Skocz do zawartości
sabaru

Jaka karta graficzna do tego zestawu - ostanie upgrade komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mój sprzęt to:

• Procek: i7-10700k
  • Zasilacz: be quiet 750W
  • Płyta Główna: Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC
  • Ram: Kingston 32GB 1600hz
  • System: W10 64bit
  • Dyski to: 2x M.2 Jeden to 256GB, a drugi to 1TB
  • Obecna karta: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na kartę graficzną to max 2500zł choć wolałbym się zmieść do 2200zł. Będzie to moje ostatnie upgrade tego i w ogóle komputera. Będzie on służył po wsze czasy albo przynajmniej dopóki nie padnie. Po prostu jestem już za stary na zabawę komputerami i brak mi chęci w ciągłe ulepszanie. To jest jak niekończąca się opowieść. Co by się nie kupiło i tak za parę lat nie daje się do niczego. Jednak chciałbym podziałać coś jeszcze na nim i może kiedyś chciałby jeszcze zagrać w kolejne GTA. Dlatego chciałbym jakąś w miarę dobrą kartę żeby wystarczyła chociaż na te 5 lat.

Interesuje mnie granie na Full detalach, max ustawienia ewentualnie ultra i w 144hz, choć teraz mam monitor 75hz i mi starcza. Gram prawie w każdy rodzaj gierek. Co do samej karty to interesuje mnie wyłączenie nowa karta. Nie chce żadnych używek.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sabaru napisał:

Karty te nie mają sensu w tych cenach, choć ogonie stosunek cena/jakość jest słaby to lepiej kupić 4060ti. A najlepiej to radeona 6700xt, 12 GB RAM to dobry pomysł "po wsze czasy". 

Kolejna rzecz, założenie:

8 godzin temu, sabaru napisał:

Full detalach, max ustawienia ewentualnie ultra i

Jest błędne, niepotrzebne i takie właśnie podejście ludzi powoduje negatywne patrzenie na rynek pc widoczne też u Ciebie:

8 godzin temu, sabaru napisał:

To jest jak niekończąca się opowieść. Co by się nie kupiło i tak za parę lat nie daje się do niczego.

Wystarczy zejść z detalami o 1 preset w dół i często jest kilkadziesiąt % więcej FPS, a różnicy nie widać. Zresztą, nie piszesz jakiej rozdzielczości masz monitor, ale jeśli wyższej niż fhd, to na GPU tej klasy na dzień dobry często już Cię czeka cięcie detali. Nie wspomnę już przy tym, że 1440p med/hi I tak wygląda lepiej niż fhd max. Także dostosowywanie ustawień dużo nerwów Ci zaoszczędzi, czy to na starym czy na nowym. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Pioy napisał:

Karty te nie mają sensu w tych cenach, choć ogonie stosunek cena/jakość jest słaby to lepiej kupić 4060ti. A najlepiej to radeona 6700xt, 12 GB RAM to dobry pomysł "po wsze czasy". 

Możesz podać konkretny model karty tej 4060ti. Myślałem nad tą kartą ale jest kilka wersji tej karty i różnią się ceną.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 25.09.2023 o 10:42, olek83 napisał:

W mediaexpert jest promo do końca dnia, na XFX Radeon RX 6800 Core Speedster SWFT319 16GB w kwocie 2,2k, tylko karta ma 34cm długości https://www.xfxforce.com/shop/xfx-speedster-swft-319-amd-radeon-tm-rx-6800-core, więc upewnij się czy twoja obudowa ją pomieści.

Tylko że tam jest wymagany zasilacz 850W, a ja mam 750 i może nie wystarczyć. Co do karty to myślałem jeszcze nad taką https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-4070-ventus-2x-12gb-oc-dlss-3

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuj AMD, tylko Nvidia masz DLSS więcej klatek generuje

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie 4070... Wyciapać coś na promocjach za 2700-2800zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sabaru napisał:

Tylko że tam jest wymagany zasilacz 850W, a ja mam 750 i może nie wystarczyć. Co do karty to myślałem jeszcze nad taką https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-4070-ventus-2x-12gb-oc-dlss-3

Moc zasilacza podawana jest z zapasem, w komputerach dość często potrafią siedzieć słabe konstrukcje tzw. no-name, dotyczy najczęściej tak zwanych gotowców. Natomiast ty masz markowy zasilacz, bez problemu podoła z tym gpu. Cały zestaw komputerowy z RX6800 na pokładzie pod obciążeniem pobierze w okolicach ~400/450W, więc będzie jeszcze spory zapas mocy.

Power.png

Co do 4070, to nie brałbym Ventusa, nie ma zbyt dobrych opinii, lepszym wyborem byłby np. Asus Dual.

ybmBYvb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeżeli masz monitor 1080p, to możesz wziąć 4060 Ti 16GB - mocy ma sporo dla tej rozdzielczości, VRAMu długo nie zabraknie, frame generation przedłuży jej życie.
Gainward GeForce RTX 4060 Ti Panther OC 16GB GDDR6 (4113) - Karta graficzna - Opinie i ceny na Ceneo.pl
MSI GeForce RTX 4060 Ti VENTUS 3X 16G OC - Karta graficzna - Opinie i ceny na Ceneo.pl

Jeżeli 1440p, to jedynie RTX 4070.
Asus GeForce RTX 4070 DUAL OC 12G GDDR6X - Karta graficzna - Opinie i ceny na Ceneo.pl
GeForce Palit RTX 4070 JetStream 12GB GDDR6X - Karta graficzna - Opinie i ceny na Ceneo.pl

Alternatywnie zamiast 4060 Ti masz Radeona 7700 XT - 15% szybszy w rasteryzacji, podobny w RT, pobiera 60W więcej, gorsza jakość funkcji - do 1080p bym go nie brał, DLSS wygląda znacznie lepiej w tej rozdzielczości, w 1440p w zasadzie też ale jest to mniej rzucające się w oczy. Jest jeszcze 7800 XT, w okolicach 2700 zł podobna wydajność w rasteryzacji do RTX 4070, słabszy w RT o 20%,  pobiera o jakieś 80W więcej.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko że jeśli autor ma monitor 1080p i chce używać DLSS/FSR, to DLSS quality wygląda dużo lepiej od FSR quality. W grach z RT ma to znaczenie. Za to bez RT karty są wtedy porównywalne wydajnościowo, ponieważ jakość obrazu przy DLSS balanced jest podobna do FSR quality. Bez upcalingu 7700 XT będzie lepszy, fakt.

4060 Ti jest ogólnie najgorszą kartą z serii 4xxx, ale taki mamy dzisiaj rynek.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, sabaru napisał:

Tylko że tam jest wymagany zasilacz 850W, a ja mam 750 i może nie wystarczyć.

Tym się nie sugeruj tak bardzo, u mnie 6950XT lata na 750W zasilaczu ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Krisol napisał:

Tylko że jeśli autor ma monitor 1080p i chce używać DLSS/FSR, to DLSS quality wygląda dużo lepiej od FSR quality. W grach z RT ma to znaczenie. Za to bez RT karty są wtedy porównywalne wydajnościowo, ponieważ jakość obrazu przy DLSS balanced jest podobna do FSR quality. Bez upcalingu 7700 XT będzie lepszy, fakt

No właśnie taki i to 75hz. Jednak kiedyś chciałbym kupić większy ale prawdopodobnie jednak też FUll HD ale 144hz. W ostateczności może 2k.

2 godziny temu, Krisol napisał:

4060 Ti jest ogólnie najgorszą kartą z serii 4xxx, ale taki mamy dzisiaj rynek.

Właśnie czytałem o tym i jak dobrze rozumiem to one nie wiele różnią się od poprzedniej generacji i o to cały szum. Jednak ja mam całkiem starą kartę graficzną bo NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB i chyba tak czy siak była by jakaś znaczna różnica?!. Miałem kupować poprzednią generacje bo sobie myślę że skoro nie ma różnicy to po co przepłacać. A tu mnie tchnęło że mam całkiem starszą grafikę i właśnie chyba by była różnica.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

4060 Ti będzie gdzieś 3x szybszy od 1060 6GB, z frame generation 4x, tylko nowa generacja (4xxx) obsługuje tę funkcję , moim zdaniem bardzo przydatna sprawa i warto poświęcić np. 10% wydajności.

Edytowane przez Krisol
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na olx widzialem 4070 nowki z gwarancja za 2300-2500. Ze sklepu to i tak dolozylbym do 4070/7800xt (moze w okolicach black friday bedzie cos taniej, chociaz juz teraz widac trend wzrostowy, zeby potem wrocic do 'normalnych' cen). Ta 4060/ti to porazka w aktualnych pieniadzach - juz wolalbym 6700xt i zostawic sobie reszte w portfelu. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi