Skocz do zawartości
peterchen86

Temperatury Ryzen 7 7800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Send1N napisał:

w arcticu to ani pompa ani wentylatory (jeżeli będą na auto kontroli wchodzić w moment buczenia) nie należą do najcichszych + blok ma ten mały wentylatorek, jak to ma być aio plug and play bez grzebania/poprawiania fabryki to chyba lepiej kupić nowego pure loopa 2 360 z pure wingsami 3

Do AC Freezera trzeba ustawić krzywą odpowiednio i wtedy jest cichutko. U mnie rozpędza się tylko do 1250 obr/min a z budy słychać tylko lekki szumik pod pełnym obciążeniem. W idlu mam 42st, w grach 55-65, 75 OCCT a Cinebench oczywiści wyciska na maxa 85 stopni. Np. w grach chłodzenie jest niesłyszalne (buda ok 1 metra ode mnie)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ale patrząc na to co pisze mini to u niego by to pewnie plug and play na auto miało działac, arctici p12 czy 14 są fajne jak omija się zakres obrotów na których zaczynają buczeć :] miałem te wentylatory, słyszałem też ALF'a na żywo i zdecydowanie lepiej oddzielić zasilanie pompy od wentyli aby sterować tym oddzielnie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka - na stronie Arctica są pokazane przykładowe profile z krzywymi wentylatorów. Ja sobie ustawiłem ich profil "Cichy" na swojej płycie i jest gitara

ARCTIC Fan Settings in UEFI - User Manual

Trzeba zjechać na dół strony i są pokazane 4 profile.

Osobiście nie widzę sensu rozdzielania wentyli jak po ustawieniu takiego profilu jest cichutko. Ale jak kto tam woli ;)

Edytowane przez madDog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rodzielisz to możesz ustawić sobie stałe obroty pompy jako złoty środek kultura pracy/wydajność bez zmiany jej obrotów zależnie od obciażenia i to jest spoko jak tylko wentylatory są regulowane ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio odpaliłem NFS Payback i temperatura skoczyła do 86-87 stopni przy maksymalnym użyciu procesora. Jak jest próg termiczny tego procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba 89 stopni i po przekroczeniu jest throttling 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbował ktoś ferę 5 z tym prockiem? Bo Fera 5 ma małą powierzchnię styku ale chyba wszystko co trzeba osłoni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, peterchen86 napisał:

Ja ostatnio odpaliłem NFS Payback i temperatura skoczyła do 86-87 stopni przy maksymalnym użyciu procesora. Jak jest próg termiczny tego procesora?

Nie wiem jak payback,  ale heat daje w kość cpu dość solidnie, jeszcze mając 100fps+. Ja zbudowałem custom lc, ale stawiam że aio z cienka stopą, bądź solidny air ogarnie tak samo jak to clc. Ja nie widzę powyżej 75* na tym setupie, co -28. 

Limit termiczny w teorii jest na 89*, w praktyce procesor potrafi już lekko zbijać zegary od 82* jakoś. Ja ręcznie w biosie ustawiłem limit termiczny na 89* i chyba już powyżej 82* nie zrzuca zegarów.  Ciężko to w sumie ogarnąć tak na prawdę, jest dużo zmiennych . 

W grach mam boost mhz do 5050, jeśli tylko tego sytuacja wymaga.  

Miałem alf2 z offsetem am4 i przebijał 80* w grach, dlatego szarpnalem się na clc. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sprawuje Ci się PNY RTX 4080? Jakie masz temperatury? Heat też dawał w kość prockowi ale chyba mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ustawione uv 0.94@2640mhz, memory + 1100mhz, i szczerze max widziałem 64*, rpm max 1250. Ogólnie jestem zaskoczony, że budżetowa wersja tego modelu może tak ogarniać temp i hałas. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego gpu. Cewki są bardzo mało kiedy słyszalne po uv. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę. 

Pobawiłem się krzywymi i jakby ręką odjął. Zrobiło się dużo dużo ciszej, wzrostu temperatur specjalnie nie widzę. W CineBench dochodzi do tych 75 stopni ale i tak jest ciszej. 

Chyba w takim razie anuluje to zamówienie na Arctica. 

Dziś jeszcze odpalę jakieś gierki choć skoro w 3dmark nie przekraczał tych 75 stopni to nie jest źle. 

Macie może jakiś dobry sposób na weryfikację tego? 

Ew czy moglibyście wrzucić ustawienia swoich wiatraków? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, novi napisał:

Mam ustawione uv 0.94@2640mhz, memory + 1100mhz, i szczerze max widziałem 64*, rpm max 1250. Ogólnie jestem zaskoczony, że budżetowa wersja tego modelu może tak ogarniać temp i hałas. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego gpu. Cewki są bardzo mało kiedy słyszalne po uv. 

To ja podobnie a chyba nawet tak samo. Po UV temperatury bardzo dobrze ale przed były u mnie dość wysokie. Jeśli chodzi o cewki to fakt, że praktycznie są niesłyszalne i sama karta też bardzo cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, peterchen86 napisał:

na prockach x3d czy to na am4 czy am5 pierwsze co to starasz się zrobić jak najniższe stabilne napięcie (curve optimizer) bez tego na każdym chłodzeniu te procki się potrafią grzać. chyba że te 87c w nfs to już po :E ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Send1N napisał:

na prockach x3d czy to na am4 czy am5 pierwsze co to starasz się zrobić jak najniższe stabilne napięcie (curve optimizer) bez tego na każdym chłodzeniu te procki się potrafią grzać. chyba że te 87c w nfs to już po :E ?

Arctic Liquid Freezer II 360 uciągnie Ryzen 7 7800X3D, czy lepiej coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciągnie. Ja mam ACF II 280 właśnie na 7800X3D

Edytowane przez madDog
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, madDog napisał:

Uciągnie. Ja mam ACF II 280 właśnie na 7800X3D

a chłodnica 420 do tego coś zmieni czy nie warto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach testów na AiO 360 (Arctic LF):

Iddle - 35 - 39. Gry; nie przekracza 64-65 stopni, choć jak odpaliłem CP2077 bez limitu FPS to w menu CPU dobijał do 73 stopni (blisko 400fps).

Też tak macie, że procesor czasem jakieś takie dziwne skoki temperatury ma? Np. załączam jakąś aplikację (jakąkolwiek) i bach! z 39 stopni na blisko 60, po sekundzie/dwóch wraca do normy.

W grze zdarzyło mi się tylko raz, w D4 taki pik temperatry, że do 67 stopni podskoczyła na dosłownie 2-3 sekundy.

Nie widzę też za bardzo opcji na moim Asrocku możliwości dostosowania napięca CPU, chciałbym je nieco obniżyć. Póki co działa na auto, ale więcej niż 1,114 nie dobijało. Jeśli dobrze rozumiem, to na AM5 jest chyba limit, że maksymalnie 1,25 V płyta poda, nie wiecej - w ramach bezpieczeństwa.

Sorry, jeśli pytania lub problemy są banalne, ale to mój pierwszy PC od 6 lat i trochę rzeczy już się pozapominało :)

Ps. Mam ustawiony limit FPS (gram w 60 lub 120 fps, zależy jaka gra).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz podgląd temperatur bo się nerwicy nabawisz :)

CPU ma limit 89C powyżej którego sam będzie agresywnie obniżał napięcia i zegary, na prawdę ciężko je przegrzać. Skoki na 60 czy 70 są kompletnie bez znaczenia. Jeśli wentylatory za szybko się rozkręcają, to podreguluj im krzywe, żeby reagowały dopiero w okolicach 80C.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat do wentylatorów nie mam uwag, jest naprawdę cichutko :)  Widzę też, że MSI Afterburner podaje wyższą temperaturę czasem aż o 5-7 stopni vs Ryzen Master czy HW Info.

Najważniejsze, że działa elegancko, po to bym moim wypadku w sklepie mało zawału nie dostałem...naprwadę więcej szczęścia  niż rozumu mam, że tylko uszkodził się boczny panel z hartowanym szkłem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kaczkofan Temperatury masz ok. Ja mam trochę wyższe na AF II 280. Ale ja ustawiałem sobie cichą krzywą wentylatorów. W idlu mam 40-42, w grach 55-65, OCCT 75. Jedynie Cinebench grzeje do 86 stopni.

Zawsze jeszcze możesz pobawić się PBO i CO. I tak, 7800X3D ma takie dziwne skoki. U mnie jest tak samo.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Norrberrto napisał:

Arctic Liquid Freezer II 360 uciągnie Ryzen 7 7800X3D, czy lepiej coś innego?

Starczy spokojnie ale jak nie masz jeszcze chłodzenia to lepiej kupic coś innego niż tego arctica na obecny czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi