Skocz do zawartości
lukeboss

Powolne uruchamianie PC, zatrzymuje się na logo startowym przy włączaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, pojawił się nagle problem - powolne uruchamianie się PC, konkretnie zatrzymuje się na 'fladze' logo Windowsa z obracającym się kółkiem ładowania. Potrafi spędzić tam z 20 minut i uruchomić pulpit i działać bez zarzutu. Nic nowego nie instalowałem od X czasu. System to Windows 11 na dysku SSD do tej pory działał bez zarzutu system włączał się w 3 sekundy. Odłączałem HDD, ale bez różnicy. 

Sprzęt to:
Intel® Core™ i5-3450 CPU @ 3.10GHz
Asus P8H61-M LE/USB3
12 GB DDR3-SDRAM
Radeon RX 570 Series 4 GB
SSD GOODRAM SAFM22.3 256 GB (system)
HDD SAMSUNG HD502IJ 500 GB
Zasilacz Cooler Master MWE V2 500W

Jaka diagnoza? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Najprawdopodobniej będzie problem z danymi.

W pierwszej kolejności dysk lub coś pomiędzy nim a resztą kompa, czyli kabel albo może uszkodzenie na płycie lub w kontrolerze dysku.
Druga możliwość to ten sam skutek, ale problem w pamięci RAM. Mniej prawdopodobny.

Zobacz w logach co tam się działo. Nie używam nowego windowsa to nie wiem. Może sobie reperuje system plików w tle bez informowania o tym.

Kolejna opcja to posypanie się systemu, przez np. wirusa. Może być też problem z innym komponentem, ale na 90% to będzie coś z dyskiem. A. Problem z dyskiem też może się brać z problemu z jego zasilaniem. Pierwsze co bym zrobił to przepiął na inny kabel danych i inny kabel zasilania SATA (lub inny slot jak M2) 

edit: A, no i jak masz wpiętego pena który zdycha, to możliwe, że winda przy ładowaniu czeka sto lat, zanim się skończy proces rozpoznawania co to w ogóle jest wpięte w USB. Może to być też w bardzo sporadycznych przypadkach uszkodzony kabel od czegoś na USB.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niby hdd ma jakieś problemy, ale odłączałem go już i bez zmian. 

2487743700_1695923353_thumb.jpg 2487737500_1695923353_thumb.jpg 

Edytowane przez lukeboss
Niby hdd ma jakieś problemy, ale odłączałem go już i bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepnij dysk systemowy na inny port SATA, inne kable SATA/zasilające. Drugi i inne dyski odepnij. Wszystko poza klawiaturą i myszką z USB wypnij i sprawdź. No i sprawdź te logi windy (Event Viewer lub inne metody)

Aha. Sprawdź dwa razy. Jeśli są problemy z plikami to naprawienie problemu nie sprawi, że magicznie znikną. Jeśli ten przestój to Windows łatający swoje pliki, to musisz mu pozwolić dokończyć proces. Jeśli po załadowaniu winy i restarcie znowu będzie zamulenie, to znaczy, że problem gdzieś pozostaje nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest czasem problem z tym, ze płyta ma nagłe problemy z rozpoznaniem dysku?

Ja niedawno miałem podobnie z tą różnicą, ze u mnie po uruchomieniu systemu miałem czarny ekran.

Pulpit pojawiał się dopiero po ok.15-20 minutach. U mnie ta usterka wystąpiła nagle. Aktualka biosu rozwiązała u mnie ten defekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Flik napisał:

po uruchomieniu systemu miałem czarny ekran.

No to ja też tak mam co drugiego uruchomienie, raz zawieszka na logo Windowsa, a raz czarny ekran. Nie wiem czy są jeszcze aktualizację tego biosu, mam chyba najnowsza wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wymianie dysku na SSD Samsung 870 Evo. Zainstalowałem na nim Win 10, wszystkie inne dyski odpiąłem tymczasowo. Czas ładowania systemu wrócił do starych czasów. Jednak zaraz po zalogowaniu system się blokuję. Myszka się zatrzymuje, klawiatura nie reaguje, jest około 10 sekund na jakąś operację, później trzeba resetować. Ewidentnie coś jest nie tak, tylko co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi