Skocz do zawartości
hubio

PANDORA GATE - AFERA, KTÓRA ZNISZCZY POLSKIEGO YT?

Rekomendowane odpowiedzi

Pewno już każdy słyszał o Pandora Gate... W skrócie - "szeryf internetu" Wardęga opublikował materiały z których wynika, że część gwiazd internetu pisało obleśne wiadomości do niepełnoletnich dziewczyn. To wiemy, ale być może doszło także do zakazanych w polskim prawie kontaktów seksualnych. Obecnie trwają przeszukania u wielu youtuberów.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/pandora-gate-sylwester-wardega-stuu-boxdel-dubiel-fagata-pedofilia

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/pandoragate-minister-kaminski-trwaja-przeszukania-i-zabezpieczanie-materialu/9qhrv8b

https://oko.press/stuu-gargamel-gonciarz-pandora-gate-czy-zmieni-internet

Głos w sprawie zabrał też Premier Pan Mateusz Morawiecki, który miał odbyć rozmowę wychowawczą ze swoimi dziećmi:

A tak to skomentował poseł Konfederacji - jedynka w wyborach do parlamentu: Pan Janusz Korwin Mikke

Ja stoję na stanowisku obrony praw kobiet, że to dziewczyna, jej matka powinny decydować, czy dziewczyna jest dojrzała, czy nie, a nie grono jakichś zaślinionych staruchów w Sejmie – stwierdził

https://www.wprost.pl/polityka/11426161/korwin-mikke-o-aferze-pedofilskiej-na-youtube-przedstawil-szokujace-stanowisko.html

Jakie jest wasze zdanie?

Edytowane przez hubio
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie żadnego niszczenia polskiego youtube'a tylko karier tych co na to zasłużyli. A jak będą dowody na czyny zabronione to do więźnia i tyle. Polska scena mediów społecznościowych jest zbyt szeroka żeby kilku matołów ją zniszczyło.

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kalderon może zniszczenia nie będzie, ale polski YT się zmieni... Wczoraj na live Wujek Bohun, bardzo porządny człowiek, świetny Yutuber stwierdził bardzo celnie, że od teraz każdy będzie musiał uważać na każde słowo bo nigdy nie wiadomo ile lat ma widzka, która wysyła donejt albo wiadomość. I jemu się zdarzyło żartować o różnych sprawach choć jak pisałem - chłop to wzór do naśladowania.

Ja uważam, że każde manipulowanie innymi ludźmi jest złe. Oczywiście w przypadku dziewczyn 12-15 lat jest jeszcze gorsze bo część z nich łatwo zmanipulować, ale i nawet dużo starsze dziewczyny są zastraszane, szantażowane i manipulowane przez facetów, którzy chcą je zdobyć w celu seksualnym. Całe te poradniki podrywania itd to tylko temu służą. Oczywiście z punktu widzenia prawnego zabronione są w Polsce dziewczyny do ukończenia 15 roku życia.

Sprawa o tyle trudna, że to było parę lat temu. Nie da się udowodnić wsypywania proszku do drinków. Same wiadomości ewentualnie można podciągnąć pod usiłowanie albo może jest jakiś przepis zabraniający nagabywania (nie wiem bo co chwila powstają coraz to nowe chroniące osoby małoletnie). Generalnie z samych zeznań świadków może być za mało dla sądu. Jak kariery runą, a sądy oczyszczą ich z zarzutów Wardęga może mieć problemy o pomówienie i na drodze cywilnej o wielomilionowe odszkodowania. Ale chłop chciał dobrze, że pokazał to wszystko. No chyba, że policja coś znajdzie u tych youtuberów po przeszukaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak polski yt sie zmieni, litosci xD

takie aferki co chwile wychodza z gwiazdeczkami w kazdym bogatszym kraju i nic sie nie zmienia, co wiecej tym najwazniejszym nawet glos z glowy nie spadnie, po prostu kilka gwiazdeczek sie zmieni na nowe i to bedzie ten caly KONIEC POLSKIEGO YT XD

Edytowane przez Melodyman
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wiesz że masz do czynienia z młodymi ludźmi (a to zdecydowana większość widzów) to oczywistym jest że musisz uważać na to co mówisz i robisz, to powinno być normą od samego początku.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz Stuu popełni samobójstwo (możliwe chociaż jak jest tchórzem to będzie mu ciężko) albo ucieknie do kraju z którym nie mamy ekstradycji.
Jedno jest pewne, jak trafi do wiezienia to będzie miał mówiąc delikatnie przechlapane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo nie będzie miał bo dostanie ochronkę, a że ma pełno kasy to jeszcze będzie miał ochronę innych współwięźniów... Po za tym trochę inaczej patrzą na zwyroli co krzywdzą małe dzieci 6-7 letnie a inaczej jak 13-14 latki pisały do niego wiadomości... O ile w ogóle trafi do więzienia w co bardzo wątpię (przynajmniej na podstawie materiału Wardęgi) - chyba, że wypłynie coś nowego...

• Haha 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak na jego miejscu zaczął się martwić jak Morawiecki zaczyna nagrywać o nim filmiki, co do kasy to długo jej mieć nie będzie, bo chyba nie sądzisz ze dalej będzie coś nagrywał na YT teraz, ze o znalezieniu pracy nie wspomnę. :) 

Koles jaki inni którzy wypłyną mają przechlapane przez duże "P".

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodów do zmartwienia ma dużo bo sprawa jest medialna więc go mogą wsadzić dla przykładu. Rzeczywiście masz rację. Pisałem w sensie prawnym, że słabe karty, ale to Polska PiS więc wsadzić można każdego, ale raczej nie sądzę. I oczywiście mówimy wyłącznie o stuu bo boxdela to kompletnie nie ma za co jeśli chodzi o wysokie kary.

Tak naprawdę z samego filmiku Wardęgi wynika, że stuu pisał niedwuznaczne wiadomości z dziewczyną poniżej 15 lat (co jest moralnie naganne, ale prawnie chyba nie zagrożone lub niskimi karami - dokładnie nie wiem). Potem, że byli w hotelu, ale dziewczyna przyznała cyt., "że do niczego nie doszło" więc jaki zarzut z art 200 KK ? Nie widzę... Ale raczej jest pewne, że z innymi poszkodowanymi mógł odbyć stosunki seksualne więc jak organy ścigania znajdą inne dziewczyny, które będą zeznawać - to tak - wtedy stuu idzie do puchy :)

Edytowane przez hubio
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sprawy dobrze, Stuu znam tylko z nazwy ale po czymś takim koleś jest skończony chyba ze twardo udowodni że jest niewinny, na razie niby są dowody ze nie jest i to delikatnie mówiąc.

Za dużo jest takich "sugestii" ze koleś ma raczej niemoralne mocno upodobania seksualne i wykorzystał swoja pozycje aby je zaspokoić... i jeszcze te próby "wybielania" tego ze taki jest świat... no grubo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Afery z udziałem polskich celebrytów czy tam innych influencerów nie są aż tak szkodliwe jak afery dokonane przez polityków, a szczególnie te za rządów PiS-u ;).

Nie pierwsza i nie ostatnia afera z medialnymi postaciami wśród influencerów/celebrytów w Polsce.

• Like 2
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki koniec polskiego YT 😄. Co to za gwiazdy? Ktoś tu mocno przeszacował zasięgi tego kółka wzajemnej adoracji. Do niedawna mało kto wogóle kojarzył tych patusów.😄

Polecam filmik Stanowskiego z Kanału Sportowego. On święty też nie jest ale z tego wszystkiego najlepiej opisał całą tą aferę i patologię w polskim YT.😆

Edytowane przez bourne2008
  • Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo Według mnie ten filmik, który wrzuciłem poniżej jest zdecydowanie lepszy od twojego. Zauważ, że w twoim filmiku typ rzuca paragrafami a jak się okazuje wcale nie jest tak oczywiste czy dowody są wystarczające by kogoś skazać.

Edytowane przez lokiju
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opinia publiczna już wydala na nich wyrok, jak słusznie zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że nie znam tych ludzi. Trochę źle świadczy o młodym pokoleniu, że taki wioskowy głupek czy klasowy klaun jest dla nich tak interesujący, że można poświęcać czas na ich marny przekaz, już nawet nie wspominam o wysyłaniu im kasy. Vateusz oraz Zero już nabijają sobie punkty wyborcze, nie wiem co z tego wyjdzie. Pewnie nikt nie trafi w pasiaki, może tylko główny antybohater tych materiałów. Reszta zniknie z internetowej przestrzeni, a na ich miejsce wejdą kolejne "gwiazdy". 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno już część osób zmienia lub wycofuje oskarżenia. Z tego nadmuchanego balonika niedługo zejdzie powietrze.

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ca3c1ea295be4882264fc0385e736d00.png

Skasować napisy po bokach. Dać za nim w stylu plakatów promujących filmy, Kaczyńskiego i Sasina, albo innych. Napis na dole zostawić. 
Teraz by pasowało :lol2:

Gość, który powienien mieć dożywocie za szkody dla kraju nagrywa filmik o szambie patolskim, bo tylko na jego tle wygląda jakoś szarawo, a nie czarno.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lokiju napisał:

Według mnie ten filmik

Jakieś TL:DR?. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oglądałem, filmik Stanowskiego odpaliłem do kotleta i w tle, więc może z 50-60% usłyszałem, ale mnie ciekawi co tam było o tym Człowieku Wardze, z kanału Z Dupy. 
Serio Stanowski dopiero teraz zauważył, że koleś ma poczucie humoru, które w połowie zatrzymało się na pierwszych klasach podstawówki i że taką żenadą czasem wali, że się tego oglądać nie da? Niezły research, pogratulować. Stanowski zresztą też potrafi mówiąc żart, wydalić z siebie taką dawkę żenady, że nawet puszczenie "crickets.wav" nie pomaga. 
 I serio on teraz mówi, że nie będzie współpracował z Wargą, bo jego żarty są zbyt żenujące? :szczerbaty:

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej całej afery znałem Wardęgę bo kiedyś zrobił psa pająka i tego od zdupingu gdy zrobił filmik o Tusku jak się uczył j.angielskiego. Teraz dzięki tej aferze poznałem (i w sumie) poznaję resztę jołtubowych imbecyli. Owszem. Gdzieś tam mi ktoś "mignął" ale zero zainteresowania tymi tworami. Podobnie jak tymi raperami (czy jak ich zwał), których teksty są poniżej mułu. Niestety miałem nieprzyjemność słuchania ich prymitywnych wysrywów na paru 18-kach. Uszy mi krwawiły a oczy płakały gdy patrzyłem na przyszłość ludzkości. Ciekawe kiedy coś na ich temat nieciekawego wyjdzie.

Idiokracja.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zamiast oglądania znów filmików już z gotowymi podsuwanymi opiniami na temat tego co opublikował Wardęga to polecam zapoznać się z jego materiałem, który trwa jedynie około 30 minut i samemu wyciągnąć wnioski. Dostępny na poniższym kanale i jest to kanał, gdzie oryginalnie został zamieszczony materiał.

https://www.youtube.com/@krulestwo

Dodatkowo dziś został opublikowany film przez Konopskiego (kanał konopskyy), więc jak ktoś chce zobaczyć jak się sprawa rozwija lub zwija to może sobie obejrzeć, jak uda mu się go uruchomić, bo zainteresowanie jest duże i YT nie wyrabia (prawie milion odtworzeń w 2 godziny).

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LeBomB tutaj:

Co by nie mówić to Wardęga i Konop to zasięgi będą mieli na skalę nieznaną YT. Wardędze pewno dobije do 10mln. Dostaną taki hajs jakiego też jeszcze nie było na polskim YT :) Ciekawe czy całość dochodów przekażą na fundacje wspierające pomoc dla ofiar pedofilii? 😉

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi