Skocz do zawartości
kochan4

Co będzie lepsze do 1440p, rx 6700 czy rtx 4060?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kochan4 napisał:

Jest sens pchania sie w 6700 non xt, w testach w porownaniu do wersji xt troche slabo wypada, niewiele szybsza od 6650xt a ta jest sporo tańsza 

Jest bo masz 10GB VRAM, te 2GB może być zbawienne w 1440p jak nie dziś to za pół roku. Nawet przy tej wydajności karty będziesz mógł sobie wrzucić tekstury na trochę wyższe ustawienia, bo same tekstury aż tak nie ubijają wydajności jak jakieś cieniowanie, itp. A wyglądowo robią różnicę.

8GB pod 1440p to nie jest dobry pomysł, do wielu gier jeszcze starcza ale zaraz wyjdą nowe tytuły i będzie lipa.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście brałbym 6700 niż 6650xt, oczywiście o ile mogę sobie pozwolić, wiadomo, że 6700xt to najlepsza z tych kart, ale cenowo zostało powiedziane tyle, że nie ma co wtrącać swoich 3 groszy.
Sam rozważałem zakup 6700xt ale wybrałem RTX, do tego co gram, z duża ilością starych gier do nadrobienia to mi nie przeszkadza, ale 6700, 6700xt to według mnie dobra karta i rozsądna, szczególnie, ze nie mają 8gb vram, które jak ktoś lubi pogrywać w nowości to może być kulą u nogi.

Jak możesz to nawet przesuń zakup, ale dozbieraj do 6700/xt, wiem, że grasz na konsoli tak jak ja, to jednak sam wiesz 6700xt to inna półka wydajnościowa z tych kart które bierzesz pod uwagę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zauważyłem ze w sferisie jest nowa za 1555, tylko nie moge sie doczytac czy ten kod nav starfielda dodaja, moze sie zapożycze od matki na te 200 zeta i ja wezme 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kochan4 Dokładnie tak jak kolega Dirian napisał. Te 2 GB będą zbawienne, z resztą już są.

Sferis bierze udział w promce na starfielda, a 6700 i 6700XT łapią się na wersję PREMIUM, więc na pewno tak.
Też mam teraz kartę podobnej wydajności do Twojej, też siedzę na 1440p. Gdybym był na Twoim miejscu nie brałbym za cholerę GPU z 8GB RAM, to po primo, po sekundo wyskrobałbym te 200zł na 6700XT bo nie kupujesz GPU na chwilę.
W najgorszym wypadku dołóż chociaż te 50zł do 6700 non-XT (a i tak będziesz pluł sobie w brodę, że przyjanuszowałeś 200zł na 6700XT).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Lameismyname napisał:

Dokładnie tak jak kolega Dirian napisał. Te 2 GB będą zbawienne, z resztą już są

Przytnie się lekko tekstury i wyjdzie na to samo z 8 GB VRAM. RX 6700 bez XT po prostu nie opłaca się kupować. Albo RX 6650 XT, albo dołożyć do RX 6700 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sfefis bierze udział w promo, więc śmiało możesz brać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

Przytnie się lekko tekstury i wyjdzie na to samo z 8 GB VRAM. RX 6700 bez XT po prostu nie opłaca się kupować. Albo RX 6650 XT, albo dołożyć do RX 6700 XT.

Tutaj mamy konkretny scenariusz, gdzie autor ma konkretny budżet i się próbuje go trzymać.
Naturalnie masz rację - 6700 jest źle wyceniona. Na mój gust powinna chodzić w okolicach 1250zł, wtedy byłaby ciekawą opcją, jednak AMD zrobiłoby sobie sama konkurencję i ludzie sięgaliby po 6700, a nie 7600, stąd pewnie ten model utkwił w takiej cenie.
Sam się wstrzymuje z upgrade już jakiś czas bo nie ma sensu przeskakiwać na coś słabszego jak RX 6800 czy RX 7700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja rozumiem, że autor ma budżet określony, ale branie nieopłacalnej karty to strata kasy. To tak, jakby napisać, żeby brać RTX 4060 Ti 16 GB, bo koleś ma budżet, że mu braknie na RTX 4070, a chce kartę do RT :lol2:

Edytowane przez tomcug
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja włożę kij w mrowisko i powiem 4060. Do samego końca wahałem się czy brać 4060 czy 6700xt. Przekonał mnie ktoś z rodziny pracujący w gamedav`e. Oczywiście 12 GB jest fajną opcją ale co po vramie jak gry wychodzą źle zoptymalizowane. Gpu i tak nie wykorzysta tego vramu bo będzie trzeba z detalami schodzić. 
Ja co prawda mam monitor FHD (a właściwie 3 do iracing) ale już sam starfield mi pokazał, że FG ratuje tyłek przy obecnie wypuszczanych gniotach. CP77 po patchu tak samo. RT na max (nie overdrive) + DLSS Q + FG i w mieście mam 90-100 fps. 6700XT przy całej sympatii do czerwonych nie zapewni tego buforu wydajności jaki daje FG.

Inna sprawa, że 4060 zaczęły teraz iść w górę :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnie tez caly czas chodzi po glowie 4060, raz ze te cale FG, dwa dlss 3.0 no i ten fajny pobor ktory mi przy rx 6600 sie podobal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tomcug napisał:

Ja rozumiem, że autor ma budżet określony, ale branie nieopłacalnej karty to strata kasy.

Dokładnie, strata kasy. Znowu to najlepsze co może kupić nowe jeżeli zapiera się na ten budżet.

Chociaż używanego 6700XT w dobrej wersji i na długiej gwarancji powinno udać mu się znaleźć i to załatwiłoby sprawę.

1 minutę temu, pablonas napisał:

A ja włożę kij w mrowisko i powiem 4060. Do samego końca wahałem się czy brać 4060 czy 6700xt. Przekonał mnie ktoś z rodziny pracujący w gamedav`e. Oczywiście 12 GB jest fajną opcją ale co po vramie jak gry wychodzą źle zoptymalizowane. Gpu i tak nie wykorzysta tego vramu bo będzie trzeba z detalami schodzić. 
Ja co prawda mam monitor FHD (a właściwie 3 do iracing) ale już sam starfield mi pokazał, że FG ratuje tyłek przy obecnie wypuszczanych gniotach. CP77 po patchu tak samo. RT na max (nie overdrive) + DLSS Q + FG i w mieście mam 90-100 fps. 6700XT przy całej sympatii do czerwonych nie zapewni tego buforu wydajności jaki daje FG.

Inna sprawa, że 4060 zaczęły teraz iść w górę :/ 

Każda sikorka swój ogon chwali.
Najgorsze jest to, że w tym budżecie z GPU jest jak z polityką - wybór mniejszego zła.
Ciekawi mnie AMD FSR 3.0 z ich generatorem klatek... nawet jak będzie to rozwiązanie tylko w 75% tak dobre jak odpowiednik zielonych (co realnie zakładam) to i tak kompletnie może zamieszać na rynku GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebym został dobrze zrozumiany. TYLKO FG ratuje 4060. No i zużycie energii. Ta karta bierze mniej niż moja poprzednia 3050.  Ale to FG był ostatecznym czynnikiem wyboru tej karty i już po 3 tygodniach używania (i po tym dziadowskim starfieldzie) widzę, że to był dobry wybór. Bo FG. Ten "ficzer" wszystko zmienia.

1 minutę temu, Lameismyname napisał:

Najgorsze jest to, że w tym budżecie z GPU jest jak z polityką - wybór mniejszego zła.

Nic dodać nic ująć. Dlatego ja "dokonywałem wyboru" tak mniej więcej od lutego 🤣 Wtedy jeszcze zamiast 4060 brałem pod uwagę 3060ti.

2 minuty temu, Lameismyname napisał:

Ciekawi mnie AMD FSR 3.0 z ich generatorem klatek... nawet jak będzie to rozwiązanie tylko w 75% tak dobre jak odpowiednik zielonych (co realnie zakładam) to i tak kompletnie może zamieszać na rynku GPU.

Fakt, to może zamieszać w kociołku. Ale tu i teraz alternatywy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1399zł przez ostatnie dwa tygodnie pojawiało się przynajmniej kilka OUTLETOWYCH sztuk RX6700XT Pulse/Challenger na allegro w X-KOM(aktualnie brak):

https://allegro.pl/uzytkownik/X-KOM_PL/podzespoly-komputerowe-karty-graficzne-260019?string=outlet&order=p

karty z pełna gwarancją i możliwością zwrotu do 15dni gdyby się okazało, że coś nie pasuje. Trzeba tylko regularnie zaglądać czy się coś pojawia bo potrafi szybko zniknąć.

Żeby nie było 2-3 miesiące temu kupiłem tak outletowego RX6800 Challenger Pro za 1999zł, a sama karta jest cicha, chłodna i wygląda na to, że nic jej nie dolega w opisie było napisane pochodzenie z regulaminowego zwrotu do 15 dni i sprawdzona/naprawiona w autoryzowanym serwisie. Wg opisu karta objęta pełną gwarancją producenta 36msc. Od blisko roku mamz x-kom outletową płytę główną B550m Aorus pro-p i też zero problemów po dziś dzień.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, powercolor fighter kupiony, padło na 6700xt 🙂, w poniedzialek powinien przyjść 

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał:

Przytnie się lekko tekstury i wyjdzie na to samo z 8 GB VRAM.

Właśnie o to chodzi, by tego nie robić. Wiadomo, że można przyciąć tekstury, rozdzielczość, detale ... po prostu wszystko i na RX 6500 XT też pogra, ale chyba nie o to chodzi, by obraz był gorszy.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kochan4 napisał:

Dobra, powercolor fighter kupiony, padło na 6700xt 🙂, w poniedzialek powinien przyjść 

15624002754982.jpg

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mysle, i tak zaraz undervolt pojdzie i zjazd z obrotami, mech 2x , ktorego wszyscy okrzyknęli suszarką zrobilem w ten sposob bezglosnym 😏

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
25 minut temu, Kyle_PL napisał:

Właśnie o to chodzi, by tego nie robić. Wiadomo, że można przyciąć tekstury, rozdzielczość, detale ... po prostu wszystko i na RX 6500 XT też pogra, ale chyba nie o to chodzi, by obraz był gorszy.

To nie jest powód, by kupować źle wycenioną kartę. Autor tematu zrobił słusznie i dołożył do RX 6700 XT.

Edytowane przez tomcug
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

To nie jest powód, by kupować źle wycenioną kartę.

To znaczy jaką kolega chciał kupić "źle wycenioną kartę" z więcej niż 8 GB VRAM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, kochan4 napisał:

Miałem to chłodzenie na rx6600xt i bez dużych i mozolnych kombinacji  było ciepło i głośno. Osobiście bym poszedł w RTX4060 ze względu na FG i niski pobór prądu co za tym idzie jest cicho i chłodno na byle jakim chłodzeniu. Jak nie musisz tylko grać na Ultra to 8GB do 1440p spokojnie wystarczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, xtn napisał:

Jak nie musisz tylko grać na Ultra to 8GB do 1440p spokojnie wystarczy. 

Nie wystarczyło na wysokich ustawieniach tekstur w The Last Of Us (grałem w 4K FSR/DSR performance ... wymagania podobne do 2560x1440 bez tych skalerów) ... na Ultra byłoby tylko gorzej. Jasne, można zjechać na średnie ... ale akurat to jest już nie za fajna jakość tekstur.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Kyle_PL napisał:

To znaczy jaką kolega chciał kupić "źle wycenioną kartę" z więcej niż 8 GB VRAM?

RX 6700 bez XT.

2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Nie wystarczyło na wysokich ustawieniach tekstur w The Last Of Us ... na Ultra byłoby tylko gorzej. Jasne, można zjechać na średnie ... ale akurat to jest już nie za fajna jakość tekstur.

Robiłem sobie screeny porównawcze i po patchach tak naprawdę dopiero tekstury niskie wyglądają źle ;) Podstawa to wyłączyć ten przyspieszony streaming, wtedy na 8 GB VRAM tekstury wysokie są ok.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja po latach spokojnych wzrostów zapotrzebowania gier na VRAM, więc braku zaaferowania społeczności tematem oraz osobistym braku problemów z jego niedoborem, więc może nawet zawsze jechaniem tu na ustawieniu maksymalnym, jestem zwyczajnie ciekaw, jak z tymi teksturami poniżej maksa bywa w konkretnych nowych grach, ale też tak w ujęciu ogólnym. Tj. czy High są zawsze wyraźnie brzydsze albo na którym presecie zwykle różnica jest zauważalna gołym okiem czy brutalna. I jak to się ma do ilości pamięci, więc, tak samo uogólniając, ile na dziś potrzeba pamięci, by w nowych grach jechać na teksturach niezauważalnie brzydszych, przy ilu giga jest kompromisowo, a przy ilu grać się już nie da. Ustawienia Ultra z robioną przez siebie "różnicą" zwykły służyć zarzynaniu i sprzedawaniu sprzętu, więc tego samego spodziewałbym się po teksturach Ultra, ale zwyczajnie nie mam pojęcia :D Kojarzy ktoś może jakiś teścik tego typu? A sam chyba z ciekawości zacznę schodzić z teksturami w każdej grze, która mi się nawinie :>

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze swoich doswiadczen w 1440 p na rx 6600 zauważyłem, że tekstury tak bardzo nie zarzynaly wydajności, bardziej efekty przynosiły obnizanie cieni, aa czy jakis postprocesorowych efektow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi