Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szybkie pytanie, czy w/w cooler schłodzi i7 12700k? Mam ten cooler od nowości, bedzie chyba ze 12 lat ale sprawuje się rewelacyjnie, dodatkowo zamiast fabrycznego wentyla 120mm zamontowany drugi oryginalny 140mm. Nie chciałbym go wymieniać stąd pytanie czy taki duet będzie się ze sobą dogadywał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny cooler ale inny procesor i patrząc na różne testy 12700K i na to ile prądu wciąga, miałbym wątpliwości czy Nocuta obsłuży tego intela w wymagających zastosowaniach. Ale to tylko przypuszczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ustawieniach standardowych (włączony PL1 na 125W, PL2 na 190W, TAU=56s) da radę (bez throttlingu, czyli przy temp. poniżej 100 stopni, te 190W ta Noctua odprowadzić powinna). Natomiast na ustawionym w UEFI "AUTO" gdzie są PowerLimity ustawione np. na 4095W to różnie może być.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, aktualnie chłodzi i7 2700k @4,5GHz i radzi sobie elegancko, temp nie przekraczają 70 st. no ale 12 gen jest "deczko" cieplejsza stąd pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki test:

cinebench-4900-max-rpm.jpg

Czyli po ustawieniu zalecanych limitów powinno być "spoko", skoro przy przekroczeniu do 215W nawet daje jakoś radę.

źródło:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @Kyle_PL w sumie nie wygląda to źle biorąc pod uwagę, że moja noctua ma 2 śmigła 14 cm które troszkę lepiej wydmuchują powietrze, obudowę mam Coolermaster Dominator 2 advanced która też trochę lat ma, ale wszystkie możliwe miejsca są obstawione wiatrakami, dwa 120mm wyciągające na górze, dwa 120mm wtłaczające na dole, jeden 140mm na froncie i jeden 120mm wyciągający z tyłu. Stara ale jara i też nie zamierzam się jej pozbywać :)

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Czyzyk80 napisał:

Cześć,

szybkie pytanie, czy w/w cooler schłodzi i7 12700k? Mam ten cooler od nowości, bedzie chyba ze 12 lat ale sprawuje się rewelacyjnie, dodatkowo zamiast fabrycznego wentyla 120mm zamontowany drugi oryginalny 140mm. Nie chciałbym go wymieniać stąd pytanie czy taki duet będzie się ze sobą dogadywał?

rachunek wysylaj i dostan darmowa zapinke i nie mysl o zmianie chlodzenia

Edytowane przez MaxForces
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, MaxForces napisał:

rachunek wysylaj i dostan darmowa zapinke i nie mysl o zmianie chlodzenia

Miałem lekkie obawy, ale po prześledzeniu Twoich testów utwierdziłem się w przekonaniu, że mimo lat to całkiem dobry cooler :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro daje sobie radę z 5800X3D od AMD to i tutaj da radę - fakt, że trzeba było ustawić tzw. Kombo Strike na płycie MSI (rodzaj undervoltingu) ale w tym konkretnie przypadku jest to wręcz zalecana czynność dla każdego niezależnie od coolera.

Specjalna zapinka to przymus, miałem to samo kiedy przenosiłem NH-D14 na platformę AM4 od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi