Skocz do zawartości
karo292

Ryzen 5 3600 RX 6800XT stuttering/spadki fps

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, otóż mam pewien problem a mianowicie spadki fps do 0 lub tzw. stuttering, czyli ide sobie w grze i co jakiś czas mam taką przycinke na ułamek sekundy, niby fps dużo ale strasznie jest to wkurzające. Ma ktoś pomysł co może być przyczyna problemu? Problem występuje w większości gier, zmiana karty graficznej z RX 5700xt na RX 6800xt nie pomogła, wszelakie zabawy w OC, uv, ustawienia, sterowniki tez nie pomagają. Na screenie wynik testu z Dying Light 2, wykres z prawej widać ile razy fpsy spadaja do 0.

Komp:

Ryzen 5 3600 domyślne OC

Rx 6800 XT TUF

2 x Pamięć Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 8 GB, 3000MHz, CL16 podkrecone do 3600mhz

MSI B450 Gaming Plus Max

CoolerMaster MWE GOLD-V2 750W 80 PlusGold

SSD 970 EVO 500GB

Edytowane przez karo292

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw minimalne taktowanie mniejsze o 100MHz od maksymalnego w adrenalin. U mnie pomogło też wyłączenie wszystkich opcji w zakładce gry>grafika. Dokup 2 kość ramu. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej, 8GB ramu to już od dawna za mało do nowych gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

16GB RAM to dzisiaj wystarcza tylko jeśli nie ma się niczego w tle podczas grania.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dość że 8gb to jeszcze w jednym module to pojemności pamięci brakuje i z miejsca tracisz 25% wydajności przez single channel, dobry frankenstein 6800xt na pokładzie z 1 modułem ramu 8gb :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.09.2023 o 10:09, Krisol napisał:

16GB RAM to dzisiaj wystarcza tylko jeśli nie ma się niczego w tle podczas grania.

... i to jeszcze nie do każdej gierki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam wiekszy problem, wymienilem procek na 7 5800x3d i ram na  GOODRAM IRDM Pro 32GB (2x16GB) 3600Mhz Deep Black i gry mi sie tragicznie przycinaja, postawilem windows 11 na nowo, wszystkie aktualizacje i sterowniki zrobione a gry wyglądaja tak: https://youtu.be/Na4_6nAmESc 

testowałem w cs2, valheim i new world - wszedzie to samo, bez znaczenia jakie ustawienia graficzne/limit fps/vsync itp, w grach mam duzo fps bo a i tak mam takie przycinki.. gdzie może byc problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten film jest prywatny @karo292

EDIT XMP włączyłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU, GPU i ram wymieniony na inny, to zostaje jedno prawdopodobnie coś z mobo nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

mam podobnie na r 5 3600 i rx 6700xt w starfildzie czasem przy lokacji Akila i to nie xmp ramu bo mam 4x8Gb to musi być jakaś niekompatybilność pomiędzy sterownikami, i co ważne problem nie występuje zawsze.

Edytowane przez pawelsake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, karo292 napisał:

Teraz mam wiekszy problem, wymienilem procek na 7 5800x3d i ram na  GOODRAM IRDM Pro 32GB (2x16GB) 3600Mhz Deep Black i gry mi sie tragicznie przycinaja, postawilem windows 11 na nowo, wszystkie aktualizacje i sterowniki zrobione a gry wyglądaja tak: https://youtu.be/Na4_6nAmESc 

testowałem w cs2, valheim i new world - wszedzie to samo, bez znaczenia jakie ustawienia graficzne/limit fps/vsync itp, w grach mam duzo fps bo a i tak mam takie przycinki.. gdzie może byc problem?

Trzeba pamiętać o wczytywaniu shaderów do pamieci przez pierwsze kilka minut po reinstalacji sterowników czy wgraniu ich pierwszy raz itp sczególnie w starszych api (dx9,10,11) to jest konkretne rwanie i po jakimś czasie się uspokaja, ogranicz sobie też minimalny zegar o te 100mhz niżej od maksymalnego zamiast zostawiać na 500 - to też pomaga  z kolegi w stutteringu.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi