Skocz do zawartości
Equisetum

Pytania odnośnie OC 6950 xt.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kartę (rx 6950 xt XFX Merc) mam u siebie 3 dni. Siedzę nad ustawieniami i kombinuję ale natrafiłem na dziwne sytuacje których nigdy nie miałem u innych kart.

1. Niższe taktowanie rdzenia daje lepsze wyniki w syntetykach i grach. 2500-2600 mhz lepsze niż 2600-2700 mhz. Dlaczego?

2. Dotknięcie vRAM ze stockowych dla tej karty 2249 mhz nawet do 2270 mhz powoduje że przy kolejnym uruchomieniu PC resetują się ustawienia Adrenalin. Jestem w stanie ustawić ponad 2400 mhz, przechodzą OCCT wszystko stabilne w grach itd ale po ponownym uruchomieniu PC reset ustawień. O co może chodzić? Pamięci są obciążane przy uruchomieniu PC?

3. Jak maksymalnie obniżyć pobór prądu bez utraty wydajności? Rdzeń w pełni stabilny jest przy 1110 mV.

Obecne ustawienia z najlepszymi wynikami to: 2500 min 2600 max, 1110 mV, 2250 vRAM fast timings, 45% wentylatory i +20% power limit. Temperatury 72 rdzeń 85 hotspot. Pobór max 289 W.

Na szczęście zero dzwięku ze strony cewek. Ktoś ma może jakieś rady?

Edytowane przez Equisetum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw 2400 min, 2500 max, powinno ci jeszcze z 30 w spasc, a stracisz tylko kilka fps

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kochan4 napisał:

Ustaw 2400 min, 2500 max

Sprawdzę jaka będzie strata. Gram w 4K więc czasami kilka FPS to np.  10 % :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie grasz w 20 kl/s? 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kochan4 napisał:

Chyba nie grasz w 20 kl/s? 😏

Nie jestem fanem upscalerów więc na ustawieniach zoptymalizowanych z Digital Foundry w CP2077 klatki oscylują w okolicach 70 z 1%low koło 65. Strata kilku klatek tu już może być odczuwalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam tą samą kartę, jeżeli to 2500-2600 jest stabilne przy 1110mv to szacun, mi minimalnie udało się zejść tylko do 1155v poniżej tego to nawet 2000mhz w timespy wywala :E resztę poboru tnę zegarem (każde 100mhz mnie to -25W z tego co zaobserwowałem)  3dmarka zaliczasz? (timespy) na tych ustawieniach? bo mi różne benchmarki chodziły nawet na 1080mv przy 2500mhz a timespy w sekundę to zweryfikował :] Podciągnąłem vram do równych 2300mhz z fast timings, na 2320 już mnie losowo raz na dobę z gry wywala a przy 2350 robi się restart pc :E (tutaj też nowość co do przekręcenia memek)

próbowałeś wyłączyć szybkie uruchamianie w dodatkowych opcjach zasilania windowsa? na te restarty ustawień? ja mam tak zrobione i wszystko jest ok.

Na pewno schodząc -100mhz nie stracisz 10% bo już to przerabiałem może wynik w benchmarkach będzie mniejszy ale w grach tego nie odczujesz, zrób z zegarem tak jak krisol sugerował to zobaczysz jak fajnie zacznie spadać pobór.

Warto wiedzieć że na tych kartach masz pokazany programowo pobór samego gpu a nie całej karty, realnie to masz przy tych "289 W" jakieś 320.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rdna2 weryfikuje się w time spy dobrze uv i ogólnie stabilność. Sprawdź tam 3-4-5 runów z rzędu czy ci nie wywali, bo może tobie tylko się zdaje, że masz stabilne. Zegarków pamięci nie ruszaj - są i na def i tak solidnie ustawione. Pałowanie oc na tych kartach, to jest moim zdaniem bezsens - pali jak smok, temperatury też takie sobie. Skoro walczysz o każdy fps w 4k, to może być i 2400 min 2500 max. Strata wydajności od 2500-2600 będzie niewielka.

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, memki są wyżyłowane już fabrycznie dlatego nie chcą prawie nić pójść wyżej, to jest stockowo 4000mhz więcej niż ma model 6900xt, ale fast timingi zawsze można sobie włączyć czemu by nie  (jeżeli oczywiście ktoś full softu używa) ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kartę mam tydzień 1110mV przy 2500-2600 mhz w pełni stabilne. Po waszych komentarzach dla pewności włączyłem stresstest w Time Spy Extreme i poszedłem na spacer. Po ~ godzinie dalej śmigał więc bez problemu. Przy 1100 mV też Time Spy przechodzi ale zdarzał mi się losowy crash w Cyberpunku więc podniosłem. Być może w innych grach w miarę upływu czasu coś wyskoczy i będzie trzeba podnieść do 1120 czy nawet ciut wyżej, ale na tą chwilę nie znalazłem sytuacji w której 1110 mV sprawiałoby jakikolwiek problem. Co do vRAM to pierwszy raz mam taką sytuację że w zasadzie dotknięcie tego ustawienia powoduje reset Adrenalin przy uruchomieniu. Dziwne jest to, że ustawiam sobie 2412 mhz RAM i jest wszystko w pełni stabilne w grach, przechodzi 30 minutowy OCCT na vRAM-y i wygląda że wszystko jest super. Do momentu wyłączenia PC :) Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, ale ostatnio oglądałem Fabio z Ancient Gameplays i mówił że w najnowszym sterowniku OC RAM powoduje u niego blackcreeny na 7900 XT więc niewykluczone, że to bug sterownika i problem zniknie przy kolejnej rewizji. Nie miałem czasu instalować starszego do testów, ale pewnie tak zrobię. W karcie trafił mi się super rdzeń, i jestem bardzo zadowolony bo temperatura przy 100% obciążenia w okolicy 83 stopni hotspot to jest szaleństwo nawet w porównaniu do mojego poprzedniego 6700 XT który lubił sobie do 105 dobijać. CO do RAM to będę walczył, albo mam wyjątkowo słaby albo faktycznie sterowniki coś pochrzaniły. NA chwilę obecną przy tych ustawieniach jakie mam karta pobiera niecała 300 W pod pełnym obciążeniem w Phantom Liberty i generalnie tak to zostawię. Tak rzadko gram w AAA że jak na jakiś czas więcej łyknie to nic się nie stanie. W LoL-u karta ma użycie ~5-10% i leci na zegarze 700 Mhz więc nawet nie zauważa że coś na kompie robię ;)

Edytowane przez Equisetum
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie time spy, przy cieciu zegarow na 2450Mhz i napieciu na 1150mV dzialal. Gra w FC 6 ok. Ale juz w nfs Heat po kilkunastu minutach wywołało. 

No i walczylem ze ścianami w grach a ostatnio wyczytałem, że zbyt niskie napiecie moze takie scinki powodować. 

Spotkalem sie z opinia, że cewki to wina zasilacza w kompie i u mjie cewki troche graja a jak odlaczylem jeden wiatrak wydawalo mi sie, że jest ciszej... Musze jeszcze protestować.

Wiatraki tez warto dlubnac bo na ori ustawieniach najpierw krreca się powoli a pozniej startuja niczym samolot

Ile masz w time spy przy takich ustawieniach na samym tescie graficznym? 

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Equisetum

z tego co piszesz to fajna sztuka ci się trafiła skoro tak, na restarty ustawień to wyłączenie szybkiego uruchamiania pomaga jak odpuszczenie najnowszych sterów (23.9.3) :] ostatnio też aktualizacja windy namieszała jeśli masz win11 to odinstaluj kb5030310

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi