiększa ilość klatek/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nienawidzę mydła, gram tylko w natywnej rozdzielczości i nawet obecnie na rx 6600 wole zjechać do minimum z ustawieniami niz zmniejszyc rozdzielczość. Mam co prawda drugi monitor 24 cale fhd 165hz, ale jednak wole 27 i 1440p, wszystko jakos tak lepiej wyglada 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, kochan4 napisał:

Nienawidzę mydła, gram tylko w natywnej rozdzielczości i nawet obecnie na rx 6600 wole zjechać do minimum z ustawieniami niz zmniejszyc rozdzielczość. Mam co prawda drugi monitor 24 cale fhd 165hz, ale jednak wole 27 i 1440p, wszystko jakos tak lepiej wyglada 😏

Tutaj nie ma się co zastanawiać. Jeżeli ktoś ma budżet to w 99% procentach przypadków 27 1440p będzie przyjemniejsze w odbiorze niż 24 1080p. Kwestia kasy. Tak samo samochód z silnikiem 2.0 będzie fajniejszy niż 1.4 ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mediaexp jest za 1519 powercolor fighter rx 6700xt, ujdzie toto w praniu? Mecha ogarnalem przez zmiane obrotow bo yez byl glosny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kochan4 napisał:

W mediaexp jest za 1519 powercolor fighter rx 6700xt, ujdzie toto w praniu? Mecha ogarnalem przez zmiane obrotow bo yez byl glosny.

Też da radę a jeszcze po obróbce myslę że bez problemu :-) qźw.... to żeś zmartwił trochę za jakiś czas chciałem zrobić podjazd do ja3  i  trochę pofikać właśnie w 2K z 6600XT  a tu takie cyrki toż to qrw... powinno śmigac ino cyk i te 60fps uzyskać od strzała  :P

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż mamy rok optymalizacyjnych badziewi, i właśnie JA3 się do nich niestety zalicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oby CP2077PL i Stalker 2 się do tych optymalizacyjnych gniotów nie zaliczyły, chociaż na mój gust mimo wszystko jednak coś będzie na rzeczy.

RX 7700 XT w okolicach 2k i 7600 XT w wersjach 10/12GB może nieco rynek "naprawią", bo zieloni jednak przesadzili z kastracją 4060/4060ti 8GB, a 4060ti 16GB także kastrat i to jeszcze cena bez sensu.

Edytowane przez Lameismyname

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymaksowane Jagged Alliance 3 w 3440x1440 i mi na 13900K z 4090 potrafiło spaść do dosłownie kilku fpsów, pokazu slajdów. Za każdym razem podczas walk i w zbliżonych warunkach, na które składała się wyjątkowo bogata w obiekty mapa; deszcz i - co te ścinki wtedy odpalało - pojawienie się masy ognia czy wybuchów. Jednak na grubo ponad sto godzin uświadczyłem tego raptem koło pięciu razy, a przez cały pozostały czas było mega płynnie - choć ja sprawdzam, czy płynność mi odpowiada, na oko, a nie z frametime grafem czy licznikiem fpsów. Bodaj jest w opcjach jedno ustawienie, które wyjątkowo morduje wydajność, więc warto obczaić sobie jakieś poradniki optymalizacyjne, czego ja nie zrobiłem, więc może temu zawdzięczam te ścinki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o rx 7600? Moze warto pojsc w nowsze rdna3, z czasem mozevto zaowocuje, widze ze cenowo za 1300 juz nowke idzie wyrwać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadna z tych kart nie jest warta swojej ceny jako nowa.

przy bogatym rynku używanych, gdzie wybór 6700xt jest spory, poszedłbym i  sam poszedłem tą drogą.

monotematycznie, ale kupić używkę z jak najdłuższą gwarancją, na imienną fakturę, z normalnego sklepu i się cieszyć.

ceny z lokalnie czy olx są tylko wywoławcze, te karty ciężko sprzedać , warto i trzeba negocjować.

sąsiad kupił 2tyg temu fightera z moreli, kupiony w lutym, 2,5roku gwarancji, na olx za 1020zł z przesyłką. za nitro czy tuf pewni trzeba dać z 1200, w tej samej kasie, nawet taniej,  solidne 3060ti

szukajcie a znajdziecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olx to tylko odbiór osobisty imo, ryzykowac za 1200 ze mi cegle wysla , no way, ale widzę, ze na allegro jest kilka ofert w przedziale 1300 - 1400 na rx6700 xt, tylko, ze juz za niewiele więcej jak 1500 mozna nowa kupić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kochan4 napisał:

Olx to tylko odbiór osobisty imo, ryzykowac za 1200 ze mi cegle wysla , no way,

to już co kto lubi, sprzedawałem i kupowałem kupę gratów, nikt mnie nigdy w konia nie zrobił

Godzinę temu, kochan4 napisał:

kilka ofert w przedziale 1300 - 1400 na rx6700 xt, tylko, ze juz za niewiele więcej jak 1500 mozna nowa kupić 

no tak, tylko np za 1300-1400 masz red devila , nitro czy innego merca który kosztuje 1800-1900, a nowego masz fightera, który nie powinien w używce więcej jak 1100..

z kolei za 1500 fighter kupiony jeszcze parę dni ( do końca września chyba)  w odpowiednim sklepie dostanie starfielda, którego można sprzedać i odzyskać ze 100-150zł..

jest jeszcze opcja na asusa z sensownego sklepu, 6750XT - cashback asusa, bodaj do 02.10 - kod do starfield

tak na szybkości, ME asus dual 6750 1799 - 220 cashback asus - 150 kod do starfield, wychodzi na szybko 1429zł za nową kartę z 3 letnią gwarancją

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-asus-radeon-rx-6750-xt-12gb?utm_medium=linktxt&utm_campaign=09.2023&utm_source=fCAdkEcDcq&utm_content=3129955

https://promotion.asus.com/pl/pl/back-to-school-2023

Edytowane przez mimuszek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad dwoma ofertami powercolor reddevil i asrock challenger, obydwie po ok 1350, tylko mam obawy że to pokoparkowe, niby gw jakas firmy daja, ale wątpliwości trochę mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

challenger za 1350zł bez gwarancji to okazja życia, gdzie niedawno te katty nowe były po 1500 + kod do starfield

teraz są po 1600

wszystkie sklepiki z allegro typu ilsrepetto, józekcomp, wandavisionsystem handlują w hurtowym ilościach ściaganym sprzętem z Chin czy Ukrainy, odświeżone, odkurzone, tak naprawdę bez gwarancji, tzn póki firma istnieje..  jeślit o są oferty w naprawdę atrakcyjnej cenie, jak swego czasu 5600xt za 660zł, to można przymknąć oko na jego pseudo nowość, powystawowe"  ale przy takiej cenie.. bezsens, moim zdaniem...

dałem ci przykład gdzie za 1400 masz nowego asusa duala, a ty kombinujesz jak koń pod górę chcąc kupić używkę za 1350,

jeszcze jeden bonus, ostatni

asus dual z niemieckiego amazona, sprzedaż i wysyłka amazon

cena 1477 z niemieckim VAT , przesyłka do PL, polski VAT , cena ok 1550zł 

https://www.amazon.de/dp/B08CS6Z8R9/ref=sr_1_1_sspa?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2X9XRYFFU5RN3&keywords=rx+6700xt&qid=1695453267&sprefix=rx+6700xt%2Caps%2C104&sr=8-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&psc=1

zakupione na amazonie na 99,9% bierze udział w cashback asusa, co daje ci zwrot - 220zł , w tym momencie karta wyjdzie cię 1330zł

na 99,9% dostaniesz również kod do Satrfield w wersji premium, który możesz sprzedać,

teraz sobie policz ile wyjdzie Cię finalnie nowy, pachnący, nie dotykany RX 6700XT, tylko troszkę trzeba się pomotać z cashbackami, zapytaniami do obsługi amazon czy dają.. dlaczego, ano dlatego że planowana wysyłka ok 10 października, jeśli dopiero wtedy wystawią fakturę, to dupa tak z starfield jak i chyba asusa cashback, dlatego trzeba wszystko dopytać, warto sprobować, bo można naprawdę tanio mieć nowe.

Dobranoc

Edytowane przez mimuszek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chopie, jakbym mial 1600-1700 na wydanie to bym sie nie zastanawial i nowke kupil, ale gdzie tu sens, za 40 % wydajnosci doplacac 110% kabziory, bo za wiecej niz 700-750 to tego rx 6600 nie sprzedam.

Nawet 1300 dla mnie to jest duzo, patrzac na to ile zyskam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chopie, ale te 1600-1700 wykładasz tylko na chwile i za miesiąc masz te 300-400 z powrotem na koncie, czegoś nie rozumiesz

opisałem ci łopatologicznie krok po kroku a jak widąc i tak nei pomogło, trudno

dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci i ja lopatologicznie jeszcze raz wytlumacze, mam 1350 nie wiecej, czego nie rozumiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kochan4 napisał:

To ci i ja lopatologicznie jeszcze raz wytlumacze, mam 1350 nie wiecej, czego nie rozumiesz?

Jak dorzucisz 50zł masz w Media Expert 6700 non-xt: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-xfx-radeon-rx-6700-speedster-swft309-10gb
W zestawie gra Starfield w wersji premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Warto podczas rozwoju tematu zwrócić uwagę na jeden drobny fakt. Są tacy co mają konkretną kwotę w budżecie i nie dołożą z różnych powodów nawet złotówki. Więc jeśli ktoś kategorycznie stwierdza, że da tyle i nawet grosika nie dołoży to po co dalej pchać go w okazyjne dopłaty? 

Są sytuacje, że ludzie rozumieją dobrze, że bardziej im się inne wyjście opłaca z jakąś dopłatą, ale nie mogą nic zrobić. Nie ma, nie dołoży i tyle w temacie. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest sens pchania sie w 6700 non xt, w testach w porownaniu do wersji xt troche slabo wypada, niewiele szybsza od 6650xt a ta jest sporo tańsza 

Edytowane przez kochan4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi