Skocz do zawartości
Kupi007

Sugestie cichego chłodzenia dla Ryzena 9 5900x

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję cichego i taniego chłodzenia dla tego procka, chałas w spoczynku ze starym coolerem jest nieakceptowalny dla mnie i jeśli nie znajdę czegoś w miarę tanio to oddam procesor, bo doatkowe kszty typu 400zł podważają cały zakup.  Chałas pod obciążeniem nie ma większego znaczenia, podobnie jak super wydajność, wygląd też nie ma znaczenia, używki wchodzą w gre, jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj też model obudowy bo bez tego każda propozycja może być nietrafiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATX, kupiłem 5 lat temu więc modelu nie pamiętam już, miejsce nie jest nieograniczone, ale mogę poświęcić 1 slot RAM

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Możesz być zły na hałasujący cooler czy procesor, ale winny jesteś temu sam ;) Chłodzeniu najlepiej samodzielnie ustawić krzywą zależności obrotów od temperatury, bo ta, która Ci teraz hałasuje, jest taka sama dla każdego chłodzenia jakie byś na procku posadził. Mało kiedy złoży się tak, żeby było sensownie, dla wyczulonych na hałas raczej nigdy, a wymiana chłodzenia czy nawet procka może tu niczego nie zmienić.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Możesz być zły na hałasujący cooler czy procesor, ale winny jesteś temu sam ;) Chłodzeniu najlepiej samodzielnie ustawić krzywą zależności obrotów od temperatury, bo ta, która Ci teraz hałasuje, jest taka sama dla każdego chłodzenia jakie byś na procku posadził. Mało kiedy złoży się tak, żeby było sensownie, dla wyczulonych na hałas raczej nigdy, a wymiana chłodzenia czy nawet procka może tu niczego nie zmienić.

Na razie podpiąłem Spartana 3 pod Ryzena 9 i się ciszę że nie ugotowałem procesora, a było blisko, w cinebenchu mi skozyło 220W, i ostatnia zanotowana temp 113C (mam nadzieję że teo był błąd odczuty, a mam PSU 550W na zabytkowym B-350 Tomahawk :)

Edytowane przez Kupi007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia co na tym procku robisz. Wielordzeniowy test Cinebencha reprezentuje nacięższe zastosowania jak rendering, więc jeśli czegoś podobnego na kompie nie robisz, to nie trzeba się tym szczególnie sugerować. Spartan 3 to cienizna i cooler mały, więc nienadający się na duże moce typu 200W, ale w takich gierkach powinien dawać radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Kwestia co na tym procku robisz. Wielordzeniowy test Cinebencha reprezentuje nacięższe zastosowania jak rendering, więc jeśli czegoś podobnego na kompie nie robisz, to nie trzeba się tym szczególnie sugerować.

W straszną byle jakość idziesz. Chłodzenie powinno być tak dobrane, by właśnie w niesprzyjających okolicznościach (Cienebench R23 multicore, czy jakaś kompilacja shaderów w The Last Of Us) chłodzenie radziło sobie z procesorem. W ogóle chyba kolega nie kupował takiego CPU dla ozdoby, tylko, żeby właśnie te rdzenie były czasem użyte ... a jak zostaną użyte, to raczej kolega oczekuje, że chłodzenie sobie z tym poradzi.

3 godziny temu, Kupi007 napisał:

Sugestie cichego chłodzenia dla Ryzena 9 5900

3 godziny temu, Kupi007 napisał:

Chałas pod obciążeniem nie ma większego znaczenia, podobnie jak super wydajność,

... choć z drugiej strony, może i kupił dla ozdoby.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kupi007 Masz 12-rdzeniowy procesor, jemu sie nalezy porzadny cooler. Spartan to jest dobry do i3.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Akurat do gier to ten procek to overkill a jednocześnie bez boosta nie najszybszy, 1 rdzen troche przycina w DCS (wiem że ekstremalny tytuł jeśli chodzi o wymagania), natomiast procek oczarował mnie w profesjonalnym zastosowaniu, wydajność wzrosła względem Ryzena 5 1600 nie o 200+% jak w cinebenchu, ale raczej o 1000 albo 2000%, w praktyce coś co na porzednim kompie zajmowało 15 minut teraz wystarcza mniej niż minuta. Z drugiej strony przyszła refleksja że benchamrki procków tak naprawde mówią tylko o wyniku w benchmarku, i nie oddają realnych różnic w wydajności, a przynajmniej Cine

2 minuty temu, amsztel napisał:

@Kupi007 Masz 12-rdzeniowy procesor, jemu sie nalezy porzadny cooler. Spartan to jest dobry do i3.

Od Wraitha AMD był dużo lepszy i niesłyszalny w spoczynku, i cichszy w stresie

Edytowane przez Kupi007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cinebench mierzy wydajność w renderingu. Test multicore w sposób efektywny wykorzystuje praktycznie dowolną ilość wątków i to jeszcze lądujących w zróżnicowane procesory logiczne. Wiadomo, że w grach, gdzie trafi się czasem gierka wykorzystująca max 2 wątki na krzyż, sytuacja będzie wyglądać zgoła odmiennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zmienia faktu, ze do 12-rdzeniowego procka za 1.5+ kafla nie zaklada sie coolera za 60zl. :E  Ja nie wiem co tu trzeba tlumaczyc... masz porzadne CPU wiec kup dla niego porzadny cooler ;) 

Jakis Deepcool AK620 lub cos podobnie wydajnego, zeby miec chlodno i cicho.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdy nie kupowałem procesorów z wyższej pólki, zawsze kasa szła w grafikę i paryferia, nawet nie wiedziałem że do tego Ryzena 9 nie dawali chłodzenia :) obejrzałem tylko kilka filmów jak ludzie montowali jakieś tanie G do niego i on nie umierał, więc chciałem zobaczyć czy on wogóle na tej płycie i PSU pójdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie ma co sie klocic. OP napisal, ze tez renderuje... ja bym sie bal Spartana do Ryzena 9 pakowac :E Tu trzeba porzadnego chlodzenia - koniec i kropka :) 

1 minutę temu, Kupi007 napisał:

Ja nigdy nie kupowałem procesorów z wyższej pólki, zawsze kasa szła w grafikę i paryferia, nawet nie wiedziałem że do tego Ryzena 9 nie dawali chłodzenia :) obejrzałem tylko kilka filmów jak ludzie montowali jakieś tanie G do niego i on nie umierał, więc chciałem zobaczyć czy on wogóle na tej płycie i PSU pójdzie

Procesor z wyzszej polki wymaga chlodzenia rowniez z wyzszej polki. EOT ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeglądałem to chyba Fortis 5 da radę, są jakieś przeciwskazania? I czy się rózni Fortis 5 od Fortis 5 ARGB? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Kupi007 napisał:

Z tego co przeglądałem to chyba Fortis 5 da radę, są jakieś przeciwskazania?

Kontrola jakości tylko. Jak trafi Ci się dobrze wyżłobiona sztuka, to chłodzenie jest super. (no lekkie problemy przy montażu, by idealnie równo wszystko się osadziło) . Z drugiej strony, może Ci się trafić sztuka, gdzie jedna nakrętka łapie minimalnie na gwint (bo ledwie co się wkręca), a druga zupełnie poprawnie/wielokrotnie bardziej - i trochę taki dyskomfort "czy aby ten fragment gwintu tej jednej nakrętki kiedyś nie puści".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Będę miał możlwość reklamacji w sklepie nidaleko, więc mogę zaryzykować. Widzę też że jest jakiś model dual fan, to mocno wpływa na wydajność, i czy przy słąby zasilacz jest przeciwkazaniem do tego "dual fan"?

Edytowane przez Kupi007
nowe info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słaby zasilacz nie jest przeciw-wskazaniem dla jednego wentylatora więcej (wentylatory pobierają minimalne ilości energii, wiec jeden taki wentylator w tą czy w tamtą dla zasilacza, to jest nic).

Ten dual fan nie wpływa na wydajność jakoś "mocno".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.09.2023 o 21:25, Kupi007 napisał:

Z tego co przeglądałem to chyba Fortis 5 da radę, są jakieś przeciwskazania? I czy się rózni Fortis 5 od Fortis 5 ARGB? 

Ja z przeciwwskazań wymieniłbym, że na 200W Cinebencha prawdopodobnie poradzi sobie tak samo dobrze jak twój Spartan. Daj znać, jak Fortis wypadł :) A ten z ARGB to podświetlany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi